Vikend putovanje u blizini Beograda – istočna Srbija

Istočna Srbija je uvek dobar izbor za putovanje bilo da putujete vikendom ili imate više vremena. Ovaj deo naše zamlje ima toliko toga zanimljivog i lepog da ponudi da ćete biti puni utisaka, a kako ima tvrđava, vidikovaca, arheoloških nalazišta, prirode i gradova verujemo da će svako pronaći nešto što će mu biti interesantno. Mi ćemo ovde predložiti par lokacija koje možete obići za dva dana, a ukoliko imate više dana ili imate jači tempo možete dodati još nešto. Imamo i detaljniji vodič Istočne Srbije gde ćete moći pronaći još neke lokacije pa vam i može poslužiti kao inspiracija. Takođe, na našem Instagramu ima sve sačuvano u hajlajtima pa i tu pogledajte kako sve izgleda i saznajte i nešto novo.

Prvi dan

Ovo putovanje predlažemo da počnete od Smedereva, jer je to ujedno i najbliže Beogradu ili Novom Sadu, ako dolazite iz pravca severa. Pored šetnje gradom, obavezna stanica je i Smederevska tvrđava koja nam je ujedno i prva preporuka na ovom putovanju. Tvrđavu je podigao Despot Đurađ Branković u prvoj polovini XV veka. Tvrđava je građena od 1428. do 1439. godine i prvo je podignut Mali grad koji je građen samo 2 godine i koji je činio rezidenciju Despota, zgrade za porodicu, pratnju i stražu, kao i biblioteku i kovnicu novca. Nakon njegovog završetka sagrađen je i Veliki grad gde je dozidano 19 kula sa bedemima. Celo utvrđenje je formiralo nepravilan trougao koje je sa dve strane bilo okuženo rekama Dunavom i Jazavom i iz tog razloga su i sa treće strane odlučili da prokopaju kanal kako bi celo utvrđenje okruživala voda. Ulazak u Veliki grad, gde se nalazi par je besplatan, a ako želite da obiđete Mali grad ulaznica se plaća 250 dinara.

Kada završite sa obilaskom grada i tvrđave nastavite put dalje i sledeća stanica neka vam bude Viminacijum. Na ovom arheološkom nalazištu, bivšem rimskom gradu, možete videti carski mauzolej, terme, amfiteatar kao i domus, odnosno naučno istraživački centar. Posebno zanimljivo je što ovde postoji i mamut park gde čuvaju ostaci mamutice stari preko 5 miliona godina! Sve ovo ćete obići uz pratnju vodiča koji će vam detaljnije reći u samom kompleksu i svakom pojedinačnom delu, a cena ulaznice je 660 dinara, ali svakako pre odlaska na njihovom sajtu proverite radno vreme kao i cene, da nije došlo do neke izmene. 

Posle Viminacijuma, put dalje nastavite ka Ramu gde se nalazi Ramska tvrđava. Kažu da je kod Ramske tvrđave jedan od najlepših zalazaka u Srbiji pa je najbolje da dođete malo pred zalazak kako biste uživali u tim prizorima. Mi smo na žalost to propustili jer je taj dan bilo oblačno, ali svakako je bilo lepo i uveče ali i naredno jutro.

Tvrđava je otvorena za posete svakog dana od 10 do 18h, ukoliko želite da uđete unutra, a spolja je možete videti kada god da stignete. Tvrđava je sagrađena 1483. godine po nalogu Sultana Bajazita II, a još je zanimljivo i to da je na prostoru Rama boravio čak i Atila Bič božji. Ima još mnogo zaninljivih činjenica o Ramu i tvrđavi pa preporučujemo da je posetite i čujete još zanimljivih priča.

Na 20ak minuta vožnje od Rama je Srebrno jezero pa to može biti odlična opcija za noćenje. 

Drugi dan

Sutradan ujutru krenite ka Golubcu. Ukoliko je lepo vreme iskoristite ga za vožnju brodićem na Dunavu, jer ćete krenuti sa mesta gde je ova reka najšira na celom svom toku, a iznosi 6 i po kilometara. Preporučujemo da i na ovaj način, sa reke, vidite Golubačku tvrđavu i čujete zanimljivu priču koju će vam Jovan ispričati, ako se odlučite da na ovu turu krenete sa njim. Lako ga možete naći i kontaktirati na Instagramu na golubac.iz.brodica. Posle vožnje brodićem preporučujemo da napravite pauzu uz kafu ili ručak u restoranu Jorgovan i nakon čega možete i u obilazak tvrđave. Pre dolaska na Golubačku tvrđavu potrebno je znati par stvari, a to je koje dane da birate za posetu, koji delovi tvrđave postoje i koji mogu da se posete. Prvo izbegavajte ponedeljak jer tada tvrđava ne radi za posete. Cela tvrđava je sastavljena od 9 kula koje nisu međusobno povezane i obilaze se pojedinačno. Podeljene su u nekoliko zona i dolazak i do nekih je veoma zahtevan uspon i mora biti u pratnji vodiča, a one su uglavnom zatvorene tokom kišnih dana zbog klizavih delova i tada bude dostupna samo zona 1. Cena ulaznice varira od zona i ne rade sve zone svakog dana. Zato pre dolaska proverite aktuelni cenovnik i radno vreme na sajtu tvrđave.

Mi nećemo sada pisati neke istorijske činjenice, legende i slično, to ćete saznati na licu mesta od vodiča na tvrđavi, a mi preporučujemo Nikolu. Takođe, više o samoj tvrđavi možete čuti i na turi brodićem kod Jovana, ali i pročitati na info tablama i displejima koji su postavljeni na nekoliko mesta na tvrđavi.

Nakon tvrđave možete da se vratite u Golubac da obiđete biblioteku i galeriju koja je u sklopu iste, a postavke se stalno menjaju. Ostaće vam dovoljno vremena da odete i do manastira Tumane, ali ako je dan kraći to možete uraditi odmah ujuturu. Pored manastira tu je i isposnica Svetog Zosima Tumanskog koju predlažemo da obiđete, a nalazi se na oko 1km od manastira.

Mislimo da će vam sve ovo biti savim dovoljno za jedno ispunjeno vikend putovanje po Istočnoj Srbiji. Ako želite da obiđete još nešto, možete pogledati predloge kod nas na Instagramu u hajlatima “Istočna Srbija”. Ako pak imate više dana u OVOM TEKSTU je i detaljniji vodič za Istočnu Srbiju i predlozi šta sve u ovom delu možete obići za 5 odnosno 7 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *