Sve što treba znati o Low cost letovima + takse

Zašto low cost avio kompanije imaju jeftine letove i šta je sa taksama? 

Ovo i još neka pitanja postavi svako ko još nije leteo sa low cost avio kompanijama i nije upoznat sa svim detaljima i u ovom tekstu smo odlučili da damo odgovore na njih.

Ako ste već i leteli sa nekom od low cost avio kompanija za neke od ovih stvari ste možda znali, a neke verovatno ne.

Hrana i piće u avionu 

Prva stvar je ta što u okviru osnovne cene avio karte nemate ni hranu, ni piće. Niko vam neće praviti problem ako unesete svoj sendvič ili vodu u avion, ali vas neće ni poslužiti bez da vam naplati po redovnom cenovniku. Mi na dužim letovima od sat vremena volimo da popijemo kaficu, a ona je obično oko 3,5€.

Prtljag

Drugo je to što je u okviru osnovne cene karte imate dozvoljen mali prtljag. Video i savete kako se spakovati u takav prtljag ostavljamo ispod. Mnogi se pitaju koji je prtljag dozvoljen, koji se doplaćuje, pa ajde da objasnimo i to.

U cenu one najjeftinije avio karte je uključen mali ručni prtljag (40x30x20cm) koji vam možda neće biti dovoljan ako ostajete 10 dana, ali spram toga koliko biste stvari da nosite odaberite neku od opcija doplate prtljaga. Mi preporučujemo opciju priority, koja je povoljnija nekad od obične doplate prtljaga, a gde vam je uključen prtljag do 10kg. Ova opcija je dobra za Ryanair, ali za Wizz i ne baš. U WizzAiru mi uvek doplatimo 20kg i tu se popakujemo oboje, a pored toga imamo svakako onaj gore pomenuti ranac, odnosno 2.

Pre doplate prtljaga pogledajte da li vam je dovoljno da doplatite samo priority, jer u okviru njega imate dodatnih 10kg i nekada se više isplati nego doplata samo prtljaga.

Možemo da kažemo da kod tog malog prtljaga nama do sada nisu nikad pravili pitanje i uvek smo prolazili sa rančevima koji su malo veći, nekih 47x33x20cm, a to su ovi sa slike ispod. Ako želite da saznate više o ovakvim rančevima kliknite na sliku ispod i odvešće vas na sajt gde možete naći ova dva koje mi imamo, ali i još nekoliko dobrih modela. Mi smo oduševljeni istim, jer su dobro sortirane stvari unutra, otporni su na kišu, rezanje i muka su za džeparoše. Pored toga holandski dizajn i kvalitet.

Izbor sedišta

Prilikom kupovine karte ponudiće vam i sedište i to se dodatno plaća i isnsitiraće da ga uzmete jer je to njihov način da dodatno zarade. Ako ne doplatite nećete ostati bez njega, prilikom checkina će vam dodeliti sedište slučajnim izborom besplatno. Ako putujete u paru na kratkim letovima to vam možda i neće predstavljati problem, ako hoće doplatite ili se uzdajte da ćete uspeti da se zamenite u avionu sa nekim. Ako ipak idete sa decom, da vas ne bi razdvojili rezervišite sedišta.

Više letova u toku dana i male pauze

Mnogi ne znaju da je još jedan od razloga niskih cena i taj što su ovi avioni uposleni tokom čitavog dana i imaju više letova negoobične avio kompanije. Na aerdoromima prave pauzu od 30-45 minuta da se iskrcaju putnici, provere tehničke stvari, napuni gorivo, ukrcaju novi putnici i nastavlja dalje. Tako su avioni i osoblje u stanju da naprave više letova dnevno nego redovne avio kompanije i samim tim prevezu više putnika.

Promena datuma i imena

U cenu osnovne i najjeftinije karte koju nude nemate opciju promene datuma ili imena besplatno i to dodatno doplaćujete ako odlučite da promenite datum odlaska ili povratka ili iz nekog razloga ne možete da idete vi i nekom drugom prebacujete karte.

Pazite da ne napravite grešku prilikom unošenja osnovnih podataka, jer ako ste pogrešili i na šalteru skontaju da vam se ne poklapaju podaci sa onima iz pasoša naplatiće vam to. Čuli smo da se dešavalo da žene promene prezime, još ne promene pasoš i krenu na prvo zajedničko putovanje, a kartu kupe sa novim prezimenom. Vodite računa da vam prezime bude kao ono u pasošu.

Online check-in

Ono što je isto važno je uraditi online checkin kada se otvori opcija za besplatan, a to je negde 28, a negde 24h pred let i to možete uraditi sve do 3 sata pre leta. Tada dobijate boarding pass. Ako vam je cimanje da se usklađujete i vodite računa o tome možete platiti da to uradite i ranije.

Za vreme korone mnogi aerodromi nisu imali opciju da izdavaju boarding pass online, pa je bilo potrebno prijaviti se svakako na šalteru da dobijete isti.

Najčešće pitanje i sumnja. Šta je sa taksama, garant su takse preksupe? 

U cenu osnovne karte su uračunate i takse, pa nećete morati dodatno da ih doplaćujete. Kada vidite da je neka karta na primer iz Beograda do Malte 3500 dinara po pravcu to joj je cena, za osnovni prtljag, bez hrane, pića, izbora sedišta i drugih stvari koje možda imate u redovnim avio kompanijama. Sami zaključite šta vam se isplati i kako želite da putujete.

Sporedni aerodromi

Još jedna stvar koju verovatno znate, a to je da low cost kompanije sleću na aerorome koji su dalje od grada ako oko nekog grada postoje alternative, ali sleću i na glavne. Proverite pre kupovine karte ako vam je to bitno gde je aerodrom, koliko je udaljen od grada i koja je cena transfera do grada. Poenta je da low cost kompanije gledaju na koje sve načine mogu da smanje troškove, a jedan od tih troškova su i aerodromske takse, zato na primer za neke destinacije imate dosta povoljnije karte nego za druge, mada ne diktira samo cenu aerodrom na koji se leti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *