Kako povoljno u Istanbul i šta obići tamo?

Ako nas pitate na prvu nam se Istanbul uopšte nije svideo, ali kako su dani odmicali sve smo se teže odvojili od ovog grada, a to je rezultiralo i povratkom nazad već nakon par meseci. Ima tu neka čudna energija koja vas vuče nazad, svako ko je bio, prepustio se i uživao, zna o čemu pričamo. Ne možemo čak ni reći da su Turci ovde najbolji ugostitelji, na dosta mesta u restoranima nije bilo ni toaleta, ni iterneta, niti su bili nešto ljubazni, ali kada dublje uđete u priču, kada osetite sve to nekako vam se svidi. Istanbul je moderan grad, sa starim delovima, tradicija, ali i hod u korak sa vremenom. 

U Istanbul možete otići preko agencije, ali se i samostalno organizovati, a mi ćemo u ovom postu podeliti sa vama kako je najlakše i najpovoljnije da to uradite samostalno. 

Kako pronaći povoljnu avio kartu do Istanbula?

Prvi korak da odete do Istanbula je kupovina avio karte. Ono što može biti najpovoljnija opcija, mada nije pravilo, jeste AirSerbia iz Niša ili Kraljeva, ali i WizzAir iz Budimpešte. Povratne avio karte su povoljne i mogu se naći i za manje od 100€. 

Kako ne biste gledali na raznim sajtovima ponude i upoređivali, mi savetujemo da pogledate na pretrazi ispod koje su opcije za datume kada vam odgovara da letite. Ova pretraga vam izbacuje sve opcije, low cost avio kompanije, redovne avio kompanije i sajtove za prodaju avio karata i prvo će prikazati najpovoljniju varijantu za tražene datume. Svi sajtovi koje pretraga daje su pouzdani, a mi svakako savetujemo da prilikom kupovine avio karte budete ulogovani tamo, odnosno napravite nalog

Smeštaj je posle avio karte druga veoma bitna stvar u organizaciji putovanja

U Istanbulu cene variraju i možete naći one po veoma pristupačnim cenama, kao i skupe hotele. Mi savetujemo da budete na liniji metroa kako biste lako stigli do drugih delova grada. U Istanbulu je sve raštrkano pa nema nekog pravila gde biti, ali što se tiče preporuka možda je kraj oko Galata kule najbolje rešenje. 

Smeštaj je najbolje da nađete na pretrazi ispod koja radi poređenje nekoliko najpoznatijih sajtova za rezervaciju kao što su Booking, Agoda, Expedia, ZenHotels, Trip.com… i daje najpovoljniju opciju nekog smeštaja u tom trenutnu. Sajtovi preko kojih se rezervišu smeštaji, a na koje vas prebaci naša pretraga su pouzdani, a mi preporučujemo ovih 5 koje smo gore pomenuli, ali kao i kod letova i ovde savetujemo da pre rezervacije budete ulogovani. 

Kako stići od aerodroma u Istanbulu do centra i kako se kretati po gradu?

Istanbul je ogroman grad, ima nekoliko aerodroma, a u zavisnosti sa kog idete trebaće vam od pola sata do sat u najboljem slučaju ako nema puno gužve. Zato je najbolje krenuti na vreme, naročito kada se vraćate kući. Nemamo neku univerzalnu rutu kako stići do grada i plan kao za neke gradove, ali možemo da preporučimo da na pretrazi ispod najlakše možete da pronađete prevoz. Mi kada smo gledali sa severnog aerodroma koji je na 50km od centra prevoz kombijem je bio oko 12€ po pravcu. 

Kretanje po Istanbulu je veoma lako, a gradski prevoz je odlično organizovan. Najbolje je kupiti Istanbul card, a za prevoz na raspolaganju su vam tramvaj, metro, bus, brod, a čak i javni toalet. Kartice možete kupiti na kioscima i aparatima, a ako biste malo detaljnije na tu temu, pogledajte video ispod.

Šta sve obići u Istanbulu?

Na našem sajtu postoji i vodič “Šta možeš obići za jedan dan u Istanbulu besplatno?u kome smo predložili šta je to što možete uklopiti u jedan, letnji, duži dan, ali ako putujete zimi ovo možete podeliti na dva dela. Ako vas interesuje tema šta obići besplatno u Istanbulu, možete pogledati tekst iznad, a mi ćemo ovde nabrojati i šta još treba obići u Istanbulu, njihova radna vremena. Cene ulaznica nećemo navoditi jer moguće je da se iste menjaju, ali predlažemo da ih vi svakako proverite pre odlaska tamo.

Kako proveriti cene i radno vreme lokacija u Istanbulu? Radno vreme najbolje možete proveriti na Google mapi kada pretražite tu lokaciju, a nekada tu možete videti i cene, međutim cene je ipak najbolje da pogledate na nekom od ova dva sajta, na kojima ujedno možete i kupiti karte za te lokacij i tako izbeći čekanje u redu. Prvi je Tiquets, a drugi je Musement

Takođe, odličan način za obilazak Istanbula jesu i neke organizovane ture, a neke su veoma zanimljive i na totalno drugačiji način će vam predstaviti znamenitosti ovog grada. 

Ovo su neke od lokacija koje treba posetiti dok ste u Istanbulu pa ih iskombijute sa onim iz teksta koji smo linkovali gore. 

 • Aja Sofija. Za ovo mesto verujemo da će vam svakako biti na listi
 • Plava džamija (Sultanahmet Camii)
 • Topkapi palata
 • Podzemna cisterna (Yerebatan Sarnıcı)
 • Grand Bazaar, mesto gde ćete se cenkati i osetiti čari trgovine
 • Spice Bazaar (Bazar začina)
 • Sveti Stefan pravoslavnu crkvu
 • Balat kvart sa uskim šarenim uličicama
 • Kadikoj. Pređite Bosfor koristeći trajekt i istražite Kadıköy, popularni deo azijske strane Istanbula.
 • Moda. Ovde možete da šetate uz obalu, a tu je i Moda Park i Moda iskele koje su popularne destinacije. Sa azijske strane je odličan pogled na grad. 
 • Na azijskoj strani još jedan lep deo koji ćete na mapi naći kao Kuzguncuk evleri, a nalazi se u kvartu Uskudar. 
 • Prinčeva ostrva (Adalar). Preporučujemo da uhvatite trajekt i posetite Prinčeva ostrvima, poznatim po svojoj lepoti i mirnom okruženju 
 • Galata kulu nemojte zaobići dok ste u Istanbulu, kao i ceo ovaj kvart bilo da želite da se popnete ili samo da je posmatrate i fotografišete od dole.
 • Istiklal Street (Istiklal Caddesi) je mesto, koje vam je kao i još neka od nabrojanih mesta besplatno za šetnju i idealno za kupovinu u nekim od butika, kao i odlazak u neki od kafića i restorana. Takođe kada ste već ovde posetite i trg i park Taksim.
 • Obilazak bosfora brodom je isto odlična opcija da provedete jedan deo dana u Istanbulu, a ovde možete videti neke od tura. 
 • U Istanbulu, ako imate vremena možete posetiti i neki od brojnih muzeja.
 • Dolmabahce palata je bila rezidencija sultana u Osmanskom carstvu, a nalazi uz obalu Bosfora i predstavlja važan deo turske istorije. Kasnije je korišćena za ceremonijalne svrhe tokom vremena Republike Turske.
 • Chora crkva (Kariye Müzesi) je poznata po svojim izuzetnim mozaicima i freskama koje datiraju iz vremena Vizantije.
 • Sulejmanova džamija je mesto odakle se pruža neverovatan pogled na Istanbul.
 • Gulhane park se nalazi u blizini Topkapi palate i odličan je, naročito u letnjim danima kao beg od vrućine i predah od obilazaka.
 • Yedikule tvrđava (Zidovi Jedinog stuba): Ovaj utvrđeni kompleks datira iz doba Rimske imperije i bio je važan u istoriji Istanbula.
 • Beylerbeyi palata (Beylerbeyi Sarayı) je još jedna impozantna palata sa otmenim arhitektonskim detaljima, smeštena na azijskoj strani Bosfora.
 • Miniaturk je park gde možete videti minijature poznatih turskih znamenitosti i objekata.
 • Rumeli tvrđavae iz 15. veka je još jedno mesto vredno obilaska u Istanbulu, a odavde se pruža prelepi pogled na Bosfor.
 • Pierre Loti Hill je brdo koje nudi panoramski pogled na Zlatni rog i grad.

Kada je Istanbul u pitanju ovako možemo do sutra da nabrajamo lokacije, nešto iz vlasitog sećanja, nešto konsultujući Google mapu i chat GPT, a jedno je sigurno koliko god dana da ostajete, pa čak i mesec, svakog dana možete nešto novo da obiđete. 

Kako rešiti internet na putu?

Još jedna stavka za kraj, a to je internet. Internet na putu nam je neophodan, kako zbog mapa i navigacije, tako i zbog posla, ali i sporazumevanja ako ne uspemo na engleskom, što u Istanbulu, a i Turskoj nije nemoguće. Kada idemo na par dana uplatimo roming dodatak, kada smo duže od nedelju dana rešavamo sim karticu u državi u koju idemo i oslanjamo se na WiFi u smeštaju. U Turskoj kada smo bili sim je bio dosta skuplji nego u nekim drugim državama, pa tako ispod 30ak € nismo uspeli da nađemo ni jedan paket sa pristojnom količinom GB. Ono što je odlična opcija, a i za mnoge novina u svetu interneta jeste i E-sim kartica koja može da se koristi na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, a tu birate određene pakete. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom.

Ko organizuje ovo putovanje?

Mi nismo agencija, niti agenti za putovanja, mi ne prodajemo avio karte, ne uklapamo budžet i ne planiramo putovanja. Sve što ovde izbacimo su isključivo koraci koji će vam pomoći u samostalnoj organizaciji, a ako vam isti znače, olakšavaju vam putovanje i koriste da uštedite možete nas podržati jednokratnim donacijama ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *