Maroko – korisne informacije

Maroko nam se desio, kao i svako putovanje do sada, potpuno neplanirano. Našli smo u januaru jeftine karte za februar, kupili ih i onda o svemu krenuli da čitamo i istražujemo. Između ostalog smo saznali da nam treba viza što smo prevideli kad smo uzimali karte. Procedura za dobijanje iste je krajnje jednostavna u marokanskoj ambasadi u Beogradu. Ako ne dolazite iz Beograda možete napomenuti da viza treba da bude gotova taj dan i oni će vam izaći u susret. Cena vize je 3260 dinara i od papira je potrebno: fotokopija prve strane pasoša, fotografija 3,5×4,5cm, potvrda o zaposlenju, potvrda o visini primanja, adresa i ime smeštaja u koji idete, a ukoliko ste nezaposleno, izdžavano lice možete se raspitati o svemu na brojeve telefona ambasade 011 3690-288; 011 3691-866 na koje možete i zakazati termin za vizu u ambasadi. Ambasada se nalazi na Senjaku u ulici Sanje Živanovića 4.


Trg Jemaa el Fna – Marakeš

U Maroko smo išli iz Temišvara, preko Bergama sa Ryanair-om. Iskombinovali smo se tako da provedemo u odlasku dve noći u Milanu i u povratku jednu u Bergamu. Preporučujemo da obiđete i Bergamo i Milano ako već niste, a o njima u nekim drugom postovima. Od skoro je Ryanair ima i direktne letove iz Budimpešte za Marakeš, tako da se možete i tako iskombinovati. Mi smo našli danas ovu veoma povoljnu ponudu za Maroko pa je delimo sa vama. To je paket aranžman koji uključuje avio karte i 7 noćenja za dve osobe po ceni od 359€

U Marokou smo trebali da ostanemo 6 dana. Od raznih kombinacija koje smo pravili, da budemo dva dana u Marakešu, pa da idemo u pustinju, pa da se vratimo još jedan dan u Marakeš, pa da odemo iz Marakeša za Fes… ipak smo odlučili da provedemo 3 noći u Marakešu, odakle bismo jedan dan išli na izlet u Ait Ben Haddou i četvrti dan u Esauiru, gde bismo prespavali i sutradan se vratili na još dva dana u Marakeš u drugi smeštaj. Zbog vize smo preko booking.com našli jedan smeštaj u Marakešu za svih 6 dana koji može besplatno da se otkaže do određenog datuma i onda posle dobijanja vize promenili rezervaciju i ostali u njemu samo prva tri dana. Ukoliko želite da idete na ekskurziju u pustinju na 3-4 dana i ukoliko, želite do Esauire, Kazablanke, Fesa, ili gde god, na par dana, a u ambasadi vam kažu da vam treba rezervacija smeštaja možete isto kao mi uraditi, pa posle na tenane tražiti. Možete se iskombinovati i tako da letite u Fes, a vratite se iz Marakeša ako idete iz Bergama.

Aerodrom u Marakešu

Valuta u Maroku je dirham, a kurs, kada smo mi bili, je bio oko 10,5 dirhama za evro. Naš savet je da na aerodromu u menjačnici menjate samo malo više od onog što vam treba za prevoz, jer je kurs nepovoljniji. Cena autobusa od aerodroma do trga Jemaa el Fna ili glavne autobuske stanice košta 30 dirhama, što je oko 3€. Postoji i gradska linija broj 11 koja vozi do grada i koja staje na 300m od aerodroma, a košta svega 4-5 dirhama. Poteškoća je što nisu sve stanice jasno označene, pa morate nekog pitati gde staje. Detalje za prevoz možete naći ovde http://www.alsa.ma/

Na aerodromu određeni mobilni operateri dele besplatno sim kartice, pa možet iskoristiti ovu pogodnost ako vam je potrebna.

Mi smo bili smešteni u Medini u jednom od mnogobrojnih riada. Prvo što nas je dočekalo kad smo došli je čuveni Marokanski čaj od nane koji smo popili za dobrodošlicu. Ako ga ne dobijete u riadu, obavezno ga probajte. Riade uglavnom možete platiti u evrima. Riad je nešto slično kućama ili vilama kod nas gde možete iznajmiti sobe sa kupatilom ili apartmane. Obično svi prozori i vrata soba gledaju u dvorište, koje je negde sa bazenom, negde samo sa vrtom i hladovinom. Neki od Riada imaju bazen na krovu i obično velik broj riada ima terasu na krovu. Ono što je karakteristično za sve kuće u Medini je to što sve na prvi pogled izgledaju kao od zemlje, prilično neugledno, bez prozora, a kada uđete u dvorište možete se zadesiti u pravom malom raju, sa palmama i bazenom, ornamentima, duborezom, vrhunski dizajniranom keramikom. Takav je način gradnje, gde deluje da su svi u Medini ravnopravni i ne dozvoljavaju da se zaviri u njihovu intimu.

Ako želite da putujete u Maroko, najbolje je da gledate avio karte iz Budimpešte ili iz Niša i Temišvara preko Milana. Karte i smeštaj na jednom mestu možete naći ovde

U ovkavim čašicama i čajnicima se servira čuveni marokanski čaj od nane

Naši riadi Amouzan i Lilen. Iste možete potražiti na Booking.com.
U prvom ljubazniji domaćin i odlična domaća marokanska hrana za doručak, a jedina mana je vlasnica koja zna samo francuski, pa kada domaćin nije tamo, ne možete se sporazumeti.
Drugi smeštaj je bio, uredniji i čistiji, a vlasnica neka Grkinja, a doručak malo siromašniji i bez marokanskih specijaliteta.

Upravo zbog istih kuća, uzanih ulica, lako možete da se izgubite u Medini. Nemojte brinuti, neko će vam već pomoći da se iskobeljate i izađete u neku veću ulicu. Kada lokalci vide da ste se izgubili, da se okrećete sa mapom i vrtite u krug, sami će prići da pomognu. Nekada će vam šukran (hvala) biti dovoljno, a neretko će vam tražiti da im se adekvatno zahvalite novcem. Neki se zadovlje sa 3-5 dirhama, a neki tek sa 20 iako vam možda na početku traže mnogo više. Skinite dobru navigaciju i pokušajte da izbegnete te situacije, ako je moguće, ali jednom se i izgubite i osetite čari toga, cenkajte ste, trgujte.

Medina se nalazi u okviru ovih zidina

Marakeš – pijaca

Gotovo cela Medina je jedna velika pijaca, souk i šetajući kroz nju i razgledajući artikle mnogi trgovci će vas nagovarati da pogledate detaljnije i kupite njihov proizvod, a nekada vas pratiti i par stotina metara ili vući za rukav. Ovde jednostavno morate kupiti nešto i osetiti trgovinu i cenjkanje koje može da ide i do 10 puta niže cene. Neko pravilo, za koje smo mi tamo saznali je da tamo gde ne pišu cene cenkanje je obavezno, a gde pišu, ne možete puno korigovati. Tako mo na primer neki instrument – suvenir za koji su tražili 100 dirhama uspeli da spustimo na 20, da bismo posle 50ak metara najišli na tezgu na kojoj je stajala cena od 10 dirhama. Sve u svemu bilo je zabavno pogađati cenu.

Marokanska pijaca u Medini

Probajte obavezno tajin i couscous, koji su izvrsni, a takođe i nezaobilazne marokanske palačinke, beghrir i msemen. Mi smo ih imali u prvom riadu za doručak. Možete jesti na ulici, na nekom od štandova na glavnom trgu što svi preporučuju, ali smo mi ipak tajin jeli u restoranu. Možemo da preporučimo da jedete ukusnu i jeftinu hranu, nalik onoj na trgu, u lokalu Roti d’ Oro, a cena za falafel u tortilji sa pomfritom i neka njihova tri sosa je 25 dirhama. Takođe možemo da preporučimo chawarmu sa piletinom. Na tripadvisoru ima velik broju komentara i dobru ocenu, pa smo otišli tamo da večeramo. U februaru, kada smo mi bili su radili od 12:30 do 20:30, a pravili pauzu od 14:30 do 17:30. Obavezno preporučujemo da pijete ceđenu narandžu na nekoj od tezgi na trgu, jer je cena za 2dl samo 4-5dirhama, što je 40-50 centi.

Spoljašnji izgled restorana Roti d’ Oro i hrana u njemu

Sa domaćinom u riadu smo se dogovorili za izlet u Ait Ben Haddou i Ouarzazate. Ovaj izlet traje ceo dan, a košta oko 30€, mada s obzirom da smo preko njega rezervisali dobili smo za 20€. Put do tamo traje 3 i po do 4 sata. Ako dolazite u Maroko, u Marakeš obavezno neka vam na listi bude Ait Ben Haddou, kako zbog samog mesta, tako i zbog putovanja i planine Atlas preko koje ćete preći. U Ait Ben Haddou ćete vodiča za turu platiti dodatnih 25 dirhama.

Planina Atlas

Ait Ben Haddou. Mesto na kome je sniman GOT, Gladiator,…

Nakon Ait Ben Haddou, sledi još pola sata vožnje do Ouarzazata, grad u kome je snimljen veliki broj holivudskih filmova. Ostave vas ispred filmskog muzeja i tu možete videti rekvizite iz filmova. Ulaz u muzej je 30 dirhama, što je oko 3€. Preko puta je Taourirt kasbah i ulaz je oko 2€ i ako imate vremena, bolje to obiđete.

Ouarzazat

Cena autobuske karte od Marakeša do Esauire košta 75 dirhama, a vožnja traje oko 3 sata. Izlet preko lokalnih agencija do Esauire košta 25€. Esauira je nešto povoljnija od Marakeša i dosta mirnija, sa manje gužve i napadnih trgovaca. Kod Moulay Hassan Square-a se nalaze restorančići u kojima možete izabrati svežu ribu, koju vam odmah spreme veoma povoljno. Orada od oko 500 grama i nekih 20ak gambora, sa dva pića, salatom i pomfritom nas je izašlo 15€. U Esauiri možete naći ručno štrkiane vunene kape, magnete, drvene suvenire već od 10 dirhama i najbolje arganovo ulje.


Esauira

Kao i za većinu stvari, u Maroku možete pogađati i cenu za taksi. Naš savet vam je da imate blokčić i olovku pri ruci i da mu tražite da upiše cenu, jer ima velik broj taksista koji pričaju arapski i francuski, ali ne i engleski.

U Marakešu možete naći jako jeftinu kožnu galanteriju, pa ukoliko ste vešti sa cenkanjem možete proći jako dobro.

Muzeje i vrtove smo takođe obilazili, a cene se kreću između 1 i 7€ i to možete na licu mesta istražiti i raspitati se šta obići. Od muzeja i vrtova u kojim smo bili preporučujemo još Bahia Palace, Palais El Badii, Ben Youssef Madrasa. Dosta njih će vam preporučiti i Jardin Majorelle, mi tamo nismo stigli, ali na osnovu priče koju smo čuli i fotografija koje smo videli možemo preporučiti i to. Takođe od mesta na kojima nismo bili, ali smo čuli dobre utiske, preporučujemo ekskurziju od 4 dana u Sahari odlazak i Fes, ukoliko za sve ovo imate vremena.

Medersa Ben Youssef

El Badi Palace

Bahia Palace

Mi smo bili sredinom februara, a temperatura je bila od 10ak stepeni uveče, do nekih 25 preko dana.

Royal Theatar

Moderniji deo Marakeša izvan zidina Medine

Iako smo malo odužili post, ako neko bude želeo da čita još opširnije to može na ovom linku.

Ako niste, pogledajte sjajnu ponudu za Maroko.

Uživajte i putujte, a ovde možete pogledati ponudu koju smo našli za danas, za Maroko. Cena je podložna promeni, a zavisi od avio kompanije i smeštaja. Aranžmane, kao što već znate ne prodajemo mi, već samo sa vama delimo informaciju o smeštaju i prevozu, a vi samostalno rezervišete iste i putujete u sopstvenoj režiji.

Ukoliko vam se svideo ovaj post i našli ste neke korisne informacije podelite ga sa vašim prijateljima na društvenim mrežama.
Širimo zajedno svest da može da se putuje povoljno.

3 komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *