Atos – savršeno mesto za letovanje

Kada neko kaže Halkidiki većini je na pameti Kasandra, prvi prst i Sitonija, drugi prst, kao i Atos odnosno Sveta gora kao treći. Atos kao opciju za letovanje, ljudi sa naših prostora, retko razmatraju, a zašto je to tako ni nama nije jasno, ali s obzirom da ni mi do 2022. nismo ništa znali o ovom delu Halkidikija i ne čudi. Zapravo tek kada smo došli prvi put videli smo da ovde ima dosta naših turista, ali mnogo manje nego na Sitoniji i Kasandri. Mi smo se Atosom oduševili i prenosimo vam naše impresije i preporuke gde da nađete smeštaj, koje su plaže lepe i gde na izlet.

Gde naći smeštaj na Atosu?

Na Atosu postoji nekoliko mesta gde možete biti smešteni i gde vam može biti baza za obilazak svih ovih lepih plaža. Mi preporučujemo Jerisos, ali svakako ćemo opisati i druga mesta, a ispod vam ostavljamo i opciju za pretragu gde možete da pronađete smeštaj. 

Jerisos 

Ako odlučite da letujete u ovom mestu možete očekivati prelepu gradsku plažu, sa lepim ulazom u vodu, gde su sitni kamenčići, i veoma čistu i bistru vodu. Mesto ima lepo šetalište pored mora, sa nekoliko restorana, kafića i restorana brze hrane. Uveče možete prošetati i kroz jednu ulicu koja nije na moru i u kojoj isto možete naći dosta restorana, kafića, marketa, suvenirnica. Na jednom delu šetališta uz more se nalazi i mali luna park za decu. Na plaži je i vodeni park u kome mogu uživati najmlađi ali i odrasli. Jerisos ima nekoliko velikih marketa, tako da je odlično da uradite nabavku. Dovoljno je parkinga koji se ne plaća pa ako dolazite autom ovo će vam biti bitna informacija. Ako se desi da u popodnevnim časovima duva vetar, dovoljno je da pređete na drugu stranu, kolima na 10 minuta i već ste na mirnom delu i zato je Atos idealan. Iz Jerisosa mnogi idu za Hilandar

Nea Roda

Ovo je manje mesto od Jerisosa, ali ne puno manje. Takođe ima lepo šetalište uz more sa dosta kafića i restorana, parkićem za decu gde su tobogani, ljuljaške i klackalice. Lepa je gradska plaža, ali pored ima još jedna plaža, Legend, koja je u nastavku. Od Nea Rode do Jerisosa vas deli manje od 7km. 

Pogled na Nea Rodu

Uranopolis

Za razliku od Nea Rode i Jerisosa, Uranopolis je mesto gde ima mnogo više stranih turista verovatno jer se odavde ide do mnogih svetogorskih manastira koji su na ruti turista širom sveta. Pored toga je najveće mesto, ali i najskuplje. Ovde nema velikih lanaca marketa, pa su možda zato oni manji podigli cene, ali su i cene veće i u restoranima brze hrane, ali i onim redovnim. Plaža Prosforiou u centru kod kule nije loša, ali ni gradska takođe nije, mada tu nekojte očekivati pesak, tu je šljunak

Pored ova tri veća mesta tu je još nekoliko manjih gde su lepi, mirni hoteli, ali i ona mesta od svega nekoliko kuća. Na Atosu je sve blizu i bilo gde da ste smešteni, autom ste za maksimalno 20 minuta. 

Ostrvo Amuljani

Atosu pripada i ovo nestvarno ostrvo, koje je raj na zemlji. Do njega možete stići trajektom iz Tripitija, ali i iz Uranopolisa. Ostrvo je malo, odlično za obilazak motorom, jer sa jednog na drugi kraj imate svega 7-8 kilometara, ali opet ne tako jednostavnih da se savlada biciklom ili peške zbog uzbrdice, zapravo električni bajs bi bio najbolje rešenje za obilazak Amuljanija. 

Pretraga ispod poredi cene smeštaja na nekoliko booking sajtova i govori gde je najbolje i najpovoljnije. 

Izleti i ture na Atosu i kako uštedeti?

Na Atosu možete napraviti sadržajniji odmor nego na prethodna dva prsta Halkidikija, Kasandri i Sitoniji. Sa Atosa možete na Svetu goru, možete brodom oko Svete gore i da gledate manastire iz daljine, sa mora, možete na Amuljani, na Magareća ostrva tj. Drenia, možete do Diaporosa na Sitoniji. Tu su još mnoge zanimljive opcije izleta, a neke od njih vam ostalvjamo ovde ispod.

Ako želite da uštedite na izletima uporedite cene, nas je do sada preko GetYourGuidea izlazilo jeftinije nego na licu mesta po agencijama.  

Plaže na Atosu i Amuljaniju

Plaže na Atosu pominjemo od početka teksta, a i u nekim prethodnim. Ne možemo sakriti svoje oduševljenje ovim mestom. Ono što je odlično jeste to što plaže na Atosu i okolini možete sve posetiti tokom desetodnevnog boravka tamo. Uz kombinaciju nekog lepog izleta letovanje na Atosu ćete dugo pamtiti. 

Dosta plaža na Atosu su odlične za plivače, a Ksiropotamos je najbolja za decu, jer je malo duže plitko, mada ni na jednoj ne kreće naglo dubina. Sve ih odlikuje čisto i bistro more, a ono što je najbolje jeste to što svako mesto ima veoma lepu gradsku plažu, pa iako nećete puno da se mrdate sigurno ćete se kupati u čistom moru. 

 • Gradska plaža u Jerisosu
 • Kakudia u Jerisosu
 • Gradska plaža u Nea Rodi
 • Plaža kod bara Legend u Nea Rodi
 • Voulitsa 
 • Komitsa 
 • Ksiropotamos 
 • Tripiti 
 • Gradska plaža u Uranopolisu i plaža Prosforiou
 • Osrtva Drenia tj. Magareća ostrva preporulujemo da posetite dok ste tu, jer vredi, a iz Uranopolisa imate stalno taksi čamce i brodiće
 • Na Amuljaniju su lepe sve plaže i lako ih možete naći na mapi, a mi ćemo ih i ovde izdvojiti ovih par kao najlepših: Alikes, Megali Amos, Elephant, Karagatsia i Faka. 
 • Pored Atosa i Amuljanija tu su i plaže u okolini Olimpijade što je na oko 30 kilometara od Jerisosa, a to su: Balkonaki, Babilon i Proti Ammoudia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *