Kako samostalno otputovati u Valensiju i šta obići?

Neka mesta koja posetimo nas više dotaknu nego druga. Zašto je to tako i da li bi zbog toga mogli da živimo tamo, ne znamo dok ne provedemo tamo par meseci. Na osnovu ovoga što ćemo napisati zaključite sami vredi li otići u Valensiju, a ako shvatite da vredi, posetite je i verovatno ćete imati isti osećaj, da je Valensija idealna za život. Šetajući kroz grad i vozeći bicikli je dovoljno da se zagolica mašta i da se na trenutak ubacite u mod da ste tamo. Ako još uzmemo da ima samo 20ak kišnih dana godišnje i da sunce greje ostatak vremena, onda je sve jasno.

Kako smo otišli u Valensiju?

Do Valensije smo leteli iz Beča, a razlog tome je bio taj što smo otkrili jednu novu avio kompaniju, Level, koja je u tom trenutku imala promociju (više kao marketing trik) pa smo kartu platili samo 0,02€. Ovakve promocije traju svega par sati, često naprave kolaps na sajtu, ali smo iz nekoliko puta uspeli.

Koja je najbolja opcija za odlazak inače, kada nisu promocije? Najbolje je da letite iz Budimpešte ili Temišvara sa low cost kompanijama RyanAri i/ili WizzAir. Najlakše možete pronaći jeftine avio karte kod nas na pretrazi, jer će Vam odmah izaći najjeftinija ponuda u tom trenutku i videćete uporedne cene obe avio kompanije.

Evo ovde možete pretražiti let iz Budimpešte ili Temišvara do Valensije.


Nećete možda naći za 2 centa, ali uspećete da nađete karte i ispod 20€. Ako ne nađete do Valensije, a imate više od 5-6 dana za putovanje nije ni loša opcija otići za Alikantea, pa odatle busom do Valensije.

Gde smo bili smešteni u Valensiji?

Grad nije toliko velik i gde god da ste smešteni, a da je na liniji prevoza brzo ste do centra grada, busevima i metroom. Bicikli je takođe odlična solucija, jer je grad ravan, sa širokim stazama i vožnja kroz Valensiju je nešto što nas je baš bacilo u lokalni đir.

U Valensiji smo bili smešteni u dva smeštaja i oba su bila na 10ak minuta laganog hoda od centra grada. Cena noćenja za dve osobe je oko 40€. Prvi je imao deljeno kupatilo i bio je nešto bliže centru, dok je drugi apartman imao sopstveno kupatilo. S obzirom da smo bili pre tri godine i već zaboravili kako se zovu jedva smo uspeli da nađemo i jedan od ta dva, onaj drugi, i da vam isti preporučimo.

Kako pronaći smeštaj u Valensiji?

Ukoliko vam se ovaj smeštaj u kom smo mi bili ne sviđa ili iz nekog razloga ne odgovara, ovde možete pronaći najbolju varijantu. Pretraga radi tako da upoređuje nekoliko sajtova koji se bave bukingom smeštaja i izbacuje one sa najboljom cenom. Ako je na primer jedan isti smeštaj na booking.com jeftiniji nego na agodi pokazaće onaj sajt na kome je niža cena.

Kada smo prošli dva osnovna pitanja, kako stići i naći smeštaj možemo dalje.

Kako stići od aerodroma do grada i kako se kretati po Valensiji?

Stigli smo na aerodrom u Valensiji, spustili se do metroa i odatle linijom 5 (a možete i linijom 3) stigli do centra Valensije. Zavisno od toga gde se uputite pomoću mape metro linija i google mape lako možete odabrati liniju. Cena karte je 4,4€ po osobi u jednom pravcu bila u periodu kada smo mi bili, a to je avgust 2018.

Po gradu se možete kretati metroom, autobusom ili najbolje biciklom.

Da ne bismo pisali cene karata, jer se one menjaju, najbolje je da pre dolaska proverite koliko koštaju na zvaničnom sajtu.

Ovde je mapa metroa u većoj rezoluciji.

Koliko je dana dovoljno za obilazak Valensije?

Ako nećete ulaziti u muzeje i nemate dovoljno vremena, za dva dana možete obići sve, ali ako ne volite da žurite možete kao i mi, 4 dana laganog tempa po gradu. Za to vreme obišli smo nekoliko muzeja, bili na turi po Valensiji i saznali razne interesantne stvari, vozali bajs i otišli na plažu, a uspeli i da prođemo i iskusimo noćni život. Šta smo sve obišli pišemo dalje u tekstu, nakon što navedemo zašto je po nama Valensija idealna za život ili barem da se provede par meseci tu.

Zašto je Valensija idealna za život? Šta nam se to toliko svidelo tamo?

  • Preko 340 sunčanih dana godišnje
  • Valensija ima dugačku peščanu plažu i more, a to nas je pomalo kupilo
  • Nema previše turista
  • Ima široke biciklističke staze
  • Puno metro linija sa kojima je dobro povezan ceo grad
  • Mnogo zelenila i park koji se proteže kroz ceo grad sa dosta sadržaja, biciklističkih staza, dečijih igrališta, teretana na otvorenom…
  • Osmeh i opuštenost lokalnog stanovništva
  • Hrana – Valensija je prestonica čuvenog španskog jela – paelja.
  • Arhitektura, koja impresionira kao u skoro celoj Španiji

Šta obići u Valensiji?

Mi ne volimo fraze “obavezno obiđi”, “ne smeš propustiti”, “ako nisi obišao to kao da nisi bio tamo”, “ako nisi jeo kao da nisi…” i smatramo da je sve stvar lične odluke. Neko voli muzeje, drugi vole da upoznaju ljude, pričaju sa lokalcima, jedu lokalnu hranu i ono što je najbitnije svako će u Valensiji naći ono što njemu odgovara. Ovde možete da odete u noćni provod i da obilazite muzeje, ali i da šetate, fotografišete, razgledate taj muzej na otvorenom i sunčate se na plaži nakon što ste vozili bicikli celo prepodne. Zato nećemo govoriti “morate” i podelićemo sa vama šta smo mi obišli i šta je nas impresioniralo ili nije. Napisaćemo i šta još može, a mi nismo jer nas ili ne loži ili možda nismo stigli.

Ostavljamo vam i ove probrane ture ukoliko vam je neka od njih interesantna kako biste još bolje upoznali Valensiju.

Park i ono što je u njemu, a puno je toga

Ono što je svakako nesvakidašnje u ovom gradu jeste park, koji se proteže kroz čitav grad, sa pešačkim i biciklističkim stazama, atletskim terenom, teretanama na otvorenom, igralištima za decu, operom, palatom muzike, okeanografikom, a tu je i muzej nauke i planetarijum.

Na mestu sadašnjeg parka nekada je bila reka. Reka Turija je zadavala mnogo muke Valensijancima, jer je plavila centar grada nekoliko puta i nanosila ogromnu štetu, pa su odlučili da skrenu tok iste i preusmere je oko grada, i na par stotina metara pre mora je vrate u njeno korito i puste je da dalje nastavi da se uliva u more. Rešili su problem, a za uzvrat svom gradu dali ovaj jedan pametno iskorišćen prostor.

Naša preporuka je ako volite da vozite bicikli da ga iznajmite i prođete od početka do kraja parka, odete do plaže, provozate se i osetite kako grad diše. Mi smo satima verglali kroz grad i upoznavali ga, pa na kraju zaključili kako bi se moglo živeti tamo.

Bicikli možete rezervisati online putem pretrage ispod.

Plaža

Dugačka i široka peščana plaža je mesto gde možete uživati u suncu, moru, rashladiti se i puniti baterije za dalji obilazak. Naravno, zavisno od doba godine i onoga što volite. Samo more ovde nam se nije preterano svidelo, ali činjenica da takav grad ima još i plažu je bio dodatni plus. Taj dan kada smo išli na plažu najviše pamtimo po tome što smo se vozali bajsom i prešli ceo grad i sad kad pišemo ovo možemo da se setimo svakog detalja i dela kojim smo prošli i mirisa paelje koji se širio pojedinim ulicama.

Muzeji i atrakcije

Muzej nauke i planetarijum je mesto u kome smo ostali par sati gledajući razne zanimljive postavke i igrajući se. Ovo nije klasičan muzej i zato preporučujemo da se obiđe čak iako ne volite muzeje. Više je kao neka igraonica za odrasle koja budi mašti i rađa nove ideje. Ovde ćete dobiti dozu kreativnosti za narednih par meseci.

U parku, odmah pored muzeja se nalazi i okeaonagrafika, mesto gde ćete moći da vidite podvodni svet. Ovo vam je nešto kao zoološki vrt morskog sveta i mnogi ga osuđuju, jer se ribe i ostala morska bića koje su navikla na ogromna prostranstva sada nalaze u bazenima. Iako ti bazeni nama nisu tako mali njima sigurno jesu. Ne zalazimo u to da li su to morska bića koja su spašena iz mora od nečega i tamo o njima brinu ili su zarobljena i koriste se zarad novca i poseta turista. To ćete sami proceniti i odlučiti da li ćete ići tamo. Mi bismo to ipak ostavili stručnijim ljudima, psiholozima za životinje koji su najkompetentniji da se bave ovom temom, da oni kažu mišljenje. Tada smo bili, sada ne bismo, jer s godinama su se promenili i stavovi.

Arhitektura u Valensiji je, kao i u ostalim španskim gradovima koje smo videli, takva da ti toliko uđe pod kožu i to je još jedan od razloga zašto bi moglo da se živi tamo. Uzane ulice, trgovi, zelenilo, čuvena katedrala, gradska pijaca, park, fontane… sve se smenjuje i zato je naš savet ili šetnja kroz grad ili vožnja bicikla, jer će se Valensija tako najbolje upoznati.

Tu je i za sve ljubitelje fudbala stadion Mestalja na koji možete ući i kada nema utakmica, ali i kupiti neki suvenir.

Tu je i korida, pa iako ne želite da gledate neko dešavanje sa bikovima tamo možete je samo obići, zanimljiv je objekat.

Pijaca u Valensiji

Tura kroz grad

Ono što obavezno uradimo u svakom gradu u koji putujemo jeste da u nekoj od lokalnih agencija uplatimo neku turu ili ukoliko postoji free walking tour rezervišemo nju, pa nakon iste ostavimo bakšiš vodiču u zavisnosti koliko je priča bila dobra. Nekada smo razočarani turom i vodičem, a nekada nam je žao što se bliži kraj iste. Turu u Madridu smo prepričavali dugo, ali sad je ova iz Valensije dobila isti broj poena i nerešeno je. U oba slučaja je to bila agencija Sandemans New Europe, a sa njima smo išli na ture i u još nekim gradovima. Na turi ćete proći sva značajna i bitna mesta koja mogu da se uklope u 2 i po do 3 sata, a ukoliko želite još nešto tu su i neke druge ture, muzeji i ostali sadržaj kao što je vožnja bicikla kroz park i mnoge druge.

Ovde možete pronaći karte za muzeje i atrakcije. Dovoljno je samo da u polje unesete grad u koji idete ili ime muzeja za koji želite da nađete kartu.

Najbolju opciju za ture, često su i jeftinije nego na licu mesta kod lokalnih agencija možete pronaći na baneru ispod.

728*90

Šta može da se obiđe oko Valensije?

Iz Valensije možete otići i u Alikante ili Barselonu ili na neku od okolnih plaža. Sve zavisi od toga koliko vremena imate. Mi smo, s obzirom na to da smo imali dve nedelje, otišli u Barselonu, pa na letovanje još severnije. Za prevoz do Barselone smo prvobitno hteli da koristimo autobus, ali s ozbirom da je cena karte bila skuplja kako se bližio datum polaska pronašli smo dobru i povoljniju opciju preko BlaBlaCar-a. Naš savet je da se karte kupe ranije online kako biste postigli neku bolju cenu. Posle Barselone smo kombinovali prevoz vozovima i busevima.

Najbolja opcija za pronalazak prevoza od mesta do mesta je Omio, nekada karte kupljene preko ovog sajta online budu jeftinije i do 3 puta nego one na šalteru autobuskih i železničkih stanica.


Malo više o tom putovanju, Barseloni, ali i letovalištima možete pročitati i u ovom blog postu.

Hrana

U Valensiji ćete se lako snaći za klopu s obzirom na broj restorana, uostalom kao i u svim velikim gradovima, pa čak lako možete naći i neke povoljnije varijante. Tu su i supermarketi, popularni lanci kao što su mek i burger king ali svakako da je najbolji doživljaj jesti neke lokalne specijalitete, a to je svakako između ostalog paelja. Paelja je čuveni španski specijalitet sa pirinčem, a nastala je u Valensiji pa je ovaj grad najbolje mesto da probate istu. Valensijanska paelja je sa piletinom, zečetinom, raznim začinima i povrćem, a preporučujemo da na tripadvisoru vidite preporuke za restorane. Mi smo bili pre 3 godine pa moguće da se nešto i promenilo.

Pored paelje tu je i dosta picerija, burger barova i drugih restorana gde možete pojesti nešto od internacionalne kuhinje, a preporučujemo i odlazak na gradsku pijacu gde možete pronaći još nešto iz lokalne kuhinje.

Prijatno, uživajte u hrani, suncu i svemu lepom što Valensija pruža i javite nam utiske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *