Da li je Zlatibor uništen?

Prošle godine, nakon 10 godina smo se vratili na Zlatibor i nismo ga prepoznali. Shvatili smo da se ovde toliko gradilo da je nastao bukvalno grad. Često možete čuti kako je ceo Zlatibor izbetoniran, kako je uništen, kako su nikli soliteri i to nailazi na mnoge osude. Slažemo se da bi celo naselje izgledalo lepše da su zgrade niže, da se poštovala neka planinska arhitektura, da je bilo reda, ali najveći problem na Zlatiboru što ljudi često poistovećuju celu planinu sa turističkim naseljem. Turističko naselje, odnosno grad Zlatibor je samo jedan deo Zlatibora, tu ima toliko lepih, netaknutih mesta, autentičnih sela, pećina, vodopada, vidikovaca.

Da ne osuđujemo grad koji je tu nastao i ne pričamo koliko je to daleko otišlo, kada nismo na vreme pričali i pokušali to da sprečimo i uredimo. Sada možemo samo da pričamo o lepim stvarima kako ne bi samo kritikovali. Pozitivna stvar u svemu tome je što ovo mesto zapošljava mnogo ljudi, ima raznih sadržaja, sezona traje tokom čitave godine i dobra je baza za obilazak cele planine, a vi ne budite kao mnogi koji dođu na Zlatibor i ne mrdnu iz grada nego obiđite nešto od ovih stvari koje ćemo preporučiti u ovom tekstu. Ako dolazite autobusom i niste u mogućnosti da obilazite okolo imamo rešenje i za to. 

Možemo reći da smo tek ove godine lepo upoznali Zlatibor i shvatili kolika je ovo površina, a da grad koji na ovoj planini zauzima samo jedan mali deo ne sme nikako biti razlog da neko kaže kako je uništena cela planina.

Šta sve možete obići na Zlatiboru za jedan produženi vikend?

Pretpostavimo da prosečan posetilac Zlatibora dođe na vikend ili produženi vikend mi ćemo vam spram toga i predstaviti neke od lokacija koje možete uklopiti u 3 dana. 

Odmah da napišemo da dolazak autobusom na Zlatibor, to što neko nije vozač i nema auto nije izgovor i da u turističkom naselju postoji agencija Trendy travel sa kojom možete obići mnogo zanimljivih stvari na Zlatiboru i u okolini. Mi smo sada tokom boravka jedan dan obilazili sa njima, a druga dva smo išli samostalno. Bili su odlični i organizacija i vodič, kao i cena, a vi spram toga šta želite da uklopite i posetite, da li idete u grupi ili samostalno sa vodičem raspitajte se koja je cena.

Šta smo sve obišli tokom ovog boravka i šta još preporučujemo da dodate na listu, a obišli smo neki prethodni put:

 • Stopića pećinu, jedinu pećinu u zapadnoj Srbiji koja ima vodotok, a unutrašnje kadice podsećaju na pamukale. Ulaz u pećinu se plaća simbolično, a to je doprinelo uređenosti iste. Jedina mana po nama je menjanje boja svetla u istoj, što narušava neki prirodan izgled. 
 • Vodopad Gostilje je još jedno popularno mesto pored pećine koje ima dosta poseta, ali opet mislimo da ih mnogo više ne mrdne od centra, pa ako ste jedno od onih koji dođu da prošetaju oko jezera u centru stavite ovo mesto na listu, a ako nemate auto pogledajte naš predlog gore. 
 • Sirogojno je mesto koje zaslužuje poseban blog post, a možda će ga i dobiti. Ako idete na ovo mesto sa vodičem možete čuti mnoge zanimljive priče. 
 • Selo Dobroselica ima da ponudi par stvari, a pre svega je tu okruženje, autentičnost, ali tu je i crkva brvnara Proroka Ilije kao i dobroselička prerast.
 • Dobroselička Prerast je nešto što je na nas ostavilo najjači utisak i prilično smo se začudili da na ovom mestu nema više turista. Još jednom napominjemo Zlatibor nije centar, ovde je mir, tišina i svi benefiti onoga što planina daje. 
 • Crkva proroka Ilije u Dobroselici koju smo pomenuli gore ima veoma neobične ikone kada govorimo o pravoslavnim crkvama, a one su sa uticajem baroka. Crkvu sami zaključavate i otključavate. 
 • Đensko borje je mesto koje izgleda kao neka čarobna šuma i samo čekate da izađe neki vilenjak. 
 • Tavničko jezero je malo jezero nastalo na mestu starog rudnika u oknu koje je ispunila voda. 
 • Vidikovac Obadovo brdo je veoma blizu turističkom naselju i obavezno ga obiđite. 
 • Gondolom se možete popeti na Tornik jer je prizor neverovatan, kao i sama vožnja. 
 • Ribničko jezero vam je na putu za Tornik i tu se nalazi stanica gondole, pa izađite i prošetajte. 
 • Ako imate vremena popnite se na Čigotu, nije da da treba par sati.
 • Možete otići do sela Ljubiš, rodnog mesta Ljubivoja Ršumovića u kom se nalazi i čuvena pećina iz njegove pesme Babaroga.
 • Još jedan savet je ako imate vremena da posetite i Zlatarsko jezero i provozate se čamcem kroz nestvarne predele. Jesen je posebno vreme za to, a i ako ova lokacija nije baš Zlatibor, nije tako ni daleko pa ako imate vremena možete da se provozate do Kokinog Broda. 

Smeštaj na Zlatiboru

Mi smo prošli put odseli u jednom lepom, novom, porodičnom hotelu u centru Zlatibora, a u pitanju je Lakeside. Ovde nas je pre svega oduševila domaća, kvalitetna hrana, gostoprimstvo, ali i sobe koje su sve nove, moderno uređene, a ceo hotel je krenuo sa radom u maju ove, 2023. godine. Čak iako niste gosti hotela svratite na ručak ili večeru, jer se vlasnici hotela već 30 godina bave stočarstvom i proizvodnjom mesa, a snabdevaju mnoge vrhunske restorane sa visokokvalitetnim proizvodima. Ako ste jeli neki vrhunski biftek velika je verovatnoća da je odavde.

Ovde ispod, ali i na njihovom sajtu možete videti raspoloživost soba, fotografije, recenzije i naravno rezervisati boravak.

Ovo nije sve što Zlatibor pruža, ali možda je dovoljno za prvo napuštanje centra i uobičajene rute. Nadamo se da će ovaj obilazak, virtuelni kroz ovu objavu ili pravi odlazak tamo, biti dosta da celu planinu Zlatibor prestanete da poistovećujete sa turističkim centrom, odnosno gradom Zlatibor.

3 komentara

 1. Poptuno se slažem da je Zlatibor prevelik da bi se poptuno uništio. Tamo gde je grad je stvarno loše, ruglo i prenatrpano, imam utisak da sam kao u Beogradu sa sve zagađenjem i gužvama. Ali planina je prevelika da bi se uništila, ima toliko toga da se vidi, naveli ste deo u tekstu. Svkaa čast agenciji koja je organizovala obilazak autobusom, ali ipak se više vidi i uživa ukoliko se ide autom. U našoj familiji niko ne vozi, nemamo ni auto, a imamo decu koja vole da idu na Zlatibor i ostale naše planine. Ko nije vozač može da iznajmi auto sa vozačam, nije jeftino ali može da se uživa. Na taj način se zaobiđe grad i mogu da se pogledajus ve lepote još uvek prelepog Zlatibora

  1. Ima svega, tako je. Ova agencija i to radi, privatne ture, vozač, auto i vas par, a vozač je ujedno i vodič pa ispriča i svašta nešto. Nije loš ni taj minibus, ne bude puno ljudi, a povoljnije je dosta. Slažemo se, uvek je najbolje auto jer možeš sebi da isplaniraš vreme, ali ko nema nije loše ni ovo sa minibusom :).

 2. Ja obozavam da idem na Zlatibor, samo me je nervira pravilo otkazivanja puta. Ne vracaju nista od avansa, ne mogu da pomere rezervaciju itd…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *