Mesta na Sitoniji gde se najčešće letuje

Sitonija je kod turista iz Srbije često na prvom mestu kada se govorili o letovanju u Grčkoj. Neke sama ta činenjenica odbija, jer je možda poistovećuju sa Paralijom, ali zaista ne bi trebalo da bude tako, jer je Sitonija zaista nestvarna kao i dobar deo Halkidikija. Iako je Paralija i ta olimpska regija takođe veoma popularna kod naših turista, Sitonija nema veze sa onim plažama, Sitonija je nešto puno, puno bolje. 

Znamo da će se oni koji letuju u Olimpskoj regiji možda i uvrediti, ali ako jednom odete na Sitoniju sumnjamo da ćete se vratiti ikada u Paraliju. Poređenja radi more na Sitoniji je prozirnije, lepše bolje, čistije, plaže raznovrsne od onih peščanih, kamenitih, šljunčanih, onih divljih sa hladom četinara i onih uređenih sa ležaljkama, suncobranima, barovima, restoranima… Svega ima na Sitoniji.

Iako nama nije omiljeno mesto u Grčkoj, opet smatramo da je mesto koje je najbliže Srbiji, a da ima tako lepo more. Zapravo volimo mi Sitoniju, ali u pred i post sezoni kada nisu tako velike gužve, zapravo tada volimo i ostatak Grčke i tada nam je najbolje da idemo na more, a u julu i avgustu da begamo na planinu. 

Nekoliko godina smo u različitim periodima dolazili na Sitoniju, obišli gotovo sve plaže i po nama je, ako se more dovoljno ugreje, jun idealan. Dosta zelenila, sve je procvetalo, lepo, dan je dug, nema gužvi, jednom rečju idealno mesto za letovanje.

U dva blog posta smo preporučili plaže u blizini Nikitija i one u blizini Sartija. Neos Marmaras nismo obradili, jer verujemo da ćete iako se tamo smestite odlaziti na mnoge od ovih plaža, a u ovom tektu ćemo preporučiti i plaže u okolini Neos Marmarasa. 

Mesta na Sitoniji u kojima najčešće letuju naši turisti su Nikiti, Neos Marmaras, Sarti i Toroni, ali tu su i Vurvuru, Kalamitsi, Sikija i druga manja mesta.

Letovanje u Nikitiju

Nikiti je možda i najveće mesto na Sitoniji, sa najvećom ponudom restorana, barova i marketa. Nikiti je, nakon što se onaj u Neos Marmarasu zatvorio, jedino mesto koje sada ima Lidl, što takođe treba naglasiti. Ono što smo još primetili, nakon provedenih mesec dana po Sitoniji prošle godine, je i to da je Nikiti i najskuplji. Ovde su nešto jače cene u kafićima i restoranima ako se poredi sa Sartijem.

Ako niste za to da idete po restoranima Nikiti je odlična baza, tu je nekoliko velikih marketa, a imate i Giros Tis Nikitis gde smo jeli najveću giros pitu u ovom delu Grčke, a i falafel im je odličan.

Ako želite da idete na plaže na kojima nema gužve, a dolazite i u sezoni, onda su ovo predlozi:

Jedna napomena: Ako idete do Lidla iz pravca Nikitija, nemojte skretati levo preko pune, nego produžite par stotina metara dalje i okrenite se kad bude prilike. Često policija, naročito u sezoni, zna da stoji tu negde i čeka, a onda će vam večera iz Lidla biti skuplja nego iz neke riblje taverne. 

U Nikitiju ako letujete savetujemo da odete i do Starog Nikitija koji se nalazi sa druge strane magistrale malo u brdu. Ovo mesto je malo, sa svega nekoliko uličica i kuća, crkvom i par kafića i teverni. Idealno da odete tokom najtoplijeg dela dana ili uveče. 

Najbolje mesto za kupanje u samom Niktiju je na levom delu mesta gledajući u more, a plaže koje preporučujemo kao najbolje u blizini možete potražiti na tekstu ispod.

Letovanje u Neos Marmarasu

Neos Marmaras je živopisan i naročito sa mora veoma zanimljiv. Ono što morate da znate je da ćete za razliku od Nikitija i Sartija ovde ići uzbrdo, nizbrdo. Nama se najmanje svideo iz razloga što nam gradska plaža nije ništa posebno, a do nekih plaža mora da se vozi malo više. 

Znamo da je ovo mesto omiljeno kod jednog broja naših turista i da dolaze ovde, pa da napišemo šta je to što treba posetiti u okolini.

Plaže i mesta koja su zanimljiva ako dolazite u Neos Marmaras su i ona smo već pomenuli, a u blizini Sartija su a možete obići i one u blizini Nikitija.

Smeštaj u nekom od ovih pomenutih mesta, kao i u bilo kojem drugom mestu možete potražiti i rezervisati preko pretrage ispod.

Ako letujete u Neos Marmarasu nemojte propustiti Partenonas, mesto u brdu udaljeno nekih 7km. Ovde možete popiti kafu ispod 1000 godina stare masline, jesti u nekom od restorana sa pogledom na more, posetiti crkvicu koja je specifična za svako grčko planinsko selo i taman prekratiti onaj najtopliji deo dana. Put do gore je asfaltiran, nema rupa i lako se stiže. 

Ako letujete u Neos Marmarasu ovu su plaže koje preporučujemo: Azapiko, Aretes, Tristinika, Destenika, Ema, Toroni.

Cene u marketu u Neos Marmarasu su za 20-30% veće u odnosu na one u Nikitiju i Sartiju.

Letovanje u Sartiju

Sarti važi za jedno od mesta koje orkužuju najlepše plaže i nalazi se na najboljem položaju ako želite da ih obiđete što više. Samo mesto ima veliku dugačku peščanu plažu na kojoj možete pronaći i mir, ali mnogi navode talase i vetar popodne kao manu. Često je roditelji sa decom izbegavaju zbog toga, a definitivno ne bi trebalo, naročito ako ste aktivni i želite da obiđete još neke plaže u okolini. 

U Sartiju imate velike markete, ali i one manje, pa ćete lako moći da nabavite osnovne namirnice mada po malo večim cenama nego u Nikitiju. Ono što nas je iznenadilo ovde je ponuda restorana i brzih hrana veoma dobra i povoljnija nego u ostalim mestima. Ovde na primer imate i picu na parče, što u drugim mestima na Sitoniji nismo viđali, pa je i to jedna od opcija da nešto pojedete uveče dok se šetate. Uveče su vam tu i šetalište uz more i par pešačkih ulica sa suvenirima i hranom, ali i dečije igralište. Ako ste više za restoran mi preporučujemo restoran Old School “Kindergarten” i ako biste da se zabavite poručite meni na srpskom :). 

Plaže koje treba obići u okolini Sartija smo nabrojali u posebnom tekstu i njega ostavljamo ispod da ga možete pročitati. 

Letovanje u Toroniju

Ovo je, od svih gore nabrojanih mesta, možda mesto sa najlepšom gradskom plažom po nekom našem mišljenju. Ako želite da dođete na odmor i da se ne mrdate puno možda je Toroni izbor. Ovde je lepo more, bistra voda, lep zalazak sunca, lepa plaža. U samom mestu možda nemate veće lance marketa, ali imate dobro snabdevene manje markete, a tu su i restorani i kafići, ali mnogo opcija za smeštaj.

Toroni, gradska plaža

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *