Naplati kašnjenje ili otkazivanje leta

Kako naplatiti kašnjenje ili otkazivanje leta i dobiti do 600€ odštete?

Često pitanje koje nam postavljate na društvenim mrežama je ono vezano za otkazivanje letova, kao i kašnjenja. U ovom tekstu delimo iskustvo kako da naplatite kašnjenje ili otkazivanje leta i dobijete odštetu i do 600€. Iskustva su razna, zavise dosta od avio kompanije, države u koju idete i one iz koje letite, kao i vremena koliko kasni let i okolnosti, ali često postoje šanse da nepravilnosti aviokompanija naplatite kroz odštetu. Mi nikada nismo imali duže kašnjenje od 3 sata pa nismo tražili odštetu, ali znamo ljude koji jesu i koji su se žalili na ovaj način i dobijali. Hajde da podelimo sa vama konkretne savete kako naplatiti kašnjenje i otkazivanje leta.

Šta ako je avio let otkazan ili kasni i kako naplatiti odštetu?

Ukoliko vam je otkazan let ili kasni, po regulaciji EU, imate pravo na odštetu, a možete dobiti i do 600€. Naknadu za kešnjenje i otkazivanje leta možete da dobijete tako što ćete da odete na OVAJ SAJT prijavite se i to pod uslovom da:

  • vam let kasni minimum 3 sata. Za kašnjenje se ne smatra vreme poletanja, nego sletanja.
  • letite u ili iz zemalja EU ili Turske, ako idete i iz drugih probajte, nije na odmet, ali verovatno nećete uspeti.
  • ste se na vreme čekirali na let (minimum 45 minuta pre zakazanog poletanja),
  • je avio kompanija odgovorna za kašnjenje (postojali su tehnički ili operativni problemi)

Naknadu štete zbog kašnjenja leta možete zatražiti klikom na dugme iznad bez obzira da li vam je avio kompanija, usled kašnjenja, obezbedila hranu, piće ili čak i smeštaj preko noći. To često rade avio kompanije kako bi vam se izvinuli za vreme čekanja. Nekada treba razumeti i njih i razloge kašnjenja, ali svakako znate i svoje potrebe.

Iznos naknade za otkazan let ili onaj koji je kasnio zavisi od par faktora kao što su dužina leta u kilometrima, da li let kasni ili je otkazan.

Vreme kašnjenja leta se računa u odnosu na vreme sletanja, a ne na vreme poletanja. Tako na primer može da se desi da krenete sa destinacije 3 i po sata kasnije u odnosu na predviđeno vreme, a da sletite 2 sata i 45 minuta posle predviđenog vremena sletanja i nemate pravo na povrat novca. Tačno vreme sletanja je onaj momemat kada se avion parkira na mesto odakle izlazite i kada se makar jedna vrata otvore.

Kada su u pitanju štrajkovi radnika na aerodromima, prirodne nepogode i loši vremenski uslovi, kao što su oluje, mećave, grmljavina avio kompanija nije odgovorna za kašnjenja ili otkazivanje leta i samim tim nema obavezu da vam plati bilo kakvu odštetu.

Ako je avio kompanija otkazala let naknadu za to možete zatražiti klikom na dugme iznad.

Ako vam otkažu let svakako moraju da vam ponude vaučere za novi let u vidu novca, čeka ili nove karte, a vaše je da izaberete šta želite.