Kako najpovoljnije u Rim i šta obići tamo?

Rim je zapravo bio prva destinacija na koju smo se uputili avionom samostalno. Te 2014. godine leteli smo direktno iz Beograda Easyjet-om, dok je ta ruta još postojala. Sada, na proleće 2023, smo opet išli u Rim i to direktnom linijom WizzAira tako da vrlo lako, brzo i jeftino može da se stigne. Karte mogu da se kupe i za 40-50€, mi objavimo kada ih pronađemo po tim cenama pa pratite sajt, a svakako i na pretrazi ispod možete samostalno pogledati za datume koji vama odgovaraju. Kao i za svako putovanje, tako smo i za ovo tražili najpovoljniju varijantu avio karata. 

Povoljna avio karta do Rima

Krenimo redom. Prvo što je potrebno jeste pronaći povoljnu avio kartu za Rim, mi smo tokom godine objavljivali jeftine povratne avio karte do Rima po ceni oko 50ak €, a ko je tada to ispratio mogao je kupiti kartu po toj ceni. Na pretrazi ispod možete pronaći avio kartu do Rima, a povoljne letove iz Beograda možete od aprila naći ponedeljkom, sredom, petkom i subotom pa izaberite da odlazak i povratak budu tim danima. I iz Podgvorice postoje direktni letovi do Rima, a letovi su sredom i subotom. Pretražite odgovarajući datum i videćete koja je cena avio karte. 

Mi smo leteli preko WizzAir-a, a pretraga iznad će vam izbaciti najbolju opciju i sajt gde ćete avio kartu platiti najmanje, a ako imate članstvo Wizz-a onda ćete kartu platiti još manje, kada vas pretraga prebaci na sajt avio kompanije i kada se ulogujete. Svakako ako ste član Wizz kluba već su vam poznate ove opcije, pa ćete se verovatno logovati direktno na njihov sajt, a mi da napomenemo da nas podržavate između ostalog i tako što koristite našu pretragu i na sajt WizzAir-a odete sa naše pretrage.

Kako od aerodroma do centra Rima?

Od aerodroma Ciampino u Rimu do centra grada, a i smeštaja u kojem ste, možete stići za svega 1.5€ ukoliko koristite gradski prevoz. Ako se odlučite za tu opciju na aerodromu uhvatite autobus broj 520 ili 720 kojim se vozite do crvene linije metroa gde na isti presedate i tako stižete do centra. Na Google mapi pogledajte detaljniju rutu metroa, i nazive metro stanica. Karta od 1.5€ važi za sve vrste gradskog prevoza (metro, autobus, tramvaj) u trajanju od 100 minuta, tako da možete da menjate prevoz sve dok se ne vozite duže od predviđenog vremena. Od aerodmora do centra, tačnije glavne železničke stanice možete stići i shuttle bus kompanijama koje saobraćaju, sve staju na istom peronu po izlasku sa aerodroma, a cena karte u jedom pravcu iznosi 6€, dok se povratna može kupiti za 11€. Karte možete kupiti online, u samom autobusu ili u kiosku na izlasku iz aerodromske zgrade.Druga veoma bitna stvar je smeštaj

Smeštaj u Rimu zna da bude od par desetina do par stotina evra pa hiljada za noć. Solidan smeštaj može da se nađe za oko 50-60€ za noćenje pa i više za isti smeštaj, a cene zavise od sezone, broja noćenja, tipa sobe i još nekih faktora. Na pretrazi ispod možete pretražiti sve dostupne smeštaje za datume koji vam odgovaraju i izabrati onaj koji vam najviše odgovara.

Ako ste ipak navikli na Booking i imate tamo određene popuste onda ste već uigrani oko pretrage smeštaja i rezervacija, a svakako mi ostavljamo da možete i ovde to da uradite, što je takođe win-win kombinacija i za vas i za nas.

Kako se kretati po grad i koje su cene prevoza?

Za kretanje po Rimu možete koristiti gradski prevoz gde cena za jednu vožnju u trajanju od 100 min kosta 1.5€. Takođe možete kupiti kartu koja važi 24h u iznosu od 7€ ili dvodnevnu kartu za 12.5€, a za 72h je 18€.

Šta sve obići u Rimi?

Rim možete obići na nekoliko načina. Prvi je da samostalno obilazite grad i uz konsultaciju Googla tražite šta zanimljivo da obiđete i čitate o tome. Mi ćemo dalje u tekstu dati preporuku nekoliko stvari koje svako nemojte propustiti. O Rimu i istorijskim informacijama možete čitati na internetu i u knjigama i mi ne bismo pričali o tome.

Drugi način je da zakažete neku zanimljivu turu preko GetYourGuide, a mi izdvajamo neke od njih. 

Karte za znamenitosti je najbolje kupiti online, jer znaju da budu velike gužve, a ako ne želite organizovanu turu, karte možete kupiti OVDE.

Mi preporučujemo da ukoliko znate engleski zakažete besplatnu turu koja traje oko 3 sata i u kojoj će vas na zabavan način provesti kroz istoriju i sve znamenitosti grada.

Ukoliko želite na neke organizovane ture na banerima ispod je izlistana ponuda izleta i tura u Rimu i okolini, pa ako vam je nešto od toga interesantno najbolja opcija je da rezervišete online, kako zbog gužve, tako i zbog toga što se nekada dešava da na licu mesta karte poskupe.


Ispod možete videti gde sve besplatno možete ući i kojim danima u pojedine znamenitosti možete ući bez plaćanja ulaznice.

Dok ste u Rimu ovih 10 stvari obavezno morate videti: Koloseum, Panteon, Fontanu Di Trevi, Vatikan sa muzejom, Trg Navona (Piazza Navona), Španske stepenice, Trg Campo de’ Fiori (gde je nastarija pijaca u Rimu), kastel San Anđelo, Trg Venecija i Rimski forum. Takođe uzivajte u italijanskim specijalitetima pici, lazanji, pasti i naravno sladoledu, kolačima, kroasanu…

Kakve su cene u Rimu i šta možete kupiti za 10€?

Uvereni smo u to da će vam se Rim svideti, da ćete se lepo provesti i opet želeti u njega da se vratite u koje god doba godine da odete.

Kako od Rima do Napulja ili drugih gradova u blizini

Za Rim vam je dovoljno 3-4 dana, a ukoliko ostajete duže preporučujemo da posetite i Napulj do kojeg možete stići vozom po pristupačnoj ceni. Najbolje je da koristite autobus ili voz, a ispod na pretrazi ćete pronaći najpovoljnije opcije

Ukoliko vam se svideo ovaj post i našli ste neke korisne informacije podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama.
Širimo zajedno svest da može da se putuje povoljno.

12 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *