Da li je moguće putovati kroz Portugal i spavati u kolima?

Ako ste se ovo nekad pitali odmah ćemo vam reći da je moguće, a kako je bilo nama saznajte u ovom postu.

I to sa ovim autom. 🙂

Cela avantura je počela kada smo odlučili da putujemo 3 meseca u kontinuitetu, bez povratka kući. Sedeli smo i manje od mesec dana pre puta čvrsto odlučili, kupili karte u jednom pravcu i krenuli okvirno da planiramo. Nismo ništa precizirali osim budžeta. Odlučili smo da ga ograničimo kako bi celo putovanje bilo zanimljivije, ali i zato što putujemo dugo, pa da ne potrošimo baš mnogo. Kroz Tajland, Vijetnam i Bali to nije bilo teško, a i sa Singapurom smo uspeli da se snađemo, jer smo upoznali život onih, ne tako bogatih lokalaca, a i jednu noć smo prespavali na singapurskom aerodromu. Vijetnam je bio sa najmanje izazova za budžet jer je bilo mnogo jeftinih, a dobrih smeštaja, hrane, prevoza, ulaznica,… i tamo čak nismo ni budžet prekoračili.

Pravi izazov nastaje kada smo nakon mesec i po u Aziji odljučili da se ipak vratimo poslednjeg meseca u Evropu. Sad je pred nama bio izazov da se nakon 2 meseca u Aziji sa istim budžetom provučemo i kroz Evropu. Pretraživali smo karte i kao najpovoljnije i najprihvatljivije su se ispostavili Malta iz Atine, a posle sa Malte u Portugal, pa onda nazad za Budimpeštu. Atina je bila početna evropska tačka jer smo iz Singapura našli povoljan direktan let. Ako želite da idete za Singapur to je najpovoljnije iz Atine ili iz Berlina, odakle FlyScoot ima direktne letove. Pogledajte na LINKU za više detalja.

Zahvaljujući poznanstvima smo se u Atini i na Malti uklopili u Azijski budžet, ali je onda došao Portugal. Željena destinacija mnogih putnika u poslednje vreme se osladila svima koji su imali stanove za izdavanje, a skuvala žešće gorku kafu lokalacima koji su podstanari, jer su mnogo skočile cene. Ovde nismo imali kome da se uvalimo (izuzev prva dva dana u Portu), a niko od ljudi sa Workaway-a i Couchsurfing-a nam nije odgovarao na zahtev i morali smo da kombinujemo. Ili povećati budžet ili primeniti divlje kampovanje. Pitanje je bilo tada.

Još ranije, kada smo iz Azije gledali smeštaje po Portugalu, videli smo da će biti čupavo sa budžetom. Pogled nam je redirektovan na neki baner za iznajmljivanje auta. Otišli smo malo na taj sajt, malo na neke druge i čačkajući došli do zaključka da možemo da iznajmimo auto veoma povoljno. Cena za auto bez osiguranja, ako ostavite depozit, je bila 1,6€ dnevno verovali ili ne, kada se iznajmljuje na 14 dana. Nisu neka raspala kola već kola stara maksimalno 4 godine. Kada smo iskopali informaciju koliko je depozit skapirali smo da je bolje da kupimo taj neki raspali auto nego da damo depozit za rentanje novog. Ipak shvatili smo, da ako platite 20€ dnevno, da je u cenu uključeno kompletno kasko osiguranje, pokriven ceo auto i vi nemate potrebu da razmišljate, a oni da vam pregledaju auto kad ga vratite. Ovo je zapravo bilo sjajno. Odluka je pala na kampovanje u autu. Eto nove avanture, nečeg neistraženog. Onda smo našli gomilu nekih ludih surfera na Youtube-u koji su rentali kola i spavali u istim i to sve sa daskom. Videli smo da je ideja izvodljiva i da nećemo biti jedini.

Najpovoljnije automobile
u Portugalu naći ćete na linku ispod

Car Rental Porto Airport (OPO)

Možete i peške uz okean, a i takve koji pešače smo sretali i zaista ništa nije nemoguće kada čovek prevaziđe sebe.

Ponedeljak, baš onaj za primer, ne onaj ponedeBljak, je bio kada smo došli da pokupimo auto koji smo već rezervisali dva dana pre. 28 stepeni, toplo, pirućka vetrić pored okeana, ne tako hladan. Idealno za kampovanje, ali ne baš totalno u kolima, već kombinovanje šatora i auta. Tako nam se učinilo kao bolja opcija. Stigli smo i čekala nas je Toyota Yaris 2019. godište koja će biti naša narednih 14 dana. Malo razočarani, jer smo očekivali da bude neki malo veći auto, ali kada smo seli zapravo smo videli da je prilično udobna i odlična za spavanje. Startovali smo ga i on nas je povezao u kupovinu u Decathlon. Kupili smo šator i vreće za spavanje, kad nam auto dosadi da imamo gde da se pružimo. Vreće su bile za do 20°C jer je jun, jer je Portugal, jer smo mislili da je sasvim dovoljno to. Ošacovali smo i shvatili da svi veći marketi imaju toalet, a svako selo ima bar tri takva marketa i taj izazov je u najavi rešen. Sve plaže imaju tuševe i još jedan potencijalni problem je plakao što ga je rešenje pobedilo.

Dan kada smo otišli po auto i opremu je bio sunčan i lep kao što smo i napisali i idealno vreme za tako neki poduhvat koji smo namerili da realizujemo. Krenuli smo. Prvo veče 17°C i ništa od šatora, sačekaće bolje dane. Naredno veče još niža temperatura i padala je do 12 stepeni. Ipak šator nismo širili, jer je temperatura bila ispod mogućnosti naših vreća i odlučili smo da kombinujemo spavanje u kolima i sa vremena na vreme nađemo neku sobu. Prvi razlog je bila niska temperatura noću, ali i glavni je onaj što danju hladan vetar u kombinaciji sa temperaturom od 20ak°C nije dozvoljavao da se tuširamo na plaži. Ako se osmelite na ovakav neki poduhvat shvatite zapravo da morate da se prilagodite nepredviđenim okolnostima.

Prilagodili smo se i krenuli. Prve noći smo se malo izlomili, druge je već bilo bolje, ali smo u toku noći palili grejanje, a treće smo pregurali lako, ali da ja nisam dobio temperaturu tada možda bi i nastavili i četvrto veče, a ovako smo bili prinuđeni da tražimo smeštaj. Nije sve uvek onako kako mi planiramo, a na nama je da se nerviramo ili prilagodimo. Dobro uvek je normalno da se malo i iznerviramo :D, ali na kraju sve bude ok.

Prespavali smo to četvrto veče kod nekog starog surfera kog smo našli preko bookinga i nastavili sutradan malo laganijim tempom, sveži i naspavani, bez temperature.

Tako smo od 18 dana u Portugalu 7 proveli u ovom slatkom malom “kamperu” i od toga 5 gledali ovakve zalaske sunca (kao na slici ispod). Bio je veoma udoban i iznenadio nas je. Na kraju iako smo nekim danima morali da prekoračimo budžet za 30% zbog smeštaja, nekima smo čak uspevali i da spustimo. Ipak u Portugalu smo imali najjaču avanturu i naveće izazove koje smo rešili. Shvatili smo da srećan život nije život bez izazova i problema nego se tajna krije u rešavanju istih.

Mogli bi o ovome baš detaljno da pišemo, da opišemo detaljan plan puta kroz Portugal, ali svako ima svoje neke planove i puteve koji ga nose, pa ćemo ostaviti da kreirate svoje.

U narednom postu ćemo vam dati sve potrebne korisne savete i smernice ukoliko se ikada odlučite na neki sličan poduhvat. Da vam olakšamo sa parkingom, putevima, pitanjima vezanim za iznajmljivanje auta itd.

1 komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *