Kako jednostavno organizovati putovanje?

Ovo je jedan kratak vodič korak po korak sa svim linkovima i pretragama koje će vam pomoći kako bi samostalno organizovali putovanje. Ono što mi koristimo delimo i sa vama i verujemo da ćemo vam sa ovim olakšati. Ovde je na jednom mestu sve šta je potrebno za samostalnu organizaciju putovanja i tu su pretrage za avio karte, smeštaj, prevoz između gradova, pretraga rent a car agencija, ulaznica za muzeje, organizovanje tura, kako se snaći za internet na putovanju, šta raditi sa prtljagom dok obilazite neki grad, šta ako vam otkažu let ili on kasni, kako pre puta izračunati individualne troškove za hramu i piće... Samo je potrebno probiti led i organizovati prvo putovanje i posle će sve biti lakše.

Bilo gde da naumite da putujete ovo su alati koji će vam sigurno koristiti.

Prvi korak je da nađete avio kartu

Prva stvar koju je potrebno uraditi da biste započeli sa organizacijom putovanja je pronalazak avio karte. Mi delimo dve opcije gde možete pretražiti avio karte, a jedina razlika je što na drugoj možete biti fleksibilniji po pitanju datuma kada idete i vraćate se, kao i mesta gde letite.

Obe pretrage rade po principu da pretražuju sajtove za prodaju avio karata i avio kompanije i daće vam najpovoljnije opcije u tom trenutku. Pretraga će vas redirektovati na sajt avio kompanije ili onaj sajt za prodaju avio karata. Svi ovi sajtovi na koje vas preusmeri su pouzdani, a mi savetujemo da se registrujete na njih pre kupovine avio karte i da budete ulogovani.

Pretraga letova 

Ova pretraga letova je dobra, ali joj je jedina mana ta što ovde morate znati gde želite da idete i od kada do kada i zato ispod nje ostavljamo crveno dugme koje vodi na unapređenu verziju pretrage  koja nudi više opcija i fleksibilnost.

Na ovoj pretrazi avio karata možete da budete fleksibilni i nama je posebno dobra jer tu imate opciju da birate da letite na primer iz Beograda do Larnake zatim da izaberete da vam polazak bude u rasponu od 10. do 18, a povratak od 13. do 25. decembra i da vidite sve opcije, a možete i da izaberete opciju Anywhere.

Gde i kako pronaći smeštaj?

Kao i kod letova, tako i kod smeštaja nudimo nekoliko opcija, nama je najbolja ova prva, a to je pretraga na našem sajtu koju često koristimo i hvalimo zbog nekoliko pogodnosti, a glavna je ta da ova pretraga poredi smeštaj na nekoliko poznatih sajtova za rezervaciju i daje najbolje cene. Na primer desi se nekada da je jedan smeštaj na Bookingu skuplji nego na ZenHotels ili obrnuto i ova pretraga će vam izbaciti prvo najpovoljnije rešenje, ali i dati da vidite kakva je cena na nekim drugima sajtovima.

Pored ovoga često koristimo i Booking. com jer godinama unazad, rezervišući razne smeštaje dobijamo određene pogodnosti. Insertujemo zato i Booking da i sami možete ovde lako pretražiti smeštaje. Tu je još i HostelWorld kao povoljna opcija smeštaja naročito ako putujete sami i ako želite u hostel.

Transferi od aerodroma i između gradova

Prilikom organizacije putovanja takođe je veoma bitno i kako stići od aerodroma do grada, kako se kretati između gradova i koje su sve opcije prevoza na nekoj destinaciji. Zato delimo nekoliko korisnih opcija za prevoz, sve su linkovane i otvoriće vam se u posebnom tabu, dok su neke pretrage ubačene i ovde u tekst. Neke rade širom sveta, neke samo na pojedinim kontinentima.

Javni prevoz od aerodroma i između gradova

Od aerodroma do nekog grada, kao i između gradova postoji nekoliko opcija, a to je javni prevoz, taksi, privatni limo servis, iznajmljivanje auta tj. rent a car.  Po nama je najbolja opcija u Evropi za pretragu i kupovinu karata za voz Omio. On nam je nekoliko puta značajno uštedeo jer su karte preko njega bile višestruko jeftinije nego one na automatu na nekoj železničkoj stanici. Na njemu možete naći prevoz vozom, busom, brodom, pa čak izbacuje i avio prevoz. Ubacujemo u tekst i pretragu da to možete i ovde da uradite.

Ono što je Omio u Evropi, to je 12goAsia u Aziji. Ovde takođe možete naći brod, voz, bus, a i ovu pretragu vam ubacujemo ispod.

Ako se opredelite za autobuski prevoz tu je FlixBus, a odlična pretraga raznih autobuskih opcija je i BusBud

Privatni prevoz od aerodroma i između gradova

Mnogi vole da sa aerodroma do grada dođu taksijem ili nekim limo servisom, a to je nekada i najbolja opcija. Savetujemo da se takođe raspitate da li na mesto na koje idete postoji neka opcija kao što je Uber (Bolt, Grab, Yandex…). Mi delimo jednu pretragu za transfer, taksi i zakazivanje privatne vožnje na sat.

Iznajmljivanje auta

Nekada je najelegantnije, najpovoljnije i najbolje rešenje iznajmiti auto. To smo radili na mnogo mesta gde je slab javni prevoz, a i tamo gde smo hteli da obiđemo što više. Mi smo iznajmljivali auto na Tenerifima, Gran Kanariji, Omanu, Portugalu… i ovde je i predlog za par dobrih pretraga rent a car kuća, a one su DiscoverCars,LocalRent i Rentalcars.com za koji ostavljamo i pretragu ispod.

Ulaznice za muzeje, izleti i ture

Kada idete u neki grad ili prirodu logično je da treba i obići tamo nešto. Zato mi uz istraživanje na Google mapi, konsultaciju Chat GPT-a, gledanje blogova i vlogova stranih i domaćih travel blogera koji su tamo bili, takođe koristimo i ovo:

Ulaznice za muzeje

Izleti i ture

GetYourGuide koristimo da vidimo neke zanimljive izlete i ture. To vam može biti kao inspiracija, ali tu možete i zakazati neku od tura i izleta.

Pored izleta i tura koje možete naći tamo tu su i muzeji i atrakcije širom sveta. Neka mesta su veoma popularna i za ulazak se čeka satima, pa savetujemo da pre odlaska tamo kupite ulaznicu online i ako ima mogućnost i doplatite da ne čekate u redu, naravno ako vam je to gubljenje vremena. Najbolji sajt za kupovinu karata za muzeje, atrakcije i događaje je Tikets.

Još par stvari koje su bitne za organizaciju putovanja

Bilo da ste iskusni putnik ili vam je ovo prvo samostalno putovanje ovo su stvari koje je dobro znati kako ne biste napravili dodatne troškove, kako bi uštedeli i lakše putovali.

Internet na putu

Ovo je greška zbog koje mnogi naprave troškove na putovanju. Naš savet je ako niste dovoljno iskusni da i ako ne znate kako da aktivirate pravilno roming dodatak i odaberete operatera u drugoj državi, kupite neku drugu pripejd karticu u svojoj državi, ubacite u telefon i stavite da internet vuče sa te kartice. Obično je većina novijih telefona dual sim i mogu vam biti istovremeno dve kartice. To je da ne biste napravili trošak, ali vam baš neće koristiti za internet. Ono što je po nama najbolja opcija za internet u 90% država u kojima smo bili jeste kupovina lokalne sim kartrice sa dobrim paketom interneta. 

Druga opcija koja je nešto jeftinija od roming dodatka jeste kupovina esim-a, ali ovo je moguće samo za telefone koji podržavaju to. Mi savetujemo AirAlo kao najbolju opciju za esim, a drugu DrimSim.

Kako naplatiti otkazivanje ili kašnjenje leta?

Dobro je znati da ako se desi da vam let kasni više od 3 sata (za vreme kašnjenja se gleda vreme sletanja, ne poletanja) ili vam otkažu let, a to nije zbog štrajka, nevremena i više sile možete da dobijete odštetu u iznosu do 600€. Ovde postoje još neka pravila, a sve detalje možete pronaći na sajtu AirHelp kao i kod nas u ovom blog postu.

Gde odložiti prtljag kada je višak?

Često nam je prtljag nepotreban kada stignemo u neki grad i čekamo prijavu u smeštaj ili kada se odjavimo i čekamo let nazad. Ovo nije problem ako ste u takvom smeštaju gde možete ostaviti stvari na čuvanje, ali zna da smara ako ste u nekom stanu ili negde gde morate prilikom odjavljivanja izneti sve. Mi smo našli odličan sajt za čuvanje prtljaga RadicalStorage, na kome pronađemo svoju lokaciju i u blizini vidimo koje su opcije za odlaganje prtljaga, platimo online i odnesemo tamo. Ovde se prijave prodavnice, butici, suvenirnice, hoteli, svako ko ima višak prostora i ko je pravno lice. Prtljag koji odlažete je osiguran, a više detalja možete videti na linku gore.

Kada je reč o prtljagu dobro je znati i kako se spakovati i u čega. Mi najčešće koristimo rančeve u koje pakujemo packing cubes koji nam služe za sortiranje. Imamo nekoliko veličina rančeva i koristimo ih u zavisnosti da li idemo samo sa osnovnim ručnim prtljagom koji spada u cenu osnovne karte ili doplaćujemo priority ili čekirani prtljag. Rančevi koje imamo na ovoj slici napred su oni koji su malo veći do dimenzija koje low cost dozvoljava ali opet uvek prođu, jer su to rančevi za laptop i za njih nam nikada nisu pravili problem. Ti rančevi su odličnog kvaliteta, napravljeni od materijala otpornog na vodu i prosecanje, a poseduju i nekoliko skrivenih džepova, jeste da su nešto skuplji, ali vredi. Ako vas interseuju klikom na fotku ispod videćete više detalja.

Kako odrediti individualne troškove pre puta?

Još jedna veoma bitna stvar je i videti neke od cena na destinaciji na koju idete kako biste znali koliko će vas tamo koštati kafa, obrok u restoranu ili neke namirnice u marketu. To možete preko googla da gledate, preko kataloga marketa i menija u restoranima, ali najbolji sajt gde možete videti cene troškova života u nekom gradu je Numbeo, gde na jednom mestu imate sve te cene. Taj sajt svakodnevno ažurira nekoliko hiljada volontera iz čitavog sveta.

Srećan put!!!