Vinske ture u Srbiji

Putuješ, degustiraš vino, meziš. Mnogi kažu da je ovo turizam iz snova. Ne znamo ni jednog hedonistu da nije ovo probao barem jednom. Ako si hedonista, a do sada nisi bio ili bila na vinskoj turi, možda je sada vreme. Mi ćemo predstaviti par zanimljivih vinskih tura u ovom postu.

U poslednjih par godina veoma su popularne posete vinarijama na Fruškoj gori, okolini Vršca, Timočkom kraju, ali i drugim delovima Srbije. Mi smo, zbog blizine Novog Sada najviše posećivali vinarije na Fruškoj gori, ali i u proputovanju kroz Srbiju smo bili i u drugim vinogradarskim krajevima i vinarijama. 

Na ovim turama često imate priliku da uz meze, pršutu i domaće sireve, probate neka odlilčna crna i bela vina, kao i roze, a u poslednje vreme sve popularnije i oranž vino. Neke vinarije imaju i penušava vina koja ćete takođe moći da probate na jednoj vinskoj turi. Najzanimljivije je kada vinarije u ponudi imaju neke interesantne kupaže i kombinacije ukusa. Mnoge vinarije vole da rade kupaže, odnosno mešanje različitih sorti grožđa, vinograda, kombinuju drvenu burad, inox i dolaze do nekih veoma zanimljivih ukusa. 

Na ovim turama upoznajete se sa ponudom vina, ukusima, kako se vina slažu sa hranom, ali prolazite i kroz proizvodnju i vinograde. Vinske ture su posebno interesantne i pamtićete ih dugo, naravno ako ne preterate :).

Najidealnije je otići na jednu ovakvu turu kada je lepo vreme, ali i degustacija vina uz kamin u nekoj zimskoj idili isto može biti posebno iskustvo.

Na ove ture možete ići i samostalno, ali kako vino i alkohol ne idu uz vožnju, mi apelujemo da nikako ne vozite kada idete na vinsku turu. Zato vam predlažemo nekoliko organizovanih vinskih tura gde nećete morati da brinete o vožnji i moći ćete u potpunosti da se opustite i uživate. 

U zavisnosti od godišnjeg doba i perioda varira i broj tura, pa tako tokom proleća i leta sigurno imate bolju ponudu. Ako gledate ovu objavu na zimu broj tura je smanjen na minimum, pa najbolje da ponovo dođete na sajt kada bude lepo vreme.

2 komentara

  1. Ima u Srbiji dosta vinakrija koje treba obići. Jednini problem – prevoz. Akos e ide autobusem ili kombijem grupno, onda zavisiš od drugih. Ako uzmeš taksi, treba da izdvojiš pravo bogatstvo, mi smo načli rent a car sa vozačem malo skuplja varijanta, ne kao taksi ali više nego voziti svoj auto, ali daleko bezbednije. Dogovorili smo se da dok smo mi u vinariji i pijemo vozač može da ide kuće a kada ga pozovemo drugi vozač ga doveze. Tura je bila poluposlovna, vodili smo poslovne partnere iz Itlaije i Nemačke. Kažu da je bilo nezaboravno. Moj predlog za vinarije – udružite se i organizujte prevoz !

    1. Kad staviš na papir izađe jeftinije kad ideš na grupnu turu. Pored toga ako ne ide grupa vas, nego dvoje ljudi baš i nema smisla organizovati auto sa vozačem, onda je mnogo skuplje. Ovako se dvoje priljuči grupi i idu zajedno, a ne zavisiš ni od koga jer imaš vreme kada se kreće i kada se vraća.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *