Prtljag kod low cost avio kompanija i kako dodatno uštedeti?

Pitanje svih pitanja kada pričamo o low cost avio kompanijama i jeftinim avio kartama jeste prtljag. U svakom blog postu o avio kartama govorimo o ovome, ali želimo i da na jednom mestu imamo sabrane sve detalje i to kako možete da uštedite prilikom doplate prtljaga.

U osnovnu cenu avio karte kod low cost avio kompanije je uključen mali prtljag 40 x 30 x 20 cm koji nosite sa sobom u avion. U teoriji je to jedini prtljag koji možete da unesete u avion kada kupujete najjeftiniju avio kartu, a nekada u praksi prođe i mala ženska torbica, ceger, pederuša, kao i ranac malo većih dimenzija. Ipak ako idete sa ovim dodatnim stvarima, znajte da postoji rizik da vam neko dodatno naplati. Mi uvek ostavljamo opciju da malu torbicu spakujemo u ranac, da ranac može da se prilagodi potrebnim dimenzijama i da ukoliko neko napravi problem možemo da prođemo najbolje moguće. Nama je prolazio i mali jastuk u koji nekada spakujemo garderobu. Težina ovog prtljaga koji se uklapa u te dimenzije mora biti do 10kg.

Koji se sve prtljag doplaćuje?

Sve preko dozvoljenog prtljaga, odnosno onog koji je uključen u cenu najjeftiije avio karte, se doplaćuje i tu postoji nekoliko opcija.

Prva varijanta za prtljag je da odmah prilikom kupovine avio karte izaberete onaj skuplji paket koji u cenu uključuje i prtljag, a ovo je ujedno i najskuplja opcija.

Druga opcija je da odaberete osnovnu varijantu, najjeftiniju avio kartu i da u daljem procesu kupovine dodate određeni prtljag. Ovo često zna da bude povoljnije nego prva opcija, ali pre kupovine prtljaga proverite obe, a takođe proverite još jednu.

Treća je da dodate priority u kome imate pored prtljaga 40x30x20cm uključen još jedan prtljag 55x40x23cm i koji je isto do 10kg. Ovo se nekada isplati nekada ne i treba i ovu opciju proveriti i uporediti.

Koje su cene za doplatu prtljaga?

Sa cenama prtljaga je slično kao i sa cenama avio karti, nikad se ne zna, diktira ih algoritam avio kompanije spram određenih faktora i zavisi i od leta, cene avio karte i ko zna čega sve ne. Pre kupovine avio karte morate proveriti cene. Mi savetujemo da proveravanjem sve tri opcije vidite šta je najpovoljnije i tako možete dodatno da uštedite.

Izbegnite dodatne troškove

Ono što može da vas košta dodatno živaca i novaca je to da doplatite prtljag, dođete na ukrcavanje i oni hoće dodatno da vam naplate. Zašto se to dešava i kako da se predupredi? Često ljudi doplate prtljag prilikom kupovine karte, to bude čekirani prtljag, ali oni ga ponesu u avion, što službenici odmah dočekaju na penal i priliku da dodatno naplate. Vodite računa kada doplaćujete prtljag da li je on carry-on (onaj koji nosite u avion) ili checked-in (onaj koji predajete na šaljteru prilikom prijave).

Ovo ako znate ne bi trebalo da ima problema, a ako ipak imate papir ili u aplikaciji da ste doplatili prtljag i oni hoće da vam naplate, zovite šefa i žalite se.

Koje rančeve mi koristimo?

U zavisnosti od toga da li doplatimo prtljag ili ne i da li nosimo laptope na put, koristimo nekoliko varijanti rančeva. Ovi rančevi za laptope koje imamo napred i možete videti na fotki ispod, koristimo često. Njihove dimenzije su za par centimetara veće, ali to je ranac za laptop koji se smatra da ti je potreban da u njega staviš opremu za rad i kao takvog ga ne možeš nikako poslati kao čekirani prtljag. Mi do sada nismo imali nigde problema da nam neko kaže da ne može. Ti rančevi su nam dobri i za obilaske gradova jer su otporni na kišu, a imaju i nekoliko zaštita od džeparenja, sakrivene cibzare i materijal koji ne može da se proseče. Ako želite da vidite cene i kupite neki od tih rančeva to možete klikom na sliku ispod.

Ovi rančevi koje imamo nazad su kupljeni i Decathlonu u Segedinu, dok se kod nas još nije otvorio, pre skoro 5 godina i korisimo ih takođe kada doplaćujemo prtljag do 10kg ili priority, tako da su i oni dobra varijanta ili neki drugi sličnih dimenzija i kvaliteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *