Šta je sve neophodno da kombi postane kuća na točkovima?

Zajedno smo već deset i po godina i od prve godine gledamo da ugrabimo svaki slobodan trenutak za putovanja. U početku smo mislili kako za neke destinacije treba dosta novca, ali su to uverenja koja su stigla od okruženja. Počevši da istražujemo low cost letove, povoljne vikend aranžmane agencija, last minute ponude iskombinovali smo neka baš jeftina putovanja. Tako smo se vremenom izverzirali i uglavnom putovanja organizujemo samostalno, a odlučili smo 2017. da to počnemo da delimo i sa drugima i tada smo krenuli sa blogom i sajtom dvaranca.com. Delili smo informacija za jeftine avio karte u početku, a onda smo ubacili i putopise i savete za putovanja. Putovali smo brodovima, vozovima, avionima, autobusima, stopom, tuktukovima, kolima,… i sada smo se odlučili za jedan novi vid putovanja. Odlučili smo pre par godina da skupljamo pare za kombi, malo ga preuredimo iznutra da imamo ono osnovno da možemo u njemu da putujemo, spavamo, pripremimo klopu, okupamo se.

https://www.instagram.com/p/CPWVgadpOEj/?utm_source=ig_web_copy_link

Sve je počelo kada smo shvatili da kamper, koji je negde mnogima želja i san koji će ostvariti kada dobiju na lotou, može da se improvizuje i od kombija. Na youtubeu smo nailazili na video snimke stranaca koji su lako sredili vozilo, registrovali ga kao kamper i putovali sa njim svetom. Ovo je kod nas izazvalo wow efekat i zamislili smo se u toj ulozi. Onda smo krenuli da se raspitujemo da li kod nas može da se prepravi vozilo i registruje kao kamper i shvatili da je to gotovo nemoguće i da je najbolje da se teretni kombi napuni nameštajem, putuje se sa njim, a kada se ne putuje bude samo teretni kombi. Radiš selidbe tokom godine, a kada se umoriš odseliš se na par dana u prirodu :D. To nam je sve bilo nekako daleko i rezervisano za severo-zapadnu Evropu i za Ameriku. Sve dok nismo naišli na Anju i Strahinju o kojima smo pisali na našem sajtu u ovom blog postu. Oni su odlučili da pobegnu od formata od 9-5 i krenu u svoju avanturu. Skrpi ono osnovno, izoluj, stavi nameštaj i kreni. Ohrabrili su nas da i mi krenemo.

Stavili smo na papir šta nam sve treba, negde početkom prošle godine. Napravili plan da na proleće 2021. kupimo kombi. Ono što nam je bilo bitno je da u kombiju pored kreveta imamo i veliki sto odakle možemo da radimo. Takođe, da imamo mesto gde ćemo se istuširati unutra u kombiju, a i da operemo sudove i pripremimo hranu. Prvi model koji smo tada razmatrali je bio Fiat Ducato sa početka 2000. Bilo nam je bitno i da možemo da stanemo po visini. Model koji smo gledali ima dužinu tovarnog prostora 3,3m. U međuvremenu smo lutali, gledali druga vozila i na kraju kupili Citroen Jumper koji je identičan model kao Ducato. Ono što nam je još bilo bitno je da imamo struje jer bismo radili iz kombija i jedino tako bi ovaj plan bio održiv. Krovni prozor ili ventilator je isto bio na spisku, ne nešto visoko na listi, ali smo nakom odlgedanih dosta videa na yt shvatili da je možda u prve 3 bitne stvari. Jednostavno, da bi provodio vreme u kombiju treba ti vazduh, a ako nemaš prozor, ali i ako ga imaš, ventilacija je neophodna.

Čim smo intenzivno krenuli da tražimo kombi odmah smo počeli da tražimo i opremu, daske, izolaciju i raspitujemo se oko cena. Ventilacija nam je bila priličan izazov, jer nismo nailazili na puno stvari na netu, a informacije su bile šture. Tražili smo kamperske krovne prozore sa ventilatorom i shvatili da je to nemoguće naći na našim prostorima,
ali i druga začkoljica je ta što postoji mogućnost problema na tehničkom. Najbolje rešenje koje smo našli je krovna ventilacija za kombi vozila proizvođača Kalori. Raspitali smo se, našli dobre komentare, pozvali firmu Gaj iz Kraljeva koja je zastupnik Kalorija i koji su nam sve detaljno objasnili. Došli smo pomoću njihove uslužnosti i saveta do najboljeg rešenja i odlučili se za dve ventilacije Kalori 420.

Prvo što smo uradili kada smo kupili kombi, pored provere stanja vozila premerili smo prostor, skicirali nameštaj, preračunali koliko čega će biti potrebno i krenuli. Nakon toga smo skinuli šperploče sa zidova, poda i dobro sve izribali, prefarbali i spremili za dalje radove. Izolacija je stvar koju smo morali prvo da rešimo. Gledajući strance koju su sređivali kombi videli smo da oni prvo rade struju, kako bi ispod bili kablovi. Zbog tehničkog, želeli smo da napravimo sve tako da lakopo potrebi možemo da rasklopimo i izvadimo i kombi opet postane teretni. Stavili smo na pod zidove i foliju, napravili drvenu konstrukciju, zatim smo pod izolovali stirodurom 2cm, zidove mineralnom vunom 10cm, a plafon 5cm. Nakon izolovanja na pod smo stavili pod koji je već bio u kombiju, a to je vodootporna šperploča blažujka i preko nje laminat, dok smo na ziodove i plafon preko mineralne vune stavili paropropusnu branu i preko svega toga lamperiju. Želeli smo da dobijemo neki osećaj topline, da bude sve u drvetu i u svetlim tonovima. Na plafonu smo ostavili prostor za ventilaciju i taj deo smo dodatno ojačali drvenom konstukcijom.

80% stvari smo radili sami, ali zahvaljujući Stefanu koji nam je pomogao na početku, kada nam je pomoć bila ključna i koji nam je postavio ventilacije i, najbitnije, pozajmio alat. Nikakva reklama, nego najiskrenija preporuka za čoveka naročito ukoliko vam treba za gipsane radove, izolacije, jer nam je pre ovoga to radio i u stanu i od tada ga preporučujemo svim prijateljima.

Nakon izolacije, spram skica koje smo prethodno napravili, kupili smo drvo i krenuli da pravimo nameštaj. Ideja nam je bila da ne koristimo ivericu, nego drvo, lesonit i osb ploče. Od iverice nam je jedino sto i dve stranice na elementu sa fiokama. To je materijal koji smo imali od ranije pa smo ga iskoristili jer se uklapao. Konstukcija nameštaja je rađena od drveta, spajana šrafovima i vinklama, a stranice su od lesonita i osb-a i zahvaljujući lakim materijalima smo dobili i malu težinu enterijera. To je naš savet kada pravite, da ne opterećujetre nosivost sa teškim materijalima. Pored laganih materijala odlučili smo da i pojedine delove zatvorimo zavesicama, pa je to još dodatno olakšalo, a pored toga i olakšalo otvaranje elemanata.

Bilo nam je bitno pored ventilacija da imamo i frižider koji neće trošiti puno struje i tu je kamperski kompresorski frižider. Jedna još bitnija stvar jeste kupatilo. Kupatilo smo rešili kao što vidite na slikama, da kad se tuširamo otklopimo poklopac, podignemo zavesu i tu imamo prostor za tuširanje. Wc šolja nam je mali hemijski wc. Vodu smo rešili pomoću presostatske pumpe za vodu, spajanjem creva, a na slikama ćete videti kako to izgleda.

Detaljnu turu kroz kombi gledaćete na našem youtube kanalu uskoro.

I kao jedna od bitnijih stvari jeste solarni sistem, ali i povezan gel akomulator sa akomulatorom kombija, kako bi kada se akomulator u kombiju napuni punio taj gel akomulator. Za sada nam posao radi solarni panel od 160w, akomulator od 100Ah i invertor za struju na 220. Mi od uređaja imamo dva ventilatora, dva laptopa, telefone, baterije za kamere, frižider kompresorski i pumpu za vodu.

https://www.instagram.com/p/CSSLMmIMmJ_/?utm_source=ig_web_copy_link

Ukoliko bude potrebna preporuka za solarne sisteme javite se pa ćemo vam dati kontakt. Ne delimo ga ovde samo iz razloga što su ljudi koji su nam to radili prilično u gužvi i poslu, pa bismo proverili pre toga njihovu dostupnost.

Mi nastavljamo sa putovanjem i izveštavamo vas o destinacijama na koje ćemo putovati, dajemo savete i informacije koje će vam biti od koristi ako i vi odlučite da se uputite tamo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *