Probali smo roaming u Balkan zoni i evo kako on funkcioniše

U ovom blog postu ćemo vam reći kako zapravo fukncioniše roaming u Balkan zoni iz našeg iskustva. S obzirom da smo letos bili u BiH, Crnoj Gori i Albaniji, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su ove tri zemlje u zoni zapadnog Balkana u kojoj je od 1. jula 2021. ukinut roaming i da za njih važe ova pravila koja ćemo sada navesti. U ovu zonu bi još trebalo da spadaju Severna Makedonija i Kosovo (koliko god vam zvučalo čudno, naši mobilni operateri nemaju signal na Kosovu i ovde važi roaming, a da li je ovo u svim opštinama ne znamo, pa ako imate informaciju javite). Hrvatska i Grčka, u kojoj većina srpskih turista letuje, ne spadaju u ovu karegoriju. Za Grčku provereno znamo su cene roaminga smanjene i sada su dolazni i odlazni pozivi oko 50rsd minut, SMS je 15rsd, dok je 1MB = 1rsd.

Što se tiče roaminga u Balkan zoni, ukoliko ste postpaid korisnik, paket koji imate u Srbiji vam se isto računa i u ovoj zoni i ti minuti, poruke i internet koji su vam na raspolaganju se troše.

Šta to tačno znači?

Znači da ukoliko, na primer, imate 100 minuta prema svim mrežama koje možete da potrošite, i telefonirate iz bilo koje od ovih zemalja, pozovete nekog i pričate 15 minuta, posle tog razgovora ostaće vam na raspolaganju još 85 minuta. Isto važi i za SMS poruke, i one se skidaju od ukupno raspoloživih poruka u tom momentu, dok je sa Internetom malo drugačija priča. Što se interneta tiče, tu imate procenat od ukupnog interneta iz vašeg paketa. Mi imamo, recimo, 10GB interneta u Srbji, dok u zemljama zapadnog Balkana možemo da potrošimo 1,8GB. Ovaj procenat zavisi od operatera, pa svakako pre nego što krenete na put proverite da biste znali i ograničili podatke na telefonu. Takođe, i dok ste na putu možete proveriti stanje na računu slanjem sms poruke operateru pa će vam tu pisati (makar nama u A1 piše) koliko minuta, sms i interneta imate još da potrošite, i posebno je naznačeno koliko vam je interneta preostao u zoni zapadnog Balkana.

Šta se desi kada potrošim sms, minute i internet iz paketa?

Kada potrošite minute, SMS poruke ili internet iz paketa, cene su kao i u Srbiji, nema dodatnih troškova. Jedino obratite pažnju da ukoliko ste u nekoj pograničnoj zoni, u BiH i CG blizu granice sa Hrvatskom, u Makedoniji i Albaniji sa Grčkom, da vam se mreža automatski ne prebaci na neku drugu mrežu (hrvatsku ili grčku) i onda ćete ući u roaming i imati dodatne troškove.

Sad znate da budete obazrivi ako ste negde u pograničnoj zoni, da ne napravite dodatne troškove. Mi svakako savetujemo ako ste duže od 10 dana u nekoj državi da uzmete neku sim karticu ili da prebacite u podešavanjima na ručni izbor. Dešava se nekada kada ste dalje od kopnene granice i mislite da nećete uhvatiti mrežu susedne države da postoji neka granica na moru i mesto gde se mešaju mreže.

Ukoliko ste prepaid korisnik i imate aktiviran neki dodatak ili paket u Srbiji, to vam se NE važi u Balkan zoni, već se prilikom poziva, slanja SMS poruka i korišćenja interneta skida kredit po cenovniku mobilnog operatera, a cene su one koje važe i u Srbiji.

Ovo je ono što možemo da potvrdimo iz našeg iskustva, a pre puta je svakako bolje da proverite ovo sa svojim operaterom.

Konačno možete da se opustite, uživate u odmoru i koristite telefon opuštenije nego ranije. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *