Kako se spakovati u ručni prtljag?

Ukoliko misliš da je nemoguće spakovati se u ručni prtljag ovde ćeš dobiti neke savete koji će te razuveriti i pomoći da se ipak spakuješ u ručni prtljag već na prvom sledećem putovanju.

Ako putuješ sa ručnim prtljagom, naročito rancem, mnogo je lakše kretanje kroz gradove i često menjanje mesta. Takođe su avionske karte jeftinije jer nemaš čekirani prtljag koji se često doplaćuje, naročito kod low cost avio kompanija. U nekim low cost avio kompanijama doplatićeš i za ručni prtljag ali mnogo manje nego za čekirani. Dimenzije i kilaža zavise od avio kompanije i treba proveriti na njihovim sajtovima pre putovanja. Dozvoljena težina prtljaga je negde 8, negde 10kg, a dimenzije u našem slučaju često i ne mere ako na oko procene da je to u redu, ako se baš ne pojavite sa koferčinom i hoćete da je prošvercujete neopaženo :D. Naše rančeve od 40 i 50 litara do sada nisu nikad merili.

Idealni rančevi za prtljag koji je
u low cost avio kompanijama uključen u cenu karte

Što se tiče prtljaga u cenu je uključen mali ručni prtljag (40x30x20cm) koji vam možda neće biti dovoljan, ali ako idete na produženi vikend možda i hoće.

Možemo da kažemo da kod tog malog prtljaga nama do sada nisu nikad pravili pitanje i uvek smo prolazili sa rančevima koji su nekih 47x33x20cm, a to su ovi sa slike ispod. Ako želite da saznate više o ovakvim rančevima kliknite na tu sliku i odvešće vas na sajt gde možete naći ova dva koje mi imamo, ali i još nekoliko dobrih modela. Mi smo oduševljeni istim jer imaju dobre pregrade što je odlično za sortiranje, ali i zato što su vodonepropusni, otporni na sečenje nožem, kopčanje im je skriveno, pa ne mogu lako da se odžepare i kvalitet im je odličan, a imate i garanciju 2 godine na ove holandske rančeve. Jesu možda malo skuplji, ali kad se podeli na broj godina koliko ćete ga imati nije neka stavka.

foto: pixabay

Mi smo išli na putovanje od 3 meseca, pa ćemo opisati šta i kako iz tog ugla, ali možeš ga primeniti i na putovanje od 10-15 dana. Videćeš da, ukoliko ideš u toplije krajeve ili putuješ na proleće ili leto, možeš vrlo lako da se spakuješ u ranac ili mali kofer. Sam ćeš proceniti koliko ćeš stvari poneti u zavisnosti koliko dugo putuješ i koliko često misliš da pereš garderobu. Duže putovanje svakako iziskuje pranje garderobe na putu, a uglavnom na svim turističkim destinacijama postoje samouslužne perionice veša, gde za 15-20 minuta možeš oprati veš i za isto toliko i osušiti.

Prikazali smo kako se spakovati u ručni prtljag iz muškog ugla, dok će u nekom narednom videu biti i iz ženskog, jer koliko smo shvatili uglavnom je ženama teže i imaju veće zahteve po pitanju garderobe koju nose. Kod nas je to obrnuto tako da verujemo da je tema svakao interesantna i korisna :). Znamo neke ljude koji se na putovanje sa decom spakuju u ručni prtljag, a svi roditelji, naročito sa malom decom znaju koliko je to zahtevno. Tako da ako uspeju oni, verujemo da ćeš i ti.

Ono o čemu svakako treba voditi računa jeste šta je dozvoljeno da se unese u avion u ručnom prtljagu. Kada pričamo o kozmetici i tečnostima one ne smeju biti u pojedinačnom pakovanju većem od 100ml. Postoje i šamponi, kupke, pene za brijanje i sve ostalo u malim pakovanjima baš za ovu namenu, ali su ta pakovanja nekad skuplja od onih velikih, zato savetujemo da kupite prazne bočice od 100ml i u njih prespete sve što možete. Te bočice imate u lancima drogerija ili u kineskim radnjama, a možete i sačuvati prazne bočice od hidrogena i alkohola pa njih iskoristiti. Ne smete sipati u flašu od na primer 0,25dl 100ml tečnosti, jednom smo videli da je neka devojka na aerodromu tu improvizovanu varijantu morala da baci. Te bočice moraju biti spakovane u ziplok kesi.

Šta je dozvoljeno os kozmetike spakovati u ručni prtljag

Pored tečnosti i kozmetike tu su i neke druge stvari koje ne smete uneti, a to su mali nožići, brice, otrovne i eksplozivne materije i sve ono što može da povredi nekog. To ti je verovatno i jasno da ne može da ide u avion, ali ono što se ne zna mnogo jesti i to da pojedini aerodromi imaju pravila da u ručni prtljag ne mogu ići dronovi, dok neki idu do te mere da ne dozvoljavaju u ručni prtljag selfi štapove, stalke za kamere, tripode. Mi zamalo da ostanemo bez stativa za kameru kada smo leteli sa Balija u Singapur da nismo uspeli da izboksujemo da nam pošalju u čekirani prtljag gratis. Da li se neko nekad tukao u avionu sa selfi štampovima ili šta, ali oni su to odlučili da zabrane.

O izboru garderobe koju ćeš spakovati u ručni prtljag ćeš sam odlučiti, ali u ovom video možeš videti šta sam ja sve nosio. U zavisnosti od mesta gde ideš, vremenskih uslova tamo, aktivnosti koje planiraš (plivanje, planinarenje i šetanje, obilasci gradova…) odredićeš šta nosiš.

Ukoliko nisi u prilici da pogledaš video evo još nekih saveta.

Ponesite i nešto od lekova, jer nije na odmet. Takođe i čepove za uši i masku za spavanje.

Kako testirati da li se možeš spakovati u ručni prtljag? Uzmeš ranac ili mali kofer i napakuješ stvari za 10-15 dana putovanja i probaš samo da koristiš te stvari. Ako uspeš to je to. Ovde treba voditi računa da li je trenutno kod kuće vreme kao i tamo gde ideš i da li će ti aktivnosti biti slične. Verovatno neće, pa onda treba voditi računa i o tome. Ako ćeš tamo provesti deo dana na plaži prljaćeš manje stvari. Druga opcija je da uzmeš i napakuješ veliki kofer i narednih 10-15 dana pišeš šta si odatle zaista nosio, pa nakon toga vidiš da li to staje u ručni prtljag.

Na ovoj pretrazi možeš pronaći jeftinu avio kartu, na koju god destinaciju da se odlučiš da ideš i na koliko god dugo da ti odgovara.

U ručni prtljag se svakako lakše spakovati na duže putovanje ako ideš u toplije krajeve, ali nije nemoguće i ni za hladnije.

Packing cubes, vreće i vrećice za sortiranje garderobe su prilično korisne, naročito ako nosiš ranac i često menjaš mesto boravka. Omogućavaju ti da lako pristupiš majicama, pantalonama, peškirima i donjem vešu…

Nadamo se da ti je ovo bilo od koristi. Ako jeste i misliš da će i drugima biti podeli i piši ako imaš neka pitanja.

2 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *