Kako se snaći na aerodromu ako letite prvi put?

Ako do sada nikada niste leteli ili ste leteli jako davno i zaboravili ste sve procedure i korake koje je neophodno proći pre samog leta, u ovom tekstu smo to sve napisali kako bi vam okalšali i smanjili neophodan stres. Nadamo se da će vam pomoći ukoliko se spremate za svoj prvi let. 🙂

Prvi korak je naravno kupovina same avio karte, a o tome sada nećemo pisati jer je već bilo reči u ovom tekstu. Ako već imate kupljenu kartu nastavite dalje sa čitanjem, a ako istu još nista pronašli na pretrazi ispod to možete uraditi.

Kada kupite kartu dobijete broj leta i kada stignete na aerodrom na displejima, čim uđete u aerodromsku zgradu, piše na kom šalteru treba se javite za vaš let kako biste predali prtljag i/ili se čekiral.
*Kod low cost avio kompanija, Wizz Air na primer, morate se čekirati online kako vam to ne bi dodatno naplatili, a sva uputsva vezano za to će vam stići na mail do 24h pred sam let. Potrebno je samo da pratite korake i uspećete da uradite online ček in.

Ekran sa informacijama

Na šalteru dobijate karte ukoliko kada ste uradili online check-in niste dobili boarding pass i ostavljate prtljag ako imate čekirani. Na karti vam piše na kom se gejtu ukrcavate i u koje vreme, mada nije uvek slučaj. Ako još uvek za vaš let nije dodeljen gejt pratite info displeje jer će se i tamo u jednom trenutku pojaviti informacija o tome. Čak iako ste dobili broj gejta odmah, savetujemo da proverite i posle da se kojim slučajem nešto nije preomenilo.

Zatim idete ka kapiji (gejtu) sa kojeg polećete i prvo prolazite pasošku kontrolu i proveru ručnog prtljaga. Na sajtu avio kompanije ili aerodroma vidite šta nije dozvoljeno uneti u avion.

Ukoliko letite na neku destinaciju gde je potrebna viza i gde morate ranije da je izvadite, jer ako istu nemate, velika je verovatnoća da vas neće pustiti u avion.

Svakako sat do dva pred let na ekranima proverite na kom izlazu tj. gejtu je ukrcavanje, jer nekada zna da se promeni. Vodite računa o tome koji je let, grad i avio kompanija. Nekada u slično vreme lete dve različite avio kompanije na istu destinaciju pa obratite pažnju na to kako ne biste promašili mesto.

Na nekim većim aerodromima su gejtovi daleko, a često na tablama stoji informacija koliko vam minuta treba do istog.

Sledite putokaze koji će vas voditi do gejta i ne možete da se izgubite. Ako vam zatreba pomoć, lako ćete pronaći nekog od zaposlenih na aerodromu ko može da vam pomogne i uputi vas u pravom smeru. Čak i ako ne znate jezik, samo pokažite kartu i neko će vam pokazati pravac.

Ukrcavanje u avion

Dođite na gejt bar pola sata ranije, pre vremena za ukrcavanje, i sačekajte da uđete u avion. 

Zatim se ukrcavate u avion i uživate u letu i pogledu, ako sedite do prozora.

Još jedan dodatni savet je da pre dolaska na aerodrom, dan ranije pogledate red letenja sa tog aerodroma, pa ako je u tom periodu kada vi imate let velika gužva tj. ima dosta letova dođite na vreme, 3 sata ranije jer zna da bude gužva na pasoškoj, na proveri prtljaga i još ako je gejt daleko može da se desi da zakasnite.

Ako do sada nikada niste leteli i sve vam deluje komplikovano, ne brinite, uopšte nije, lakše se snaći nego na autobuskoj stanici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *