Kako peremo veš kada smo dugo na putu?

Shvatili smo da su ljudi često u nedoumici kako se spakovati za putovanje, naročito ono duže, a pojedini su u čudu kad kažemo da na putovanje od 3 meseca nosimo samo ranac.

Na pitanje za pakovanje smo dali odgovor u ovom blog postu

Koliko god da stvari ponesemo na putovanje od 3 meseca i duže moraćemo da peremo veš, pa je zato naša filozofija takva da je bolje da ne nosimo previše stvari, naročito ako idemo avionom. Iskombinujemo nekoliko odevnih kombinacija i uklopimo se u ručni prtljag, ne samo zbog cene nego i zbog lakoće kretanja po gradovima, i samo to spakujemo. U postu gore dali smo i nekoliko saveta kako optimizovati garderobu, pa pogledajte korisne savete za lakše pakovanje. Svakako će vas na dužim putovanjima čekati i pranje veša, pa je zato bolje poneti manje. 🙂

Oprati veš možete raditi na mnogo načina, od toga da u smeštaju zamolite da vam operu i to naplate ako imaju tu uslugu ili čak i ne naplate ako tako odluče.

Možete sami oprati veš na ruke i čekati da se osuši, sušiti fenom za kosu ili na način za koji smislite da je najbolji. To je malo cimanje, iziskuje više vremena, ali ako vam taj najviše odgovara odabraćete njega.

Kako mi najviše volimo da operemo veš?

Gde god postoje samouslužne perionice veša mi se odlučujemo za njih. Mnogi programi pranja traju do pola sata, a zavisnosti od materijala koji se pere, dok sušenje traje od 10 do 20 minuta. Neke od perionica su bez osoblja, pa tu samo ubacite novac, dobijete žeton koji ubacite u mašinu, izaberete program i pokrenete mašinu. Jednostavno funkcioniše, a i cene ove usluge nisu toliko visoke. One zavise od količine veša koju perete, a negde i od dužine programa. Takođe, sušenje traje 10 minuta, pa ukoliko sušite neku deblju garderobu i ne uspete da se uklopite u 10, morate ubaciti još jedan žeton.

U Aziji smo pranje i sušenje plaćali 2-3€ za 8kg veša, dok smo u Portugalu ovu istu uslugu plaćali 5€. U Albaniji u Vlori smo 14 kg veša platili 9€, ali smo duže sušili pošto smo imali deblje peškire i garderobu. Inače da smo prali i sušili 8kg veša i tu bi nas izašlo 5€

U samouslužnim perionicama možete uhvatiti i internet, pa skratiti vreme čekanja ili raditi tu ako ste na putu, a po Španiji smo viđali i perionice koje su ujedno i kafići, pa tu možete popiti i piće dok čekate da mašina završi.

Ako u gradu u koji idete nema samouslužnih perionica, a on je turistički ili univerzitetski, sigurno ima neka perionica veša gde vam mogu uslužno oprati, osušiti ali i ispeglati garderobu. U takvim perionicama, možete posebno i platiti da vam nešto opeglaju. Ukoliko ste na poslovnom put, košulja se izgužvala, a nematate kako da je opeglate, možete otići u takve perionice veša i pitati za tu uslugu.

Sve u svemu, ne sumnjamo u vašu snalažljivost, znamo da ćete naći najbolje rešenje, ali delimo informacije koje bi nama bile od koristi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *