Parga – Šta obići i na kojim plažama se kupati?

2012. prvi put smo igrom slučaja i poslednjeg trenutka u jednoj agenciji uplatili Pargu. Nismo znali šta da očekujemo, zapravo i nismo ništa osim lepog mora i dobrog odmora. Bilo je fenomenalno, uživali, kupali se na nekim prelepim plažama, išli na izlete, videli delfine i doživeli jednu drugačiju Grčku, mada tada i nismo bili tako upoznati sa Grčkom. Onda smo 2016. došli ponovo na ovaj deo Grčke, Epir ili jonsku obalu, kako ko voli i tada smo proveli 7 dana na jedrenju i još nedelju dana putujući autom po plažama. Tada smo u dva navrata svratili u Pargu, ali i okolo obišli svašta. 2021. vraćamo se u septembru kamperom, pa onda opet i 2022. i veoma detaljno istražujemo obalu. Nikako da na red dođe i jedan vodič o Pargi, a trebao je. Parga zaslužuje vodič, preporuke plaža, nekih mesta u okolini i generalno zaslužuje da je preporučimo i na blogu. 

Najčešće se u Pargu putuje autom ili busom preko agencije. Mi ćemo pomenuti i avion kao opciju, ali smatramo da je auto najbolja varijanta jer imate potpunu autonomiju, da se krećete, obilazite plaže, mesta, usput svratite na još nekoliko zanimljivih mesta koja ćemo preporučiti i u ovom tekstu.

Kako stići u Pargu?

Najpopularniji i po nama najbolji način je auto. Ako vozite i imate auto onda je odlazak na more autom najbolji, jer pored mesta u koje idete možete obići i dosta toga okolo. Možete i stati kada se umorite, napraviti pauzu, obići neka lepa mesta usput i putovati ako treba i 3 dana. 

Autobus, ništa manje popularan, ali u tom slučaju se uglavnom ide preko agencije, što u mnogo slučajeva zna da bude i povoljnije. Autobusom smo i mi bili prvi put i moramo priznati nam je baš bilo naporno. Putovalo se nekih 17 sati od Beograda do Parge i imali smo osećaj da je trajalo i duplo duže. Ako nemate auto onda ćete se najverovatnije odlučiti za agencije. 

Avionom možete doći do Preveze, a najpovoljnija opcija za to vam može biti Ryanair iz Budimpešte. U Prevezi iznajmite auto ili pogledajte kakva je opcija busom, a mi savetujemo da pretražite ovde opcije prevoza ili ovde vidite za auto. 

Šta obići na putu do Parge i koje je mesto idealno za pauzu?

Put do Parge je odličan i dobrim delom je auto-put. Na ovoj deonici ćete proći kroz mnogo tunela i vodite računa na radare, jer vas snimaju od nazad, a na putu ima dosta nekih ograničenja. 

Na putu do Parge ima mnogo zanimljivih stvari koje možete obići, pa nešto možete ostaviti za dolazak, nešto za povratak. Prvo što možemo napomenuti jeste Ohrid, ukoliko želite da pravite neko proputovanje, pa da idete malo rugačijom rutom. Ako želite da se držite auto puta i ne skrećete mnogo tu su Grevena, grad poznat po pečurkama i tu možete svratiti samo na kafu i predah od puta, a možete i ostati da obiđete prirodne lepote okolo i stari most Portitsa. Edesa je pre ovog mesta, pa je i ona idealna za predah, može čak i par dana ako imate vremena i želite da upoznate kontinentalni deo Grčke. 

Ono što preporučujemo da ne preskočite ako idete u ovaj deo Grčke jesu Meteori. Potrebno je da dođete do mesta Kalabaka i odatle se ide do ovih čuvenih manastira koji se nalaze na stenama. Do većine možete stići autom, pa onda još malo pešačiti, ali lako su dostupni. Ovo čudo prirode nemojte propustiti kada ste već tako blizu. 

Kada se vratite na auto-put ka Pargi tu su još dva mesta koja preporučujemo, a to su Metsovo i Janjina. Ovo možete i u povratku, a ako nas pitate Janjina zaslužuje i da se prenoći i lepo se obiđu grad i okolina, proba neki od grčkih specijaliteta i provoza jezerom. 

Ako od Kalabake krenete na Trikalu, pa odatle idete na Pargu znajte da vas očekuje nenormalno puno serpentina i krivina. Navigacija vas svakako i neće povesti tuda, ali nikada se ne zna.

Smeštaj u Pargi

Smeštaj u Pargi je raznolik, kao i svuda, a u sezoni ga jedva možete naći, možda čak i ne možete i zato najbolje da to uradite što pre. Ovde sezona traje do kraja septembra, početka okotbra, odnosno ima turista i živo je još uvek, za razliku od nekih grčkih mesta. 

U Pargi nam se svidelo što nema nikakvih velikih hotela, već po zakonu nema takve gradnje. Cene su malo jače zbog toga što ovde ima dosta i stranih turista. 

Znajte da su neki delovi Parge na brdu, pa će vam trebati malo napora da stignete do nekih drugih delova, naročito plaža. Plaža Valtos, čuvena plaža u Pargi je malo teže dostupna ukoliko vam smeštaj nije baš na njoj, ali onda imate svakodnevni odlazak u centar i napor da pređete brdo što i nije strašno kada sunce malo zađe.

Jedan deo Parge je relativno ravan i odličan ako ćete ići na gradske plaže, koje su isto odlične, ili ako ćete autom svakodnevno na neku od okolnih plaža.

Na pretrazi ispod možete pronaći neke od smeštaja. Pretraga poredi dosta sajtova za rezervaciju smeštaja i daje najbolje cene. Ponuda grčkih smeštaja po ovakvim sajtovima je mala, jer dosta njih imaju saradnje sa agencijama i zakupljeni su tokom cele sezone. 

Izleti u Pargi i okolini i šta ne treba propustiti

Za sve ove godine u Pargi ono što nam je definitivno najlepše i šta savetujemo da ne propustite i preporučujemo svima jesu Paksos i Antipaksos. Ova dva mala ostrva imaju nestvarne plaže, lepe gradiće, dobru ponudu ribljih taverni i lepi su tokom večeri pa ako imate opciju da prespavate tu preporučujemo i to. Mi smo 2016. proveli jednu noć na jedrilici usidreni u Gaios.

Iz Parge možete i do Krfa, Kefalonije, Lefkade i to sve brodovima ali su ovo izleti koji su malo naporniji. 

Takođe tu je i čuvena reka Aheron i kanjon iste na koje mnoge agencije rade izlete, ali po nama je najbolje to organizovati preko GetYourGuide-a.

Ako ste autom mi preporučujemo da odete do Sivote jedan dan i do Preveze. Preveza je posebno lepa i živa uveče. Preporučujemo večeru u restoranu Menta jer je hrana vrhunska, a cene pristupačne i povoljnije nego po Beogradu i Novom Sadu.  

Plaže u Pargi i oko Parge

Obišli smo dobar deo plaža na jonsoj obali od Igumenitse do Preveze i bilo je raznih. Bilo je onih gde je dugo plitko, ali je lepa hladovina i mogli smo na miru da kampujemo, pa iako nismo ljubitelji takvih plaža svidele su nam se jer može da se provede i nekoliko dana uz more u idealnim uslovima. Bilo je i onih gde je odmah duboko, bistro i čisto, ali nismo mogli da kampujemo, opet su plaže vrhunske i ne možemo reći da su loše. Zato ćemo kod preporuka plaža gledati da budemo što objektivniji, da uzmemo u obzir da većina dolazi autom i da volimo različite plaže. Nama su idealne plaže gde nije pesak, ali ni kamenje, nešto između, recimo sitan šljunak ili krupan pesak, ima dovoljno privatnosti, nije dugo plitko, čisto je i bistro more.

Po našoj meri najsavršenija plaža nam je bila Karavostasi, koja se nalazi na putu za Sivotu. Velika plaža, sa dovoljno mesta, lep ulaz, čista voda. Bili smo u septembru pa je možda idealizujemo, ali svakao verujemo da je i u sezoni lepa. Lako se stiže do nje, čak aiko put na mapi ne izgleda preterano dobro. 

Valtos je odličan izbor ako letujete u Pargi i nećete puno da se cimate. Plaža je odlična i iz drugih mesta dolaze na nju. Nama se svidela i gradska plaža, a naročito Piso Krioneri, mala uvala na kraju Parge. Piso Krioneri je zapravo idealna ako ste u tom delu Parge i želite da se ne pomerate mnogo, a iako nije podloga po našim standardima, već je malo krupnije kamenje na plaži, na je ulasku sitnije što olakšava ulazak i popravlja utisak o plaži.

Lihnos je plaža koju svakako treba posetiti, je je lepa ali za nas i naš kamper nije bila baš lako pristupačna. Strm je silaz do plaže, a i parking tamo se plaćao, a i nije ga bilo i to je ono što je bila mana da se pri poslednjem boravku zadržimo tamo. Ne možemo joj osporiti lepotu i zato se nadamo da ćemo je u nekim drugim okolnostima opet posetiti i uživati.

Megali Amos se nalazi blizu Sivote i nas je prijatno iznenadila i bolja nam je od drugih izvikanih oko Sivote, kao što je Bela Vraka na primer. Ako vam se voza obiđite i Mikri Amos i Megali Amos.

Sarakiniko, iako smo je posetili davne 2012. godine u lepom sećanju nam je. Tada smo u jednom pravcu išli taksi brodićem iz Parge, a zbog talasa se vratili autom. Sećamo se da tada put nije bio idealan, ali uz laganu vožnju može se stići. Ako ste autom posetite je na taj način, a ako niste ili iznajmite motor pa tako ili brodom. 

Ligija je još jedna idealna plaža za kampere van sezone, na kraju spetembra, ali svakako odlična plaža i ako dolazite u sezoni.

Vrahos je mesto gde dosta naših turista letuje, ali i odlično mesto da dođete na jedan dan ako ste u Pargi. Dugačka i lepo uređena plaža koja 

Ako želite neku plažu gde ćete pobeći od gužve tu su Mitikas i Kanali, dve dugačke plaže gde se možete i osamiti.

Kerenca takođe može biti dobar izbor ako volite divlje plaže i da je dugo plitko, a u njenoj blizini su i prelepa plaža Alonaki Fanariou i Skala. 

Amoudia su mesto i plaža gde se uliva reka Aheron. Dugo je plitko, plaža je peščana, ali je nama bila dobra je smo mogli da se parkiramo kamperom. Ono što nam je interesantno je to što s na jednom delu mešaju rečna i morska voda pa na momente osetite toplu, a na momente hladnu vodu. 

Kako ubrzati put do Grčke

Ako nas pitate do Parge ne treba gledati kako ubrzati put, nego ići polagano, nekoliko dana i obići sve ono što smo gore predložili, pa i više od toga, ali jedan praktičan savet da ne čekate u koloni jeste da koristite tag kroz Srbiju i Makedoniju, a da u Grčkoj kada uđete pre prve naplatne rampe uzmete njihov tag za auto-put ili da naručite na kućnu adresu. Grčki tag možete naručiti ovde. 

Iznajmljivanje auta u Pargi

Ako ne dolazite sopstvenim autom, već autobusom ili avionom najbolje je da iznajmite auto, barem 3-4 dana kako biste obišli i mesta u okolini. Motor može takođe biti opcija ako ga već vozite, a ako ne nemojte učiti tamo.

Ispod delimo i pretragu gde možete da vidite opcije za iznajmljivanje auta, a želimo i da napomenemo jednu stvar vezanu za međunarodnu vozačku dozvolu.

Međunarodna vozačka dozvola je do pre nekoliko godina bila potrebna i desiće se i sada da vam je traže neke rent a car agencije, a šta raditi ako vam istu traže pročitajte u blog postu gde smo napisali detaljno sve informacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *