3 NAJJEFTINIJE DRŽAVE u koje smo putovali DO SADA

Do sada smo posetili preko 50 država, ali po pristupačnosti odnosno jeftinoći se 3 izdvajaju iznad ostalih. U te tri države su hrana u restoranima, namirnice u prodavnicama, prevoz, piće i sve druge stvari dosta povoljnije nego bilo gde drugde gde smo putovali. Razlike u cenama su jako male i jako je teško izdvojiti jednu ispred druge, ali opet, po cenama prevoza, obroka, ulaznica za atrakcije, pića… poređaćemo od “najskuplje” do najjeftinije.

3. Pakistan

Ako uopšte može da se kaže najskuplja povoljna država jer smo i ovde mnoge stvari plaćali prilično malo. Opet ako poredimo cene u restoranima u sve tri države ovde je možda najskuplje. Ovde smo obrok plaćali od 4 – 5€ pa naviše, dok je u drugima moglo svašta da se nađe i za 1-2€ u restoranu. Sa druge strane ovde smo prevoz sa severa zemlje do Islamabada, što je udaljenost od 700 kilometara užasnim putevima i vožnja koja je trajala 16 sati, platili 80€ za celo vozilo. Uber smo po Islamabadu, Karačiju i Lahoreu plaćali oko 1€ za vožnju od oko 6-7km.

Ako želite da putujete u Pakistan, odmah da vam kažemo da možete samostalno, a kako da to organizujete potražite kod nas na stranici organizuj putovanje korak po korak.

2. Vijetnam

U Vijetnamu smo za mesec dana boravka potrošili 830€ na hranu, piće, prevoz, smeštaj, izlete… sve ukupno za nas dvoje. Bilo je ovde i restorana i ceđenih sokova dosta, svežeg voća, 4 izleta preko lokalnih agencija, ali i prevoza između gradova od krajnjeg severa pa skroz do juga. Definitivno bi Vijetnam bio najjeftiniji, da smo ovde bili skorije, ali s obzirom da je prošlo 5 godina i da smo čuli da je malo poskupelo, ne možemo ga staviti na prvo mesto. Ovde smo oboje jeli u restoranu za 1,2€, pivo plaćali 0,3€ u kafićima, ali i kafe po 0,2€ dok smo ceđene sokove plaćali od 0,2 do 0,7€.

Ako planirate u Vijetnam mi smo napisali detaljan vodič do ove države i savetujemo da ga pročitate.

3. Uzbekistan

Ovu državu smo posetili prošle, 2023. godine i neke stvari su bile nerealno povoljne. Cene ulaznica za sve atrakcije nisu više od 4€, dok je većina po 1€. Tradicionalni obrok smo plaćali između 2 i 3€, dok smo vožnju Yandexom (Uber) plaćali oko 1€ za 5 kilometara. Ovde je najjeftiniji gradski prevoz kojim smo se vozili do sada, a cena u Taškentu, glavnom gradu je 0,12€ i metroom i busom. Ako do sada niste razmišljali o ovoj državi, savetujemo da je stavite na listu.

Sve ove države iako su povoljne imaju i te kako dobru turističku i avanturističku ponudu i definitivno ih treba posetiti. Ako se pitate kako putovati tamo tu je naša stranica za organizaciju ili stranica na kojoj možete naći prevoz i smeštaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *