5 čarobnih destinacija koje morate obići

U današnjem blog postu vam predlažemo pet čarobnih i romantičnih destinacija. Na dve smo mi bili, a ostale 3 su i za nas još neotkrivene. Nadamo se da ćemo neke od njih posetiti ove godine. Te tri lokacije smo videli kod kolega putnika i blogera i odlučili da ih podelimo i predložimo vama. Toliko je destinacija na planeti koje su čarobne i zaista je teško izdvojiti 5, jer svaka ima nešto posebno što krije u ljudima, građevinama, prirodi. Ovo su nama 5, koje bismo u ovom trenutku izdvojili i koje ili nisu daleko ili se mogu jeftino obići. Do nekih je najlakše stići kolima, a do nekih možete naći zaista povoljne avio karte, kako smo već i objavljivali.

5. Motovun

Da krenemo od destinacije na kojoj smo i mi bili. Motovun je gradić u srcu Istre. Lociran na brežuljku i okružen vinogradima. Njega čine tri dela, na samom vrhu je najstariji i do danas je zadržao svoj srednjovekovni izgled. Do tog dela vodi 1052 stepenika.

Motovun je poznat po filmskom festivalu, dobrom vinu, tartufima, gotskom zvoniku iz 13. veka i po mitskom liku Velom Joži iz dela Vladimira Nazora.

Ono što u Motovunu ne manjka to je dobre hrane, vina, prelepog pogleda, bilo da ste u u podnožju i gledate na grad ili na vrhu i gledate okolne predele.  Zbog dobre klime motovunska šuma je jedno od najboljih mesta za tartufe, pa iste možete u Motovunu probati u kombinaciji sa raznim jelima i na razne načine. Naravno ako se dobro jede, mora se dobro i zaliti, a čime drugim nego sa vinom. Najpopularnija istarska vina su malvazija i teran. Kada lepo pojedete i popijete, samo umereno 🙂 prošetajte se unutar zidina starog grada kamenim uličicama. Ako ste malo više poneseni vinom možda se i zamislite u srednjem veku, a možda i u ulozi Velog Jože.

Do Motovuna se lako dolazi autom. Nama je bio jedna od važnijih stanica na putu korz Sloveniju i Istru u septembru 2015. godine. Uputili smo se ka Ljubljani, odakle smo sutradan odmah išli za Motovunu kom smo proveli jedno lepo popodne. Iz Motovuna smo se spustili u takođe živopisan i romantični Rovinj, gde smo prespavali i sutradan nastavili duž obale, obilazeći Poreč, Novigrad, Umag i Portorož i na kraju tog dana i Piran, gde smo i prespavali. Kako bismo izbegli tunel Učka i skupe hrvatske putarine, odlučili smo se da iz Ljubljane prvo pređemo u Istru vozeći se magistralnim putevima i odatle odemo na slovenačko primorje, pa posle do Postojine i onda nazad kući. Jedan aktivan produženi vikend. Cela Istra je prelepa, pogotovo u to doba godine kada su turisti polako na odlasku, a sunce je još nije napustilo. Preporuka da pored Motovuna obiđete i Rovinj, Piran i Ljubljanu, ako već niste. Ukoliko imate više vremena, u Istri možete obići još zanimljivih gradova i mestašca, a neki od njih su: Pula, Grožnjan, Pazin, Labin, Svetvinčenat. Neke smo i obišli na prvom putovanju 2011. u Rovinj. Topla perporuka za road trip kroz istru. Sve potrebne informacije o istri možete naći na sajtu http://www.istriaexperience.com/hr

Motovun obiđite na proputovanju kroz Istru i najbolje kolima.
Ako idete na more možete izdvojiti 2-3 dana za obilazak nekih interesantnih kopnenih gradića.

4. Bergamo

Bergamo je jedan lep italijanski gradić koji je u poslednje vreme, od kako su low cost avio kompanije počele da lete na obližnji aerodrom doživeo pojačan intenzitet turista. U Bergamo možete leteti iz Niša, Budimpešte ili Temišvara po zaista niskim cenama, a već nekoliko puta smo objavljivali razne letove za tu destinaciju. Nekako je i dalje ovaj magični gradić nepravedno u senci Milana, jer velik broj turista i dalje direktno sa aerodroma ide za Milano. Od aerodroma do Bergama možete stići lokalnim busom za 10-15 minuta. Cena karte u jednom pravcu je 2,3€, a dnevna karta je 5€.

Na aerodromu možete pokupiti brošure ako ostajete 6, 12 ili 24 sata u Bergamu, tako da iako imate pauzu između letova od par sati možete otići tamo i obići ga. Mi smo u Bergamu proveli 2 dana prošle godine, na povratku iz Maroka i baš nam se svideo. U odlasku smo bili u Milanu i Bergamo nam je zaokupio više pažnje. Da ne bismo dužili, sve potrebne informacije možete naći na zvaničnom sajtu Bergama www.visitbergamo.net/en/

Iskoristite jeftine letove iz Niša i okolnih aerodroma i obiđite Bergamo.
Za ovaj gradić vam je dovoljno jedan i po dan, pa pored njega možete obići i Milano i Lugano na primer.

3. Talin

Grad koji su nam preporučili ŠtiklaKafaKravata i koji smo nakon toga krenuli da istražujemo. Za sada samo putem interneta. Mi imamo želju da ga obiđemo negde u junu, za vreme belih noći i da vežemo sa putovanjem u Sankt Peterburg. Nadamo se da ćemo to i realizovati, a ako ne već ove godine, onda neke naredne. Svakako je na listi.

Nečiji postovi vam zaista zagolicaju maštu i olakšaju put na neku destinaciju, pa zato sa vama delimo njihove postove o Talinu i  Estoniji:
Talin Estonija
Šta videti, obići i probati u Estoniji?

Do Talina možete stići povoljno iz Bergama. Možete iz Niša ili Temišvara da se uputite do Bergama, ostanete jedan dan tamo i nastavite za Talin. Od Talina možete da se vratite nazad istim putem, a možete otići i do Sankt Peterburga avionom, vozom, autom, pa čak i kombinacijom broda i voza, a sve detalje možete videti ovde. Od Sankt Peterburga možete se vratiti nazad za Budimpeštu. Primer jednog takvog putovanja možete videti na sledećem linku.

 2. Lisabon

Lisabon i Portugal smo inače planirali prošle godine za leto i u celoj potrazi i planiranju nam je iskrsla Sicilija tako da smo ipak otišli tamo. Toliko je mesta na planeti koja treba obići, a nama zaista nije bitno kojim ćemo redom ići. Ove godine se nadamo i Portugalu. Za sve vas koji biste tamo da se uputite u sopstvenoj režiji Miloš Petrović je to lepo opisao na svom blogu u dva posta.
Prvi
Drugi

Lisabon možete kombinovati preko Milana ili Brisela ako idete Ryanair-om, ili iz Budimpešte sa Wizzairom.

1. Halštat

Pored toga što je destinacija koja je veoma popularna kod travel blogera je i jedno magično mesto čije fotografije kod svakog probude neke emocije i želju za teleportom makar na jedno popodne. Kako da odete tamo, šta da obiđete kao i mnoge druge zanimljivosti je naša prijateljica Danja napisala u svom postu. Bilo da se spremate na putovanje tamo i potrebne su vam informacije ili samo želite na nekoliko minuta dok čitate tekst da se teleportujete možete pročitati njen članak na ovom linku.

Na ovom putovanju možete obići i Salzburg, Grac, Bled, Ljubljanu u zavisnosti kako se već organizujete. Da li preko Slovenije i Hrvatske ili preko Mađarske i Austrije. Mi savetujemo Mađarsku i Austriju, iako je put duži za 30ak kilometara putarine tj. vinjete su znatno povoljnije tako da ćete platiti 10€ vinjetu u Mađarskoj i 9€ u Austriji za 10 dana.

 

3 komentara

  1. Drugari, hvala na preporuci. Talin i Motovun nisam posetila (a bas bih htela na filmski festival tamo). Super post! ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *