Lukovska banja – mesto za pravi reset

Prvo što smo pomislili kada smo stigli u Lukovsku banju je to da je ovo mesto odličan primer kako čovek može da iskoristi potencijale prirode, a ne uništi je. Pritom angažuje svo radno sposobno stanovništva iz sela Lukovo koje je odmah tu, tako da tamo nema nezaposlenih, a čak radna snaga dolazi i iz okolnih mesta.

Ovaj kraj je bogat lekovitim termalnim vodama, ali i okružen gustim šumama, pa je ovde i vazduh lekovit, a boravak prija i onima koji imaju neku terapiju ali i zdravima. Pored izvora, ovde su i dobro obeležene staze, a jedna od njih vodi i do crkve Svetog Đorđa i ovog vidikovca koji možete videti na slici ispod i sa kog se vidi cela banja. Nama je trebalo oko pola sata šetnje do gore, a to je negde oko 2km uspona. U upravi banje kažu da oni organizuju za svoje goste koje nisu u mogućnosti da odu do vidikovca i odlazak Ladom Nivom. Običnim kolima se nemojte upuštati u tu avanturu.

Lukovska banja je banja na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji.

Ponuda Lukovske banje

Hrana u banji

U banji postoji odlična gastronomska ponuda, pita rednica, jagnjetina i teletina ispod sača, još neka zanimljiva jela, Prolom pivo, ali i čuveni kolač Papucaki. Tokom zimskih meseci ponuda hrane se svodi na hotele, dok u prolećnim i letnjim mesecima i tokom rane jeseni možete uživati u hrani i piću u restoranu Lukovske kolibe. Kad god da idete preporučujemo da probate Prolom pivo, ali i kolač Papucaki.

Ponuda smeštaja

U Lukovskoj banji postoje tri hotela, Jelak, Kopaonik i Bela Jela. Sva tri su u vlasništvu akcionarskog društva Planinka. Svaki hotel poseduje bazen i spa centar i na korišćenje dobijate biciklove, štapove za planinarenje. Ukoliko ste gost hotela Bela Jela, jedinog hotela sa 4* u banji, moguće je da koristite i bazene u drugim hotelima, dok obrnuto nije opcija. Postoje i privatni smeštajni kapacitet, ali s obzirom da se sadržaji hotela, bazen i iznajmljivanje bicikala plaćaju, da u zimskim mesecima ne rade Lukovske kolibe, najviše se isplati biti gost nekog od hotela.

Hotel Bela Jela je hotel koji je sa radom počeo krajem 2021. godine, sagrađen je po najnovijim standardima. Kao gost tog hotela, ne samo da imate na korišćenje wellness i spa sadržaje ostalih hotela, bicikle, nego su tu i teretana, dečija igraonica, bilijar i stoni tenis. Ono što se nama posebno svidelo je i to da zakazivanje za spa centar nije potrebno i niko vas ne ograničava, kao u mnogim drugim hotelima. Boravak ovde je na bazi polupansiona, dok je u ostala dva hotela pun pansion.

Kako stići do Lukovske banje?

Do Lukovske banje možete doći iz pravca Kuršumlije, ako se sa auto-puta isključite na Prokuplje, ali za to ćete se verovatno konsultovati detaljno sa nekom od navigacija. Mi smo došli sa Kopaonika preko Brzeća i možemo reći da je put dobar, ima malo krivina, ali nije ništa strašno, dobrim delom je nov asfalt, naročito poslednjih 10km do banje.

Kada sa glavnog puta skrenete na put za banju nailazite odmah na jedan most koji ne uliva baš poverenje, jer je drveni, ali ne brinite, konstrukcija je čelična i tuda prolaze i busevi i kamioni. Iz uprave banje su nam rekli da se nadaju da će most ubrzo biti rešen, a iako isti nije u njihovoj nadležnosti oni se svim silama trude da to bude brzo gotovo. Dok ne bude, ne brinite, most je stabilan i možete kolima lagano preko njega.

Ovo mesto je bilo baš prijatno iznenađenje i dva dana provedenih u hotelu Bela Jela i Lukovskoj banji nas je totalno resetovalo.

Šta obići u Lukovskoj banji?

Lukovska banja je mala, nema nekog impozantnog šetališta kao u nekim drugim banjama, niti tezgi, marketa, kafića i restorana, ali to i jeste čar banje. Ovde je zapravo sve što vam je potrebno, potok, šuma, termalni bazeni, vidikovac, stare crkve…

Mi predlažemo da se popnete do crkve Svetog Đorđa, koju je podiglo akcionarsko društvo i ona je novijeg datuma, kao i do vidikovca kod nje, da prošetate do ski staze, Milutinovog kupatila, izvora termalne vode, prirodnog inhalatorijuma, odete do crkve Svetog Petra i Pavla za koju se prema usmenom predanju kaže da datira iz doba Stefana Nemanjića. Dobro obeležene staze su oko banje, pa se na recepciji hotela možete konsultovati i tražiti predlog ili se samostalno uputiti nekom od staza. Tu je i crkva Svetog Mine koja je iz 16. veka.

Detaljnu ponudu o hotelima i banji možete pogledati klikom na dugme ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *