Vodič za Lisabon – Šta obići i kako se organizovati?

Prvi put smo Lisabon posetili 2019. godine. Tada smo imali čak 18 dana u Portugalu, od čega smo 14 iznajmili auto i obilazili mnoga zanimljiva mesta među kojima je bio i Lisabon. Tada smo ostali nekih 3 dana što je i dovoljno za ovaj grad, ako lepo organizujete vreme. Ako biste da posetite Sintru i dvorac Penu, kao i najzapadniju tačku kontinentalne Evrope Kabo da Roko onda dodajte još dva dana. Posle 2019. smo želeli da se vratimo u Portugal, ali se to nije ostvarilo do ove godine, kada smo prvo posetili Madeiru, nažalost na jedan dan tokom krstarenja, zatim mesec dana nakon toga i Porto na 4 dana i sada i Lisabon za doček Nove godine. Porto nam se i dalje više sviđa od Lisabona, ali definitivno treba obići oba grada.

Kao i u svakom vodiču i ovde smo pored informacija šta obići podelili sa vama i kako stići od aerodroma do centra, naći smeštajture i izlete, kupite ulaznice za muzejekarte bus i za voz između gradova i opcije za transfer od aerodroma i za rent a car u Lisabonu.

Kako povoljno doći u Lisabon?

Ono što verovatno većinu interesuje jeste kako povoljno stići do ovog grada. Ima nekoliko opcija. AirSerbia i WizzAir imaju direktan let za Lisabon iz Beograda. Avio karte mogu da se nađu utorkom, i subotom već od 100€ preko WizzAira, ali često menjaju, pa proverite kada budete planirali put. Tu su i opcije agencije, mi smo ovog puta išli sa Dreamland travel pa ako ste za agenciju možemo njih preporučiti.

Ako ne nađete povoljne karte, onda je opcija ili da se malo stripite i sačekate karte po vama prihvatljivoj ceni ili da idete sa presedanjem, od Beograda do nekog drugog grada u Evropi pa odatle do Lisabona. 

Na pretrazi ispod možete pronaći avio karte, a ista će vam izbaciti najpovoljnije opcije u tom trenutku kada tražite. Pretraga vrši poređenje nekoliko sajtova za prodaju avio karata, kao i sajtove avio kompanija i daje najbolju cenu. Svi sajtovi na koje redirektuje pretraga su pouzdani, a mi savetujemo da na istima napravite nalog i budete ulogovani prilikom kupovine karte. 

Smeštaj u Lisabonu

Ako ste se uputili samostalno u Lisabon trebaće vam i smeštaj. Mi smo prvi put bili u nekom kul stanu, koji se više ne izdaje, a drugi put, sada za doček 2024. smo išli u organizaciji agencije Dream Land travel, tako da ne možemo da vam preporučimo neki konkretan smeštaj. Najbolje je da smeštaj potražite samostalno na pretrazi ispod i odaberete onaj koji vam se najviše sviđa. 

Kako stići od aerodroma do grada?

Postoji nekoliko opcija da stignete od aerodroma do grada, a to su taksi, autobus, bolt i metro. 

Najbolja opcija nam je bio metro, kako po ceni, tako i zbog brzine, odnosno manja je verovatnoća da će upasti u gužvu, kao što može biti slučaj sa autobusom i autom. 

Dok ste još na aerodromu kreću putokazi za metro, pratite ih i doći ćete do stanice, odnosno dela ispod stanice, gde su automati na kojima kupujete karte. Karta do centra u jednom pravcu izađe 2.30€, a od toga je vožnja 1.80 i kartica 0.5€, pa sačuvajte karticu jer možete samo da je dopunite za narednu vožnju pa ćete u tom slučaju povratak na aerodrom platiti 1.80€. Takođe, ako ćete uskoro opet u Lisabon kartica važi godinu dana pa je sačuvajte. Obavezno pre ulaska u metro uradite validaciju kartice na aparatima za to, u samom metrou nije bilo moguće, a ako kontrola uđe nećete se provući bez kazne, jer mnogi dopune karticu, ali je ne ponište kako bi imali za više vožnja. 

Još jedna dobra opcija, naročito ako idete posle u obilazak nekih okolnih gradova je i iznajmljivanje auta. Mi smo 2019. 14 dana imali auto u Portugalu i obišli stvarno neka neverovatna mesta koja sigurno ne bismo obilazili vozom ili busom, a na mnoga od njih smo nailazili nasumično po mapi ili usput.

Šta obići u Lisabonu?

Ako kažemo da Lisabon pruža mnogo toga to baš zvuči otrcano, ali isto tako i ako kažemo morate obavezno zvuči kao loš marketing i zato ćemo podeliti par saveta i predloga šta videti i gde ići dok ste u Lisabonu. 

Lisabon, kao i Porto ali i mnoge druge gradove, najbolje upoznajete šetajući, jer svuda ima nešto. Čak iako zabasate u neku uličicu koja na mapi nema nikakav bitan objekat imate slatke izloge prodavnica, fasade u pločicama takozvane azuležos (azulejos), a ulice su prepune detalja koji će vam skrenuti pažnju. 

Azuležos je definitivno deo kulture u Portugalu. Oblaganja fasada pločicama ima viševekovnu tradiciju. Smatra se da je ime Azulejos dobilo po plavoj boji koja je na portugalskom azul ali zbog arapske reči azulejo koja znači uglačani kamen. Sa ovim oblaganjem fasade se krenulo iz nekoliko razloga, a ni jedan prvobitno nije bio zbog dekoracije. Zbog održavanja temperature i zbog velike vlage su krenuli da oblažu kuće, a nakon velikog požara koji je zadesio Lisabon 1755. počele su da se oblažu najbitnije zgrade i crkve kako bi se sačuvale i od požara. To bi bilo ukratko o azuležosu, a detaljnije u nekom narednom postu.

U video sa Instagrama ispod podelili smo sa vama neke od zanimljivosti o Lisabonu koje nisu svakidašnje, a svakako dok ste tamo preporučujemo da zakažete i neku turu kako biste čuli još interesantnih priča i otkrili neke nesvakidašnje lokacije od lokalnih vodiča jer svaki od njih ima neku svoju. Dobre opcije za ture su i free walking ture gde ostavite neki bakšiš na kraju ali i plaćene ture na kojima vidite i čujete još zanimljivih priča, a tu su i tipske ture gastro, vinske i razne druge privatne ture.

Ako želite da se vozite prevozom i posetite dosta znamenistosti i muzeja, onda je najbolja i najpovoljnija opcija Lisbon Pass karta. Tu pored prevoza imate uključene i ulaznice u skoro sve muzeje u gradu, u Belem kulu, Žemonimo manastir, a sve detalje kao i samu kupovinu kartice možete uraditi klikom na sliku ispod.

Ako ipak odlučite da nećete ništa od tura, onda uđete u turist info, tražite besplatnu mapu i tamo će vam označiti neke od destinacija koje treba posetiti. Oni vam mogu preporučiti i neki restoran, mesto gde otići na fado i muzeje koji su vredni obilaska. 

Svakako, s obzirom da ste na to navikli ovde ostavljamo i spisak mesta koje možete posetiti, a vredna su posete.

 • Belem kula,
 • Žeronimos manastir,
 • Spomenik otkrićima – Padrão dos Descobrimentos,
 • Četvrt Alfamu, jednu od najboljih mesta u Lisabonu za fado.
 • Tvrđavu Sao Žorže (Castelo de São Jorge) – u nju se plaća ulaz, ali na jedan deo možete da odete i bespaltno,
 • Lisabonska katedrala Santa Maria Maior de Lisboa, poznatija pod nazovom Se u koji se plaća ulaz, ali impresivna jei spolja pa ne morate ulaziti ako nemate vremena ni želje,
 • Trg Komersio – glavni i najveći trg u Lisabonu
 • Trg Restauradores,
 • Trg Dom Pedro IV,
 • Akvadukt koji je pretrpeo najrazorniji zemljotres 1755. praćen cunamijem i požarom
 • Provozajte se tramvajem, najbolje brojem 28,
 • Probajte Pastel de Natu, vino ili žižinju, piće nalik na našu višnjevaču i 
 • Šetajte učicama Lisabona i upijajte.
Trg Komersio

Lisabonu je zanimljiv po mnogo čemu, a deo toga smo otkrili u ovom videu. U Lisabonu je kroz istoriju živelo i nekoliko ljudi sa naših prostora, a jedan od njih je i te kako interesantan, a u pitanju je Dušan Popov iz Titela. Za njega se sa sigurnošću može reći da je poslužio kao inspiracija za lik Džejmsa Bonda, a ako vam je ova tema zagolicala maštu istražite.

Nama su još 2019. kada smo bili prvi put zapale za oko portugalske tablice koje sa desne strane imaju žuti deo na kome se nalaze dva broja, jedan iznad, drugi ispod. Prvi označava godinu, a onaj ispod mesec prve registracije. Sada su već dosta automobila prebacili na nove tablice dok su drugi zadržali stare.

Pored mesta u samom gradu, ovih par lokacija takođe nemojte propustiti i ono što treba da vam se nađe na listi jesu i

 • Sintra i dvorac Pena,
 • Kaškaiš,
 • obiđite i najzapadniju tačku Kabo de Roka,
 • Usta pakla.

Možete ih obići u jendom danu, da li preko neke ture koju možete OVDE PRONAĆI ili u organizaciji agencije, ako sa njima dolazite ili samostalno da stignete gradskim prevozom, a u videu ispod možete videti kako sve to izgleda.

Šta od gradova i mesta u blizini Lisabona obići?

Portugal je na nas ostavio baš pozitivan utisak i koliko god da imate dana neće biti dovoljno. U posebnom tekstu ćemo napisati šta sve obići u ovoj državi, odnosno šta smo mi videli i preporučujemo.

Do ovih mesta možete autom, vozom, busom i zaista ima mnogo opcija, ali tu su i izleti i ture preko nekih agencija. Mi savetujemo GetYourGuide jer tako vam može biti i isplativije i bolje, jer ćete dodatno čuti i zanimljivu priču o ovim mestima. 

S obzirom da većina uglavnom dolazi u Lisabon zbog Lisabona i eventualno zbog Sintre i dvorca Pena, a mnoge od ovih dole pomenutih stvari zaobiđu, mi delimo spisak mesta koje smo mi posetili i koje definitivno treba obići u okolini ako ste Lisabon već detaljno obišli neki prethodni put.

 • Tomar i Fatima dva mala mesta koja će vas očarati svojom lepotom. 
 • Obidoš – neki ga smatraju za najlepši gradić u Portugalu. Uverićete se u njegovu lepotu kada odete.
 • Koimbra – veoma živopisan univerzitetski grad, najbolji pogled na grad je sa druge strane reke.
 • Aveiro – ovo mesto zovu Venecija Portugala, iako bliže Portu opet možete napraviti izlet i iz Lisabona.
 • Nazare – najbolje mesto za surf u Portugalu sa najvećim talasima.

Usput se nemojte ustručavati da uđete u neko selo uz okean, parkirate se, prošetate i odete do nekog kafića na kafu da vidite kako žive lokalci i sačekate zalazak sunca. Mnogo je lepih mesta usput koja možete videti. 

A kako da stignete do ovih gradića, koje su cene i sve druge detalje videćete na pretrazi ispod.

Internet u Lisabonu

Kao i uvek preporučujemo nekoliko opcija a to su internet dodatak operatera iz Srbije, AirAlo ili DrimSim koje su dobre opcije za esim kartice i neka lokalna sim kartica. Na aerodromu će vam u Vodafonu tražiti 25€ pa naviše, ali na trafici ili u radnji mobilnih telefona, kao i na par štandova po gradu imate kartice operatera Lyca. Tu karticu od 20+5GB interneta u trajanju od 7 dana platili smo 10€ što je najjeftinija opcija u tom trenutku. Ono što je odlična opcija, a i za mnoge novina u svetu interneta jeste i E-sim kartica koja može da se koristi na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, a tu birate određene pakete. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom.

Kretanje po gradu

Ako vam je smeštaj u centru nemate potrebu da kupujete kartu za prevoz za više dana jer sve možete peške, mada spremite se na malo zahtevnije staze, jer je dobar deo grada uzbrdo – nizbrdo ili stepenicama. Ako uzimate karte za prevoz, a planirate da se dosta vozite onda se najviše isplati uzeti dnevnu ili višednevnu kartu. 

Šta sa stvarima do odjave i nakon prijave?

Ako budete imali sreće da je smeštaj slobodan pustiće vas ranije kao i ako ste u nekom smeštaju sa recepcijom na kojoj možete ostaviti stvari onda nemate problema, ako vam stvari smetaju to možete rešiti putem ovog sajta. Tu možete pronaći vašu trenutnu lokaciju i najbliže mesto na kome možete ostaviti stvari, platiti za to i odneti im. Cene su od oko 5€ po koferu/rancu i slobodni ste za obilazak već prvog dana. Tako je i poslednjeg dana kada krenete kući.

Šta ako vam otkažu ili pomere let?

Neretko se desi da dođe do kašnjenja pa čak i otkazivanja leta, a u blog postu smo detaljno napisali kako i gde možete da se žalite i tražite odštetu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta. Postoje određeni uslovi koje morate da ispunite kako biste mogli da podnesete ovu žalbu, a sve detaljno pogledajte u OVOM BLOG POSTU, a tu je ostavljen i sajt preko kojeg podnosite žalbu za nadonkadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *