Ako ove stvari nemate na putu možete napraviti bespotrebne dodatne troškove

Putujemo intenzivno već više od 10 godina i volimo da delimo svoja iskustva koja mogu olakšati i drugim putnicima. Zato sada delimo par stvari koje treba proveriti pre putovanja i bez kojih ne treba kretati, jer možete napraviti dodatne troškove koji mogu biti prilično veliki. Čak i kada nisu veliki troškovi, nekada samo možete izgubiti vreme i energiju. Pre puta napravite spisak da ne biste krenuli bez ovih stvari. Na kraju teksta ćemo napisati spisak koji možete iskoristiti za neko naredno putovanje. 

Ako idete autom neka vam ovo bude obavezno

Ako putujete kolima pomoć na putu je preko potrebna, jer nikada ne znate kada može da zatreba. Čak i ako imate novi auto uplatite je, jer se dešavalo da i tada nekima dobro dođe. Ako idete u inostranstvo i prolazite kroz neku državu gde je potreban zeleni karton kupite i njega, jer ćete ga na granici platiti tri puta skuplje. Nemojte zaboraviti ni saobraćajnu, ali to svakako većina vas ima uz sebe. Ponesite i evropski izveštaj, prvu pomoć i ostale stvari koje su neophodne u autu i raspitajte se oko osnovnih saobraćajnih propisa u državi gde idete kako ne biste napravili neki prekršaj. Ako imate ponesite i rezervni ključ, jer nije na odmet imati ga. 

Bez putnog osiguranja ne treba ići ni na izlet

Verovali ili ne putno osiguranje mnogi ne ponesu, a trebalo bi, jer mogu napraviti ogromne troškove bez njega. Mnogi naši pratioci na Instagramu su delili svoja iskustva sa nama i dešavalo se, da ih je to što nisu imali putno osiguranje u inostranstvu kada im je zatrebalo, koštalo od par stotina, do par hiljada evra. Neki su imali lomove, a čak je bio i slučaj gde je jedna žena morala na operaciju slepog creva hitno. 

Ovim želimo da vam skrenemo pažnju na važnost putnog osiguranje i da objasnimo kako naći najbolju i najpovoljniju opciju. Putno osiguranje nije skupo, a može vam uštedeti velike količine novca. 

U naslovu smo napisali da je potrebno i na izletu, jer je ovo naše iskustvo. Jedne godine smo išli na jednodnevni izlet u etno selo Stanišići, u Bijeljinu. Nismo smatrali da nam treba putno osiguranje ako idemo na izlet. Goran je razbio glavu u nekoj vodenici i sa tako razbijenom glavom morao je da vozi nazad kako bismo što pre prešli granicu i otišli kod doktora da vidi da li je za šivenje ili ne. Ovo je srećom bilo blizu granice, nije bilo gužve, a i povreda nije bila strašna. Od tada smo shvatili da i u tim situacijama treba imati putno osiguranje. 

Ne treba da navodimo razloge, neke situacije i slučajeve kada ljudi nisu imali osiguranje i morali su da plate neke preglede i intervencije ili kada su imali i pomoglo im je. Jasno vam je da, ako niste platili tih 15-20€, koliko košta putno osiguranje za jedno letovanje od 10ak dana, da ako vam zatreba doktor tamo, moraćete da snosite te troškove. Nekada ćete morati da platite na licu mesta, pa će vam osiguranje refundirati, a nekada neke stvari neće biti pokrivene, pa se vrlo dobro raspitajte šta sve nije uključeno. 

Kako pronaći najpovoljnije putno osiguranje?

Postoji mnogo osiguravajućih kuća i cene su više manje slične, ali nekada postoje i odstupanja. Mi savetujemo da pretražite sve njih kako biste našli najbolju cenu, a opet nije poenta da to radite pojedinačno na sajtu svake osiguravajuće kuće kada možete na jednom mestu. 

Ponude i cene svih osiguravajućih kuća na jednom mestu možete pronaći na ovom sajtu.

Potrebno je da izaberete individualno, porodično ili grupno osiguranje, trajanje polise i još neke druge parametre i pretraga će vam izlistati ponude za putno osiguranje raznih osiguravajućih kuća. Odaberite najinteresantniji paket, popunite osnovne podatke i sajt će vas preusmeriti na sajt osiguravajuće kuće gde ćete završiti ceo proces. Možete značajno ubrzati potragu za najboljom polisom putnog osiguranja korišćenjem ovog sajta. Uštedećete i vreme i novac. 

Još neke stvari koje su među najpotrebnijim, a povremeno se desi da ih neko zaboravi

Ovo se retko zaboravlja, ali opet se dešava i zato napominjemo kako bi se setili da ih stavite na spisak i kako bez toga ne biste krenuli na put. U pitanju su pasoš i pare, ali kad govorimo o novcu držite ga na nekoliko mesta i u nekoliko oblika. Napravite neki kreativan štek koji ne može lako da se nađe, uplatite određeni iznos na karticu, stavite nešto na Payoneer ili PayPal i ako imate i kreditnu karticu, ponesite i nju da iskoristite ako ne daj Bože zatreba. Telefon je takođe neophodno poneti, jer su tu danas i mape, kontakti, aplikacije… Jednom smo morali da se vraćamo zbog telefona i od tada stoji na spisku. Bitni lekovi koje ne možete naći negde drugde. 

Ostalo sve može da se kupi na putovanju, a to su punjači, kozmetika i pribor za higijenu, garderoba i još mnogo toga. 

Ako letite sa low cost avio kompanijama pa niste na vreme uradili čekin online znajte da vam na šalteru to mogu naplatiti oko 50ak evra. 

Spisak bitnih stvari za putovanje u inostranstvo

Da objedinimo sve ono o čemu smo pisali u ovom tekstu, pa da imate na jednom mestu i iskopirate za neko naredno putovanje. Bilo da idete autom, avionom ili nekim drugim prevoznim sredstvom stavićemo na ovaj spisak sve, a vi primenite ono bez čega se ne možete.

 • Pasoš
 • Novac – keš, kartice, Paypal ili Payoneer
 • Lična karta
 • Vozačka dozvola – međunarodna vozačka dozvola
 • Saobraćajna dozvola ako putujete autom
 • Zeleni karton nemojte zaboraviti ako putujete autom kroz države gde to treba
 • Pomoć na putu takođe ako putujete autom
 • Putno osiguranje – preporučujemo da na policymarket.shop uporedite cene
 • Telefon i nije na odmet i esim, mada na licu mesta možete kupiti i lokalnu sim karticu
 • Terapija – ako je imate
 • Uradite online check-in ako avio kompanija to naplaćuje na aerodromu
 • Laptop i eksterni hard disk ukoliko nosite posao na putovanja

Nemojte se nervirati ako ne ponesete pastu, četkicu, punjač, konektor za utičnicu za drugi kontinent i slično jer to, kao i mnoge druge stvari, možete kupiti na licu mesta.

Uživajte u putovanju i nadamo se da vam putno osiguranje neće zatrebati, ali nemojte da vas to uveri da ne treba da ga uplaćujete prilikom svakog putovanja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *