Kako je Singapur postao bogata država?

Singapur je toliko mali da sa jednog na drugi kraj ostrva možete da se prevezete za samo sat vremena. Zato i ovaj tekst neće biti jako dugačak, ali nakon njega ćete saznati nešto novo.

Singapur ima 5.6 miliona stanovnika i najveću prosečnu zaradu tj primanja na svetu. Zanimljivo je da nemaju prirodnih resursa koje ga čine bogatim, kao što su nafta i ugalj, ali zato imaju dobru geografsku lokaciju. Nalaze se na važnoj trgovinskoj ruti između Azije i Evrope i to je razlog zašto je Britanija 1819. odlučila da Singapur postane njihova kolonija. Za razliku od zemalja u okruženju, koje su želele da se oslobode svojih kolonijalista, Singapur je ostalo u dobrim i jakim odnosima sa Britanijom i posle nezavisnosti 1965. godine. Ta odluka je pokazala svetu da je Singapur spreman i otvoren za poslovanje.

Ime je dobio od reči Singa pura koje znače ,,lavlji grad’’.

Singapur, Hong Kong, Tajvan i Južna Koreja postali su poznati kao 4 Azijska tigra, koji su rapidno porasli 60-ih godina. Singapur je 60-ih bio vrlo siromašna zemlja, s vrlo malim izgledima za uspeh. Bez prirodnih resursa, živeli su od nešto malo trgovine i prihoda od britanskih vojnih baza. Nisu imali ni industriju, ni znanje, ali ni sopstveni kapital kojim bi bilo šta pokrenuli.

Stari deo grada

Bilo je puno štrajkova i vladala je velika nezaposlenost. Bili su siromašni i tih godina Singapur je bio mesto gde je najviše ljudi na svetu živelo u kartonskim kutijama. Za početak, država je odlučila da investira tako što je uložila u izgradnju jeftinih stanova za radnike i tako rešila problem nezaposlenosti i stanovanja. 

Ako želite povoljnu avio kartu za Singapur najbolje je iz Atine ili Berlina.
Ispod su neki predlozi

Na početku razvoja prioritet im je bio na proizvodnji kako bi domaćim proizvodima zamenili one iz uvoza. 1961. kreću da grade industrijsku zonu a poreskim olakšicama i pravnom zaštitom kapitala privukli su mnogobrojne strane investitore. Povoljna poslovna klima privukla je investitore i smanjila nezaposlenost.

Krajem ’60. i tokom ’70. nastavlja se razvoj industrije, ali se naglasak stavlja na izvoz. Povoljna poslovna klima u zemlji nastavila je da privlači investitore iz celog sveta, a najviše one iz Japana i SAD-a i nastavlja se razvoj industrije, ali i finansijskog sektora. Dok su 70ih godina glavni proizvodi za izvoz bili tkanine, odeća i elektronika, već do početka 90ih razvijaju se farmaceutska industrija, proizvodnja mikročipova, avio – industrija…

Danas je Singapur visokorazvijena tržišna ekonomija sa visokim nivoom sigurnosti za investitore i proglašen je za zemlju gde se najlakše posluje. Iz tog razloga većina multinacionalnih korporacija danas ima predstavništva baš u Singapuru.

Bez obzira na to, jako je velika razlika u socijalnim klasama. Većina građana nije bogata, a prosečna plata je nešto malo više od 3000 dolara od čega 20% ide na razne poreze i doprinose. Singapur je već 5. godinu za redom proglašen za najskuplji grad na svetu za život, a u samom gradu kažu da ima oko 184.000 milionera.

https://www.instagram.com/p/BzOSqFUpQLK/

Uskoro više informacija, korisnih saveta i fotografija.

Snimak sa singapurskog aerodroma, odnosno najvećeg vodopadu u zatvorenom na svetu

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *