Turska – Aktivan odmor u antalijskoj regiji

Kada kažemo odmor i letovanje u Turskoj ljudi odmah pomisle na all inclusive i more, ali malo ko pomisli na rafting, kanjoning, paraglajding i ostale aktivnosti. Mi smo bili u antalijskoj regiji prošle godine, posetili Side, Antaliju, Alanju, Kemer i Belek, bili u nekoliko hotela sa 5 zvezdica i možemo reći da su usluga, hrana i smeštaj bili vrhunski, ali ipak ono što ćemo najduže pamtiti jesu aktivnosti. 

Mnogi tokom odmora ne izađu iz hotela, jer tamo imaju sve obroke, užine, piće i ne žele da prave dodatne troškove. Mi savetujemo da makar jedan dan izađete izvan rizorta i odete na neki od izleta ili barem do grada na neku turu. 

U ovom tekstu, kao i do sada preporučićemo nekoliko stvari. Ša obići od mesta u Turskoj u antalijskoj regiji? Gde ići na izlet u antalijskoj regiji? Pomenućemo i nekoliko plaža koje vam mogu biti interesantnte ako želite da odete van hotela, ali preporučićemo i nekoliko hotela koje smo mi posetili i koje vam preporučujemo.  

Hoteli u Turskoj koje preporučujemo

U organizaciji Filip travela posetili smo nekoliko hotela koje oni imaju u svojoj all inclusive ponudi i možemo komotno preporučiti svaki od njih. Hrana je više manje, svuda bila odlična, izbor ogroman i bio je izazov ne dobiti koju kilu viška. 

Hotel Chrystal Tat u Beleku

Matri Myra u Kemeru

Ako ne želite all inclusive i hotele sa 5* i ni jedan od ovih hotela vam nije odgovarajući na pretrazi ispod vidite opcije smeštaja u ovom delu Turske.

Aktivan odmor u Turskoj i šta posetiti

Ako letujete u Turskoj imate dosta gradova, arheoloških nalazišta, istorijskih spomenika, prirodnih lepota, ali i zabavnih parkova i aktivnosti na koje možete ići. Mi ćemo u daljem tekstu preporučiti nekoliko gradova i ono što u njima možete videti i par dobrih opcija za izlete i ture po prirodi. 

Side

Side, smešten na obali Sredozemnog mora, je prelep grad u južnoj Turskoj koji nudi spoj antičke i moderne kulture. Evo nekoliko atrakcija koje biste mogli posetiti kada se nađete u Sideu.

 • Amfiteatar. Side ima jedan od najvećih i najstarijih amfiteatara u Turskoj.  
 • Hram Apolona i Artemide je rimski hram posvećen bogovima Apolonu i Artemidi i takođe je vredan posete. Njegova impozantna arhitektura i istorijski značaj čine ga fascinantnim za istraživanje.
 • Sam istorijski grad Side odnosno stari grad se nalazi na malom i pljosnatom poluostrvu. Ovde ćete pronaći slatke jednospratne kućice sa drvenim balkonima, u lavirintu vijugavih uličica. Noću, osvetljene znamenitosti poput amfiteatra i hrama Apolona dodatno oživljavaju atmosferu.
 • Vodopad Manavgat je udaljen 7 km od grada i vredi ga posetiti ukoliko imate vremena. 
 • Faselis je na 80 kilometara od Sidea, a posle divnog putovanja uz more i posmatranje predela naići ćete na ruševine grada Faselisa. Ovaj grad su osnovali Grci sa Rodosa u VII veku pre nove ere i pruža fantastične mogućnosti za fakultativne ekskurzije, pa ukoliko ste u Sideu mi savetujemo neku turu preko GetYourGuide-a.

Alanja

Alanja je bila važna vojna baza tokom vekova za mnoge civilizacije, uključujući Rimljane, Vizantijce, Seldžuke i Osmanlije. Njena strateška lokacija na obali Sredozemnog mora doprinela je bogatoj istoriji ovog grada. Alanja i okolina nude mnogo toga zanimljivog, a ovo je nešto od onoga što možete obići. 

 • Zamak Alanja. Šest kilometara dugačak deo drevnih zidina zamka Alanje prati visok rt i ovo je muzej pod otvorenim nebom. Sa njega se pruža prelep panoramski pogled.
 • Luka i Crvena kula. Alanja je bila važna luka tokom različitih perioda. Njena luka i oktagonalna Crvena kula predstavljaju prepoznatljive simbole grada. Crvena kula je dobila ime po crvenoj opeci od koje je sagrađena i služila je za zaštitu dvorca i brodogradilišta.
 • Džamija Sulejmanije. Ova džamija je deo bogate turske kulturne baštine i vredi je posetiti. Nalazi se u starom delu grada i predstavlja primer tradicionalne arhitekture.
 • Staro rimsko pozorište. Ovo dobro očuvano rimsko pozorište je smešteno u centru Alanje. Iako je manje od onog u Aspendosu, i dalje je impresivno i često se koristi za letnje predstave i koncerte.

Antalija

Antalija je dragulj turske rivijere, predstavlja savršenu mešavinu istorije, kulture i modernog. Sa svojim zapanjujućim plažama, impresivnim arheološkim nalazištima i živahnim noćnim životom, Antalija nudi raznolike mogućnosti za sve vrste putnika, čineći je idealnom lokacijom za letovanje. Kada ste u Antaliji nemojte propustiti i neke od ovih stvari:

 • Mira (Demre). Ovaj Likijski grad čuda, poznat i kao Kale do 2005. godine sada nosi ime drevnog mesta Mire. Nalazi se u metropoli Likije i obiluje najlepšim grčko-rimskim i likijskim ruševinama u regionu. Mira je bila jedan od šest najvažnijih gradova drevne Likije, zajedno sa Ksantosom, Patarom, Olimpom, Pinarom i Tlosom. Njene ruševine uključuju impresivnu nekropolu sa grobnicama vladara i članova porodice, kao i veliki rimski amfiteatar sa 35 uzastopnih redova sedišta. Fasada amfiteatra bila je bogato ukrašena pozorišnim maskama i mitološkim scenama. Pored toga, tu je i Hram Artemide Eleuterije, koji je bio jedna od najcenjenijih građevina ovog područja.
 • Hadrijanova kapija. Ova monumentalna kapija, poznata i kao Učkapilar, deo je gradskog zida koji okružuje Antaliju. Izgrađena je tokom posete rimskog cara Hadrijana Antaliji 130. godine. Hadrijanova kapija je jedna od najbolje očuvanih građevina u Antaliji.
 • Arikanda je još jedan značajan arheološki lokalitet u blizini Antalije. Njene ruševine obuhvataju teatar, terme, baziliku i druge zgrade koje otkrivaju bogatu prošlost ovog grada.
 • Perge je arheološko nalazište koje predstavlja zaostavštinu bronzanog doba i ovde možete videti ruševine amfiteatara, stadiona, termalnih kupke i hramova.
 • Patara je još jedan značajan grad u blizini Antalije. Njene ruševine obuhvataju ostake hrama Apolona, amfiteatar, termalne kupke i druge zgrade. Patara je takođe poznata po svojoj dugačkoj peščanoj plaži pa na ovom izletu možete uklopiti i kupanje i obilazak.

Kemer

Kemer je mesto smešteno na mediteranskoj obali, nudi raznovrsne atrakcije i aktivnosti za posetioce. Evo nekoliko zanimljivih mesta i stvari koje možete videti i doživeti u Kemeru:

 • Goruća planina Jarantaš (Himera) je udaljen 1,5 kilometara od mesta Ćirali u Kemeru. Ovde možete videti impresivne ostatke hramova, pozorišta, akvadukta i grobnica ugrađenih u stene. Takođe, posetite Muzej Kemera koji prikazuje tradicionalni način života lokalnog stanovništva kroz izložbe o poljoprivredi, ribarstvu, zanatima i običajima.
 • Drevni grad Olimpos je još jedno značajno arheološko nalazište u blizini Kemera. Njegovi ostaci uključuju antički grad, amfiteatar i termalne kupke. Olimpos je takođe poznat po svojoj dugačkoj peščanoj plaži i kristalno čistom moru.
 • Likijski Olimp (Tahtalı Dağı). Ako volite planinarenje, Tahtalı Dağı (Likijski Olimp) je idealno mesto za vas. Sa vrha ove planine pruža se spektakularan pogled na obalu i okolne planine. Možete se popeti pešice ili koristiti žičaru.
 • Adrasan je slikovito mesto sa prelepom plažom i mirnom atmosferom. Idealno je za opuštanje i uživanje u prirodi.
 • Ako ste avanturista, posetite Gojnuk kanjon. Ovde možete šetati, planinariti i uživati u prirodnom okruženju.
 • Nedaleko od Kemera nalazi se Demre, mesto gde se veruje da je rođen Sveti Nikola. Ovde možete posetiti crkvu Svetog Nikole i istražiti istorijske spomenike.
 • Nomadski tematski park (Yörük Park). Ovaj park prikazuje tradicionalni način života nomada u Turskoj. Možete videti autentične kuće, zanate i običaje nomadskog stanovništva.

Lend of Legends

Ovo je mesto gde će svi ljubitelji adrenalina i zabave uživati i vreme će im proleteti. U ovom parku možete probati neke od raznih tobogana, bazena, ali i raznih rolerkostera, ringišpila i slično. Ako dolazite u ovu regiju preporučujemo da posetite i ovaj park naročito ako ste smešteniu Beleku i Antaliji. 

Rafting i kanjoning na reci Koprucay

Rafting smo probali i pre ovoga i stvarno je jedno neverovatno iskustvo, ali ne ono da ideš na rafting sa gajbom piva u čamcu, ne kontamo poentu toga. Pivo može nakon raftinga, a dok si u akciji uključiš sva čula. Pre raftinga spuštali smo se kanjonom Koprulu, prolazili korz vodu, spuštali se niz stene i ovo je bila jedna neverovatna adrenalinska avantura, a na kraju toga je došlo 500 metara spusta kroz ledenu vodu od svega 13 stepeni i nakon toga je usledio rafting. Neverovatna stvar je ta što je priroda nestvarna, a prolazi se i ispod starog rimskog mosta. Ovo je avantura koju bismo uvek ponovili i ako ste u ovom delu Turske i volite ovakve akcije i bar ste malo fizički spremni nemojte propustiti, a ispod možete videti i neke opcije tih izleta. 

Plaže u Antalijskoj regiji

Tursko more, naspram Grčkog nama nije toliko fascinantno, ali opet i ovde je dosta lepih plaža koje možete obići. Ako volite aktivni odmor verujemo da ćete pre birati neki drugi smeštaj i opciju koja nije all inclusive i da ćete obići i okolne plaže i svakog dana biti negde van smeštaja. Spram vaših afiniteta odabraćete i smeštaj, izlete i neke od plaža u ovom delu Turske, a mi preporučujemo nekoliko koje smo mi obišli, ali i neke koje su poznate i veoma popularne. 

 • Plaža Kleopatra (Alanya Belediyesi Halk Plajı). Ova javna gradska plaža u Alanji je prekrivena je zlatnim peskom i popularna među lokalnim stanovništvom i turistima. 
 • Kemer – gradska plaža
 • Cirali
 • Moonlight 
 • Goynuk
 • Camyuva 
 • Beldibi
 • Phaselis
 • Tekirova 
 • Adrasan
 • Alacasu
 • Konyaalti
 • Lara
 • Konyalti 
 • Incekum
 • Damlataş 
 • Ulaş plaža

Sve ove plaže možete pronaći na Google mapi i istražiti ih kakve su i koliko su udaljene od mesta gde ćete biti smešteni. Na nekima smo se kupali, na nekima ne. Ako dolazite u Tursku i birate all inclusive onda će vam najbitnije verovatno biti da izaberete dobru hotelsku plažu, pa se dobro raspitajte kod onih koji su već bili u tim hotelima. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *