Šta ako se zeznete i odete u Aprovaltu, Stavros i Vrasnu?

Ako ste od onih koji volite Asprovaltu, Stavros, Nea Vrasnu i Vrasnu nemojte se obazirati, ovo je naš lični stav nakon što smo obišli većinu plaža i mesta u severnom delu Grčke od Aleksandropolisa preko Tasosa, Kavale, Stavrosa, pa do Halkidikija i Olimpske regije. Ajde samo je lošija Paralija i ostala komšijska mesta i možda još neka mesta na Halkidikiju na potezu između Kasandre i Soluna. Ako nešto od ovoga poredimo sa Lefkadom, Itakom, Kefalonijom i nekim plažama na jonskoj obali nema smisla, ali svakako sada bismo se bazirali na ono što se nalazi oko mesta iz naslova i kako da, ukoliko vam se kao i nama ne svidi ta regija, popravite sebi letovanje. 

Jedne godine smo se nakon povratka sa Tasosa odlučili da svratimo u Asprovaltu i da se još malo kupamo u moru. Kada smo stigli, našli smeštaj i otišli do plaže imali smo osećaj kao da smo na Dunavu. Nakon one lepote, čiste i bistre vode na Tasosu stigli smo ovde. Dva dana, koliko smo bili u Asprovalti prouzujali smo i po okolnim plažama i shvatili da ništa ne može da se poredi sa Tasosom. Par godina posle smo upoznali i Sitoniju, Kasandru i Atos, ali i regiju oko Kavale, a putujući tuda otkrili smo da i u blizini Stavrosa, Asprovalte i Vrasne postoje još neke zanimljive i mnogo lepše plaže gde je more prelepo. Ako vam nije puno da idete oko 70km možete otići i do Nea Iraklitse, Nea Peramosa i Kavale, a o toj regiji smo pisali u posebnom vodiči i ostavljamo ga ispod. 

Ako biste nešto bliže Stavrosa delimo sa vama nekoliko plaža koje mogu biti interesantne. Na potezu ka Jerisosu na Atosu ima nekoliko lepih plaža, ali je i Atos sam po sebi nestvaran i ima mnogo toga lepog, a ovom postu čitajte zašto je Atos savršen za letovanje

Najlepše plaže u blizini Stavrosa

Ovo je ujedno i u blizini Asprovalte i Vrasne, ali i dobra opcija ako letujete na Atosu. 

Na potezu od Olimpijade do Stratonia ima lakše i teže dostupnih uvala, a navešćemo neke od njih i dodati i još neke plaže u blizini Jerisosa koje možete obići ako vam nije cimanje da vozite. Svakako pre preporučujemo Atos za letovanje nego Stavros, jer će vam sve ove lepe plaže biti dostupnije. 

Plaža Proti Ammoudia nalazi se odmah posle Olimpijade i može vam biti dobra opcija za jedan dan ili samo da stanete na putu do Jerisosa i osvežite se. 

Plaža Babilon je prelepa peščana uvala ušuškana u zelenilo, prošarana stenama. Pesak je krupniji, ali na nekim delovima i sitan kamenčić što je odlična podloga da ne bode i lako se šeta, a opet da se lako očisti. Veoma lepa plaža koju preporučujemo da obiđete. Na mapi ako gledate imate dve plaže Babilon, obe su dobre. 

Plaža Balkonaki je na Google mapi upisana i kao Vina beach i kao Totos beach bar. Veoma je slična Babilon plaži. 

Plaža Kakoudia je produžetak gradske plaže u Jerisosu i bilo na kom delu da se kupate lepo je. Krupan pesak u kombinaciji sa sitnim kamenčićima, neočekivano lepa boja vode, bistro je i veoma čisto. Ako ste došli do Kakudie svratite i do manastira Kakovo, Metoh manastira Hilandar, ali svratite i u Jerisos. 

Kada ste već u Jerisosu ovo su još neke od plaža na koje treba otići: Legend, gradska plaža u Nea Rodi, Voulitsa, Koumitsa, Ksiropotamos, Tripiti i ostrvo Amuljani, ali to je već druga priča i da biste sve ovo stigli najbolje je potražiti smeštaj na Atosu. 

Gde pronaći smeštaj u Grčkoj?

U vodiču za Grčku je nekoliko predloga gde letovati, a ako ste propustili mi preporučujemo Pargu, Lefkadu, naročito Agios Nikitas, Atos, Sarti, ali bilo gde da se odlučite da odete smeštaj možete pronaći na pretrazi ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *