Koliko pre puta je najjeftinija avio karta?

U poslednje vreme po društvenim mrežama slušamo dosta “saveta stručnjaka” koji govore kako je najjeftinije da se karte kupe 3 meseca pre puta, neki kažu 5 nedelja, neki kažu da su utorkom najjeftinije. Dele se razni saveti koji za cilj imaju samo da naguraju gledanost jer nam mreže i algoritam diktiraju trendove i to je ono na šta se publika hvata, čarobni štapić i univerzalni savet kada je najjeftinija avio karta. Mnogi zato prave takve video snimke bez da se prethodno i sami uvere u tačnost onoga što pišu.

Pre par godina smo čuli od nekih stranih travel vlogera kako su karte kod low cost avio kompanija najjeftinije utorkom, kako je najbolje kupovati kartu 5 nedelja pre puta i još neke druge savete koje su oni navodno otkrili. Neki naši blogeri i portali su preneli isto ovu priču i mi smo često dobijali pitanja i ovde na sajtu i na Instagramu i YouTube-u na tu temu.

Postoji li univerzalno pravilo koliko pre puta je najjeftinija avio karta?

Kao i uvek nismo voleli da prenostimo tuđa iskustva i neproverene informacije i želeli smo da se sami uverimo i tako smo odlučili da svakodnevno, tokom nekih dva meseca pre polaska, istražujemo i gledamo cene određenih letova. Bili smo negde u trećoj nedelji istraživanja, a onda se desila korona i otkazivanje mnogih letova, pa istraživanje nije realizovano. Neke karte su i rasprodate što možete videti na tabeli ispod. Ovo istraživanje ćemo ponovo obaviti prvom prilikom, a možete i sami ako vam je interesantno, ali ovo je dovoljno da ustanovimo i srušimo mit da su karte najjeftinije utorkom, to defiitivno nije tačno, a prilažemo i tabelu iz tog perioda. Nakon korone smo i zaboravili na ovo istraživanje, ali kada smo u naletu deljenja informacija kroz Reels počeli da viđamo nove informacije da, ako kupuješ kartu nekoliko meseci ranije ona je jeftinija odlučili smo da podelimo svoja iskustva i istraživanje.

S obzirom da smo mi uvek, pa čak i na duga putovanja od više meseci, kupovali karte samo par dana do najviše 4 nedelje pre putovanja i uvek prolazili povoljno uvek nam je bilo interesantno da napravimo neka mini istraživanja. Kada smo gledali karte par meseci ranije viđali smo ih po većim cenama nego što smo ih na kraju kupili pred put. Da bismo imali mišljenje o nečemu i to delili kao savet na mrežama i sajtu potrebno je da imamo iskustvo sa tim, da pratimo i da analiziramo. Na kraju ovog teksta ćemo vam i otkriti ono zbog čega ste ovde, a to je: “Koliko pre puta je najjeftinija avio karta?“, a vi nam slobodno ne verujte nego sami testirajte i napravite statistiku.

Servira se dosta netačnih stvari, najbolje je da testirate i analizirate sami.

Mi smo analizirali i kod nekih prošlih putovanja, pa ćemo podeliti sa vama tri slučaja. Ukrajinu, Moskvu i Kolmar.

Prvi je Ukrajina u novembru 2021. godine. Kupili smo kartu za 33€ sa prtljagom, nedelju dana pre puta preko Ryanaira. Leteli smo iz Budimpešte do Lavova, a vraćali se iz Odese. Obe karte su uključivale kabinski prtljag do 10kg i mali ranac sa laptopom, kao i prioritetno ukrcavanje i njihova ukupna cena je bila kao što smo i rekli 33€. Nakon tog dana gledali smo cenu svakog dana do putovanja i ona je malo rasla, malo opadala, ali uvek je bila veća od 33€, da bi dan pred put opet bila 33€.

Kod nas na sajtu možete pdonaći i avio let, a mi vam ispod ostavljamo mesto gde to možete uraditi.

Drugi slučaj je Moskva. U Moskvu smo leteli 2018. godine isto iz Budimpešte i kartu smo gledali neko vreme, prvo 5 nedelja pred put, jer smo čuli da je tako najjeftinije, tada je bila preko 100€. Nakon toga pratili smo sa vremena na vreme, ali nismo imali nameru da se bavimo statistikom. Na kraju smo je kupili dve nedelje pre puta za 72€ sa istim prtljagom kao i za Ukrajinu, samo ovog puta je u putanju bio WizzAir. Cena je pre puta je padala i do 50€ iz čega smo zaključili da uopšte nije tačno da je 5 nedelja pred put najjeftinija. Ono što je bilo zanimljivo u ovom slučaju je to da je pre puta cena bila nekih 90€. Što znači da nije pravilo ni da pojeftini tik pred put.

Treći slučaj je putovanje u Kolmar. Planirali smo da idemo u Francusku i u ovaj gradić i krenuli već u decembru da gledamo karte za kraj januara. Negde oko 30€ je bila povratna avio karta sa članstvom WizzAir-a i malim ručnim prtljagom, onim koji je uključen u cenu najjeftine karte. Ipak nismo kupili odmah kartu. Na početku januara smo gledali kartu i cena je bila nepromenjena, ali smo čuli da je Francuska pored obavezne vakcine za ulaz uvela i potreban negativan PCR ne stariji od 72 sata ili antigenski test ne stariji od 48 sati. Mi nismo hteli da kupujemo karte mnogo ranije dok ne budu rezultati testa. 27. januara ove godine kasno popodne smo dobili negativan test i kupili avio kartu iz Beograda za Bazel Mulehous po ceni od 35€ za 29. januar. Gledali smo nekoliko puta tokom perioda od kada smo odlučili da putujemo i kada smo kupili konačno kartu i više manje je cena varirala od 30 do 40€. Ovde je bilo zanimljivo analizirati cenu smeštaja, ali o tome u drugom blog postu.

Da zaključimo “Koliko pre puta ćete kupiti najjeftinije avio kartu?”

Na osnovu statistike i praćenja koje smo gore podelili sa vama došli smo do zaključka da nema univerzalnog pravila, jer da ima svi bi čekali kada je karta najjeftinija i niko ne bi kupovao u ostalim terminima.

Cenu isključivo zavisi od algoritma avio kompanije i sezone kada se putuje na neku destinaciju.

Karte su uvek skuplje u sezoni i kad je veća frekvencija putnika i iz tog razloga je najbolje kupiti je na vreme. Dobro kada onda da kupim kartu? Kada je nađeš po ceni koja je za tebe prihvatljiva i isplaniraš se kada možeš da ideš, to je jedino pravilo, ako ti je zanimljivo prati neko vreme statistiku, pa kad iskrsne po nešto nižoj ceni nego inače kupuj.

Podelite ovaj članak sa vašim prijateljima na mrežama kako bi i oni dobili informaciju i saznali šta diktira cenu avio karte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *