Aplikacije i sajtovi koji nam pomažu na putovanjima

S obzirom da živimo u vremenu pametnih telefona, sajtova i aplikacija koje nam olakšavaju putovanja ne bi bilo loše ni koristiti ih. Drago nam je što su naš sjat, Viber grupa i Instagram profil neki od tih izvora koji olakšavaju putovanja.

Mi smo tokom putovanja koristili svašta od aplikacija i sajtova, menjali izvore, dodavali nove i dan danas slušamo predloge drugih i probavamo nove sajtove i aplikacije, ali i od nekih se ne odvajamo već godinama. 

Sada ćemo vam nabrojati šta sve za putovanja mi koristimo, podeliti linkove i ubaciti pretraživače koji će vam pomoći da i vi lako dođete do tih stvari.

aplikacije-za-putovanja

Koje aplikacije i sajtove koristimo na putovanjima?

Sporazumevanje

Hajde da prvo krenemo od dobro poznatih, ali ništa manje bitnih stvari. Google Translate je veoma važna aplikacija, naročito ako ne znate ni jedan jezik ili putujete u države gde stanovništvo slabije zna engleski ili neki jezik koji vama služi za sporazumevanje. Nama je Google Translate dobro došao u Turskoj, Rusiji, Vijetnamu, Francuskoj i još nekim državama.

Mi zbog posla često kupimo sim kartice sa internetom pa nam ova aplikacija odlično radi, ali može vam raditi i bez interneta ako skinete jezike koje ćete koristiti. Dovoljno je da dok ste povezani na internet na telefonu kliknete na jezik u aplikaciji i onda ikonicu za preuzimanje. Na slikama ispod je objašnjenje.

Snalaženje po gradovima

Nakon google translate-a najbitnija je mapa. Kada imamo internet i sim karticu onda uglavnom koristimo Googl mapu iako nas je ista mnogo puta izneverila, ali u gradovima dobro radi posao. Nju svakako možete koristiti i u offline modu kada prethodno skinete mape, što mi zapravo i nemamo naviku da radimo i u tom slučaju češće koristimo maps.me aplikaciju koja radi bez interneta ako naravno prethodno preuzmete mape.

Kalkulator valute je uvek prisutan kada idemo u neku zemlju gde nije evro glavna valuta i malo je komplikovanije da se preračunavamo. Imate mnogo aplikacija koje rade ovo, a mi s obzirom da imamo Xiaomi telefon unutar njegove aplikacije za kalkulator postoji i opcija za valutu. Ranije smo koristili Currency Converter Plus.

Volimo i stvari koje nisu moderne, a to su štampane mape koje uzmemo u turist info-u i pomoću kojih volimo da se snalazimo, ali uvek nam ostanu i kao suvenir. Obožavamo i da se izgubimo u nekom novom gradu i istražujemo ulice šetajući kroz njih.

Organizacija tura i izleta

Uvek smo zainteresovani naravno i za neke zanimljive ture koje pronađemo preko sajta ili aplikacije GetYourGuid, a klikom na ime ili baner ispod možete istražiti na sajtu ponudu za grad u koji biste želeli da idete.

728*90

Kako nalazimo avio karte?

U telefonu su uvek aplikacije WizzAira i Ryanaira ali je kombinujemo sa pretragom letova na našem sajtu, koju vam odmah ovde ubacujemo da ne morate da lutate po sajtu i tražite je. Ova naša pretraga ne može baš kao SkyScanner da pronađe najjeftinije datume i nema tako napredna podešavanja, ali često tu možete da pronađete povoljniju avio kartu nego tamo. Isto tako se dešava da avio karte po ceni koju izbaci SkyScanner na kraju nisu toliko, pa savetujemo da svakako uporedite i kod nas na sajtu i vidite šta vam se isplati više. Uvek je bolje uložiti 2-3 minuta više ako možete da prođete, nekada i za par desetina evra, jeftinije.

Pomoću kojih aplikacija i sajtova pronalazimo smeštaj?

Za rezervaciju smeštaja opet kombinujemo Booking.com jer smo dostigli dobre pogodnosti pošto smo dosta koristili sajt.

U poslednje vreme sve češće nađemo preko našeg sajta bolje. Pretraga na našem sajtu upoređuje cene na više sajtova za rezervaciju i onda ako je jedan hotel na bookingu jeftiniji nego na agodi prvo će izbaciti rezultat sa bookinga. U telefonu imamo još i Agoda aplikaciju jer se po Aziji često dešava da bolje radi i ima bolje ponude. S obzirom na UX aplikacije koji nam je užasan najčešće smeštaj tražimo na pretragama koje vam ostavljamo u ovoj objavi, a to su booking.com iznad i naša pretraga ispod. 

Aplikacija za kampere

Poslednje dve godine često kampujemo i putujemo kamperom pa koristimo i aplikaciju Park4Night. 

Prevoz između gradova

Kada ne idemo kamperom nego avionima ili drugim vidom prevoza i treba da se prevezemo od jednog do drugog mesta najradije koristimo Omio. Ovaj sajt i aplikacija su odlični, jer vam nude najbolju opciju prevoza od jednog do drugog mesta i u ponudi imate bus, voz, brod, avion, sve opcije koje su dostupne. Omio nam je pomogao da uštedimo značajno prilikom kupovine karte od Kolmara do Sent Luisa. Kartu smo na automatu platili 15€ kada smo dolazili, a za povratak preko Omia za 5€.

Ovo su neke od aplikacija i sajtova koje koristimo kada planiramo putovanja, a pored ovoga tu su još i YouTube koji nam pomaže da pronađemo vlogove, putopisne emisije i vodiče gde ćemo otkriti neka zanimljiva mesta. Mi isto volimo da predstavimo mesta u kojima smo bili, kako bi i vama olakšali odlazak tamo, pa tako i kod nas na stranici putopisi i saveti možete pronaći još toga.

Informacije o vizama

Za pojedine države nam je potrebna viza, a najbolji izvor da saznamo informacije o tome je Klub putnika na kome inače možete pronaći i dosta putopisa, saveta, informacija i caka na forumu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *