Pet lako dostupnih mesta na Staroj planini

Znamo da mnogi koriste lepe jesenje dane da odu negde u prirodu i predloga nikada dosta, pa zato i danas delimo sa vama par zanimljivih lokacija na Staroj planini do kojih može lako da se stigne bez preterano puno šetnje. 

1. Vodopad Bigar, kao i istoimeni slapovi koji se nalaze iznad vodopada na oko 1km. Ovaj vodopad se nalazi pored glavnog puta Pirot – Knjaževac. Ovde često, naročito kada je lepo vreme, ima puno onih koji dolaze da roštiljaju i piknikuju, pa ako želite da se osamite i odete na malo mirnije mesto preporučujemo slapove Bigar koji se nalaze na oko 1km uzbrdo, a na mapi su ucrtani i dovoljno je da pratite navigaciju. Do gore je najbolje da prošetate, jer put i nije baš za auto. 

2. Slavinjsko Grlo ili poznatije kao Rosomački Lonci je isto mesto do koga možete lako stići. Parkirate se u selu Slavinja kod česme, što mu dođe centar sela, crkva treba da vam je sa desne strane, a staza do Slavinjskog Grla levo. Staza je lagana, bez puno nagiba, skoro je sve ravno i prolazite delimično kroz šumu, delom preko livade. Ovo je mesto koje definitivno treba posetiti.

Ako dolazite na staru planinu i tražite smeštaj možete ga potražiti ovde.

3. Crkva Svetih Apostola Petra i Pavla nalazi se u selu Rsovci koje je na putu od Pirota do Dojkinaca i Slavinje. Ova crkva je specifična po tome što se nalazi u pećini, ali više po onome što je ovde ikona Ćelavog Isusa. Crkva se zaključava, a ključ možete pronaći u poslednjoj kući u selu sa leve strane pre mosta. 

4. Još jedno zanimljivo mesto, a blizu puta i blizu drugog i trećeg mesta, je Jelovičko vrelo do kojeg dolazite kada sa puta Pirot – Slavinja skrenete ka Dojkincima, a na mapi ćete ga naći kao Izvor Vrelo. Ovo vrelo je specifično što jednom godišnje u približno istom periodu, obično u avgustu, presuši. 

5. Hajde da osvojimo i jedan vrh na Staroj planini, a da ne treba mnogo pešačenja i planinarskog staža. Vrh Babin Zub je lako osvojiv vrh na Staroj planini. Do njega stižete tako što autom dođete do vidikovca ispod vrha i njega tako i možete naći na mapi, kao vidikovac. Tu kreće zemljani put ka vrhu, parkirate se na proširenje pre puta i krenete lagano peške nešto manje od 1km. Pogled sa visine od 1758m je neverovatan. 

Stara planina ima još mnogo toga zanimljivog i ako biste voleli malo više da je istražite tu je i ovaj detaljniji blog post Šta obići na Staroj planini i kako stići do tih lokacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *