Lefkada – Gde naći smeštaj i ići na plaže?

Možda i najlepše mesto na koje možeš otići na letovanje, ali van sezone ko može. Taj raj se tokom sezone pretvori u pakao koji je popločan traženjem parkinga, mesta na plaži, malo mira i beg od gužve. Ako samo odaberete da odete u junu ili u septembru već je puno bolje, a ako vam kažemo da smo jedne godine bili te sreće da se u ovom raju kupamo do 6. oktobra ne bi nam verovali. Naravno, to nije praksa uvek, desila se takva idealna godina. 

Tri puta smo bili na Lefkadi, jednom jedrilicom na 2 dana i drugi put kamperom na po 10 i više dana. Kamperom smo išli sredinom i krajem septembra, a prvi put smo čak zakačili i oktobar. Zato u ovom tekstu delimo neke od bitnih informacija, kakvi su putevi do pojedinih plaža, koji su naši favoriti i najlepše plaže, gde se smestiti i šta ima u mestu i kako stići do Lefkade. 

U tekstu o Pargi smo napisali jedan deo koji prenosimo i ovde, a tiče se samog puta i šta sve na putu do jonske obale po nama vredi obići. To su mesta koja smo i sami obišli i videli, a verujemo da postoje još neka. 

Šta obići na putu do Lefkade i koje je mesto idealno za pauzu?

Na putu do Lefkade ima mnogo zanimljivih stvari koje možete obići, pa nešto možete ostaviti za dolazak, nešto za povratak. Prvo što možemo napomenuti jeste Ohrid, ukoliko želite da pravite neko proputovanje, pa da idete malo drugačijom rutom. Ako želite da se držite auto puta i ne skrećete mnogo tu su Grevena, grad poznat po pečurkama i tu možete svratiti samo na kafu i predah od puta, a možete i ostati da obiđete prirodne lepote okolo i stari most Portitsa. Edesa je pre ovog mesta, pa je i ona idealna za predah, može čak i par dana ako imate vremena i želite da upoznate kontinentalni deo Grčke jer i ovde ima vodopada, potoka, proplanaka, vrhova… 

Ono što preporučujemo da ne preskočite ako idete u ovaj deo Grčke jesu Meteori. Potrebno je da dođete do mesta Kalabaka i odatle se ide do ovih čuvenih manastira koji se nalaze na stenama. Do većine možete stići autom, pa onda još malo pešačiti, ali lako su dostupni. Ovo čudo prirode nemojte propustiti kada ste već tako blizu. 

Kada se vratite na auto-put ka Lefkadi tu su još dva mesta koja preporučujemo, a to su Metsovo i Janjina. Ovo možete i u povratku, a ako nas pitate Janjina zaslužuje i da se prenoći i lepo se obiđu grad i okolina, proba neki od grčkih specijaliteta i provoza jezerom. Preveza je isto interesantna da svratite u nju, ali i Parga. Ako planirate da putujete duže i zadržite se u tom delu pogledajte naš vodič za Pargu. 

Kako stići do Lefkade?

Najbolji način za odlazak na Lefkadu je definitivno auto, jer vam za ostrvo jednostavno treba ako želite da vidite ono zbog čega i doći na Lefkadu. Možete i stati kada se umorite, napraviti pauzu, obići neka lepa mesta usput i putovati ako treba i 3 dana. 

Autobus, ništa manje popularan, ali u tom slučaju se uglavnom ide preko agencije, što u mnogo slučajeva zna da bude i povoljnije. Autobusom do Lefkade je baš naporno. Ako nemate auto onda ćete se najverovatnije odlučiti za agenciju. 

Takođe još jedan način je i da idete avionom tako što ćete doći do Preveze, a najpovoljnija opcija za to vam može biti Ryanair od Budimpešte. U Prevezi iznajmite auto kako biste obišli još nešto po Lefkadi jer je jeftinije nego na ostrvu ili pogledajte kakva je opcija busom, ali mi savetujemo da ipak vidite ovde opcije za auto

Za razliku od drugih ostrva po Grčkoj, Lefkada je spojena sa kopnom mostom i na taj način možete stići i ne morate da plaćate trajekte. 

Mesta na Lefkadi i gde naći smeštaj?

Na Lefkadi ima mnogo mesta u kojima možete pronaći smeštaj. Neka mesta imaju lepe, neka manje lepe plaže u okolini i zato je bitno da, ako ne želite da svakog dana dugo putujete, da izaberete najbolje mesto. Mi ćemo preporučiti neka i spomenuti ona u koja najviše agencija vodi turiste. 

Lefkas

Ako želite mesto gde i uveče imate nekih dešavanja, a da budete na dobroj poziciji za odlazak na plaže u okolini onda preporučujemo Lefkas, glavni grad Lefkade. Uveče je fino za šetnju, večeru i neki lagani izlazak, a preko dana možete obilaziti neke od najlepših plaža. Ovde veoma blizu ima par dobrih plaža, ali računajte da morate kolima. Parking veliki i besplatan imate kod osnovne škole, naspram ulaska u marinu, a tu nekada bude i luna park. 

Nidri

Najčešće idu naši turisti. Mesto je isto živo, dosta mladih bude, ali gradska i okolne plaže nisu ništa posebno. Ako dolazite ovde treba vam auto da obilazite neka okolna mesta i plaže. Plaža u mestu i par okolnih uvala nisu loše, ali nisu to one plaže Lefkade koje viđate na internetu i pokažu vam u agenciji. 

Vasiliki

Interesantno mesto, manje, ali opet živo uveče, jer ima lepih restorana i kafića uz more. Vasiliki se nalazi na krajnjem jugu i najviše vam treba vremena do njega. Okolo ima dosta lepih plaža, ali za potpuni ugođaj, još jednom ćemo reći, preporučujemo jun ili septembar. Ako ste ljubitelji windsurfa onda ste sigurno čuli za ovo mesto, a ako niste čuli i želeli biste da se oprobate u tome tu je nekoliko škola. Možete odmah i sami da pretpostavite da je ovde vetrovito i da nije najidealnije za kupanje, mada nama i nije bilo tako loše.

Agios Nikitas 

Najslađe mesto definitivno. Ovde se ide ako želite potpuni mir, ali preko dana ovde, u sezoni naročito, bude baš gužva od parkiranih kola, jer mnogi dođu da bi otišli na plažu Milos koja je pored. Inače samo mesto ima prelepu gradsku plažu, možda najlepšu gradsku plažu na kojoj smo se kupali i okolne uvale su takođe neverovatne. 

Ligia 

Ovo mesto je odmah posle Lefkasa kada se krene ka Nidriju. Malo mesto tik uz glavni put, sa malom gradskom plažom koja i nije tako loša. Takvo je i sledeće mesto Nikiana.

Sivota na Lefkadi

Ovo je malo zabačenije, mirno mesto koja smo posetili na jedrenju 2016. godine i ako želite malo pasivniji odmor, da ne mrdate puno ne preporučujemo ga, jer Sivota nema plažu i svakodnevno ćete morati da se pomerate iz mesta. Uveče je živo mestašce, najviše budu turisti sa jedrilica i jahti, a ovde možete pronaći lepe riblje taverne.

Šta god da vam je interesantno od ovih mesta smeštaj možete pronaći na pretrazi ispod.

Plaže na Lefkadi 

One prelepe plaže sa tirkiznom bojom mora nalaze se na zapadnoj obali, dok su na istočnoj one šljunčane, ne tako lepe, ali dobre jer možete pronaći prirodni hlad. Ni jedna ni druga varijanta nisu loše i gde god da ste smešteni na Lefkadi najbolje je obići i jedne i druge i videti tu različitost. Zapadna obala je pomalo teže pristupačna, putevi su strmi i vijugavi uglavnom, ali je do većine plaža dobar asfalt. 

Ono što treba da znate na većini popularnih plaža se plaća parking u sezoni.

Na mnogima suncobran i ležaljke možete dobiti uz konzumaciju, ali na nekima imate određeni iznos koji morate da potrošite. Svakako ovo je informacija koja vam je nebitna, jer možete uvek i svoj peškir negde pored da stavite. 

Nakon plaža na Lefkadi sve druge će vam biti manje lepe. 

Na početku delimo info za jednu skrivenu plažu, koja je idealna ako letujete u Lefkasu, a u pitanju je Gira Kastro koja se nalazi na samom ulasku na ostrvo. Kada pređete most skrenete levo ka Lefkasu, a za ovu plažu se ide desno i kod kada prođete pored neke napuštene fabrike dolazite do plaže. 

Agios Joanis, je prva sledeća plaža koja je na 3 minuta autom od prethodne. Ovde se nalaze stare, napuštene vetrenjače i prelepo tirkizno more. 

Pefkulia je jedna veoma lepa plaža sa sitnim šljunkom, mada ima mesta gde je on malo krupniji i ovo je plaža koju isto preporučujemo da obiđete. Nalazi se na zapadnoj obali i prva je u nizu lepih plaža Lefkade, mada kako idete južnije, tako je boja mora nestvarnija. Ovde imate bar, ali je mnogo veći deo plaže slobodan pa na njega stavite svoje peškire, ležaljke i suncobrane. 

Agios Nikitas i okolne plaže. U ovo mesto, boju, čistoću mora i plaže ovde smo zaljubljeni još od prvog susreta. Daleko su nam najbolje na celoj Lefkadi i mnogo ispred čuvenih Porto Katsiki i Egremni. Najlepša gradska plaža je u ovom mestu. 

Plaža Milos nalazi se odmah pored Agios Nikitasa i do nje možete doći samo peške i taksi brodićem što joj daje jednu posebnu draž jer nije lako dostupna. Ako idete na nju znajte da nije toliko uređena, ima svega jedan kafić, pa ponesite hranu i piće, naročito dovoljno vode. Ponesite i suncobran jer ne može baš da se pohvali ni hladom, osim skroz levi deo kasno popodne. 

Sledeća je Katizma. Komercijalna plaža, mnogi je ne vole jer je nenormalna gužva u sezoni, prepuno ljudi, kola, svega, ali nama je ovo takođe jedna od omiljenih plaža jer smo bili u septembru i ovde kampovali u kamperu do 6 oktobra jedne godine. Ova plaža je popularna jer je lako dostupna, a do nje čak ide i autobus iz Lefkasa.

Kavalikefta i Megali Petra su mnogo teže dostupne od prethodne. Do dole je spust malo duži, strmiji i uzan i treba biti oprezan kod mimoilaženja, ali je dobar asfalt, a plaže su takve da vrede svakog truda. Ako imate auto i dovoljno vremena stavite na listu. Ceo taj potez je sitan beli šljunak u kombinaciji sa peskom, negde i malo krupnijim kamenjem, ali nije težak ulaz. Svakako zbog talasa ponekad i kamenja koje zna da se kotrlja bolje je da imate one patikice za vodu. 

Plaža Gialos je sledeća i do nje nismo odlazili, pa idemo odmah dalje, a to je čuvena plaža Egremni. Da li vredi iscimati se do nje? Rekli bismo DA  ali otići samo jednom da vidiš, jer po nama je to dovoljno. Neke od prethodnih su lepše, mada jedino ovde i na sledećoj ćete videti tu neverovatnu boju. Do ove plaže imate da se spuštate kolima do jednog dela, tu se parkirate, naravno platite parking 10€ i onda peške imate još oko 1km nizbrdo novim asfaltiranim putem. Tuda ne možete kolima jer postoji kapija koja je zatvorena. Nakon tih kilometar idu stepenice i treba da pređete još nekih 400 stepenika. Prilično je sve to jak trening i još ako imate stvari za plažu, napolju 35 stepeni i bez trunke hlada, onda je još jači. Na plaži nema restorana i kafića ni toaleta, već samo postoji jedan pre stepenica, pa ako vam zatreba nešto, a setite se dole na plaži imate da prevalite 800 stepenika da biste se popeli i spustili. Preporučujemo da ponesete hranu i piće i suncobrane, jer dole nema hlada, a nije bezbedno baš ispod stena tražiti beg od sunca. Postoje samo suncobrani koji se mogu iznajmiti dole, pa ako nemate svoj ili ste ga zaboravili biće vam neophodan.  

Nešto je bolja situacija na plaži Porto Katsiki. Do tamo je laganije stići i od parkinga do dole deli vas mnogo manje stepenica, pa je po nama bolje otići samo na nju. Veoma su slične. Jedina mana je što je na Porto Katsiki veća gužva, pa u sezoni nije loše poraniti. Parking se i ovde plaća 10€ i za motor 3.

Plaža Agiofili je najlepša plaža u blizini Vasilikija, pa ako letujete u ovom mestu do ovde možete lako i brzo stići.  Od Vasilikija do Agiofili plaže možete stići peške, nekih 3km vas deli, a usput imate još nekoliko lepih plaža i uvala, pa možete stajati i praviti pauze za kupanje u moru. Na tom donjem delu posle plaže Agiofili ide nekoliko lepih plaža i lako ih možete naći na mapi. Mi ih nažalost nismo posetili jer nije bilo sve lako dostupno kombijem, a auto smo imali samo jedan dan. 

Na istočnoj obali ima takođe lepih plaža, tačnije ove su na jugoistočnoj, to su: Mikros Gialos, Kamari, Desimi i Laka. Nakon ovoga stižete u Nidri i onda kreći sve veoma slične plaže koje vas više ne impresioniraju nakon svih onih na zapadnoj obali, pa je možda bolje ako letujete u Nidriju da prvo obiđete ove na istočnoj. 

Savetujemo i neki od izleta brodom, a mi smo išli na jedan zanimljiv na koji vodi agencija Ionnian star, a ispod delimo i opcije za još neke zanimljive ture na Lefkadi brodom.

Izleti na Lefkadi

Na Lefkadi možete pored svih ovih plaža i mesta otići i na neku zanimljivu turu, a to je paraglajding, jednodnevno krstarenje i odlazak do nekih od teško pristupačnih plaža, odlazak na Itaku ili Kefaloniju i još mnogo drugih stvari. Naravno za ture vam je najbolji GetYourGuide, a OVDE istražite šta sve ima na Lefkadi. 

Kretanje po Lefkadi i iznajmljivanje auta 

Ako ne dolazite sopstvenim autom, već autobusom ili avionom najbolje je da iznajmite auto, barem 3-4 dana kako biste obišli i neke od najlepših plaža u okolini. Motor može takođe biti opcija ako ga već vozite, a ako ne, nemojte učiti tamo.

Ispod delimo i pretragu gde možete da vidite opcije za iznajmljivanje auta, a želimo i da napomenemo jednu stvar vezanu za međunarodnu vozačku dozvolu.

Međunarodna vozačka dozvola je do pre nekoliko godina bila potrebna i desiće se i sada da vam je negde traže, ali treba da im objasnite da vozačka dozvola kakvu danas imamo ima deo i na engleskom i na latinici i da mogu da je razumeju. Detaljan tekst na ovu temu smo napisali, pa OVDE pročitajte šta da radite ako vam na putu traže međnarodnu vozačku dozvolu?

Na Lefkadi postoji i autobus koji vozi do nekih plaža, ali u sezoni je diskutabilno koliko često i redovno ide, pa vodite računa da ga ne propustite. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *