Šta obići na Staroj planini i kako stići do tih lokacija?

Staru planinu, nakon dugo godina planiranja, konačno smo realizovali prošle godine. Ova planina iako dosta nepristupačna, ima i mesta do kojih vrlo lako možete doći autom bez puno šetanja. Mi preporučujemo da, ako imate vremena šetate, upijate ovu netaknutu prirodu, jer ćete je na taj način najbolje upoznati. Apelujemo i da ako odlazite u prirodu, bilo to Stara planina ili neka druga, sa sobom ponesete smeće nazad u grad, ne ostavljate ga tamo u šumi, čak iako ima kanti, jer su to teško dostupna mesta, koja se ne čiste svakodnevno, pa se tokom noći dešava da životinje razvuku smeće po šumi.

Kako vole svi da koriste poređenje sa Maldivima za sve što je lepo, mi ćemo Staru planinu uporediti sa Balijem. Ovde ima toliko vodopada, guste šume, netaknute prirode, da smo se osećali kao kada smo bili na Baliju. Da biste obišli sve lokacije na Staroj planini, trebaće vam ili ozbiljan 4×4 džip, kvad ili da se oslonite na svoje noge i šetate, a tako ćete i na najbolji način otkriti benefite ove planine.

Mi smo na staroj planini proveli 10 dana i nismo sve ni videli, ali realno ovo što smo obišli, da smo imali jači tempo mogli smo i brže. Zato ćemo vam dati predlog šta sve možete obići na Staroj planini za 5 dana, ako imate jači tempo možda ćete moći i za kraće, a mi savetujemo da idete polako kako biste stigli sve da procesuirate i upijete. Ako imate manje vremena, recimo vikend, onda ćete odabrati nešto od ovoga što vam je interesantno, a ako imate više verujemo da ćete dalje, na osnovu uputa, samostalno istražiti ili razvući ovaj plan na više dana. Biće ovde i par saveta kuda da ne idete kolima, jer je put prilično loš i neretko se završava probušenim hladnjacima, gumama i drugim štetama na autima.

Ako niste sa juga Srbije i do početne tačke vam treba vremena, predlažemo da prvu noć prespavate u Pirotu, obiđete tvrđavu Kale odnosno Momčilov grad, da prošetate centrom i pojedete čuvenu picu Mamma Rossa koja je pobedila za najbolju pizzu na svetu.

Ako vam je potraban smeštaj u Pirotu možete poledati na pretrazi ispod

Prvi dan na Staroj planini

Prva tačka, sutradan ujutru neka bude vidikovac Kozji kamen sa kog se pruža pogled na Zavojsko jezero i okolno prostranstvo. Vidikovac se nalazi na 16km od Pirota kada idete ka selu Dojkinci, a staza je dugačka 3.8km i nije jako zahtevna. Ipak zbog delova gde ima stenovitog terena savetujemo udobnu obuću sa jačim đonom. Za nekih sat i po vremena šetnje, ako imate i jači tempo, bićete na vidikovcu, a ako se umorite kada vidite ovaj pogled zaboravićete na to i skupiti energiju za povratak.

Odmah posle ovog vidikovca kada nastavite put ka Dojkincima prolazite kroz selo Rsovci gde preporučujemo da zastanete i prošetate do crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Ovde se nalazi jedna neobična freska ćelavog Isusa. Vrata ove crkve su zatvorena, a u selu pitajte kod koga je ključ od iste. Prošle godine ključ je bio u poslednjoj kući u selu sa leve strane mosta. Do crkve od centra sela imate 10 minuta lagane šetnje, a ovde je i priroda idealna da se zadržite još malo i provedete vreme. 

Dalje put vodi ka Dojkincima, ali usput ima još nešto. Par kilometara pre pomenutog sela je i izvor Vrelo pa napravie pauzi i tu, jer je priroda i ovde nestvarna. Tu je takođe i jedan restoran gde možete napraviti predah. Kada stignete u Dojkince obiđite selo, pričajte sa lokalcima i napunite bazerije za sutradan.

Drugi dan

Narednih par dana vam može baza biti upravo selo Dojkinci, jer odavde ima toliko zanimljivih prirodnih lepota da ne znate gde ćete pre. Ako imate neki viši auto ili biste da rizikujete, pa ga iskoristite za jednu lokaciju, drugog dana možda možete videti više toga i obići i ono što predlažemo za treći. Ako ipak, kao i mi, želite da pešačite onda preporučujemo jednu lokaciju, vodopad Tupavica.

Do vodopada Tupavica vozi staza u dužini od 4,5km od planinarskog doma Dojkinci. Teren je više manje ravan, staza lagana, šetate uz potok u kome skaču pastrmke, plivaju rečni rakovi i ceo doživljaj je neopisivo bolji nego da idete autom. Neki se odlučuju da krenu autom, mi ne preporučujemo.

Pazite kuda idete i konsultujte lokalno stanovništvo! Google mapa često zna da povede ovim putem čak preko Arbinja, a ovde retko ko da je prošao bez problema, jer ili se ljudi vrate sa pocepanim gumama ili nekim ozbiljnijim kvarom završe tamo, pa moraju vojni kamioni da ih izvlače. Uvek pitajte lokalne meštane gde možete da prođete, a gde ne, jer oni najbolje znaju.

Ako pešačite do Tupavice imate nekih 9km šetnje u oba pravca, pa zato za taj dan savetujemo da posle odmorite pored planinarskog doma uz reku ili opet budete u selu.

Treći dan

Za treći dan preporučujemo Ponoro, ako ga već niste ukombinovali u drugi dan obilaska Stare planine. Do Ponora, kao i do Tupavice se kreće od planinarskog doma Dojkinci, a tu imate nekoliko varijanti. Mi smo se odlučili za onu koja, na nekih 100 metara od doma, skreće udesno kroz šumu i ide gore. Ova staza je dužine 4,5km i ima konstantni uspon. Budite istrajni, vredeće. Za razliku od nekih staza ovde na tablama nije stajalo koliko ste prešli niti koliko je ostalo. Da jeste, možda bismo i odustali, a ovako smo gurali malo po malo i nakon 4,3km, usledilo je još 200m nizbrdice. Došlo nam je da se skotrljamo. Od počletne tačke do Ponora smo savladali visinsku razliku od 500m za nekih 2 i po sata, sa pauzama. 

Ponor se nalazi na 1450m nadmorske visine i ovo mesto je zapravo zanimljivo jer je rupa u brdu, nalik na pećinu u kojoj se nalazi mali vodopad. Ceo krajolik kada vidite imaćete utisak da ste uskočili na monitor.

Naš savet je da zbog konstantnog uspona i napora ponesete 2-3 rezervne majice, dovoljno hrane i vode, ali i nešto toplije od garderobe i kabanice ako se desi da padne kiše. Vreme na planini je često promenljivo, pa je dobro imati slojevitu garderobu.

Četvrti dan

Ako biste da ostajete u Dojkincima ima tu materijala za još nekoliko dana pešačenja, ali treba nešto ostaviti za sledeći put jer Stara planina je prepuna zanimljivih, slabo poznatih i neistraženih mesta. Mi za ovaj dan preporučujemo Slavinjsko grlo poznatije kao Rosomački lonci, a nakon toga kratki izlet sa Stare planine i odlazak par zanimljivih lokacija u okolini i jedan dan kada je potrebno malo više voziti.

Četvrtog dana započnite Slavinjskim grlom. Od Dojkinaca do sela Slavinja imate oko 20ak minuta vožnje, a odavde je početna tačka za ovaj, kako ga zovu srpski Kolorado. Selo se nalazi na 13km od Dojkinaca. U selu se parkirate kod česme. Put ka Rosomačkim loncima će vam biti sa leve strane dok će crkva biti sa desne strane. Staza je kroz šumu, kroz livade, a teren je blag i nije vam potrebno više od 20 minuta lagane šetnje. Put je dobro obeležen i pratite putokaz lonci/grlo.

Što ranije ujutru dođete, osetićete sve čari ovog mesta bez preterane gužve. Kako ovo nije zahtevna staza, kao što smo već i rekli i ne treba mnogo vremena predlažemo da se istog dana spustite do Dimitrovgrada i da odatle nastavite ka manastiru Poganovo i kanjonu reke Jerme. 

Ovaj kanjon je vredan kao turistička destinacija po mnogo čemu, a nije toliko popularizovan. Jerma je specijalni rezervat prirode zaštićen od strane države. Ovo je mesto na kome možete videti surog orla, mesto poznato po veoma lekovitim izvorima vode, Zvonačkoj banji i manastiru Poganovo. Ovde je i najuži deo kanjona jedne reke, kažu čak i u Evropi, a iznosi svega 1,5m.

Manasti Poganovo je po mnogo čemu zanimljiv, a jedna od interesantnih činjenica je i ta da je bio nepristupačan sve do 1927. jer nije bilo puta i teško se dolazilo, pa je to učinilo da je manastir samo jednom bio pljačkan do tog perioda, od strane Bugara. Zbog rudnika kamenog uglja “Jerma” u selu Rakita probijena je trasa železnice koja je 1926. počela sa radom i voz Ćira je saobraćao tuda za potrebe rudnika. Deo pruge je nakon zatvaranja rudnika pretvoren u put, a iste se i dalje tu nalazi. Sami procenite vreme, ako vam se svidi verujemo da ćete ceo dan provesti ovde, a ako ne… verujemo da do toga neće doći, ali ako dođe nastavite dalje ka Pirotu ponovo, nije daleko. Ponovo vam Pirot može biti usputna stanica ali možete nastaviti i dalje, na primer do sela Temska gde se nalazi jedan lep manastir.

Peti dan na Staroj planini

Ako ste krenuli iz Pirota, preporučujemo da odete prvo do manastira Temska, pa onda predlažemo dve opcije. Jedna je da odete do sela Topli Do, a druga da se uputite ka vrhu Babin Zub. Mi smo, zbog toga što nam je rečeno da Topli Do nije dobra opcija ako treba da radiš online, odlučili da odemo na Babin Zub pa nastavljamo sa ovim planom.

Na putu do Babingo Zuba imate jedan zanimljiv vodopad koji se nalazi odmah pored puta, a u pitanju je Bigar, zapravo ono što je mnogo lepše, a nešto malo dalje od njega jesu Bigar slapovi. Do slapova treba da se potrudite malo i savladate put od nekih 1km uzbrdo, ali vrednost toga ćete videti kada dođete gore. Nama se vodopad pored puta uopšte nije svideo, valjda zbog blizine puta i lake dostupnosti, gajbe u potoku, gužva, roštiljanje, smeće. Opet apelujemo, kako neko može sebe da naziva ljubiteljem prirode, a nakon boravka u istoj ne počisti za sobom. Nosi smeće kući, baci ga tamo u kantu. Posle ovoga možete do vrha Babin Zub, parkirate se u podnožje i vrlo lako popnete gore. Pored puta, ispod vrha, je i vidikovac, pa ne propustite ni njega, a možete otići i do kafića Plaža ako je lepo vreme. Ako žičara radi možete se provozati i sa njom. Ovde imate nekoliko staza, pa ako imate vremena još koji dan preporučujemo da se popnete na Midžor i spustite do najvećeg vodopada u Srbiji, Kaluđerski skok koji je visok neverovatnih 232m.

Stara planina će vas sigurno prijatno iznenaditi i verujemo da će ovih 5 dana biti dovoljno da se zaljubite i čekate željno povratak nazad i nova istraživanja, a nadamo se da ćete u pet dana uspeti da vidite sve ovo što smo predložili. U ovaj poredlog smo uklopili i kanjon reke Jerme jer zaista vredi posetiti kada ste u blizini.

Pišite nam da li ste bili na Staroj planini i kako vam se čini, a ako imate nekog od prijatelja kome bi ovaj tekst značio podelite na društvenim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *