Zašto otputovati u Uzbekistan i šta videti tamo?

Uzbekistan je država koja je veoma popularna među turistima u svetu ali kod nas i nije toliko. 

Nama je već nekoliko godina Uzbekistan na listi država koje želimo da posetimo. To i nije čudno s obzirom na našu strast ka putovanjima i istraživanju i to da želimo da vidimo i obiđemo mnogo toga, ali drago nam je da se i dosta vas javilo koji ste nam rekli kako dugo želite i planirate u Uzbekistan. Drago nam je i da smo nekima od vas približili ovu destinaciju i da su nakon naših objava dobili želju da posete posebno Samarkand i Buharu. 

Mi ćemo u ovom tekstu da vam napišemo kako najpovoljnije možete stići tamo, gde i kako naći smeštaj, šta da obiđete i gde da nađete ture i izlete, kako da se krećete između gradova, kao i da otklonimo neke nedoumice i predrasude koje se vezuju za Uzbekistan, pa da krenemo od toga šta treba znati pre odlaska. Ovo na fotkama ispod vam je Uzbekistan, a verujemo da je to za početak dovoljno da vam zagolica maštu.

Šta treba znati pre odlaska u Uzbekistan?

Uzbekistan je veoma bezbedna država. U ovoj bivšoj sovjetskoj državi ljudi su srdačni, mirni i gostoljubivi. Veoma je čisto na ulicama, nema išaranih fasada i smeća i ovo nam je bio najveći šok. Iako u teoriji muslimanska država, dosta njih su ateisti usled svih godina pod komunizmom i ako dolazite kao i mi za vreme Ramazana lako ćete da nađete mesta gde možete jesti u toku dana. 

Valuta je uzbekistanski sum i za 1€ dobijalo se u aprilu 2023. oko 12.000 suma dok je početkom 2024. kurs 13.400, tako da ste već milioner kada promenite 100€. Novac možete menjati na mnogo mesta, mi smo često i na pijaci kod dilera, kao kod nas ‘90. Savetujemo da imate aplikaciju konvertor valute na telefonu radi lakšeg snalaženja i preračunavanja kada nešto kupujete.

Samarkand – muzej na otvorenom

Za snalaženje po gradovima i kretanje u Uzbekistanu najbolje je da koristite Yandex mapu, kao i Yandeks aplikaciju za taksi koja je slična Uberu.

Viza za Uzbekistan državljanima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore nije potrebna za boravak do 30 dana, a niko nam nije tražio dokaz o smeštaju, adresu, a ni povratnu kartu.

Kako najpovoljnije otići u Uzbekistan?

Najpovoljnija opcija da stignete u Uzbekistan je iz Beograda ili Sarajeva do Abu Dabija, pa onda do Samarkanda ili Taškenta Wizzom, ali ima i opcija preko Istanbula. Kako bi videli sve opcije najbolje je da na pretrazi ispod pogledate koje su cene. Od Abu Dabija do Samarkanda Wizz ide svaki dan, a do Taškenta ponedeljkom, sredom i petkom. 

Povratne avio karte od Beograda do Uzbekistana možete često da nađete za oko 200€, a bilo je termina kada smo ih nalazili i za 130€.

Šta obići u Uzbekistanu
i koliko je dana dovoljno?

U zavisnosti šta sve želite da obiđete biće vam potrebno od 5 do 15 dana. Mi smo ostali nekih 8 dana i za to vreme obišli Samarkand, Buharu i Taškent. Naša preporuka je da letite za Taškent, a vratite se iz Samarkanda ili obrnuto ako je takva opcija za karte dobra. 

Pored Buhare, Taškenta i Samarkanda na mapi turista je obično i Kiva, kao i Aralsko more koje je na drugom kraju države. Aralsko more odnosno jezero je doživelo ekološku katastrofu usled ljudske polepe i “napretka” za vreme Sovjetskog Saveza. Odatle se crpila voda kako bi se navodnjavao pamuk i to se nije radilo baš planski što je dovelo do isušivanja ove vodene površine na granici Uzbekistana i Kazahstana. Do ovde je malo komplikovano stići u supstvenoj režiji pa mi preporučujemo neku od ovih tura. 

Šta obići u Samarkandu za 3 dana?

U Samarkandu postoji 5 važnih lokacija koje ne treba propusti, a s obzirom da za svaku treba u proseku po 2 sata, to sve možete sa pauzama za ručak i piće da uklopite u dva dana. Za jedan lagan i opušten obilazak 3 dana je idealno, bar iz nekog našeg iskustva.

Lokacije koje ne treba propusti dok ste ovde i cene ulaznica koje su bile u aprilu 2023. godine. Vi svakako proverite koje su cene sada, ali ne verujemo da je značajno poskupelo.  (13.400 suma je 1€)

 • Registan trg – 50.000
 • Shah-i-Zinda – 40.000
 • Hazrat Khizr džamija – besplatno
 • Bibi-Khanym džamija – 30.000 suma
 • Amir Temur mauzolej – 20.000
 • Posetite i Siab bazar – besplatno

Šta obići u Buhari i koliko je dana dovoljno?

Mi smo i za ovaj gradić odvojili 3 dana, ali nam je 2 bilo sasvim dovoljno. Ovde se arhitektura malo razlikuje od one u Samarkandu, što možete videti na slikama ispod, ali ima delova koji liče. 

Ovu su stvari koje preporučujemo da posetite:

 • Tvrđava Ark
 • Kalyan trg gde su istoimeni džamija i minaret
 • Ulugbek medresu
 • Pijacu Tim Abdulla Khan
 • Lyabi Khauz trg gde se nalazi jezerce i restoran Labi Hovuz koji preporučujemo jer su cene pristupačne, lep ambijent, a hrana odlična.
 • Nodir Devonbegi medresu
 • Chor Minor medresu
 • Džamiju Bolo Hauz

U Buhari je za većinu stvari besplatn ulaz, mada se za ulazak na trvđavu i još neka mesta plaća, ali cene su i više nego pristupačne svuda. Sve je više manje stacionirano u starom jezgru grada i lako se stiže peške.

Šta obići u Taškentu i koliko je dana dovoljno?

Za Taškent vam je dovoljno i jedan dan. Mi smo ostali dva, pa smo videli i neke moderne kvartove, parkove, videli kako živi malo bogatije stanovništvo. Ovde nema puno značajnih istorijskih objekata, više je kombinacija modernog i sovjetskog grada. Široki bulevari, a ne tako gust saobraćaj, tu je i najjeftiniji metro u kom smo se do sada vozili, karta je bila samo 12 centi. 

U Taškentu preporučujemo da obiđete ova mesta i jedete čuveni pilav u restoranu Besh Qozon, a on izgleda ovako.

 • Amir Temur trg
 • Hast-Imam kompleks unutar koga su Tilla-Sheikh džamija, Biblioteka Svete knjige i Mausolej Kaffal Shashi
 • Čorsu pijacu
 • Trg nezavisnosti 
 • Memorijalni park žrtvama represije


Smeštaj u Uzbekistanu

U Uzbekistanu smo bili smešteni po manjim hotelima i gostinskim kućama, koje su bile veoma čiste i uredne, a cena za noćenje za dvoje sa doručkom je bila od 25-30€. U Samarkandu to je bio smeštaj Retro Amir, u Buhari Uzbegim Family guest house, on nije bio baš poseban ali je odlična lokacija i dobri domaćini. U Taškentu uopšte nismo bili zadovoljni smeštajem, pa ne možemo ni da preporučimo. Mi vam ostavljamo opciju da pronađete smeštaj putem naše pretrage koja kombinuje nekoliko poznatih sajtova za rezervaciju smeštaja kao što su Booking, Agoda i Expedia i daje najbolju cenu. 

Neke od cena u Uzbekistanu

Za prevoz po gradu i od aerodroma, železničkih stanica je najbolje da koristite Yandex, a za neku vožnju od 5-6km platićete manje od 1€, a ako koristite taksi takva vožnja će biti 5-6€.

Cene u restoranima su dosta povoljne, pa tako njihov tradicionalni pilav često košta oko 3€, mada smo ga plaćali i 2, kafe smo pili i za 0,6 i za 1,8€ dok su čajevi od 0,5€ za dvoje komotno jer se dobije pun čajnik, pivo od 1,5€ pa naviše.

Najskuplja ulaznica koju smo platili u Samarkandu je oko 4€.

Dovoljno je da pogledate ovaj video i da shvatite da je dosta povoljno.


Kretanje po Uzbekistanu između gradova

S obzirom da smo sleteli u Samarkand, dalji plan puta nam je bio do Buhare, pa za Taškent i onda dalje kopnenim putem za Kirgistan. Od aerodroma do grada smo stigli Yandexom i to je povoljnija opcija nego taksi, ali dobra opcija je i da zakažete prevoz online. 

Za kretanje između gradova u Uzbekistanu najbolja opcija je voz, a to i sve druge opcije imate klikom na ovaj link. 

Do Buhare se stiže od Samarkanda vozom za dva i po sata, a cena karte je bila kada smo mi bili oko 7€ po pravcu. Postoji i brzi voz koji je tamo za sat i po, ali se karte rasprodaju nekoliko nedelja pre i cene su veće.

Kada stignete do železničke stanice u Buhari imate još nešto manje od 15km do centra grada i najbolja opcija za to je Yandex aplikacija. Redovan taksi nam je tražio 8 puta više, dok nas je Yandex vozio za manje od 2$. Taksista nas je ubeđivao kako Yandex ne dolazi na stanicu i kako će nam on dati istu cenu, a to je navodno 15$. Ako dolazite, ne nasedajte na te fore. Mnogi taksisti izgleda svuda pokušavaju da navuku turiste koji se nisu spremili. 

Od Buhare smo do Taškenta opet išli vozom i tada smo se vozili nekih 8 sati, karta je nešto skuplja. Vozovi su tačni, uredni, tokom vožnje prolazi odoblje i prodaje grickalice, piće, sladolede, slično kao u avionu. 

Šta treba znati pre svakog putovanja?

Bilo da putujete u Uzbekistan ili neku drugu državu ovo su neke od stvari koje treba znati i mogu da vam budu od koristi. 

Ako vam je prtljag višak dok obilazite neki grad možete potražiti gde da ga odložite na ovom sajtu.

Ako vam otkažu let to možete naplatiti i do 600€, a sve detalje imate ovde.

Kako da vam low cost kompanije ne naplate više nego što je potrebno i kako dodatno da uštedite imate u ovim tekstovima:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *