Zašto letovati u Kavali i na koje plaže otići u okolini?

Kada su nam pojedini ljudi ranije govorili o Kavali moramo priznati da nismo verovali i bili smo skeptični da se u okolini nalaze lepe plaže. Letovali smo dva puta na Tasosu, ali nismo svraćali jer smo žurili da stignemo kući u jednom danu i to je bila najveća greška. 

Kavala je prelep grad, ima šta da ponudi i za putnika i za turistu, ali i za nekog ko samo želi da dođe na odmor. U Kavali ćete otkriti zanimljiva mesta ako vas interesuje istorija, naći dobru ponudu hrane, noćni život, dobre plaže i napraviti jedan sadržajan odmor. 

Kao i u svim tekstovima do sada otkrivamo vam najbitnije stvari i prenosimo svoja iskustva. Tu su preporuke plaža na kojima se možete kupati, savet gde naći smeštaj, da li u gradu ili nekom od okolnih mesta, kakve su gradske plaže, ali i kako organizovati neki zanimljiv izlet, doći do Kavale i šta obići. Svakako ako vas interesuje istorija i svako ponaosob od tih mesta kao što su tvrđava, stari vijadukt i slično savetujemo da potražite na internetu malo detaljnije, a najbolje je otići na neku od tura koju smo predložili. 

Kako stići do Kavale?

Najčešće naši turisti putuju autom do ovog grada, neki letuju tu, a mnogi stanu samo na putu za Tasos. Neko letuje u Asprovalti, Nea Iraklitsi i okolini i dođe na jedan dan. Auto je najbolji i najčešći način kako možete doći. 

Druga opcija je avion, jer u Kavali postoji i aerodrom, samo je pitanje kakve su konekcije i odakle ćete naći direktan let po pristojnoj ceni, jer nemaju ni Wizz ni Ryanair let do tamo iz Budimpešte i gradova koji su nam blizu. Zapravo jedine opcije direktnih letova koje smo našli u julu su: Minhen, Štutgart, Dizeldorf, Atina i London. 

Autobus je takođe opcija i to najčešće organizovano sa agencijom, ali može da se nađe do Soluna, pa odatle da iznajmljujete auto ili kombinujete autobuski prevoz do Kavale.

Da li letovati u Kavali ili okolini? Koje gradove preporučujemo?

Obišli smo i Kavalu i neka od okolnih mesta i možemo reći da sve to može biti opcija za letovanje u zavisnosti od toga šta želite. Napisaćemo o svakom po nešto, a vi ćete proceniti šta vam je najzanimljivije. Delimo i ispod svih ovih mesta jednu pretragu, na koju ste navikli i na kojoj možete naći najpovoljniju opciju za smeštaj. Pretraga radi poređenje nekoliko sajtova za rezervaciju smeštaja i daje najbolju cenu.

Kavala

Najveći grad ove regije i često iako ste na Tasosu i zatreba nešto hitno morate dolaziti ovde. Ako volite da preko dana obilazite lepe plaže, a uveče prošetate kroz živo mesto, puno restorana, kafića, da imate šetalište uz more, istorijske spomenike, dosta sadržaja, onda je Kavala pravi izbor. Samo nađite dobru poziciju, da imate parking i da ste blizu dešavanja i centra. Kako je ovo veći grad ima svega, pa tako i džeparoša i nije na odmet malo pooštriti čula. Kavala ima lepu gradsku plažu na kojoj imate i besplatne suncobrane, toalete i tuševe. 

Palio

Manje mesto koje preporučujemo da odaberete ako želite jedan totalno drugačiji, miran odmor. Ovo je možda i bolje, jer kada vam nedostaje atmosfera i gužva možete lako da odete do 10 kilometara udaljene Kavale. U Paliu imate nekoliko restorana i kafića, a tu je i market. Plaža je mirna i sasvim pristojna, pa i kada ne želite da obilazite okolne, možete ostati u mestu. 

Nea Iraklitsa

Nea Iraklitsa je manje mesto, ali veće od Palia. Ovde uveče ima više dešavanja, ali opet ne do kasno u noć i ovde ćete naći balans. Mesto ima lepu dugačku gradsku plažu i možete birati na kom delu ćete se kupati. 

Ovde imate restorane i kafiće, a tu je i Lidl i ostali veći marketi za nabavku. U mestu imate i zabavni sadržaj za decu, a na plaži je i nekoliko terena za odbojku i aktivnosti za odrasle. Duž plaže su raspoređeni barovi sa suncobranima i ležaljkama, ali imate i mesta da stavite svoje peškire, suncobrane i ležaljke. 

Nea Peramos

Slično mesto kao Nea Iraklitsa. Ima sadržaja na lepoj peščanoj plaži, a ima i restorana i kafića. Pored Nea Peramosa se nalazi i jedna čuvena plaža o kojoj će biti reči o delu sa plažama. Nea Peramos se nalazi na nešto manje od 20 kilometara od Kavale, pa savetujemo da iako ste ovde smešteni odete da obiđete i Kavalu.

Gde i kako pronaći smeštaj?

Kao što te i navikli, kod nas na sajtu možete pronaći i smeštaj u jednom od ovih mesta ili ako želite i negde drugde u Grčkoj ili na bilo kojoj destinaciji na koju putujete. Ispod je pretraga na kojoj je potrebno samo da unesete destinaciju i datume kada putujete i videćete koje sve opcije su vam dostupne i izabrati ono što vam najviše odgovara.

Izleti i zanimljive ture u Kavali i okolini

Ako letujete u ovoj regiji pored mora i kupanja, savetujemo i neke druge aktivnosti na vodi, ali i obilaske gradova i prirode. Ostavljamo predlog za nekoliko tura da upotpunite odmor. 

Često, kada je loše vreme, nedostaje inspiracije šta to možeš raditi i onda su ovakve stvari dragocene. Zato se, ako vam se ne daj Bože desi da nije lepo vreme, setite se da dođete kod nas na sajt i nađete ove predloge. Ispod takođe možete pronaći neke zanimljive ture ili izlete.

Šta obići u Kavali?

Ako dolazite u Kavalu preporučujemo da šetate uz more, jer grad ima široko šetalište sa brojnim kafićima,restoranima i tavernama gde možete probati sveže riblje i druge grčke specijalitete. 

Kavala ima manju luku koja je takođe vredna posete. Ovde možete videti brodove, ribarske čamce i osetiti prijatnu atmosferu primorskog grada.

Na tvrđavi u Kavali se nalazi očuvan amfiteatar. Nekada su se ovde održavale gladijatorske borbe, a danas je to istorijski spomenik i mesto gde se održavaju koncerti i predstave. Za 4,5€ možete ući na tvrđavu i popeti se na kulu sa koje se pruža neverovatan pogled. 

U Kavali na poseti turista je često i muzej Kavale u kom možete videti ukrasne predmete, novčiće, nakit, mozaike i stubove iz rimskog perioda. 

Pored šetališta prošetajte i starim jezgrom grada po uzanim ulicama popločanim kaldrmom. Ovde se susreću hiršćanski islamski uticaj i daju jednu potpuno zanimljivu sliku. Miris hrane iz okolnih restorana će vas sigurno naterati da sednete u neku od bašta ukoliko ste došli predveče. 

Plaže u Kavali i okolini 

Ako dolazite u Kavalu na letovanje ono što vas najviše interesuje jesu plaže. Sve plaže su lepe, peščane, imaju uređene i one manje uređene delove, lepo je i za plivače i one koji to nisu, voda je čista, prozirna i neuporedivo je lepšte nego u 80 kilometara udaljenoj Asprovalti. Mi ćemo vam preporučiti neke od plaža u Kavali i okolini na kojima smo se mi kupali, ali pomenuti i neke koje su lepe i popularne, ali se nama zbog gužve i buke nisu svidele. 

  • Plaža Kalamitsa je gradska plaža sa zlatnim peskom i tirkiznom vodom, koju nismo očekivali u ovom delu. Duž plaže se nalaze restorani i kafići, ali su tu i suncobrani koji stoje fiksirani i ispod kojih možete staviti svoj peškir, stolicu, ležaljku. 
  • Još dve gradska plaže su i Mpati i Rapsani. Mpati se nadovezuje na Kalamitsu, pa je u principu ista, dok je Rapsani bliže centru i luke i takođe je veoma lepa i može vam biti odlično rešenje, kao i ostale, da ovde letujete i ne idete nigde dalje.
  • Plaža Batis je jedna ušuškana uvala. Okružuje je zelenilo, ali na samoj plaži nema nešto prirodnog hlada, podloga je kombinacijom peska i šljunka ali je lagan ulaz u vodu. Osim kupanja, na ovoj plaži možete posetiti i kamp, restorane i barove i ima mnogo sadržaja i za decu i za odrasle. Do ove plaže ide gradski bus, pa ako ne želite da idete autom, vijate parking i stresirate se, bus je odlična opcija.
  • Plaža Perigiali je još jedna gradska plaža. Za razliku od druge dve, ova plaža je mirnija, ali ništa manje lepa. Na 450m od plaže je i Lidl ako želite da skoknete po hladno piće ili sladoled. 
  • Plaža Amolofi je jedna od najlepših plaža na severu Grčke po mišljenju mnogih. Dugačka je nekoliko kilometara, ima fini pesak i kristalno čistu vodu. Ovde ćete se osećati kao u raju ako dođete van sezone, ali je ovo upravo plaža koja nam se zbog gužve i buke uopšte najmanje svidela. Muzika trešti iz lokala, ležaljke nagurane, gužva u vodi… sve je to nešto što kvari ugođaj i za čas ti najlepšu plažu pretvori u najgoru.
  • Plaža Palio je još jedna opcija u blizini Kavale, a gore u tekstu smo spomenuli i mesto. Ova plaža nudi prirodnu lepotu i mirno okruženje i ovde ćete se definitivno isključiti i istinski odmoriti.
  • Nea Iraklitsa je mesto sa još jednom u nizu prelepom plažom koju smo već pomenuli u tekstu i definitivno je, ako gledamo lepotu, sadržaje u mestu, blizinu grada, količinu posetilaca, rešenje za nabavku, dostupnost opcija i za hranu u restoranima i brzim hranam, ulaz u more, čistou, najbolje rešenje za letovanje. 
  • Nea Peramos smo kao mesto gore pomenuli, a oko njega pored Amalofi ima još nekoliko plaža, a to su: Sarakina i Vrasidas.

Šta je onda najbolje rešenje za letovanje u okolini Kavale?

Da sumiramo. Ako gledamo lepotu plaže, samo ponudu u mestu i ne tako veliku gužvu mi biramo Nea Iraklitsu. Blizu je Kavala, pa kada biste u grad za čas ste tamo, a kada vam treba mir možete i u Palio ili neki deo plaže bez gužve. Ako biste u centar zbivanja i gužvu Amolofi je takođe blizu. Podjednako vam je blizu sve, a ne morate nigde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *