Kako da uštediš dok putuješ?

Putujemo često i sada kada nam je ovo postao i deo posla nije teško uštedeti, ali ranije je i bilo. Otkrićemo vam koji su to načini kako da uštedite na putovanju, koje smo alate mi koristili, ali i dalje koristimo kako bismo nekada od jednog napravili i dva putovanja.

Tokom putovanja i planiranja putovanja bitno je znati sledeće stvari kako biste uštedeli

Bilo da se radi o putovanjima autom ili avionom ono što je svima zajedničko je potraga za smeštajem i zato krećemo upravo od ove stavke.

Smeštaj na popustu – Kako ga manje platiti?

Smeštaj je glavna stavka, a na nekim destinacijama zna često da bude i mnogo skuplji. Iako smo ranije, kada smo bili mlađi ponekad bili u hostelima i smatramo da je couchsurfing dobra opcija nećemo sada pričati o njima, već o hotelima i malo komfornijim mestima koje će uglavnom veći broj putnika birati. I dalje smatramo da su prva dva odlična opcija za razmenu iskustava i upoznavanje ljudi iz celog sveta, ali ipak ko ide na odmor znamo da će mu hotel više prijati.

Pretraga ispod nam je toliko puta pomogla da nađemo povoljan, a dobar smeštaj, ali i mnogima od vas sa kojima već dugo delimo ovde na sajtu i mrežama ove informacije, a potvrdilo se da je najbolja. Ova pretraga radi poređenje nekog smeštaja na više booking sajtova i daje vam najbolju cenu. Pored toga ima opciju da nađe smeštaj koji je samo na popustu pa hotel od više stotina € možete platiti i par desetina.

Pretraga ispod nam je toliko puta pomogla da nađemo povoljan, a dobar smeštaj

Udruživanje

Ono što je dobro je i udruživanje radi podele nekih fiksnih troškova kao što su gorivo i cena za auto prilikom iznajmljivanja istog na nekim destinacijama, ostvarivanje nekih grupnih popusta za voz, deljenja smeštaja ako putujete samostalno, a ne želite da budete smešteni u hostelu.

Ako iznajmljujete auto na nekoj destinaciji ovo vam može biti dobra opcija.

Muzeji i ulaznice

Pojedini muzeji imaju popuste nekim danima, a takođe su i besplatni za određene praznike, dane i svoja vrata otvaraju i za neke stalne postavke. Pre puta raspitajte se šta besplatno možete videti u tom gradu ili šta je sve na popustu.

Pored toga, ako ste novinar ili imate neki sajt za putovanja možete izraditi i press karticu svog portala i pokušati da uđete sa njom.

Mnoge zanimljive ture možete unapred, online rezervisati po dosta nižim cenama nego da ih plaćate na licu mesta, a mi preporulujemo uvek korišćenje ovog sajta za izlete, ture i zanimljive ekskurzije.

Prevoz između gradova

Ako se ne osećate sigurno i prijatno da stopirate ili da odaberete BlaBlaCar, najbolja opcija je da na vreme uzmete karte online, ovo je slučaj naročito kada se radi o Evropi. Po Španiji, Italiji, Francuskoj smo kupovali karte dan ranije i bile su dosta skuplje nego kada smo gledali 5-6 dana pre puta. Od Sent Luisa do Kolmara smo voz platili oko 15€ što je 3 puta više nego da smo samo dva dana ranije uzeli preko sajta i aplikacije Omio gde je cena bila oko 5€.

Avio karte – Kako tu uštedeti?

Mnogi misle da će uštedeti ako kupuju utorkom, ako kupe 5 nedelja ranije ili još neke druge cake koje mogu da se pronađu na netu i nisu tačne, a detaljno o tome smo pisali u ovom blog postu i tu smo objasnili šta diktira cenu.

Low cost avio kompanije su jedan od načina da uštedimo na letovima, kao i optimizacija prtljaga sa kojim putujemo, zatim letovi sa aerodroma u okruženju i kupovina avio karata kada su na akcijama, tokom nekih međunarodnih praznika. O low cost avio kompanijama smo pisali ovde, a ispod ćemo objaviti još par videa sa našeg Instagram profila koji mogu biti od pomoći prilikom organizacije putovanja, a tiču se načina pakovanja, informacija o low cost letovima i uštedama.

Ova pretraga koju ovde ispod ostavljamo je isto jedan od načina kako da uštedite dodatno.

Kako vam ona može pomoći? Ona gleda neki let i njegovu cenu na sajtu avio kompanije, ali i sajtovima koji se bave prodajom avio karata i pretraga ti izbaci najbolju cenu koju nađe. Nekada, zapravo veoma često, se desi da sajtovi koji prodaju avio karte imaju niže cene nego avio kompanija jer imaju agencijske popuste. Zato oni prodaju karte po nižim cenama nego avio kompanija kako bi putnici pre kupili karte kod njih. Kupovina ovde je uglavnom bezbedna.

Hrana i restorani

Kako su neki od prethodnih primera kako štedeti na putovanju uglavnom vezani za uštedu oko samog planiranja putovanja, evo još jednog predloga koji se odnosi na uštedu dok ste na putovanju.

Naročito ako idete u neke azijske države, dosta su povoljniji restorani gde jedu lokalci i to može biti i jedno novo iskustvo i ušteda, ali naravno pazite gde jedete i koristite probiotike. Ako idete na mesta gde je sve skupo, kao što su neki evropski gradovi, onda je naš savet da razmotrite supermarket kao opciju za obroke, ako ih nemate u smeštaju ili neke fast food i lokalne restorane sa nižim cenama.

Kako naći povoljnije restorane?

Na Googl mapi imate opciju restorani, nakon čega će vam izlistati sve restorane koji su upisani na mapi u nekom gradu, a oznaka $$$ pored restorana označava cenovni rang istog. Oni restorani sa jednim znakom $ su povoljniji u odnosu na one sa dva ili sa tri, pa tako možete izabrati neki povoljniji, a spram ocene možete videti i kakav je odnos cene i kvaliteta. Pogledajte i da li ima stavka menu i da li postoji neka fotografija istog novijeg datuma i tako možete videti i neke cene pre nego što sednete tamo.

Ovo su bili neki od načina kako da uštedite na putovanju i dok planirate neku narednu destinaciju, a ako vam se ovaj post svideo i koristio podelite ga sa prijateljima na mrežama.

Kako izračunati individualne troškove na putovanju pre odlaska na destinaciju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *