Gde letovati u Grčkoj, a da nema gužve?

Poslednjih par godina smo se dosta kretali po Grčkoj i obišli mnoga mesta koja su kod naših turista popularna, ali i ona koja nisu tako. Obišli smo Halkidiki uzduž i popreko, Lefkadu, jonsku obalu od Igumenice do Preveze, Tasos, Kavalu i mesta okolo, ali se spustili i u Korintski zaliv i uspeli da pronađemo mesta na kojima ni u sezoni nije gužva. U Korintskom zalivu svakako nije, ali i nije lepo za kupanje, pa ćemo zato samo pomenuti mesta koja imaju odlične plaže i more, a nisu mrtva uveče, pa možete kombinovati kupanje, večeru i šetnju uz more.

Naših ljudi ima najviše na Sitoniji i Kasandri i tu u sezoni zna da bude nesnosno. Tasos je isto dosta popularan i tamo pored dosta Rumuna ima i naših, ali i Bugara. Lefkada je takođe veoma popularno mesto kod naših i tokom sezone je tamo krcato. Parga i Sivota su već godinama unazad popularni i često posećeni. Olimpsku regiju nismo obilazili jer smatramo da je more tamo dosta lošije nego na već pomenutim mestima i nismo želeli da trošimo vreme na Paraliju, Nei Pori i ostala mesta tu. Asprovaltu, Nea Vrasnu i Stavros smo zakačili i ostali tu 2 dana samo iz razloga što smo bili u prolazu, ali i ovaj deo Grčke ne zavređuje neku pažnju po našem mišljenju.

Plaža Fava na Sitoniji

Od popularnih mesta koja smo pomenuli nama je najdraža Lefkada, cela jonska obala, od Sivote do Preveze, i Sitonija. Lefkada je definitivno u drugoj polovini septembra idealna i jedne godine smo se do 6. oktobra kupali tu u miru i tišini bez puno turista, tako da i ovo ostrvo može da se svrsta u mesto bez gužve ako dolazite na samom kraju sezone. Ako letujete na Lefkadi savetujemo da posetite i ostrva Paksos i Antipaksos, a evo ispod i opcije za izlete.

Sitonija nam je u junu bila nestvarna, jer još nema puno turista, a more se već bilo zagrejalo i pojedine nestvarne plaže su tu samo za tebe. Sezona na Sitoniji je pakao od kola, traženja parkinga, mesta za peškir, suncobran, ležaljku, čekanje u redu za giros ili čekanje obroka u restoranu.

Sezona u Grčkoj je dosta drugačija od postsezone ili predsezone ako govorimo o popularnim mestima, međutim ima mesta na kojima nikada nije gužva.

Plaže na Sitoniji na kojima nije velika gužva ni u sezoni

Na Sitoniji u sezoni je više-manje svuda gužva, ali postoje neka mesta na kojima možete naći privatnost i malo se osamiti, jer nije baš peškir na peškiru. Mi izdvajamo par plaža koje su po nama bile sasvim ok po pitanju popunjenosti.

  • Sikija je mesto u kome ima par kampova i svega nekoliko smeštaja, a gosti odavde često idu na druge popularne plaže, pa je dugačka plaža u mestu idealna za sve koji žele mir i zvuke talasa. Popodne su nekada talasi, dok je do podneva idealna i mirna voda.
  • Krijaritsi je isto velika peščana plaža sa kampom, na ne tako brzo i lako dostupnom mestu pa je i ne posećuje veliki broj ljudi.
  • Fava plaža je bila nestvarna, divlja i bez prevelike gužve.
  • Platania je uvala posle Sartija i pored nje ima još par uvalica do kojih možete peške, pa je i ovo dobro mesto za malo intimniju atmosferu.
  • Platanitsi kamp i plaža su odlični i sa ne preterano puno ljudi.
  • Pirgadakia je mesto između Sitonije i Atosa i ovde imate nekoliko plaža i uvala na kojima skoro da i nema ljudi.

Na Sitoniji postoje i razne ture koje će vam biti interesantne jer ćete se kupati na mestima na kojima nije velika gužva.

Ture na Sitoniji

Mesta u Grčkoj na kojima nije velika gužva ni u sezoni

Atos

Iako pojedini delovi popularnih destinacija mogu biti manje popularni i samim tim i sa manje turista, ipak postoje cele regije koje nisu toliko pretrpane ljudima. Nama je jedno od otkrića i veoma prijatno iznenađenje Atos, bar onaj deo na kom može da se letuje. Tu su Nea Roda, Jerisos, Amuljani i Drenia tj. Magareća ostrva. Drenia nema smeštajne kapacitete i više je za neki jednodnevni izlet.

Pored Atosa tu je još jedan grad i regija koja nam je totalno otkriće, a u pitanju je Kavala.

Kavala je prilično velik grad i uveče živ, pun ljudi, a opet gradska plaža i okolne manje uvale, plaže i kampovi mogu biti idealni jer nisu previše načičkani ljudima. Naravno ima ovde i onih koje su popularne i veoma nagužvane, ali i onih gde nema puno ljudi. Kavala je idealna za letovanje ako volite uveče živo mesto, kafiće, restorane, stari grad, šetnju uz šetalište, a preko dana ste aktivni i želite svakog dana da obiđete neku novu plažu.

Gradska plaža u Jerisosu

Dok ste u Kavali preporučujemo da obiđete stari grad i tvrđavu, ali i da odete na neku turu i upoznate grad.

Pored Kavale posebno su nam se svideli Nea Iraklitsa i Nea Peramos koji imaju lepe gradske plaže na kojima možete pronaći mir i tišinu.

Nema potrebe da nabrajamo plaže po ovoj regiji, jer ih lako možete potražiti na Google mapi i obići ih ako dolazite autom.

Smeštaj u Grčkoj

Bilo da dolazite u neki od popularnih ili ovih manje popularnih delova Grčke dobro je znati gde pronaći smeštaj. Ostavljamo vam pretragu na kojoj možete pronaći najpovoljniju opciju za smeštaj. Ova pretraga radi poređenje nekoliko sajtova za rezervaciju smeštaja i daje najbolje cene, pa tako ako je jedan smeštaj na popustu na Booking.com, a na Agodi nije, prvo će izbaciti booking kao opciju.

Kavala noću
Ostrvo Amuljani
Plaža Koviou na Sitoniji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *