Kako povoljno na Maldive? – vodič korak po korak

Ako ste mislili da su Maldivi nepristupačna destinacija i rezervisani samo za medeni mesec nakon svadbe na kojoj je bilo dosta koverti ili za one sa dubljim džepom tu smo da vam otkrijemo da to nije baš tako.

Putovanje na Maldive je moguće organizovati skoro za isto novca kao i letovanje u Grčkoj, a ovde ćemo vam otkriti i kako, korak po korak.

Ako ste nas pratili na društvenim mrežama u poslednje vreme, onda ste mogli da vidite da Maldive možete da organizujete po ceni jednog letovanja u Grčkoj. 

S obzirom da smo se nedavno vratili sa Maldiva u potpunosti vam prenosimo naše iskustvo i savete kako možete samostalno da organizujete povoljno putovanje tamo. Ovde će biti sve detaljno opisano po koracima od aviona, vize, smeštaja, izbora ostrva, izleta i svega drugog što je potrebno da znate ako želite da se uputite tamo.

Ovo je prvi post na Instagramu, nakon koga smo shvatili da će ovo biti aktuelna tema i da se malo pričalo o tome da na Maldive može i povoljno. Usledila su pitanja, još uvek ih dobijamo i zato smo odlučili da treba da se napiše i jedan detaljan blog post.

Ovo nije bilo nikakvo luksuzno putovanje, ali nismo ni za šta bili uskraćeni, a vi ako mislite da ćete za 500€ uklopiti boravak u rizortu u kućicama na obali mora, odmah da vam srušimo sneška, nećete. Takav vid je daleko skuplji. Ako vam je to baš želja onda će vam trebati par hiljada evra, a ako biste da prođete povoljno, iskusite Maldive na način na koji smo mi, onda je ovaj post za vas i verovatno će vam biti od koristi.

Da krenemo od nekih servisinih informacija, a bitnih, a to je kada je najbolje vreme za posetu Maldiva, koja valuta je tamo, vremenska razlika…

Najbolje vreme za posetu Maldiva

Suva sezona na Maldivima je od novembra do marta i tada je najbolje da idete tamo. U ovom periodu uglavnom nema puno padavina, osim povremenih kratkih pljuskova. 

Nakon marta je kišna sezona i dešava se nekada da pada i po nekoliko dana bez prestanka. Bude i tada suvih dana bez kiše, ali ako želite da ne rizikujete, s obzirom da idete tako daleko, najbolje je izabrati suvu sezonu ili ipak rizikovati.

Valuta i vremenska zona

Valuta na Maldivima je maldivska rufija MVR i za 1€ dobićete oko 16,5 MVR dok je dolar oko 15. Svuda možete plaćati u dolarima, pa ako ih ponesete dovoljno ne morate ni menjati pare. Na aerodromu imate menjačnicu sa savim korektnim kursom, ali će vam i dileri izlaziti sa svih strana i nuditi navodno bolji kurs. Ako promenite kod njih nećete moći da zamenite nazad pare za evre ili dolare ako ne potrošite sve, jer vam u menjačnici daju potvrdu koju je potrebno da sačuvate i koja je garant da ste kod njih menjali novce.

Na ostrvu Todo (Thoddoo), na koje smo mi išli, postoji jedan bankomat, pa se možete osloniti i na to da podignete novce tamo, ali i da platite dolarima. Plaćanje karticom je malo problematično i mnogi uzimaju proviziju. 

Vremenska razlika je 4 sata više u odnosu na naš deo Evrope.

Povoljna avio karta za Maldive – Koliko smo mi platili?

Da krenemo redom, ono što mnogi misle da je, pored hotela, najskuplja stavka ako idete na Maldive jeste i avio karta. Od kako je WizzAir uveo liniju od Abu Dabija do Maldiva možete veoma povoljno da se iskombinujete. Najbolji trenutak je da karte kupite kada su neki praznici i popusti, ako mislite da je povoljne avio karte potrebno kupiti mnogo ranije, predlažemo da pročitate naš sledeći blog post.

Mi smo za dan Emirata kupili povratnu avio kartu od Beograda do Abu Dabija, nekih mesec i po pred let, i platili je oko 30€. Nas dvoje kada putujemo na malo duže dodamo jedan prtljag od 20kg ako letimo sa WizzAir-om, a to smo platili još oko 60€ u ovom slučaju. Cena prtljaga varira i zavisi od destinacije, cene leta i drugih faktora. 

Nekih 20 dana pred put, nakon što smo neko vreme pratili cene, smo kupili i karte za Maldive i tada su dve povratne avio karte sa istim prtljagom koštale 470€, što znači da je to ukupno 295€ po osobi za povratnu avio kartu od Beograda do Maldiva. Ako putujete sa ručnim prtljagom izađe povoljnije. Možeš, s obzirom da ideš na letovanje, da se iskombinuješ i u mali ručni prtljag ako ne nosiš foto opremu, a uvek progledaju kroz prste pa dopuste i malo veći ranac ako baš ne preteruješ. 

Kada smo već kupili karte za let WizzAira do Maldiva videli smo na pretrazi letova na našem sajtu da Etihad ima povoljniju ponudu, koja bi nas izašla 400€ za povratnu avio kartu od Abu Dabija do Maldiva, pa bi nam u tom slučaju ukupna cena od Beograda do Maldiva bila 260€ po osobi sa sve prtljagom.  

Najbolje je pored WizzAira pogledati i našu pretragu da vidite šta kaže, a ispod možete lako pretražiti.

S obzirom da se leti preko Abu Dabija i nije vezan let mnogi pitaju da li se često otkazuju letovi. Mi nismo imali takvih slučajeva, pa verujemo da nećete ni vi. Morate uzeti dva odvojena leta, fizički preuzati prtljag ako ga imate, izaći sa aerodroma i opet ući i prijaviti se. Pauza između letova je oko 12 sati, a naš savet je da ako imate više vremena provedete par dana u odlasku i u povratku u Abu Dabiju ili Dubaiju, pa da se taman aklimatizujete i naviknete na vremensku razliku. 

Ako idete u Dubai znajte da nije skup grad i da možete veoma povoljno da se iskombinujete, a o tome smo pisali u ovom blog postu. Ako tražite smeštaj u Dubaiju na pretrazi ispod možete ga naći. 

Smeštaj na Maldivima

Pretraga na našem sajtu je odlična opcija za smeštaj, jer poredi cene nekoliko booking sajtova i daje najniže i možete je iskoristiti ili na stranici “nađi let i smeštaj” ili unosom parametara iznad. Ipak kada je reč o Maldivima i povoljnijim opcijama smeštaja, manjim hotelima i gostinskim kućama na lokalnim ostrvima, uverili smo se da je najbolji način za postizanje dobre ponude da pišete vlasniku ili menadžeru direktno, najbolje na Whatsapp.

Smeštaj u kom smo mi bili je Heavenly residence i nalazi se na ostrvu Todo. Čuli smo da na početku sezone čak za 200€ možete dobiti 7 punih pansiona po osobi, a ova cena je u sezoni malo veća, ali i dalje pristupačna. Pored ovog smeštaja bili smo i u Belvedere Plus koji je noviji i za nijansu bolji, ali ima manje dvorište i prostor gde možete moraviti u najtoplijem delu dana. Havenly residence ima lepo dvorište, nadstrešnicu sa ventilatorima i lepim prirodnim hladom pa je prijatno sedeti, raditi i družiti se u ovom delu. Pogledajte u našim hajlajtima na instagramu kako izgledaju smeštaji paih možete kontaktirati da vam daju cenu.

Ovo je prva soba koju smo dobili, pa su nam promenili za bolju, a tu bolju, kao i drugi smeštaj imate na hajlajtima na IG

Mi vam ostavljamo kontakt smeštaja Havenly residence u kom smo mi bili, a Belvedere drži njegov brat, pa možete pisati na ovaj broj i za jedan i za drugi smeštaj (+960 977 2949). Ako želite da idete na drugo ostrvo najbolji način je da na mapi nađete kontakt smeštaja i pišete direkt da vidite koju bi vam cenu dali. Ako hoćete da budete sigurni da je rezervacija 100% potvrđena onda je najbolje da to uradite online preko nekog sajta i za to je najbolja ova pretraga ispod

Ovaj post i povoljna opcija ne odnosi se na rizorte, kao što smo već napomenuli osim ako ne želite da prođete jeftinije sa avio kartama, pa da tu uštedite, a da ipak boravite u skupom rizortu. Ako na Maldivim želite da boravite u bungalovima na vodi, najbolje je da pogledate ponudu na pretrazi iznad ili direkt na booking.com, a ispod je i za njega prečica.

Izbor ostrva na Maldivima

Mi smo na Todo otišli po preporuci, a svidelo nam se što je to ostrvo na kome živi 2000 ljudi, što ima školu, prodavnice, ambulantu, restorane i nema rizorta, ali ima dve prelepe plaže na kojima mogu turisti da se kupaju. To nam uvek na putovanjima daje posebnu draž kada znamo da možemo da iskusimo i lokalni život.  

Turizam na ostrvu je krenuo pre 5-6 godina i još uvek je u razvoju. Putevi i ulice nisu asfaltirane, ali svuda se brzo i lako stiže biciklom, a sve je ravno i lako za vožnju. Nema puno saobraćaja i nije gužva, pa je prilično bezbedno. Pešačenje do plaže isto ne zahteva puno vremena. Za sada nema smeštaja na samoj obali, već je sve stacionirano u centru ostrva pa ako želite smeštaj sa pogledom na more i na samoj plaži morate ga potražiti na nekom drugom ostrvu. Postoji nekih 50ak manjih hotelčića i gostinskih kuća, pa ako dolazite na blef u sezoni i planirate da tražite smeštaj može se desiti da ne nađete i samo da bacite pare na brodić.

Cene u restoranima na ostrvu su raznolike, a kreću se od 4-5€ za neku piletinu sa pirinčem i neku lokalnu hranu pa naviše do 10-15€ za pice, burgere i slične stvari. Kafa i sokovi su od 1,5 do 3,5€. Suvenirnice su skuplje nego u Maleu, glavnom gradu Maldiva, ali ipak treba dopremiti robu do ostrva pa je i to razumljivo.

Na ostrvu Todo na Maldivima je pored turizma glavna i poljoprivreda. Ovo je ostrvo papaje i lubenica, a tu je i razno drugo egzotično voće i povrće, a od skoro imaju i živinu. Svuda su palme sa kokosom, pa budite pažljivi kada prolazite ispod, a naročito kada se pozicionirate na plaži.

Ispod ostrva postoji i izvor podzemne slatke vode i mnogi smeštaji dodatno filtriraju tu istu vodu, pa je možete i piti. Mi smo pili bez problema, a ako ste skeptični proverite da li je prečišćavanju i obavezno ponesite probiotik, mi bez istog ne idemo i uzimamo ga 5 dana pre i tokom putovanja.

Mane koje smo primetili na ostrvu i koje će vas možda interesovati:

 • Ne postoji neki kafić na obali gde možete popiti kafu ili neki ceđeni sok. Alkohola nema ako vam je to bitno i možete ga nabaviti ilegalno, nama nije bilo važno.
 • Upravljanje smećem nam nije najjasnije kako su rešili, možete ga videti uz put, ne tako puno, ali ima ga.
 • Mi smo bili pred setvu kada su pokošenu travu koja je bila na tom mestu palili, pa je bilo dima na pojedinim delovima i morali smo da se pomeramo na plaži kako vetar duva da ne bi to udisali. Ovo je trajalo možda dva dana i ne dešava se tako često.
 • Ne postoji neka pešačka ulica, niti šetalište uz more i negde gde ima nekog noćnog dešavanja i života. Ovo je ostrvo na koje dođete da odmorite, uživate u plažama, grebenima, plivanju, gnjuranju, pa nije akcenat na nekom noćnom sadržaju osim odlasku na plažu da vidite planktone i posmatrate zvezde.

Plaže na ostrvu Todo

Plaže su peščane, sa sitnim, belim, brašnjavim peskom, koji je vlažan i to je razlog što lako gazite po njemu i što nije vruć. Postoje dve plaže koje su bikini zona i na kojima je moguće da se kupate i jedna lokalna, na kojima ne bi trebali, bar ne u kupaćem, ali smo i tamo videli da se kupaju turisti.

Na obe plaže imate tuševe, toalete i dosta prirodnog hlada, ali kao što smo i rekli, pazite se kokosa. Tu su ljuljaške na palmama na obali i u vodi. Na plaži Sunset postoje i ležaljke koje su besplatne, a za iste morate poraniti bar do 8 i ostaviti peškir. Na 30ak metara od obale na levom delu gledajući sa plaže nalazi se jedan pristupačan greben gde možete videti kornjače i razne zanimljive ribice, naročito ako poranite, pa ako volite da gnjurate biće vam zabavno.

Na ovoj plaži postoji i mesto gde možete iznajmiti sup dasku za 10 ili kajak za 20 dolara.

Na plažama ima dosta prirodnog hlada

Na obe plaže postoje štandovi sa voćem, gde vam ga iseku i spreme da možete odmah da ga jedete.

Na drugoj sunrise guest beach u pesku i vodi ima dosta sitnih izlomljenih korala, pa znaju da budu nezgodni i da vas povrede ako svom težinom stanete na njih pa budite pažljivi ili ponesite patike za vodu.

Ono što je veoma pozitivno svakog jutra se čisti plaža, na istoj ima dovoljno kontejnera pa nema ni smeća.

Brzi brod do ostrva

Do većine ostrva možete stići brzim brodom. Iako su hidro avioni atrakcija ipak su skupi i ne voze svuda. Do nekih ostrva ide i trajekt koji je dosta sporiji ali značajno povoljniji, na primer ako idete na Mafuši, na ostrvo gde vodi dosta naših agencija onda je i trajekt dobra opcija. Mi nismo bili tamo, pa ne možemo da pričamo, ali spram odabira ostrva lako možete pronaći opcije za prevoz na googlu ili tako što ćete pitati u smeštaju.

Do ostrva Todo smo brzi brod platili 35$ po pravcu po osobi, a kartu je najbolje da pronađete i kupite na pretrazi ispod ili da vam rezerviše vlasnik smeštaja kome obično i plaćate ovo. Na ukrcavanju prvo prozivaju ko ide u koji smeštaj i ko ima online karte, a onda ako ostane mesta možete kupiti kartu na licu mesta, pa je najbolje da to uradite ranije. Vožnja traje oko sat i po. 

S obzirom da ako letite WizzAirom slećete uveče postoji dve opcije:

 • Prva je da prespavate u gradu i sutradan hvatate jutarnji brod za neko ostrvo.
 • Druga je da ukoliko postoji još putnika koji idu na to ostvro kao i vi, a to možete proveriti sa vlasnikom smeštaja, i ima vas više od 10, iz smeštaja vide sa prevoznikom da ubaci noćni brod. Nije bitno da svi gosti budu iz istog smeštaja, dovoljno je da idu na isto ostrvo. Dobro su uvezani svi vlasnici smeštaja, pa se to sve brzo proveri. Noćni brod je skuplji. 

Ako spavate u gradu na ostrvu Male ili Hulhumale do tamo možete doći taksijem za oko 80-100 MVR, iznad je bio kurs ili busom ili brodom za 10 MVR. Kod vlasnika smeštaja ili na aerodromu kada stignete raspitajte se kada sutradan idu brzi brodovi do vašeg ostrva. 

Izleti 

Na svakom ostrvu pa i Todu imate nekoliko agencija koje rade izlete popularne širom Maldiva. Tu su plivanje sa mantama, gnjuranje, ronjenje, poseta rizortima, plantažama voća, odlazak na peščani sprud, ronjenje sa kit ajkulom, plivanje sa ajkulama i još mnogi drugi. Ajkule nisu one opasne pa nema razloga za brigu i strah, sve je veoma bezbedno, bar smo mi takvu sliku stekli. Ipak ako ne možete da savladate strah, uspaničili biste se onda je najbolje da ne ulazite u vodu i da ih gledate od gore sa broda.

Izlet na koji smo mi išli obuhvata plivanje sa ajkulama, ronjenje sa mantama, peščani sprud, koralni greben i ronjenje kod potopljenog broda kao i ručak i košta 125$ po osobi, naš savet je da se cenkate i spustite cenu.

Pored nekog od izleta mi savetujemo da, ako volite da ronite istražite i ostrvo Todo, jer ga okružuju koralni grebeni i možete videti razne zanimljive ribe i kornjače, a gore smo napisali i na kojoj lokaciji.

Uveče, ako je sezona, nemojte propustiti odlazak na plažu i posmatranje kada planktoni izlaze na obalu i svetle u mraku. Jedan nestvaran prizor za koji ne morate ništa da platite, kao ni za istraživanje onog grebena u blizini ostrva. Bitno je da nije jako svetlosno yaga]enje i jak mesec, a kod lokalaca se raspitajte kada je sezona.

Viza za Maldive

Za boravak do 30 dana turistički državljanima Srbije nije potrebna viza, ali je pre dolaska potrebno popuniti Traveller declaration, a to je isto potrebno uraditi i na odlasku. U tom dokumentu treba da popunite detalje leta, smeštaja i lične podatke, a sve ćete videti detaljno u procesu popunjavanja, a link ka istom imate klikom na dugme ispod.

Korona i PCR test i komarci

Iako zvanično na sajtu ministarstva spoljnih poslova Srbije stoji da je PCR test potreban za ulazak, nama ga niko nije tražio ni u Abu Dabiju, ni na Maldivima. Kada putujete nemojte samo gledati sajt našeg ministarstva spoljnih poslova, pogledajte i zvanične sajtove države u koju putujete. Ovo vam je informacija iz prve ruke od januara 2023.

Pitanje koje se često postavlja jeste i malarija, vakcinacija protiv nekih tropskih bolesti. Mi koliko smo čuli, a nama niko nije ni tražio bilo kakvu potvrdu o vakcinaciji, a kada se radi o malariji čuli smo da je nema. Ipak komaraca na ovom ostrvu ima dosta i jedina opcija koja nam je pomogla, ali baš dobro pomogla je ovo sredstvo. Košta u lokalnim marketima 2$, a na aerodromu 9, pa je naš savet da odete i potražite ga u nekom lokalnom marketu.

Temperatura vode i salinitet mora

Mnogi su nam na Instagramu postavljali ova pitanja, pa da odgovorimo i na njega. Temperatura vode je subjektivna stvar zaista i ako vam je bitna možete je naći na goolge-u na sajtovima za vremensku prognozu. Nama je bila prijatna, ni hladna ni topla, a vi je sami procenite spram onoga što nađete na google, mi stvarno ne znamo da li ste zimogrožljivi i kakva vam temeperatura odgovara. Ispod smo konsultovali wikipediju.

Drugo pitanje koje smo dobijali je da li je more slano, da li je kao jadransko… a odgovor i za ovo možete lako da nađete na googlu na mestu gde se neko bavio time, a wikipedia kaže za temperaturu i salinitet sledeće: “Temperatura vode je relativno konstantna tokom godine, sa prosekom od 26-28 °C u leto i 25 °C zimi. Salinitet je 34 ‰ u središnjem i severnom delu i do 35,5 ‰ na jugu.” Kome je bitno da uporedi salinitet u jadranskom moru je 38-39‰.

Pregledajte fotografije i video snimke kod nas na instagramu i sačuvane storije, pa ako je to nešto što vam se sviđa i voleli biste na ostrvo Todo onda vam ovaj post sigurno može biti od koristi.

*Tekst i fotografije su vlasništvo sajta dvaranca.com i profila dva_ranca_beg_iz_kanca i nije dozvoljena upotrebaistih bez prethodne saglasnosti.

3 komentara

 1. Zdravo. Hvala vam na informacijama, zaista puno znace. Sa prijateljima putujem upravo na ostrvo Toddoo pocetkom sledeceg meseca. S obzirom da slecemo u Male u osam uvece, odlucili smo da tu i prespavamo. Imate li detaljnijih informacija o samom gradu? Da li ste se osecali sigurno u gradu? Gde prespavati, itd?

  1. Pozdrav. Mi smo spavali na ostrvu Hulhumale, do tamo smo stigli busom od aerodroma, cena je 10 MVR-a što je povoljnije nego taksi, ali ako vas ide više ili ne možete da čekate i taksi je super opcija. Sve je bezbedno.

  2. Pozdrav Sonja. Supruga i ja takodje putujemo pocetkom marta,drago nam je da nas ima jos ako budete zainteresovani da trazimo grupne popuste za izlete. Verovatno cemo dovesti jos prijatelja ako ih nagovorimo ovih dana.Pozdrav!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *