Kako nam veštačka inteligencija pomaže u putovanjima

Stalno možemo čuti kako treba da se brinemo da će nam veštačka inteligencija uzeti posao, ali to ne mora da bude tako, može nam služiti i da sebi olakšamo posao, da organizujemo putovanje, da napišemo mejl, da odradi neki dosadan posao umesto nas i na taj način nas ubrza. 

Veštačka inteligencija će vam uštedeti vreme na pretragu po Google-u, čitanje na nekoliko sajtova i daće vam sve sažeto na jednom mestu. Još od pojavlljivanja ChatGPT-a koristimo ove alate da nam pomognu u svakodnevno poslu i ubrzaju ono što mogu. 

Nedavno, kako se desio jedan Windows update, se pojavio Copilot u okviru ovog operativnog sistema. Testirali smo ga i s obzirom da se bazira na ChatGPT-u radi odlično, a u okviru Copilota imate i opcije da vam kreira slike. Copilot imate i u web verziji, ali i aplikacije za android i iOS i dosta vam mogu pomoći. 

Kako konkretno veštačka inteligencija pomaže iz našeg iskustva?

Nama veštačka inteligencija tačnije Copilot pomaže da vidimo šta obići na nekom mestu, da li se plaća ulaz ili je besplatan, koje je radno vreme i slično. Takođe daje nam i neke bitne istorijske informacije i služi da od njega nešto i naučimo pre samog puta i gledamo ta mesta drugačijim očima. Ako letujemo, Copilot i ChatGPT 4.0 nam daju i predlog na kojim plažama da se kupamo, na kojim mestima da jedemo i druge predloge za putovanja. 

Ovo su neke od osnovnih stvari koje pitamo veštačku inteligenciju i koje više ne moramo da guglamo na više sajtova i čitamo duge tekstove. 

Naš sajt i sadržaj na njemu vam takođe mogu olakšati putovanja, a naročito stranica Organizuj putovanje korak po korak. 

Kako veštačka inteligencija kaže da može da pomogne?

Bilo šta da pitate veštačku inteligenciju ona će vam izbaciti, ali ponekada zna i da pogreši. Sada smo pitali ChatGPT da nam kaže na koji način može olakšati putovanja i evo šta je njegov odgovor:

Veštačka inteligencija (VI) može značajno unaprediti planiranje putovanja na nekoliko načina:

  1. Personalizovane preporuke: VI može analizirati prethodne pretrage, rezervacije i preferencije korisnika kako bi pružila personalizovane preporuke za destinacije, smeštaj, aktivnosti i restorane. Algoritmi mašinskog učenja koriste velike količine podataka da bi razumeli šta korisnici vole i na osnovu toga daju relevantne predloge .
  1. Planiranje plana puta: AI alati mogu automatski kreirati detaljan plan puta na osnovu korisničkih preferencija, budžeta i trajanja putovanja. Aplikacije poput Google Trips i TripIt koriste VI za organizaciju svih aspekata putovanja, od letova do smeštaja i aktivnosti, u jedan koherentan plan.
  1. Chatbotovi i Virtualni Asistenti: Mnogi turistički servisi koriste AI chatbotove koji su dostupni 24/7 za odgovor na pitanja putnika, pružanje informacija u realnom vremenu i pomoć u rezervacijama. Ovi asistenti mogu odgovoriti na specifična pitanja o destinacijama, vremenskim uslovima, lokalnim običajima i još mnogo toga .
  1. Predviđanje cena: VI može analizirati istorijske podatke o cenama avio karata i smeštaja kako bi predvidela najbolje vreme za rezervacije. 
  1. Optimizacija rute: AI može pomoći u optimizaciji rute putovanja kako bi se smanjilo vreme provedeno u prevozu i maksimiziralo vreme za uživanje na destinaciji. Ovo uključuje i sugestije za najbolji prevoz između lokacija i savete za izbegavanje gužvi.
  1. Lokalne preporuke i informacije: Veštačka inteligencija može pružiti aktuelne informacije i preporuke na destinaciji. Ovo uključuje savete za restorane, atrakcije koje treba posetiti, kulturne događaje, pa čak i lokalne običaje. 
  1. Prevazilaženje jezičkih barijera: Alati za prevođenje koji koriste VI, poput Google Translate, mogu pomoći putnicima da komuniciraju na stranim jezicima, što je posebno korisno za snalaženje u zemljama gde se ne govori njihov maternji jezik .
  1. Bezbednost i hitne situacije: AI može pomoći u pružanju informacija o bezbednosti na destinacijama i obaveštavati putnike o hitnim situacijama, poput vremenskih nepogoda ili zdravstvenih upozorenja, čime se povećava sigurnost tokom putovanja .

Korišćenje veštačke inteligencije u planiranju putovanja ne samo da olakšava ceo proces, već i omogućava personalizovanije i bezbednije iskustvo putovanja, prilagođeno individualnim potrebama i preferencijama korisnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *