Kako povoljno u Madrid i šta sve tamo obići?

Madrid je zapravo bio jedna od destinacija na našem medenom mesecu. Mi smo tada leteli iz Budimpešte, Ryanairom, a cena povratne karte u junu 2016. je bila oko 50€. Kao i za svako putovanje, tako i za ovo mi smo tražili najpovoljniju varijantu avio karata.

Kao i u svakom vodiču i ovde smo pored informacija šta obići podelili sa vama i kako stići od aerodroma do centra, naći smeštajture i izlete, kupite ulaznice za muzejekarte bus i za voz između gradova i opcije za transfer od aerodroma i za rent a car u Madridu.

Kako pronaći povoljnu avio kartu do Madrida?

Prvi korak kako biste se organizovali za putovanje je pronalazak avio karte do Madrida. Nju možete pronaći iz Beograda, Budimpešte, Sofije, Temišvara, Beča i Podgorice i vozi više avio kompanija. Na žalost nema direktna linija Beograd Madrid neke low cost avio kompanije, tako da ćete ili presedati negde ako kartu želite da platite manje ili ćete ići direktnim letom, ali će karta biti malo skuplja. Teorija da su karte povoljnije ako se kupe dosta ranije nije tačna i imamo blog post na tu temu, ako vam je interesantno možete ga videti ovde

Kako ne biste pretraživali sve avio kompanije, gubili vreme i tražili najboju varijantu mi savetujemo da pogledate na pretrazi ispod koje su opcije za datume kada vam odgovara da letite. Ova pretraga vam izbacuje sve opcije, low cost avio kompanije, redovne avio kompanije i sajtove za prodaju avio karata i prvo će prikazati najpovoljniju varijantu za te datume. Svi sajtovi koje pretraga daje su pouzdani, a mi svakako savetujemo da prilikom kupovine avio karte budete ulogovani tamo, odnosno napravite nalog.

Smeštaj u Madridu

Ako ste se uputili samostalno u Madrid trebaće vam i smeštaj. Mi smo na tom putovanju 2016. u dva navrata bili u Madridu, ali ne možemo da vam preporučimo neki konkretan smeštaj. Najbolje je da smeštaj potražite samostalno na pretrazi ispod i odaberete onaj koji vam se najviše sviđa. 

Kako stići od aerodroma do centra?

Od aerodroma u Madridu do centra možete stići na par načina ali najbolje opicije su metro i autobus. Ako se odlučite za metro, kao i mi, sa aerodroma direktno kreće linija broj 8 i njom se vozite do zadnje stanice Nuevos Ministerios. Tu presedate na neku drugu liniju metroa ili i negde ranije, u zavisno od toga gde vam se smeštaj nalazi i koja linija vam je potrebna. Svakako, na aerodromu pre ulaska u metro imate info pult na kojem možete uzeti mapu prevoza i istražiti najbolju opciju, a možete i zatražiti pomoć ukoliko vam je potrebna. Tu se na automatu kupuju karte za metro, koje od aerodroma do centra koštaju 5€ (zato što vam je pored redovne karte koje je 2€, potreba i dodatna, supplementary airport, karta koja košta 3€). Takođe, do centra Madrida možete stići i autobusom koji ide na svakih 15-20min, a saobraća 24h, pa ukoliko idete ili se vraćate jako rano ili pak kasno izaberite ovaj vid prevoza. Cena karte je 5€, a vise informacija možete pronaći na njihovom sajtu EMT.

Šta sve posetiti u Madridu?

Madrid nas je na prvi pogled očarao svojom lepotom i srdačim i ljubaznim ljudima. Užurban grad, sa 13 linija metroa, gde svi negde žure, što odaje utisak da su svi jako vredni, a sa druge strane neke od prodavnica se otvaraju tek u 10 ujutru. Možete često sresti policajce na konjima i segway-ovima sa kojima možete i da se slikate, a i da ih pitate da vam daju informaciju. Biće veoma ljubazni i voljni da vam pomognu.

Ovo je samo predlog šta sve ne bi trebalo da preskočite ako ste u Madridu, ali svakako pre polaska istražite još malo po netu ili kada stignete u Madrid idite do turist infoa i tu potražite da vam predlože još neku zanimljivu lokaciju, u zavisnosti od toga koliko dana ostajete:

  • Gradski trgovi, prvenstveno Plaza Mayor,
  • Trg Puerta del Sol gde se nalazi čuvena skulptura Medveda,
  • Trg Sibeles gde se nalazi palata koja je jedan od simbola grada,
  • Trg Kolon gde je i spomenik posvećen Krtitoferu Kolumbu,
  • Trg Španije ili Plaza de Espana, gradski trgić sa jezercetom i spomenikom, a tu je istoimena metro stanica,
  • Kraljevska palata, u koju možete i ući, a okružena je sa još dva trga pa svratite i na njih kada ste već tu,
  • Park Retiro, prava oaza u centru grada i odlično mesto da se malo pobegne od gužve i gradske vreve. Ima raznih aktivnosti u kojima možete uživati u parku, pored šetnje.
  • Gran Via glavna šoping i šetačka ulica u gradu,
  • Neki od muzeja, a najpopularniji su Prado, Muzej kraljice Sofije i Muzej Tisen Bornemisa
  • i šetajte ulicama i upijajte neverovatnu energiju koju ima prestonica Španije.

O Madridu i istorijskim informacijama možete čitati na internetu i u knjigama i mi ne bismo pričali o tome. Mi preporučujemo da ukoliko znate engleski zakažete besplatnu turu koja traje oko 3 sata i u kojoj će vas na zabavan način provesti kroz istoriju Španije, a ako ste više za neku drugačiju i specifičniju turu izdvajamo samo neke pa možete odabrati tu neku koja bi vama bila zanimljiva.

Ukoliko biste voleli da posetitie Prado ili neki drugi muzej i smatrate da će vam 2h biti dovoljno, u periodu od 18-20h svakog dana to možete uraditi besplatno. Poslednja 2 sata ulazak u muzeje se ne naplaćuje, ali zbog toga zna da bude poprilična guzva, pa ako planirate ovaj vid posete barem pola sata ili sat vremena ranije morate stići kako bi stali u red.

Ukoliko želite da posetite još neki muzej, ili u Pradu da ostanete duže, znajte da su gužve pa karte morate kupiti online i to možete najpovoljnije uraditi OVDE.

Izleti i ture u okolini Madrida

Za Madrid vam je dovoljno 3-4 dana, a ukoliko ostajete duže preporučujemo da posetite simpatičan grad Toledo koji je na oko 70ak km od Madrida. Do tamo možete samostalno otići, autobusom, a karte POTRAŽITE OVDE. Potoji i dosta organizovanih tura pa je i to odlična opcija jer ćete od vodiča svašta nešto zanimljivo čuti, a najbolje ture ćete videti ispod i klikom na istu je možete rezervisati.

Šta od hrane probati i gde je najbolje?

Preporučujemo da uživate u španskoj kuhinji i sangriji. U Madridu možete posetiti i najstariji restoran na svetu Sobrino de Botin. Preporučujemo da probate špansku poslasticu čuros sa toplom čokoladom u San Gines-u. Posetite i nezaobilazni muzej šunke, i na jednoj od par lokacija u gradu napravite pauzu i pojedite odlične sendviče.

Cene hrane i pića

Madrid zbog povećanog broja turista i ponude i potražnje u poslednjih par godina ima malo jače cene, ali opet kako je trenutno trend rasta cena i kod nas, nije tako strašno. Ako biste povoljniju ponudu treba tražiti lokalna mesta koja su van turističkih zona. Najbolji način da otkrijete kakve su cene u Madridu ili nekom gradu gde putujete, jeste da pogledate sajt Numbeo. Mi ga često koristimo, a mnogo je korisnika širom sveta koji ga ažuriraju tako da su informacije veoma precizne i tačne, uz minimalna odstupanja. 

Ako vam je prtljag višak šta sa njim?

Prtljag, prilikom odjave i prijave u smeštaj, naročito kada ste u nekom stanu gde ne možete da ga ostavite, zna da bude teret. Isti je slučaj i ako imate presedanje i nemate smeštaj, zna da smeta za obilazak grada. Kako biste izbegli da ga vučete sa sobom mi preporučujemo da koristite Radical storage. Radical storage je sajt na kome možete spram lokacije na koju idete, u ovom slučaju Barselone, da pretražujete koje su opcije za odlaganje prtljaga. To nisu samo mesta na kojima isključivo odlažete prtljag, to su i restorani, hoteli i mnogi drugi objekti koji imaju neki prostor na kojima bezbedno mogu da vam skladište prtljag i za uzvrat naplate za to. 

Kako rešiti internet na putu?

Još jedna stavka za kraj, a to je internet. Internet na putu nam je neophodan, kako zbog mapa i nabigacije, sporazumevanja ako ne uspemo na engleskom, pa tako i zbog posla. Imamo nekoliko opcija kako rešavamo internet. Kada idemo na par dana onda koristimo roming dodatak, kada smo duže od nedelju dana rešavamo sim karticu u državi u koju idemo i oslanjamo se na wifi u smeštaju. Još jedna novina u svetu interneta su i esim kartice koja možete koristiti na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, tu imate određene pakete i dodajete gigabajte. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom. 

Šta ako vam otkažu ili pomere let?

Neretko se desi da dođe do kašnjenja pa čak i otkazivanja leta, a u blog postu smo detaljno napisali kako i gde možete da se žalite i tražite odštetu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta. Postoje određeni uslovi koje morate da ispunite kako biste mogli da podnesete ovu žalbu, a sve detaljno pogledajte u OVOM BLOG POSTU, a tu je ostavljen i sajt preko kojeg podnosite žalbu za nadonkadu.

Ukoliko vam se svideo ovaj post i našli ste neke korisne informacije podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama.
Širimo zajedno svest da može da se putuje povoljno.

4 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *