Šta obići na Kopaoniku i okolini?

Ovo su naši predlozi na osnovu dva odlaska tamo, a voleli bismo da i vi koji ste posećivali ovu planinu u komentaru date neke svoje predloge. Da biste neka od ovih mesta posetili trebaće vam auto. 

Kao što znate, a i možete pogledati predloge ispod, na Kopaoniku i u blizini ima dosta toga da se obiđe i radi pa predlažemo da ostanete makar dva dana, a ako vam je potreban smeštaj na pretrazi ispod možete potražiti onaj koji vam najviše odgovara.

Jošanička banja i spomen kuća Milunke Savić je mesto koje vam je usput kada dolazite na Kopaonik, pa svratite. Pored toga ovo može da vam bude i odlična baza za skijanje na Kopu, jer je smeštaj povoljniji, a i dobra opcija da provedete jedan dan ako nema snega.

Novi Pazar je jedno od mesta koja preporučujemo da posetite, jer ovde možete obići mnoga zanimljiva mesta, značajne istorijske spomenike, a probati i preukusnu hranu bilo da idete na mantije u Sve pod sač ili na ćevape, za koje preporučujemo Pazarsku priču. Jonuz jeste najčuveniji u Novom Pazaru i jeli smo ih i tamo, ali su nam u Pazarskoj priči bili bolji.

Dok ste u Novom Pazaru obiđite Altun-Alem džamiju iz 16. veka, muzej Ras, tvrđavu, hamam iz 15. veka i veoma interesantno izgleda i hotel Vrbak čiji deo je iznad reke. 

U okolini Novog Pazara su i neke od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika u Srbiji, a to su Stari Ras koji je bio srpski srednjovekovni grad i prva prestonica Srbije. Crkva Svetih apostola Petra i Pavla ili Petrova crkva što je češće upotrebljavan naziv je najstarija crkva na prostoru Srbije. Tu su i Manastiri Sopoćani i Đurđevi Stupovi. 

Petrova crkva je sagrađena u 9. veku na temeljima crkve iz 6. veka.
Od 1979. ova crkva je na UNESCO listi u sklopu celine Stari Ras sa Sopoćanima.
Bila je sedište Raške episkopije. Ovde su održana dva državna sabora, a na drugom saboru se Stefan Nemanja odrekao prestola u korist sina Stefana Prvovenčanog. Ovde se zamonašio i dobio ime Simeon odakle je dalje otišao u Studenicu, a nakon toga na Svetu goru.
U podu crkve sačuvana je stara krstionica i interesantno je i to da su tu krštena i sva tri sina Stefana Nemanje, Vukan, Stefan i Rastko. 

Đurđevi Stupovi su zadužbina Stefana Nemanje podignuta 1171. godine. Drugi ktitor bio je kralj Dragutin koji je dogradio stupove po kojima je manastir i dobio ime.

Više o manastiru saznaćete u ovom videu, a ako dolazite u ovaj deo Srbije nemojte propusti da ga obiđete.

Manastir Sopoćani – zadužbina kralja Uroša I Nemanjića podignut tokom XIII veka. Manastir je u okviru celine Stari Ras sa Sopoćanima upisan na UNESKO listu svetske kulturne baštine od 1979. godine. Manstirski kompleks je nekada bio mnogo veći, a danas je ostala očuvana crkva Svete Trojice. Najdragocenija freska koju možete videti je kompozicija Uspenja Presvete Bogorodice, dok je najočuvanija freska Mladog apostola Filipa. Zanimljivo je i to da se u glavnom delu crkve nalazi i grobno mesto kralja Uroša, a naspram njegovog groba tu je i grob arhiepiskopa Joanikija I.

Brzeće isto može biti dobra baza za boravak na Kopaoniku jer i ovde možete naći povoljniji smeštaj, a na pretrazi na početku posta ga možete potražiti.

Kada ste već došli u Brzeće tu je i vodopad Jelovarnik koji je treći po veličini vodopad u Srbiji sa visinom od 71m. Do njega možete doći tako što se parkirate kod spomenika Mramor u Brzeću i nastavite dalje po mapi peške nekih 4,7km. Mi smo krenuli kada smo bili, ali smo promenili planove posle nekog vremena, jer smo kasno krenuli pa smo se ipak vratil i ostavili ga za drugi put. Neki prolaze ovim putem i nekim višim autima, a mi savetujemo da je uvek bolje prošetati se. 

Šta možete raditi na Kopaoniku ako nema snega?

Ako ne skijate i ne planirate da učite ili ako nema snega uopšte onda predlažemo da probate neke od ovih aktivnosti:

  • Zip lajn
  • Bob na šinama
  • SPA u nekom od hotela
  • Tjubing
  • Avantura park
  • Vožnju bicikala
  • Vožnju žičarom do nekog vrha i vidikovca
  • Šetnju obeleženim stazama

Svakako da na Kopaoniku i okolini ima još toga, ali za neki boravak do nedelju dana ovo je sasvim dovoljno aktivnosti, naročito ako ih kombinujete sa obilascima manastira.

Ako nemate kola, a želite da odete na Kopaonik i probate neke od ovih aktivnosti, bilo po snegu ili bez istog, možete otići na izlet, makar na jedan dan, a isti možete rezervisati klikom ispod.

2 komentara

  1. Kopaonik je ogromna planina. Štata što većina zna samo za Brzeće i skijanje. Osim ovog spiska ima dosta mesta koja nisu poznata a gde mogu da se napune “baterija” , gde može da se uživa i gde nema gužve. Treba obići sva ova mesta iz teksta, treba znati damo da vam je potreban dobar auto, najbolje neki džip, pošto nema dobrog prevoza a i putevi nisu dobri. Dalje treba tražiti manja sela gde postoji ruralni turizam a koja nisu toliko poznata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *