Gdanjsk – Korisne informacije

U ovom blog postu ćemo podeliti sa vama nekoliko korisnih informacija i linkova vezanih za putovanje u Gdanjsk.


Pogled sa bazilike

Gdanjsk je jedan zanimljiv i nesvakidašnji evropski grad na severu Poljske koji se nalazi na Baltičkom moru. Gdanjsk je grad od pola miliona stanovnika, dok sa okolnim mestima broj stanovnika prelazi milion.


Jedna od magičnijih ulica u Gdanjsku gde možete kupiti čuveno amber kamenje 

U Gdanjsk smo leteli iz Temišvara, preko Milana, a cena jedne povratne karte je bila oko 35€.  Informacije o tom letu smo podelili sa vama u nekom od ranijih postova, a sigurno ćemo i nekad u budućnosti objavljivati nove jeftine kombinacije za Gdanjsk. U svakom slučaju možete na osnovu ovog posta potražiti najbolju kombinaciju za vas ili nas pratite i čekajte da objavimo ovu destinaciju ponovo.

Smešteni smo bili u Happy7 hostelu, koji je na dobroj lokaciji. Mi smo bili smešteni u dvokrevetnoj sobi sa kupatilom, ali sa istom nismo bili previše oduševljeni, pa ne bi baš mogli da preporučimo taj hostel. Čitali smo komentare na booking.com i oni su uglavnom bili pozitivni, ali pitanje je ko je u kojoj sobi bio smešten. Za istu i malo višu cenu možete naći stanove, za koje smatramo da imaju mnogo relevantnije komentare. Kad se radi o stanu svi su bili smešteni u tom jednom smeštaju, nije slučaj kao sa hostelima i hotelima gde komentar zavisi od sobe u kojoj je neko smešten. U našem smeštaju osoblje je ljubazno i veoma su radi da vam pomognu i daju informacije za bilo šta što vas interesuje.


Bazilika Mariacka – ona prva fotografija je sa ovog tornja

Gdanjsk je kao i još nekoliko gradova u Poljskoj uništen u drugom svetskom ratu, ali je obnovnjen i vraćen mu je izgled kakav je imao pre. Šarmantan grad, sa veoma prijatnim i srdačnim ljudima.

Od aerodroma do glavne železničke stanice koja je na 500m od centra ide autobus 210. Cena karte u jednom pravcu je 3,2 zlota. Oko 4,2 zlota je 1€. Naš savet je da na aerodromu ne menjate pare, jer je kurs 3,18 zlota za 1€. Autobusku kartu na automatu koji se nalazi ispred aerodroma možete platiti karticom, a ako istu ne posedujete onda promenite samo 5€ ili ako uspete i manje, samo da imate za kartu.

Gdanjsk možete obići i za jedan dan ako ne ulazite u muzeje i ako ne idete do Sopota. Sopot je mesto na 10ak kiometara od Gdanjska koje izlazi na Baltičko more i u kome se nalazi kriva kuća tačnije Krzywy Domek. Cena vozne karte od Gdanjska do Sopota je nešto manje od 1€ po pravcu, tačnije 3,8 zlota.


Kriva kuća u Sopotu


Mol i plaža u Sopotu

Naša preporuka je da, ukoliko znate engleski, obavezno odete na besplatnu turu, za koju možete ostaviti bakšiš koliko smatrate da je u redu, a sve potrebne informacije možete naći na ovom linku https://freewalkingtour.com/gdansk/

Na turi ćete saznati dosta zanimljivih i korisnih informacija, kako o istorijskim činjenicama, tako i o lokalnim specijalitetima i mestima.

Mi preporučujemo da probate njihov specijalitet dampling u restoranu Mandu http://pierogarnia-mandu.pl/en/menu/ po sasvim korektnim cenama od 4-6€ za porciju. Nekada se desi da je gužva, pa ćete morati malo da sačekate.

Takođe možete veoma ukusne i povoljne obroke (za 3-5€) naći u ekspres restoranu  http://www.barturystyczny.pl/.

Preporučujemo vam i da se popnete na Baziliku Mariacka odakle se pruža odličan pogled, a cena za to je 8 zlota.

Verujemo da će vam se Gdanjsk svideti i da ćete se lepo provesti u koje god doba godine da idete.

Ukoliko vam se svideo ovaj post i našli ste neke korisne informacije podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama.
Širimo zajedno svest da može da se putuje povoljno.


Fontana Neptun


Gdanjsk – Istorijski muzej i gradska kuća sa 37 zvona koji zvone na pun sat i imaju jako lepu melodiju. 

 

Šta sve možete obići u Gdanjsku i na koje zanimljive ture otići?

4 komentara

  1. […] Do Gdanjska imate malo da se iscimate i verovatno ćete morati da presedate, sigurno ćete morati da presedate. Mi smo bili na zimu 2017. godine i preporučujemo da ga obiđete kad su dani malo duži i lepše je vreme. Ovaj simpatičan gradić smešten je na severu Poljske. Velik deo je uništen za vreme i posle Drugog svetskog rata, ali na insistiranje vlasti u ovoj državi oni koji su ga uništili morali su da ga vrate u prvobitni izgled. Podseća, sa svojim uzanim fasadama, na druge severne gradove kao što su Kompenhagen, Amsterdam,… . Možete svašta videti u ovom gradu zanimljivo, jesti super hranu i to prilično jeftino. Smeštaja ima mnogo i to po baš dobrim cenama. Pisali smo o tome OVDE. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *