Kako samostalno organizovati jeftino putovanje?

Već nekih 10 godina putujemo u sopstvenoj režiji. Neka putovanja koja smo realizovali su bila nerealno jeftina i zato smo i odlučili da 2017. pokrenemo ovaj sajt i objavljujemo predloge jeftinih avio karata, hotela, ali i savete i trikove za jeftina putovanja.

Ovaj blog post će sadržati savete, alate i linkove koji će vam pomoći da samostalno organizujete jeftino putovanje.

Imali smo na blogu par tekstova na sličnu temu, ali sad prvi put otkrivamo korak po korak stvari koje su neophodne za organizaciju jednog jeftinog putovanja, u ovom slučaju avionom. Ovo u skraćenoj formi imate i na počestnoj stranici.

Počećemo od jeftine avio karte

Ranije smo pisali da je kod potrage jeftine avio karte bitno da ste fleksibilni po pitanju datuma i mesta polaska, ali i mesta na koje idete. Mnogo puta nam se desilo da iskrsne jeftina avio karta za neku destinaciju koju nismo ni planirali, a posle se istom oduševimo.

Ono što treba da znate je da su često jeftinije avio karte sa aerodroma na kojima avio kompanija nema velike troškove. To su Budimpešta, Temišvar, Niš, ali u poslednje vreme često bude i Beogradski aerodrom i drugi aerodromi u okruženju.

Na primer 2018. godine smo želeli da idemo u Moskvu. Jedna povratna avio karta iz BG-a je bila oko 250€, što znači za nas dvoje 500€ samo avio karte. Mi smo povratne karte iz Budimpešte, transfere i hotel za nedelju dana za dvoje platili manje od 400€. Što znači 100€ manje nego što bi bile SAMO avio karte BG-Moskva. Sad razmislite da li se isplati iscimati se do Budimpešte ako iskrsne tako neka dobra ponuda.

Prvi korak je pronaći povoljnu avio kartu

U pretragu ispod možete uneti odakle i dokle želite da letite, kao i datume i na osnovu toga pretražite šta je dostupno. Ono što treba da znate u startu jeste da možda iz grada odakle želite da krenete nema letova tamo gde ste naumili ili nema za te datume, pa pogledajte neke druge datume.

Na pretrazi ispod možete pronaći najpovoljniju opciju za izabrane datume i taman ćete tu videti da li postoje direktni letovi ili se preseda.

Pretraga radi tako što poredi sajtove za prodaju i avio kompanije. Nekada su sajtovi za prodaju avio karata povoljniji, jer dobijaju popuste od avio kompanija, pa daju niže cene kako bi bili konkurentni i putnici pre tu kupili kartu. Ovi sajtovi su pouzdani, a mi savetujemo da se registrujete pre kupovine i budete ulogovani.

Pratite naš sajt i informacije za neke jeftine avio karte koje smo pronašli i sajtove low cost avio kompanija.

Kada su u pitanju low cost avio kompanije i jeftine karte treba da znate da je let jeftin kada uzmete onu najjeftiniju avio kartu sa ručnim prtljagom. Ako želite potrebno je doplatiti veći prtljag, hranu, piće i željeno sedište. Ništa od ovoga ne morate doplaćivati, nećete ostati da stojite i niko vam neće zabraniti da unesete sendvič ili neku hranu u avion. Mi nekada samo prtljag doplatimo i to najjeftiniju opciju koja je tada dostupna. Više o prtljagu smo pisali u posebnom tekstu. Ono što je još dobro napomenuti jeste i to da je potrebno da se čekirate online pre leta i da ako to zaboravite, na aerodromu ćete dodatno platiti tu uslugu. Dobro proverite da li ste uneli tačne podatke: ime, prezime, broj pasoša, jer ako niste i promenu istih ćete dodatno platiti.

Transfer do aerodroma

Druga bitna stvar pored leta je i to kako stići od i do aerodroma.

Kada ste našli avio kartu po ceni koja vam odgovara morate videti kako da stignete do aerodroma sa kog letite. Znamo da je mnogima dilema kako otići na aerodrom u okruženju jer nas to često pitaju preko društvenih mreža i zato delimo svoja iskustva.

Kako smo mi išli i šta nam je najbolja opcija?

Mi smo išli i vozovima i busevima gde je bilo moguće stići istim, autom, pa onda plaćali parking kod i na aerodromima i sa raznim kombi prevoznicima. S obzirom da nas ide dvoje shvatili smo da je kombi prevoz često najisplativije rešenje ako idemo na duži period, mada nam se i auto često pokazao kao odlično rešenje jer su parkinzi baš povoljni, a imamo tu autonomiju da biramo prelaz koji hoćemo.

Kada stignemo u drugu državu za transfer od aerodroma do grada ko i za prevoz između gradova po Evropi kao najbolji nam se pokazao Omio, a po Aziji 12goAsia.

Ako ipak volite da imate slobodu da idete gde hoćete i želite da iznajmite auto, tu je i ova opcija.

Sada kada ste kupili avio kartu, prtljag i šta vam je već potrebno na letu samo stavite u podsetnik da se čekirate online čim se na sajtu otvori ta opcija besplatno. Rezervišite transfer do aerodroma i možete krenuti dalje u rešavanje ostalih stvari za organizaciju putovanja.

Rezervacija smeštaja

Rešili ste kartu, transfer i sada je najbitnije naći gde ćete odsest. Smeštaj možete naći i odmah čim kupite kartu ili čak pre kupovine dok samo istražujete, jer može da se desi da je do neke destinacije jeftin let, ali zato smeštaj za naše standarde preskup. Zato bolje kad istražujete destinaciju gvirnite šta kažu cene smeštaja, a za to je najbolja pretraga smeštaja koja će dati odlične cene, a ispod govorimo detaljnije o tome.

Svakako ćete sami odlučiti u kojoj vam je fazi najbolje da tražite smeštaj, jer možda ćetete i odsesti kod nekog preko kauč surfinga ili kod rodbine pa vam smeštaj neće ni trebati.

Ako vam je potreban smeštaj i tu imamo savete za vas. Mi smo ubacili ovu pretragu na sajt iz razloga što ona vrši poređenje nekoliko poznatih sajtova za rezervaciju smeštaja kao što su Booking, Agoda, Expedia i daje najniže cenu u tom trenutku. Pretraga će vas redirektovati dalje na neki od sajtova gde rezervišete smeštaj, a mi savetujemo da se pre rezervacije tamo registrujete i budete ulogovani.

Evo kako ova pretraga radi. Mnogi hoteli ili apartmani su prisutni na više pretraga, recimo i na booking.com, na agodi i ostalim booking sajtovima. Ako je neki smeštaj na nekom od tih sajtova snižen kod nas na pretrazi će prvo on biti prikazan. To ne biste videli da ste otišli direktno na neki buking sajt na koji ste navikli, a ne na drugi gde je snižena cena i zato je ova pretraga dobra.

Dovoljno je da upišete destinaciju i od kada do kada ostajete i pretražite smeštajne kapacitete. Rezultate pretrage možete filtrirati po ceni, popustu, udaljenosti od centra grada, ograničiti do kog iznosa dnevno vam je ok da platite, označiti koju kategorizaciju smeštaja želite i mnoge druge opcije koje će vam biti od koristi da nađete ono što vam je najinteresantnije. Možete izlistati i smeštaje na mapi, pa odmah videti gde se nalaze.

Sada kada ste našli i hotel imate praktično sve i možete da planirate put.

Plan puta

Napravite plan puta u zavisnosti od toga koliko ostajete i šta vam je želja da vidite. Ako ništa ne znate o destinaciji na koju idete istražite na Google-u ili Youtube-u šta kažu drugi putnici ili putem ChatGPT-a i vidite šta vam se od toga sviđa i gde biste voleli da idete. Više rezultata ćete imati ako pretražujete na engleskom, ali i na srpskom ako ukucate na primer “Šta obići u Barseloni” izaći će vam u pretrazi “Najpopularnije znamenitosti na destinaciji: Barselona” i lista stvari.

Pogledajte kod nas u putopisima i savetima da li smo bili na tim lokacijama i da li smo o tome pisali, a možete nas potražiti i na Instagramu i tamo videti. Napravite raspored koliko gde ostajete, ako menjate mesto, odnosno ako se odlučite da spojite više gradova u okruženju.

Kako bi lakše isplanirali put delimo sa vama par korisnih alata koji će vam pomoći da pronađete najbolju konekciju između gradova, ture, biciklove…

Prevoz između gradova

Ovde će vam izlistati sve moguće opcije kako da stignete od jednog do drugog mesta i pored ćete videti i cene. Tu su objedinjene sve opcije prevoza od autosa, vozova, aviona, pa u nekim slučajevima i brodova. Samo je potrebno da unesete odakle dokle idete i datum, odnosno datume ako je u pitanju povratna karta.

Za prevoz i transfere možete koristiti Omio, FlixBus, 12goAsia, GetTransfer ili iznajmiti auto na Localrent i Discover Cars. Negde su kola baš povoljna, na Tenerifima smo na primer nalazili za 5€ dnevno.

Pored toga dobra opcija je i BlaBlaCar ili rent a car koji je na nekim destinacijama jedina opcija.
Omio je odličan sajt na kome možete pretražiti opcije za prevoz između mesta, a tu su busevi, vozovi, avioni. Na pretrazi ispod unesite gradove odakle dokle putujete i izbaciće vam najbolje opcije. Mi smo koristili Omio za putovanje kroz Francusku i karte plaćali 5€ po pravcu umesto 15 koliko su bile na šalteru i automatima na stanicama.

Kretanje po gradu

Istražite šta su opcije i vidite kako želite da se krećete po nekom gradu. Negde je gradski prevoz skup, negde je pristupačan, negde ima karata koje su za više dana i obuhvataju sva prevozna sredstva, negde samo metro, negde nema metroa… razne su opcije. Istražite na sajtovima gradskog prevoza određenih gradova ili njihovim turističkim organizacijama, blogovima, vlogovima ili na licu mesta kada stignete.

Ako vam je bicikli dobro rešenje u tom gradu, ako je grad ravan i ima dosta staza na ovom sajtu nađite najbolju opciju za iznajmljivanje bicikla.

Kako se najbolje snaći za kretanje po nekom gradu?

Ulaznice za muzeje i ture

Nekada je jeftinije kupiti kartu online nego na licu mesta, a nekada je prosto elegantnije jer ćete izbeći gužve. Kada smo bili u Moskvi, u Kremlju je bila tolika gužva da bismo, da nismo imali karte, čekali minimum pola sata, možda i ceo sat samo da kupimo karte i ona još na ulazak toliko. Ovako smo bili spremni i brzo ušli.

Ovde možete kupiti karte za muzeje

Mi najčešće koristimo free walking ture ako ih ima, ali nekada i kupimo neku interesantnu turu na kojoj saznamo neke stvari koje nisu tako popularne. Na linkovima u nastavku ostavljamo opcije za izlete, muzeje i događaje i tako ćete taman videti šta treba obići i koliki će troškovi biti.

Primetili smo da su ture koje smo plaćali preko lokalnih agencija na nekim od destinacija ispale skuplje nego preko GetYourGuide i zato i ovde ostavljamo link na kome ćete pronaći ture.

Klikom na baner odvešće vas na sajt na kome možete ukucati željeno mesto na koje idete i dobićete ponudu zanimljivih tura na toj destinaciji.

Još možete na Tripadvisoru istražiti gde jesti i videti koji su utisci drugih gostiju.

Pomenućemo još par stvari koje vam mogu biti od koristi:

Bilo gde da idete, naročito tamo gde ne poznajete jezik, nije loše imati aplikaciju google translate. Nije uvek garant da će lokalno stanovništvo znati vaš ili jezik koji vi znate, pa makar on bio i engleski.

Druga korisna aplikacije je neka offline mapa, mi koristimo maps.me, ali pre puta obavezno poskidajte sve mape države u koju idete (neke države imaju mape po regijama, pa proverite da li ste skinuli sve).

Sim kartica. Ukoliko idete na duži poeriod i to vam se isplati nije na odmet kupiti i sim karticu nekog lokalnog operatera, jer ćete tako uvek imati internet i moći da koristite i online mape i druge aplikacije koje ne rade bez interneta. Takođe kao jedna od odbrih opcija za internet koja se često koristi u poslednje vreme je i esim i tu su ove dve popularne varijante Drimsim i Airalo.

Konvertor valute je aplikacija koja je veoma korisna naročito izvan evro zone, jer ne morate da preračunavate valute u glavi ili na digitron. Naš savet je da proverite i prilikom promene novca u menjačnici. Nama se desilo da je kurs na aerodromu u Poljskoj bio mnogo lošiji (za nekih 25%) nego u centru Gdanjska.

Na našem YT kanalu je par videa koji vam mogu koristiti, a to su:

  • Kako pronaći jeftinu avio kartu i koje sajtove mi koristimo pored naše pretrage? Sve uporedimo i vidimo gde je najjeftinije.
  • Kako da pronađete smeštaj i Kako naša pretraga funkcioniše.
  • Kako da se spakujete u ručni prtljag?

Takođe tu je i naš Instagram profil sa dosta informacija, pa bacite pogled i na njega.

Sad kada sve ovo znašte možete da krenete u organizaciju puta, vratite se nazad pa redom ili klik na dugme dole za potragu leta i smeštaja.

Delite ovaj blog post ukoliko vam je pomogao da i drugi mogu da vide i znaju kako da organizuju jeftino putovanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *