Šta nam se svidelo na Zanzibaru, a šta nije? – Vodič za Zanzibar 

Dugo smo planirali da idemo na Zanzibar, ali s obzirom na velik broj turista koji idu tamo u poslednje vreme malo smo promenili planove. Ipak biramo neke mirnije destinacije, gde nisu velike gužve, a kako smo mislili da Zanzibar trpi veliki broj turista odustali smo. Međutim, desila se jedna dobra ponuda u poslednjem trenutku koju smo morali iskoristiti i evo nas sada tamo, da se uverimo lično kako je zaista tamo. Ono u šta smo se uverili nakon 8 noćenja i 9 dana koliko smo proveli ovde je da i nije tako velika gužva i da imate prostora na plaži za sebe, da nema guranja.

U ovom postu napisaćemo kako smo mi išli na Zanzibar, kako možete samostalno, da li se isplati, šta treba da znate pre odlaska tamo i šta se to nama svidelo, a šta nije. Da krenemo redom od toga kako smo išli i kako vi možete otići. 

Kako smo organizovali putovanje na Zanzibar?

Iako smo samostalno organizovali mnoga putovanja, ovog puta smo stavili sve na papir, računali i shvatili da nam se više isplati last minute ponuda koju smo našli na sajtu Globetrackera. U tom trenutku nismo pronalazili povoljne avio karte bez prevelikog cimanja, a i to i što je bilo povoljno je bilo na granici isplativosti i ti letovi su trajali po 30+ sati i onda smo odlučili da idemo preko agencije. S obzirom da Globetracker ima uključene sve izlete u cenu, smeštaj i doručak, avio karte sa taksama, transfere, trebalo je preračunati i koje su opcije za samostalno putovanje. Ako biste i vi tako nešto pogledajte ponudu kod njih, ali ako biste samostalno da organizujete putovanje na Zanzibar onda pogledajte opcije kako možete pronaći avio kartu, smeštaj, izlete, prevoz, transfere i sve drugo, a u daljem tekstu idemo stavku po stavku. Pre svega toga da napišemo šta treba da znate pre odlaska na Zanzibar. 

Šta treba znati pre odlaska na Zanzibar?

Vremenska zona na Zanzibaru je dva sata više u odnosu na nas. 

Valuta je zanzibarski šiling i za 1€ dobijate 2700 šilinga, dok i sa dolarom možete svuda plaćati i za $1 dobijate 2500 šilinga. 

Viza se dobija na licu mesta i košta 50 dolara ili evra, pa bolje da spremite dolare. Za vizu za Zanzibar se popunjava formular sa ličnim podacima i informacijama o smeštaju i nismo čuli da su nekoga odbili. 

Internet je na mnogo mesta loš i zato savetujemo esim ili neku lokalnu sim karticu. 

Sim kartica je obično sa malim paketom interneta i cena za paket od 7Gb interneta u trajanju od 7 dana iznosi 10 dolara. Procedura je takva da ostavljate otisak prsta, pasoš, slikaju vas…

Brzina usluge u restoranima je relativna stvar. Ima restorana u kojima brzo stiže hrana, ali u večini treba dosta vremena, pa će se destiti tako da čekate jaja 45 minuta i nekada i kafu pola sata. Nije svuda tako i nije uvek, sve zavisi od toga ko radi u tom trenutku. Budite strpljivi.

Cenkanje je ovde poželjno, ako nećete da prođete skupo i nemojte da vas bude sramota.

Zaštitni faktor je obavezan i to najbolje 50, jer je ovde veliko UV zračenje. Takođe šešir ili kačket obavezno nosite i najbolje da što više gledate da pobegnete u hlad. 

Plima i oseka na Zanzibaru su izraženi i treba pratiti prognozu ako želite da se kupate i da spram toga kombinujete izlete. Plima i oseka zavise od meseca i kada je on pun ili mlad tada je najjače izraženo. Ako idete sa Globetrackerima oni svakog dana prate to i planiraju sve izlete spram toga, pa je to razlog što se dan pre  obaveštavate o izletima narednog dana. 

Cene na Zanzibaru. Iako lokalci nemaju zavidne prihode, opet se cene diktiraju spram turista i na mnogo mesta su slične, pa čak i veće nego kod nas. Tako je kafa od 1,7€ pa naviše, pivo od 2,5 do 4€, kokteli od 5 do 10€, dok su pice od 6 do 10€ za margaritu, a ostale porcije hrane u proseku oko 10€, ali smo na primer u mestu Paje na plaži jeli najbolju hobotnicu za oko 7€ i to je u porciji bilo čak 2 manje, kao i tuna odrezak po istoj ceni. Lokal se zove Summer beach Paje.  

Vakcina je često pitanje koje dobijam i da kažemo da ona za Zanzibar nije potrebna, dok za kopneni deo Tanzaije, odlazak na safari i u unutrašnjost jeste. Ako mislite da je potrebno uzmite neke tablete za malariju.  

Avio karte za Zanzibar

Povoljne avio karte za Zanzibar smo često nalazili iz Milana, ali opet kada platite na primer Wizzair iz Beograda, dodate prtljag trebaće vam oko 600€ samo za avio karte od Beograda do Zanzibara u najboljem slučaju. Druga opcija je Amsterdam, jer KLM ima direktan let. 

Naravno i iz Beograda isto imate opcije za vezane letove do Zanzibara i možete pronaći avio karte preko Dubaija sa kompanijom FlyDubai ili preko Dohe sa Qatar Airways. Mi ispod ostavljamo opciju kako da samostalno pretražite avio karte do Zanzibara. Samo pratite korake i naš savet je da se na sajtu na koji vas redirektuje pretraga registrujete pre kupovine avio karata ako je moguća ta opcija, a ako nije za sve korake uzmite screenshot za svaki slučaj. 

Smeštaj na Zanzibaru

Ako na Zanzibar dolazite isključivo da biste se kupali onda možda najbolje da odete na sever ostrva, jer su tamo najmanje izraženi plima i oseka, a za to savetujemo mesto Kendva. Ako ipak želite da kombinujete obilaske i kupanje, noćni život, da vidite kakav je lokalni život, preporučujemo mesto Paje. Smeštaj možete pronaći preko bookinga ili pretrage koju mi imamo na sajtu i koju ostavljamo ispod. Ako koristite ovu pretragu ispod treba da znate da ona poredi nekoliko sajtova za rezervaciju smeštaja i daje najbolje cene. Ako na primer gledate neki smeštaj na Zanzibaru preko Agode i Bookinga verovatno neće biti identične cene, pa da ne biste morali da idete na sve te sajtove pojedinačno naša pretraga će uraditi to poređenje za vas i izbaciti vam sve opcije i cene. Uštedećete vreme, a verovatno i novce. 

Rizort Khulala – svirka na bazenu

Izleti na Zanzibaru i šta sve obići

Ako se odlučite da idete kao i mi preko Globetrackera u cenu su vam uključeni svi izleti kao što smo već i napisali gore. Neke agencije takođe imaju uključene pojedine izlete u cenu, ali to budu samo obilasci nekih plaža, školu i ono što ne iziskuje dodatne troškove za ulaznice, brodiće i slično dok sa Globetrackerima idete i na ostrvo kornjača, farmu začina, plivanje sa delfinima na otvorenom moru i još dosta toga. 

Ako je vaš izbor da samostalno obilazite onda treba znati gde tražiti izlete i na koji način se organizovati. Za razliku od nekih drugih destinacija koje smo mi ranije posetili ovde je dnevni najam vozila sa vozačem bio definitivno najskuplji i koštao je oko 80€ da vas odveze na nekoliko lokacija. Ako se to deli na 4 to je onda još i ok. Ako poredimo recimo sa Balijem, tamo smo to plaćali od 40 do 60 dolara i on je sa nama bio po 10 sati dnevno, dok ovde koliko smo čuli oni vas vozaju maksimalno 5-6 sati.  

Ako želite da samostalno istražujete Zanzibar ovde ispod možete pronaći neke od izleta.

Mi preporučujemo definitivno Sotun Taun i plivanje sa delfinima

Ono što predlažemo da obiđete dok ste na Zanzibaru jesu:

  • Farma začina
  • Plaže Mtende, Kendwa, zanzibarski Maldivi
  • Stonetown – glavni grad Zanzibara i tu posetite muzej i pijacu robova.
  • Odlazak na neki peščani sprud
  • Morske zvezde – savetujemo da ih ne dirate jer ih tako uništavate, bilo da provedu vreme iznad vode ili ne, nije dobro za njih. Možete ih videti i snimiti i pod vodom, nema potrebe da ih držite u ruci zarad instagram fotke. 
  • Plivanje sa delfinima i tu savetujemo da ih ne uzmeniravate i ne skačete iz čamca na njih. 
  • Ostrvo kornjača
  • Neku lokalnu pijacu 
  • Restoran The Rock
  • Licitaciju ribe na plaži u nekom od sela

Šta nam se svidelo na Zanzibaru, a šta nije?

Zanzibar je po nama odlična destinacija na kojoj možete iskustiti lokalni život, videti razne zanimljive prirodne lepote, upoznati se sa bogatom istorijom ali i kupati se u okeanu, plivati sa delfinima, roniti, pa čak kada je sezona kitova videti i njih. Zanzibar je idealan i za aktivni odmor i za pasivni, za avanturu i za ležanje na plaži. Zanzibar se treba iskusiti i definitivno vredi. Svidela nam se dakle sadržajnost ostrva, hrana koja podrazumeva dosta sveže ribe i morskih plodova, kao i veoma ljubazni lokalci. 

Znamo da vas onda druga strana više zanima, pa da podelimo i ono što nam se nije svidelo na Zanzibaru.

Na Zanibaru nam se nije svidelo to što ćete na mnogo mesta čekati prilično dugo na hranu, kao i piće (nije bio slučaj u Summer beach Paje), prilično su lenji i usporeni.

Nije nam se svidelo to što oseka zna da bude mnogo izražena na nekim mestima, pa kada je to kupanje u okeanu je nemoguće i tada treba koristit vreme i obilaziti Zanzibar i otići na neko drugo mesto na kupanje, da li na sprud ili neko drugo mesto gde se to manje oseti.

Oseka kod restorana The Rock na Zanzibaru.

Nisu nam se svidele ni česti prekidi struje, ali dobra stvar je to što mnogi rizorti imaju generator pa se problem brzo reši i zato savetujemo da se raspitate da li ga imaju pre nego rezervišete smeštaj. Khulala u kojoj smo mi bili ima. Kada nestane struje loše je to što nema ni vode, jer pumpe rade na struju.

Nemojte se nervirati i ništa očekivati i sve će biti lakše. Opustite se, uživajte i prebacite se u njihov mode pole pole odnosno lagano i bez stresa i hakuna matata, nema problema jer ih zaista često i nema.

Kretanje po Zanzibaru

Po zanzibaru imate kombije i mini buseve koje prevoze lokalno stanovništvo i ako dolazite samostalno, bez agencije savetujemo da probate i taj vid prevoza, ali ako biste brzo da stignete negde onda je najbolje pronaći auto i vozača i tako se kretati. Opcija iznajmljivanja auta ili motora je moguća, ali budite sigurni da vas ni jedna policijska patrola neće preskočiti i da ćete kod svake ostaviti koji šiling. Nakon Indije, a sada i Zanzibara vidimo da je za neke destinacije elegantnije ići sa agencijom, ali svakako ako ste avanturisti i volite da se snalazite verujemo da ćete se snaći.

Mi smo ovog puta imali osećaj da smo na ekskurziji, jer je sve bilo organizovano, nismo mislili ni o čemu. Bile su organizovane i žurke i izlasci, kao i obilasci tokom dana, a sve su prilagođavali tako da plimu i oseku skoro i da ne osetimo. Na sve to je ekipa bila odlična pa je baš bilo kao ekskurzija uz puno smeha, priče i druženja i da smo išli samostalno sigurno ne bi bilo tako, ali bismo možda malo više u tom slučaju upoznali lokalni život. Sve ima svoje prednosi i mane.

Zanimljivosti o Zanzibaru

Zanzibar ima mnoge zanimljive priče kako one od nekoliko vekova pre, tako i dešavanja u novijoj istoriji. Takođe ako odete na neku turu kroz Stoun Taun (Stone Town) čućete i mnogo teške i potresne priče vezane za koloniste i robove koji su ovde prodavani.

Zanziba je bio nekoliko puta kolonija, a najteže im je bilo za vreme vladavine Omana. Iako nas je ovaj podatak prilično iznenadio, jer smo 2022. posetili Oman i imali prilike da se uverimo u gostoprimstvo i dobrotu ovog naroda ipak se radnja dešava početkom 18. veka kada su bile malo drugačije okolnosti i oni koji su vladali. Jedno vreme je glavni grad Omana bio upravo na Zanzibaru. Na Zanzibaru u Stoun Tounu se nekada nalazila pijaca robova i definitivno je ovo priča koja ne sme da se zaboravi i da se dozvoli da se ikada ponovi. Na ovu pijacu su se izvodili zarobljeni ljudi i njihova snaga i izdržljivost su se testirali bičevanjem. Onaj ko nije pokazivao bol imao je jaču cenu. Robovi koji nisu bili prodati odvodili bi se u prilično male i mračne prostorije gde ih je bilo mnogo. Petkom su se praznile te ćelije, kako bi bilo mesta za nove robove i oni stari su izvođeni na pijacu i prodavani po manjoj ceni. Kaažu da je od ovoga nastao black friday odnosno crni petak i zato sledeći put kada budete trčali da kupite nešto tog dana setite se ovih izmučenih, otetih ljudi i zapitajte se da li i vi robujete konzumerizmu i nasedate na marketinški trik. 

Pored ove strašne priče na Zanzibaru ćete čuti i one manje strašne i lepe. Jedna zanimljivost je i ta da je Fredi Merkjuri rođen na Zanzibaru i da je živeo u Stoun Tounu prvih 15 godina života, a da većina Zanzibaraca nije ni čula za njega. Oni koji znaju za njega kažu da na Zanzibaru verovatno nije poznat jer im njegova muzika ne leži. Zazibarci vole Marlija. Iako neki podaci o tome koliko je to dugo Fredi Merkjuri živeo na Zanzibaru govore da je to bilo mnogo manje, tačnije do sedme godine, informacija da je rođen i živeo tu je svakako tačna. Otac mu je imao indijsko, a majka iranksko poreklo. Njegovo ime je bilo Farok Bulsara. 

Još jedna zanimljiva priča se vezuje za Zanzibar i restoran The Rock. Naime jedan Italijan je 2009. na 50 godina zakupio ovu stenu sa malom ribarskom kućicom i dogovorio se da mesečna kirija bude 150€ i to zakucao ugovorom. Sada kada je Zanzibar postao turistički popularan, a njegov restoran proglašen za jedan restorana na najboljem mestu na svetu i isti dospeo na poštanske markice Tanzanije ovo mesto vredi mnogo više, ali ugovor je ugovor. Pre par godina na snagu je stupio zakon da svako sledeći ko želi najam nekog objekta ili zemljišta to može uraditi na maksimalno 5 godina, što znači da ako vide da mu ide, kao ovom Italijanu sledećih 5 godina ćemu biti značajno skuplja kirija.

Ako dolazite preko Globetrackera pitajte ih da vam ispričaju i zanimljivu priču o Baraki, Masai ratniku koji je bio zaposlenom u hotelu Khulala i koji ima veoma zanimljiv životni put od svog sela u podnožju Kilimandžara, pa do Zanzibara, a posle do Vrščca i na kraju do Splita. 

Kako samostalno organizovati putovanje na Zanzibar?

Verujemo da će vam ovaj tekst biti od pomoći da pronađete let i smešta na Zanzibaru i da organizujete izlete, ali da biste dopunili priču ispratite korake na našoj stranici Kako samostalno organizovati putovanje korak po korak?

Ako vam je ovaj post pomogao da organizujete putovanje na Zanzibar i uštedite značilo bi nam da nas podržite jednokratnim donacijama na Buymeacoffee

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *