Kako povoljno u Barselonu i šta sve obići tamo?

Barselona je jedna od top 10 najinteresantnijih destinacija za naše turiste ako gledamo na osnovu statistike sa našeg sajta. Kada god objavimo neku povoljnu avio kartu za Barselonu interesovanje je ogromno. Španija je nama svakako jedan od omiljenijih država u Evropi i narod je veoma sličan našem, pa i ne čudi što se brzo uvuče pod kožu. Pored toga arhitekura, hrana, istorija, sunce, more je sve ono što nas privlači da idemo tamo.

U ovom blog postu ćemo vam preneti neka naša iskustva iz Barselone, ali i podeliti sa vama kako možete povoljno otići tamo, kako i gde najbolje pronaći smeštaj, kako doći od aerodroma do grada, šta obići, koje je radno vreme tih atrakcija i cena ulaznice, koje zanimljive ture organizovati, gde kupiti karte za muzeje, pa čak i gde da odložite prtljag, ako imate vremena od odjavljivanja iz smeštaja do leta. Takođe ostaviti i opciju za internet. Ovo će biti jedan sveobuhvatan, pregledan VODIČ za Barselonu pa se nadamo da će vam koristiti. 

Kako pronaći povoljnu avio kartu do Barselone?

Prvi korak kako biste se organizovali za putovanje je pronalazak avio karte do Barselone. Nju možete pronaći iz Beograda, Budimpešte, Sofije, Temišvara, Beča i Podgorice i za Barselonu vozi više avio kompanija. Najpovoljniju opciju možete naći za dane kada ima low cost letova, mada nije uvek slučaj jer nekada i oni nabiju cene. Teorija da su karte povoljnije ako se kupe dosta ranije nije tačna i imamo blog post na tu temu, ako vam je interesantno možete ga videti ovde

Kako ne biste pretraživali sve avio kompanije, gubili vreme i tražili najboju varijantu mi savetujemo da pogledate na pretrazi ispod koje su opcije za datume kada vam odgovara da letite. Ova pretraga vam izbacuje sve opcije, low cost avio kompanije, redovne avio kompanije i sajtove za prodaju avio karata i prvo će prikazati najpovoljniju varijantu za te datume. Svi sajtovi koje pretraga daje su pouzdani, a mi svakako savetujemo da prilikom kupovine avio karte budete ulogovani tamo, odnosno napravite nalog. 

Druga najbitnija stvar je smeštaj. Kako ga pronaći?

Mi smo 2018. godine bili smešteni u jednom hostelu na odličnoj lokaciji, a u pitanju je Rodamon hostel koji se nalazi na 15 minuta od mnogih atrakcija. Ako ipak ne biste hostel, na pretrazi ispod možete pretražiti smeštaj. Ono što treba znati da ova pretraga radi poređenje nekoliko najpoznatijih sajtova za rezervaciju smeštaja kao što su Booking, Agoda, Expedia, ZenHotels… i daje najpovoljniju opciju nekog smeštaja u tom trenutnu. Sajtovi preko koji se rezervišu smeštaji su pouzdani, ali kao i kod letova i ovde savetujemo da budete ulogovani. 

Savetujemo da kada tražite smeštaj, gledate da bude u blizini centra ili na liniji metroa odnosno prevoza.

Kako stići od aerodroma do centra Barselone?

Kada ste već pronašli avio kartu i smeštaj, treba razmišljati dalje, a to je kako stići od aerodroma do centra i klikom na ovaj link imaćete opciju da izaberete Barcelona EL Prat do Barcelona city. Nekada imate samo jednu opciju shuttle busa, ali nekada je tu više opcija, pa možete kombinovati i jeftiniju opciju gradskim prevozom. Google mapa je dobar saveznik u tome na mnogim destinacijama, pa možete lako na istoj da vidite kako da stignete od tačke A do tačke B. Izbaciće vam opcije kako da stignete peške, kolima, prevozom. Takođe pored Google mape dobra opcija je i Omio, a mi smo našli da Omio kaže da je ova opcija odlična. 

Gradski prevoz i cene?

Za kretanje po Barseloni možete koristiti bus, metro, tramvaj, voz i taksi, a mi često preporučujemo i pešačenje jer ćete na taj način otkriti i neke delove grada koji možda nisu bili na listi planiranih stvari. 

Metro je jedan od najpopularnijih načina prevoza u Barseloni jer ima nekoliko linija koje porkivaju različite delove grada. Autobusi su česti i dobro rasprostranjeni po gradu, povezuju različite delove i dobri su za istraživanje različitih kvartova i panoramsko razgledanje, kao i tramvaji. Tramvaji nemaju tako razvijenu mrežu linija, ali svakako su opcija. Tu su i vozovi koji su dobri za odlazak do predgrađa Barselone ili recimo do Kalelje koja ima finu plažu. 

Šetalište u Kalelji

Cene pojedinačnih karata variraju od zone i prevoznog sredstva, a najbolja opcija je da kupite kartu za više dana. Na zvaničnom sajtu gradskog prevoza ovde možete da vidite više detalja oko mreže linija, dok na ovom linku možete kupiti kartu online po ceni od 10% nižoj nego na licu mesta kada stignete. 

Cene karata za više dana u Barseloni su sledeće:

  • Dva dana odnosno 48h 14.76€
  • Tri dana tj. 72h 21.42€
  • Četiri dana / 96h je 27.90€
  • Pet dana / 120h je 34.38€ 

Na drugom linku gore smo ostavili opciju gde možete kupiti kartu i videti više detalja šta karta uključuje i takođe proveriti cenu u trenutku kada idete da li se nešto promenilo. 

Šta sve obići u Barseloni, koje su cene ulaznica, gde ih kupiti i šta može besplatno?

Barselona je grad bogate kulturne i arhitektonske baštine, sa mnogo atrakcija koje možete obići. Mi ćemo u ovom postu navesti većinu njih, predložiti nekoliko zanimljivih tura i izleta na koje možete ići, ali pre nego što preporučimo nekoliko najpopularnih mesta koja vredi posetiti u Barseloni, uz informacije o cenama ulaznica, idemo sa onim što je moguće besplatno obići. 

Park Citadel

Šta besplatno možete obići u Barseloni?

U Barseloni možete besplatno obići mnogo toga, sve atrakcije spolja, crkve, katedrale, parkove, trgove.… Besplatno možete obići i Trg Real, veoma interesantan trg specifičan po palmama i fontani u sredini okružen kafićima i restoranima. Preporučujemo park Citadela,  veliki gradski park prepun zelenila, sa jezerom, fontanom i skulpturama koji je idealno mesto za opuštanje i piknik.

Trijumfalnu kapiju isto možete obići besplatno, kao i ceo park okolo i ovde ćete sigurno napraviti neku od lepih fotki. Neka od pijaca može biti zanimljiva za posetu, a ulaz je besplatan. Budite obazrivi jer tamo gde je velika koncentracija turista vrebaju i džeparoši. Takva je i ulica La Rambla koja je prepuna turista, ali svakako vredna posete, a nije na odmet biti oprezan, a savetujemo da obiđite i glavnu šoping ulicu Passeig de Gracia.

Zavirite u magična dvorišta u starom jezgru grada i gotičkoj četvrti, a jedno od takvih možete naći na mapi i kao Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Kada ste već tu prošetajte kroz Gotičku četvrt (Barri Gotic), šarmantnu staru četvrt sa uskim ulicama, slikovitim trgovima i istorijskim znamenitostima poput Katedrale Barselone.

Monžuik brdo i Monžuik (Montjuic) fontane isto možete obići besplatno i prisustvovati svetlosno-muzičkoj predstavi.

Deo parka Guelj je besplatan za posetu i ovo nemojte propustiti nikako.

Barselona ima prelepe plaže kao što su Barcelonete, Nova Icaria i Bogatell. Možete uživati u sunčanju, šetanju ili plivanju besplatno.

Ra Lambla

El Raval je multikulturalna četvrt u Barseloni koju možete obići besplatno, a koja pruža zanimljivu atmosferu, umetničke galerije i raznovrsnu uličnu umetnost. El Born četvrt je isto veoma zanimljiva i vredi je obići. 

Muzej besplatnih umetnosti (Museu d’Art Contemporani de Barcelona – MACBA): Svake subote posle 15 časova nudi besplatan ulaz.

Hram Svete porodice (Temple Expiatori del Sagrat Cor) možete videti spolja i uživati u prelepom pogledu na grad sa brda Tibidabo.

Plaça de Catalunya je glavni trg u Barseloni, popularno mesto za susret takođe nemojte propustiti. 

Šta još preporučujemo da obiđete u Barseloni?

  • Čuvena bazilika Sagrada Familia je nezaobilazno mesto. Cena ulaznice za osnovnu posetu iznosi od 20 do 30 evra, u zavisnosti od vrste ture. Ulaznice se mogu kupiti na licu mesta ali mi predlažemo da to uradite unapred ovde.
  • Park Guelj je magičan park i arhitektonsko remek-delo Gaudija. Cena ulaznice za deo parka sa ograničenim pristupom iznosi okvirno 10-15 evra, a mogu se kupiti unapred klikom na ime parka. Postoji i deo parka Guelj koji je besplatan za posetu.
Trijumfalna kapija u Barseloni
  • Casa Batllo i Casa Mila (La Pedrera) su dva znamenita Gaudijeva dela. Cena ulaznica za svaku od ovih građevina iznosi 20-25 evra s tim da imate i neke posebnije ture koje možete rezervisati. Ulaznice se mogu kupiti na licu mesta ili unapred klikom na jedan od ova dva objekta.
  • Muzej Picasso je posvećen delima Pabla Pikasa. Cena ulaznice za stalnu postavku iznosi 12-15 evra, a postoji i besplatan ulaz svake prve nedelje u mesecu posle 15 časova. Ulaznice se mogu kupiti na licu mesta ili unapred ovde.

Da ne bismo preterano dužili i opisivali svaku lokaciju evo ih još neke pobrojane ovde i linkovane, pa ako kliknete na link odvešće vas na sajt gde možete videti cenu karte, više detalja i kupiti ulaznicu online: Stadion Camp Nou, Monžuik brdo i fontane, Sant Pau Art Nouveau site, Palau de la Musica Catalana (koncertna dvorana) veoma lepa i ako nema nikakav koncert i dešavanje i treba je obići, Tibidabo brdo i Tibidabo zabavni park, Hram Svete porodice (Temple Expiatori del Sagrat Cor).

Sagrada Familia

Pored ovih atrakcija možete zakazati i neku od besplatnih tura, odnosno tura na kraju koje ćete ostaviti bakšiš vodiču. Mi preporučujemo Sandeman pa ako volite da na ovaj način upoznate grad i to je dobra opcija takođe.

Napominjemo da su navedene cene ulaznica podložne promenama, pa smo zato ostavili linkove kod istih da u trenutku kada gledate ovaj post možete i da proverite koja je cena, a i istu kupite online što donosi nekada popuste.

Tu su takođe i razne opcije koje možete posetiti uz Barcelona city pass

Šta obići u okolini Barselone i kako stići do tamo?

U okolini Barselone postoji dosta zanimljivih gradova, letovališta i sigurno ćete imati sadržaja ako ostajete malo više dana i nećete sve vreme da obilazite Barselonu. Za letovanje preporučujemo Kalelju, ako biste pristupačne cene, Ljoret de Mar za mesto koje ima lepu plažu, dosta sadržaja gde ćete sigurno naći nešto za sebe. Na vrhu liste je i Tosa de Mar ako biste da osetiti pravi duh Kosta Brave, stare uske uličice, lepu plažu u starom gradu; mi smo ovde uživali. Ako imate više dana onda je odlazak do Valensije isto dobra opcija, a nemojte propustiti dok ste u Barseloni ni Montserat, brdo i manastir iznad Barselone, a klikom na lik ćete videti kako da stignete do gore. 

Ako vam treba prevoz do ovih okolnih mesta možete ga naći ovde:

Predlog nekih izleta i ekskurzija po Barseloni i oko Barselone možete videti i na banerima ispod, ali takođe ih i onlione rezervisati. 

Ako vam je prtljag višak šta sa njim?

Prtljag, prilikom odjave i prijave u smeštaj, naročito kada ste u nekom stanu gde ne možete da ga ostavite, zna da bude teret. Isti je slučaj i ako imate presedanje i nemate smeštaj, zna da smeta za obilazak grada. Kako biste izbegli da ga vučete sa sobom mi preporučujemo da koristite Radical storage. Radical storage je sajt na kome možete spram lokacije na koju idete, u ovom slučaju Barselone, da pretražujete koje su opcije za odlaganje prtljaga. To nisu samo mesta na kojima isključivo odlažete prtljag, to su i restorani, hoteli i mnogi drugi objekti koji imaju neki prostor na kojima bezbedno mogu da vam skladište prtljag i za uzvrat naplate za to. 

Cene hrane i pića

Barselona zbog povećanog broja turista i ponude i potražnje u poslednjih par godina ima malo jače cene, ali opet kako je trenutno trend rasta cena u Srbiji i u Barseloni pa nije tako strašno. Ako biste povoljniju ponudu treba tražiti lokalna mesta koja su van turističkih zona. Najbolji način da otkrijete kakve su cene u Barseloni, odnosno nekom gradu gde putujete, jeste da pogledate sajt Numbeo. Mi ga često koristimo, a mnogo je korisnika širom sveta koji ga ažuriraju tako da su informacije veoma precizne i tačne, uz minimalna odstupanja. 

Kako rešiti internet na putu?

Još jedna stavka za kraj, a to je internet. Internet na putu nam je neophodan, kako zbog mapa i nabigacije, sporazumevanja ako ne uspemo na engleskom, pa tako i zbog posla. Imamo nekoliko opcija kako rešavamo internet. Kada idemo na par dana onda koristimo roming dodatak, kada smo duže od nedelju dana rešavamo sim karticu u državi u koju idemo i oslanjamo se na wifi u smeštaju. Još jedna novina u svetu interneta su i esim kartice koja možete koristiti na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, tu imate određene pakete i dodajete gigabajte. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom. 

Nadamo se da vam je ovaj vodič za Barselonu koristio, a ako jeste podelite ga sa prijateljima na mrežama da i drugi ako planiraju da idu u ovaj grad imaju sve neophodne informacije. 

Palau de la Musica Catalana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *