Gdanjsk – Zašto baš tamo i kako povoljno?

Gdanjsk je grad u koji da vas neko baci sigurno ne biste znali gde ste i pomislili bi na Kopenhagen ili Amsterdam sve dok ne bi ušli u prvi lokal i videli cene, onda bi vam bilo jasno da niste u skupom evropskom gradu. U ovom blog postu ćemo podeliti sa vama nekoliko korisnih informacija i linkova vezanih za putovanje u Gdanjsk i preneti naše iskustvo. Kako pronaći povoljne avio karte za Gdanjsk, gde naći smeštaj, kako organizovati izlete, pronaći prevoz od aerodroma, šta videti u okolini i još neke stvari koje će vam pomoći pri organizaciji putovanja pronaći ćete u ovom tekstu.


Pogled sa bazilike

Gdanjsk je jedan zanimljiv i nesvakidašnji evropski grad na severu Poljske koji se nalazi na Baltičkom moru. Gdanjsk je grad od pola miliona stanovnika, dok sa okolnim mestima broj stanovnika prelazi milion. Gdanjsk je u potpunosti uništen nakon Drugog Svetskog rata kada su Rusi oslobađali Evropu od Nemaca. Sovjeti su pristali da obnove grad koji su uništili i on je treba da bude urađen u klasičnom socijalističkom stilu, ali Poljske vlasti na to nisu pristale, već su tražile da se grad obnovi i bude identičan kao što je bio i tako je Gdanjsk dobio isti izgled kao pre.

Kako pronaći povoljnu avio kartu za Gdanjsk?

Mi smo u Gdanjsk smo leteli iz Temišvara, preko Bergama, a cena jedne povratne karte je bila oko 35€. S obzirom da je Ryanair ukinuo let iz Temišvara za Bergamo i da se u međuvremenu pojavio taj let iz Beograda, to može biti opcija, ali iz Beograda do Gdanjska možete stići preko nekoliko evropskih gradova i avio karte je najbolje da pronađete na pretrazi ispod. Pretraga će vam izbaciti sve opcije iz Beograda za Gdanjsk kao i presedanja.

Kako stići od aerodroma do grada i šta treba znati kada sletite?

Prvo što smo primetili kada smo sleteli jeste kurs na aerodromu koji je bio prilično nepovoljan. Kako smo već bili u Poljskoj, a i uvek se raspitamo pre dolaska na neku destinaciju koji je kurs videli smo da je za oko 25% lošiji na aerodromu, odnosno da se umesto 4 zlota za 1€ dobije 3.

Od aerodroma do grada smo stigli busom, ali postoji još nekoliko opcija koje možete proveriti na ova dva sajta u zavisnosti da li želite da koristite javni prevoz ili taksi.

Od aerodroma do glavne železničke stanice koja je na 500m od centra ide autobus 210. Cena karte je tada bila u jednom pravcu je 3,2 zlota. Autobusku kartu na automatu koji se nalazi ispred aerodroma možete platiti karticom, a ako istu ne posedujete onda promenite samo 5€ ili ako uspete i manje, samo da imate za kartu.

Smeštaj u Gdanjsku?

Mi smo bili smešteni u Happy7 hostelu, koji je na dobroj lokaciji, u dvokrevetnoj sobi sa kupatilom, ali sa istom nismo bili previše oduševljeni, pa ne bi baš mogli da preporučimo taj hostel. Čitali smo komentare na booking.com i oni su uglavnom bili pozitivni, ali pitanje je ko je u kojoj sobi bio smešten. Za istu i malo višu cenu možete naći stanove, za koje smatramo da imaju mnogo relevantnije komentare. Kad se radi o stanu svi su bili smešteni u tom jednom smeštaju, nije slučaj kao sa hostelima i hotelima gde komentar zavisi od sobe u kojoj je neko smešten. U našem smeštaju osoblje je ljubazno i veoma su radi da vam pomognu i daju informacije za bilo šta što vas interesuje.

Pored bookinga koji smo gore linkovali ostavljamo i pretragu koju najčešće koristimo ovde na sajtu, a koja je dobra jer poredi cene smeštaja i daje sajt na kome je isti najpovoljniji. Svi sajtovi na koje redirektuje pretraga su pouzdani, a mi vam preporučujemo da se registrujete na istima pre rezervacije smeštaja.


Bazilika Mariacka – ona prva fotografija je sa ovog tornja

Šta obići u Gdanjsku?

Gdanjsk je šarmantan grad, sa veoma prijatnim i srdačnim ljudima i ima dosta zanimljivih kutaka. Možete mnogo toga obići spolja besplatno, ali i ući u neke od muzeja. Uvek preporučujemo da karte za muzeje uzmete online preko Tiquets-a ili nekog sličnog sajta kao što je Musement.

Gdanjsk možete obići i za jedan dan ako ne ulazite u muzeje i ako ne idete do Sopota. Sopot je mesto na 10ak kiometara od Gdanjska koje izlazi na Baltičko more i u kome se nalazi kriva kuća tačnije Krzywy Domek. Kada smo mi bili do tamo je moglo vozom i karta je bila baš povoljna, a za opcije koje imate sada najbolje da pogledate na sajtu Omio.


Kriva kuća u Sopotu


Mol i plaža u Sopotu

Ture i izleti

Naša preporuka je da, ukoliko znate engleski, obavezno odete na besplatnu turu, za koju možete ostaviti bakšiš koliko smatrate da je u redu, a sve potrebne informacije možete naći na ovom linku https://freewalkingtour.com/gdansk/ ali postoji plaćena, veoma povoljna tura koja je isto odlična, a ona je na baneru ispod.

Na turi ćete saznati dosta zanimljivih i korisnih informacija, kako o istorijskim činjenicama, tako i o lokalnim specijalitetima i mestima, ali ako biste neku proširenu turu na kojoj možete saznati još stvari ili neku tipsku turu, kao i neki izlet okolo onda preporučujemo da pogledate ovde ili ispod klikom na baner koje su opcije za ture i izlete u Gdanjsku.

Gde i šta jesti u Gdansjku?

Mi preporučujemo da probate njihov specijalitet dampling u restoranu Mandu http://pierogarnia-mandu.pl/en/menu/ po sasvim korektnim cenama. Nekada se desi da je gužva, pa ćete morati malo da sačekate.

Takođe možete veoma ukusne i povoljne obroke naći u ekspres restoranu  http://www.barturystyczny.pl/.

Preporučujemo vam i da se popnete na Baziliku Mariacka odakle se pruža odličan pogled.

Verujemo da će vam se Gdanjsk svideti i da ćete se lepo provesti u koje god doba godine da idete.

Ukoliko vam se svideo ovaj post i našli ste neke korisne informacije podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama i podržite nas preko Buymeacoffee klikom na dugme u donjem desnom uglu. Širimo zajedno svest da može da se putuje povoljno.


Fontana Neptun


Gdanjsk – Istorijski muzej i gradska kuća sa 37 zvona koji zvone na pun sat i imaju jako lepu melodiju. 

Šta sve možete obići u Gdanjsku i na koje zanimljive ture otići?

4 komentara

  1. […] Do Gdanjska imate malo da se iscimate i verovatno ćete morati da presedate, sigurno ćete morati da presedate. Mi smo bili na zimu 2017. godine i preporučujemo da ga obiđete kad su dani malo duži i lepše je vreme. Ovaj simpatičan gradić smešten je na severu Poljske. Velik deo je uništen za vreme i posle Drugog svetskog rata, ali na insistiranje vlasti u ovoj državi oni koji su ga uništili morali su da ga vrate u prvobitni izgled. Podseća, sa svojim uzanim fasadama, na druge severne gradove kao što su Kompenhagen, Amsterdam,… . Možete svašta videti u ovom gradu zanimljivo, jesti super hranu i to prilično jeftino. Smeštaja ima mnogo i to po baš dobrim cenama. Pisali smo o tome OVDE. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *