Moskva – inspirativna bajka

Za koliko se može otići u Moskvu?

Moskva je grad koji smo dugo imali u planu, ali ne kao sledeću destinaciju, nego za nekad. Znali smo da iz Budimpešte može da se ide za oko 100€, a da iz Debrecina može još jeftinije o čemu smo i pisali kada smo tražili varijantu za Svetsko prvenstvo u fudbalu.


Hram svetog Vasilija Blaženog na Crvenom trgu.

Iznenada smo naleteli na karte koje su bile nešto jeftinije nego obično i odlučili da letimo iz Budimpešte, tako su nas dve povratne karte izašle 145€. Vinjeta za Mađarsku je 2975 forinti što je oko 10€ a bolje je da istu kupite na MOL pumpi čim uđete u Mađarsku. U 2 ujutru kada smo prešli granicu na onim kioscima na granici nisu hteli da prime forinte, a računali su veću cenu u evrima, pa su nam rekli da možemo i na Mol pumpi, koja je bila na 500m odatle. Takođe vinjetu možete kupiti i na pojedinim MOL pumpama u Srbiji.

Parking smo platili za 6 dana oko 15€, a parkirali smo se u selu u blizini aerodroma i osoblje parkinga nas je odvezlo do istog.

Smeštaj možete naći prilično jeftino u Moskvi, a najbitnije je da budete blizu neke stanice metroa, jer ste u tom slučaju relativno brzo u centru. Mi smo bili smešteni prve dve večeri u hostelu u dvokrevetnoj sobi sa kupatilom, a nakon toga još tri noći u ovom hotelu koji bismo mogli da preporučumo. Cena za te tri noći je bila 115€.

Ukoliko vam se ovaj hotel ne sviđa i želite nešto drugačije ostavljamo pretragu pa sami možete pronaći nešto po svojoj želji.


Pogled na Kremlj.

Do sada smo našli najnižu cenu za povratnu avio kartu 52€, a ispod možete potražiti avio karte do Moskve.


Pogled na moskovske solitere.

Na ovom linku su smeštajni kapaciteti za svačiji ukus i džep, pa izaberite šta vam najviše odgovara. 

Naš savet je da nađete smeštaj za prvu noć ili dve, 2-3 ili čak jedan dan pre puta, a ostatak od tamo rezervišete, jer bude dosta dobrih ponuda i sniženih cena.

Moskva je grad koji nas je prijatno iznenadio

Slušali smo različite priče o Moskvi, ali to su samo mišljenja drugih i njihovi utisci. Uvek to uzimamo sa rezervom, jer ne želimo svoja iskustva da gradimo na tuđim, već da ih sami steknemo. Moskva je grad od koga smo dobili sve ono što nismo očekivali, bar ne u toj meri. Znali smo da je ogroman, ali ne da je u toj meri. Znali smo da ima puno muzeja, linija metroa, stanovnika, sa jedne strane crkava, sa druge spomenika komunizmu, ali ne u toj meri. Grad u kojem ako živite, možete ili da se izgubite u njegovoj gužvi i svakodnevnoj jurnjavi ili da dobro plivate i koristite benefite tolikog tržišta. Ovo je idealan grad za one koji imaju ideje, vole da rade i investiraju ili je to samo jedan naš utisak, koji ne morate uzeti u obzir.


Podzemni kojim idete do stanice je preko puta sa crveno-belom tablom, a pešački prelaz do tamo je levo.
Takođe možete i desno pa između garaža i preko pešačkog. Pogledajte mapu ispod radi još lakšeg snalaženja. 

Prvo šta smo videli kada smo sleteli jeste loša signalizacija i neznanje ili ignorisanje engleskog jezika. Ruski nismo znali, pa je ostalo nekako da se uzdamo da ćemo naći nekog ko zna engleski ili da probamo na srpskom. Na srpskom je bolje išlo. Kada smo sleteli na aerodrom Vnukovo nismo mogli da nađemo toalet, bilo ih je malo na celom aerodromu, a nije bila ni dobra signalizacija koja bi nas uputila ka istom. Info pult za turiste takođe nigde nije postojao, pa nismo nigde mogli da se raspitamo gde da kupimo karte za prevoz, gde staje bus i slično. Sva sreća pa smo vrlo brzo, posle par pokušaja našli momka koji govori engleski i koji nam je objasnio gde čekamo bus. Rekao nam je da se ovaj aerodrom najviše koristi za unutrašnji transport i da na njega stižu političari kad dolaze na neke pregovore, jer je najmanje frekventan saobraćaj na istom. Upravo zbog unutrašnjeg saobraćaja ne čudi loše znanje jezika službenika na aerodromu. Kako bi se vi lakše snašli i mogli da dođete do autobuske stanice gde staje bus koji vozi za grad stavljamo mapu i sliku. Autobusom 911 možete stići do prve stanice crvene metro linije, Saljarevo, koja od jugozapada grada ide na severoistok i prolazi kroz centar grada. Na aerodromu ne možete kupiti kartu za pevoz, pa ste prinuđeni da kupite kartu u autobusu za jednu vožnju koja košta 55 rubalja, pa kad siđete u metro možete kupiti kartu za 3 ili 7 dana za metro, trolejbus, autobus i tramvaj. Cena karte za 3 dana je 415 rubalja, a za 7 dana 830. Oko 75 rubalja je 1€.


Crveno kroz podzemni ili plavo između garaža.

Pratite mape i putokaze i lako ćete se snaći

Kad dođete na pravi put ka gradu sve je posle lako. Verujte da ćete se lako sporazumeti i samo napred. 14 linija metroa (od kojih jedna nadzemna i jedna koja se kreće po površini, pa ih negde svrstavaju u metro, a nege ne) će vam služiti da lako stignete sa jednog dela grada na drugi, a prilikom potrage smeštaja gledajte da ste blizu neke metro stanice. Busevi su super, ali u špicu je ipak najbolje kretati se podzemnim putem. Kažu da se između 8 i 9 miliona ljudi dnevno preveze metroom. Nama se nije nikad desilo da isti čekamo duže od 30 sekundi. Jedino nekad treba dosta da se krećete podzemnim lavirintima, kako bi sa jedne linije metroa prešli na drugu. Čak nam se desilo i da se izgubimo, ali smo se brzo snašli. Bezbednost u metrou je na visokom nivou, jer ako unosite kofer ili neki veći prtljag on mora da prođe kroz skener, a svako ko ulazi prolazi kroz detektor metala. Detektor metala ćete videti i na ulasku u sve muzeje, galerije, tržne centre.

Preporučujemo da za snalaženje u gradu koristite aplikaciju Jandeks map (android ili iOS), a na aplikaciji možete preuzeti i offline mapu Moskve, tako da vam ne treba internet za to iako ćete  svuda širom centra Moskve lako naći besplatan wi-fi.


Ulaz na Crveni trg.

Moskva nije skup grad

Jedna od priča koje smo slušali često je „Moskva je jedan od skupljih gradova na svetu“,  „Moskva je prilično skup grad, pa treba da planirate da ćete potrošiti prilično puno para“. Osim parking mesta u centru grada, luksuznih restorana i prodavnica, kao i butika poznatih svetskih brendova kao što su Prada, Gucci, Dolce & Gabana nismo primetili da je išta mnogo skupo. Prevoz u Moskvi nije skup, osim ako ne koristite automobil i plaćate parkinge. Metro je najbolji način prevoza i karta za jednu vožnju je 55 rubalja što je jeftinije od prevoza u mnogim evropskim gradovima. Cena za 3 dana kao što smo već naveli je 415 rubalja tj. 5,5€. Čak je i beznin u Moskvi mnogo jeftiniji nego kod nas, a cena za litru je 60ak dinara.


Biznis lanč kako ga oni zovu koštao je oko 270 rubalja. Čorba, hleb, salata, glavno jelo, sok i karamela.

Ukoliko želite da se hranite po luksuznim restoranima, da pijete kafu u skupim kafićima možete proći prilično skupo, ali ako pak želite možete proći mnogo jeftinije ako se hranite u ekspres restoranima, uzmete kafu u Meku, Burger kingu ili nekom od mnogobrojnih Moskovskih kafeterija i kafića. Cena kafe je od 50-150 rubalja, cena piva 80-200, pa i više u zavisnosti od proizvođača, dnevni meni u ekspres restoranu možete jesti za 250-300 rubalja ili naručiti nešto drugo od hrane za malo veću cenu. Još jeftinije možete proći u Meku, a malo skuplje u nekim picerijama ili restoranima. Sve u svemu cene su zaista pristupačne, a naš savet je da koristite Tripadvisor i čitate recenzije prilikom odabira restorana. Cene ulaznica za muzeje su od 200-700 rubalja.


Jedna od mnogobrojnih pešačkih ulica, Nikolskaja.

Gde jesti, šta preporučujemo?

Ako želite da jedete kompletan obrok (supa, prilog, meso, hleb, salata, sok i za dezert karamelu:)) preporučujemo lanac restorana MU-MU kojih ima na svakom koraku. Hrana je solidna, a cene su pristupačne. Na sajtu možete videti ponudu, kao i cene. Takođe preporučujemo i Vokrug Sveta u Nikolskaja ulici gde možete probati nešto od internacionalne kuhinje po takođe veoma pristupačnim cenama. Ceo restoran je koncipiran tako da je na sredini ogroman bar, na jednom kraju bina i okolo su mali nazovimo ih lokalčići gde možete naći od burgera, pica, meksičke kuhinje, kineske hrane, pa do sušija, guščijih pašteta i raznih poslastica. Ovde takođe možete popiti i njihovo točeno Vokrug Sveta pivo po ceni od 95 rublja, a takođe vam je tu i veliki asortiman stranih piva, kao i ruskih kraft piva i drugog alkoholnog i bezalkoholnog pića. Mi smo ovde u subotu uveče došli da večeramo, bila je svirka i prilično vesela atmosfera, tako da se od planirane večere pretvorilo u izlazak ?


Park Gorki.

Cene muzeja i šta preporučujemo?

Što se tiče cene muzeja one su od 200 do 700 rubalja. Većina muzeja jedan ili dva dana nedeljno ne rade, pa pre odlaska proverite koji su to dani kako biste mogli da isplanirate svoje vreme u Moskvi.


Boljšoj teatar.

Kao prvo preporučujemo da zakažete besplatnu turu kroz centar grada i upoznate se sa znamenitim građevinama i saznate mnoge zanimljive informacije o gradu.

Mi smo obišli dosta muzeja i galerija, zapravo sve što smo stigli u 6 dana, a istorijski muzej je prvi. Ovo je uvek dobar izbor za upoznavanje istorije jedne države. Nažalost ovde je većina eksponata opisana samo na ruskom jeziku, pa ako ne znate jezik bilo bi najbolje da imate vodiča koji bi vam ispričao nešto. Svaki “deseti” eksponat je na engleskom pa možete povezati priču. Tako je u većini muzeja. Ne može baš sve da bude savršeno, može i neka mana 🙂 Pored istorijskog predlažemo i Puškinov muzej, Galeriju evropske i američke umetnosti 19 i 20. veka, galerija Tretjakovska. U galerijama možete videti dela Van Goga, Pikasa, Rebranta, Kadinskog i mnogih drugih značajnih umetnika. Obiđite i muzej savremene umestnosi Garaž, gde možete videti zanimljive instalacije i slike, a nemojte zaobići ni muzej Kosmonautike, naročito ako volite ratove zvezda i druge slične filmove. Mi smo ovaj muzej doživeli kao putovanje na neku drugu planetu, pa ga predlažemo i vama.


Istorijski muzej.

Ono što nikako ne smete da prosustite jesu i najjeftiniji muzeji i galerije Moskve, a u pitanju su pojedine metro stanice. U nekima od njih ćete se zaista osetiti kao da ste u galerijama vitraža, mozaika ili prostorijama neke kraljevske palate. Impresivne stanice su veoma popularne i jedna od turističkih atrakcija Moskve, a mnoge agencije, od kojih i ova koja radi free walking tour organizuju ture po istim. Ako ipak samostalno najbolja opcija da kupite kartu za nekoliko dana i da pored prevoza iskoristite i za obilazak stanica, a na internetu i u turističkoj organizaciji grada možete se raspitati koje su to stanice. 

 

U Moskvi možete obići velik broj galerija, muzeja i pozorišta, ali svakako jedna od jeftinijih ulaznica je u moskovski metro gde čovek na trenutak pomisli da je u nekom od gore pomenutih objekata ?? Mi smo bili impresionirani pojedinim metro stanicama ???. Metro, svih 14 linija u Moskvi idu zaista često, dobro povezuju skoro ceo grad, a međusobno se ukrštaju i stanice su povezane podzemnim putem u pravi lavirint hodnika, pa se može desiti da zalutate ? Čak se organizuju i ture značajnim i najlepšim stanicama metroa, pa ukoliko želite više da čujete i saznate možete uplatiti i turu kod neke lokalne agencije. . . . . #jeftinoputuj #moscow #moskva #metrostation #rusija #russia #travel #ilovetraveling #coupletravel #travellifestyle #jeftiniletovi #jeftineaviokarte #moskovskimetro #moscowmetro @topmoscowphoto

A post shared by Jeftino Putuj (@jeftinoputujcom) on


Metro stanice su pravi mali podzemni gradovi, a metro je tačan, čist i nećete ga nikad čekati duže od minut. Pojedine stanice su turističke atrakcije. 

Takođe pod obavezno obiđite i Kremlj, gde po ceni od 500 rubalja možete obići crkvu Arhangela Mihaila, Zvonik Ivana Velikog, Car-zvono, Crkvu 12 apostola i Uspenski sabor, a ove crkve imaju zanimljivu istoriju i zbirku ikona i freski. Da biste obišli državni muzej i Palatu oružja morate izdvojiti dodatnih 700 rubalja i dodatno vreme za čekanje u redu za kartu a posle i za ulazak, jer ograničen broj posetilaca može da bude u jednom trenutku tamo, a interesovanje je ogromno. Tamo možete videti veliku kolekciju eksponata kraljevskog nasleđa od kruna i tronova, preko naoružanja, pa do nakita i čuvenih Faberžovih jaja.


Palata oružja i državni muzej.

U Moskvi mnogo toga ima da se obiđe, pa je najbolje da napravite okviran plan na početku puta, kako se ne biste previše vrteli u krug i obilazili ista mesta. Mi ćemo navesti spisak većine tih mesta, kao i cene ulaznica gde se plaćaju i radno vreme koje smo pronašli u trenutku pisanja, ali svakako proverite i sami.

 • Crveni trg
 • Crkva svetog Vasilija Blaženog
 • Kremlj. Cena karte je 500 rubalja, radno vreme je od petka do srede (četvrtak je neradni dan) od 10-17h + 700r za Palatu oružja čije radno vreme je isto, a u palatu se ulazi u 10, 12, 14:30 i 16:30 časova.
 • Gum, tržni centar iz 1893. koji je otvoren svaki dan od 10-22h
 • Istorijski muzej. Cena karte je 400 rubalja, a radno vreme je svaki dan od 10-19h.
 • Puškinov muzej. Radno vreme je od utorka do nedelje od 11-20h, izuzev ponedeljka kada je zatvoren, a cena karte iznosi 400 rubalja.
 • Tretjakovska galerija. Zatvorena je jedino ponedeljkom, a ostalim danima od 10-18h je možete posetiti po ceni od 500 rubalja.
 • Muzej savremene umetnosti Garage otovoren je svakog dana za posetioce od 11-22h, a cena ulaznice iznosi 350 rubalja.
 • Muzej Kosmonautike. Cena karte je 250 rubalja, a radno vreme je od utorka do nedelje od 10-19h (ponedeljkom ne radi), a četvrtkom rade produženo do 21h.
 • Boljšoj teatar. Ako ne nađete karte za neku predstavu, balet ili operu obiđite ga spolja.
 • Pešačku zonu i ulice Arbat, Tverskaja, Nikolskaja i mnoge druge. U info centru možete naći detaljnu mapu sa ovim ulicama.
 • Sedam sestara. Zgrade koje je Staljin ostavio u nasleđe i koje Rusi zovu Staljinovi oblakoderi, izgrađene su od 1947-1953. godine. Danas je u jednoj univerzitet, u drugoj ministarstvo inostranih poslova, dve su hoteli, jedna služi za administrativne poslove, dok su dve stambene zgrade.
 • Lenjinov mauzolej. Mi ga nismo obišli jer je bio zatvoren zbog priprema za „Dan pobede“. Inače je za posetioce zatvoren ponedeljkom i petkom, a ostalim danima ga možete obići u periodu 10-13h.
 • Izložba dostignuća nacionalne ekonomije. Samo smo prošli kroz park, jer su se renovirali objekti u parku.
 • Park Gorki u kom je i muzej Garaž.
 • Kolomenskoje park u kome se nalazi bivši carski posed odnosno letnja rezidencija i gde možete videti drveni stari dvorac i ući u crkvu u kojoj kažu da se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice. Bilo da verujete ili ne, primetićete ove ptice (na fotki) koje stoje na zidu crkve i nateraće vas da se zapitate :).
 • Vrapčeva brda gde se nalazi i univerzitet.
 • Hram Hrista Spasitelja
 • Aleksandrov park, a takođe ako imate vremena u Moskvi možete naći mnogo lepo uređenih i velikih parkova.
 • Zarjađje park obiđite obavezno, jer je blizu Crvenog trga, a iz njega se pruža lep pogled na Kremlj i jedan deo Moskve. Tu je takođe i viseći most vidikovac kojim ne možete da pređete reku, već samo da dođete do jednog dela odakle se pruža lep pogled i vratite se nazad, jer nije povezan sa obe obale.
 • Pijaca Izmajlovski koju obavezno stavite na listu ako ste u Moskvi tokom vikenda, pošto radi samo vikendom od 9-17h. Kada smo izašli iz metroa, lutali smo i kružili okolo pokušavajući od prolaznika da saznamo gde je pijaca, ali kako nismo uspeli da se sporazumemo, ugledali smo u daljini nešto nalik na Diznilend 🙂  Uputili se tamo, sa namerom da ostavimo pijacu za kasnije. To je upravo bila ta pijaca.
 • Metro stanice. Obavezno obiđite neke od impresivnih stanica metroa, a gore smo vam ostavili link.
 • Statuu Petra velikog visoku 98 metara.


Na fotografiji dve od sedam sestara ili Staljinovih oblakodera koje su kod metro stanice Komsomolskaja. Prva u planu je hotel.


Još jedan Staljinov oblakoder koji je sad univerzitet.


Tržnbi centar GUM na Crvenom trgu, unutra i spolja.


Crkve u Kremlju.

Za 6 dana u Moskvi, koliko smo mi ostali nije moguće obići sve, naročito ako posećujete i muzeje i galerije, pa tako nismo otišli u neke od parkova, groblje palih spomenika, novu Tretjakovsku galeriju, Novodjevičji manastir, Kuskovo, Tsaritsino muzej, botaničku baštu, a ko zna gde još sve. Moskva je preogromna, sa mnogo građevina, parkova, spomenika, muzeja, galerija koje možete obići i to zaista nije moguće sve videti u 6 dana, pa čak ni tempom koji mi imamo. Ako vi imate više vremena ili jači tempo onda možete i prethodno pomenute lokacije staviti na svoju listu.


Crkva u Kolomenskoje parku u kojoj se nalazi čudotvorna ikona Bogorodice i ptice koje slete, zavrnu glavu i gledaju na gore, neke sa raširenim krilima i posle par minuta odlete. 


Hram Hrista Spasitelja.


Kolomenskoje park.


Bivši carski posed odnosno letnja rezidencija i drveni stari dvorac.


Pijaca Izmajlovski.


Ministarstvo odbrane.


Arbat ulica.

Ovde ispod možete pronaći jeftin smeštaj u Moskvi

4 komentara

 1. […] Na primer nedavno kada smo išli u Moskvu, 2 dana pred put smo tražili smeštaj. Bilo je neverovatno puno smeštajnih kapaciteta, u cenovnom rangu od 100 do nekih 230€ za 5 noći za dvoje da je bilo teško odlučiti se. Čak je bilo i hotela sa 4 zvezdice sa dobrom ocenom i komentarima čija je redovna cena inače bila duplo veća. To je bilo 2-3 dana pred put. Mi smo rezervisali smeštaj za prve dve noći, dan pred put i odlučili da za sledeće tri nađemo neki drugi smeštaj na nekom od booking sajtova. To smo uradili druge večeri u Moskvi. Našli smo neki novi hotel sa 3 zvezdice koji nam je lokacijski odgovarao i koji je bio snižen za 40%. Putopis iz Moskve možete pročitati ovde. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *