Putovanje kroz Austriju kolima

Prošle godine smo imali plan da odemo na ovu destinaciju za vreme Uskrsa, ali smo planove ipak promenili i krenuli u obilazak Srbije. Ove godine je nekako logično došla Austrija. S obzirom da smo u Beču bili već dva puta zimi, sada ga nismo ni planirali, ali smo dva dana pred put promenili plan totalno. Halštat i Salzburg smo zadržali iz prvobitnog plana, a u novi smo dodali Linc i Beč, umesto Šoprona u Mađarskoj.

Obožavamo putovanja kolima i uopšte nam ne padaju teško. Za ovo putovanje smo se odlučili da idemo preko Mađarske, jer nam je prva stanica bio Linc, pa je bilo svejedno išli tuda ili preko Hrvatske, a ušteda za putarine je bila drastična. Mi savetujemo da idete ovim putem ako idete iz Vojvodine. Vinjeta za 10 dana u Mađarskoj je oko 10€, dok je u Austriji 8,5€. U Austriji može da se desi da platite i pojedini tunel ako idete iz pravca Slovenije prema Salzburgu, a čuli smo da to nije baš mala stavka. Ako idete ovako iz pravca Mađarske, preko obilaznice oko Beča pa do Linca to se neće desiti.


Linc

Prvo smo stigli do Linca, tačnije Ansfeldena, mesta koje je na oko 13km od Linca, u blizini auto puta i gde smo veče pre našli smeštaj. Od Šri Lanke smo počeli ovako da funkcionišemo, da krenemo na putovanje i da na putovanju planiramo gde dalje, da puštamo da nas put vodi. Zanimljivo je, putovanje na putovanju i stalno uzbuđenje. Smeštaj za prvo veče je bio u hotelu Happy 7.

Kada smo stigli, otišli smo odmah za Linc. Taman smo stigli oko 19h u grad, a parking se posle toga nije plaćao. Ovo je takođe ušteda ? sasvim neočekivano, jer smo prilikom planiranja troškova računali i parkinge. Sreća sa parkinzima se nastavila. Obišli smo centar Linca, koji iako je bio petak uveče nije bio preterano živ, ali u pojedinim pabovima je krenulo da se skuplja društvo.


Salzburg

Odmah pored hotela nalazi se Spar, a u mestu možete naći i pivnicu i restoran. Spar radi do 19:30 radnim danima, subotom nešto kraće, a nedeljom uopšte ne radi. Prodavnice po Austriji ne rade nedeljom, izuzev nekih manjih, kao i suvenirnica i benzinskih pumpi, restorana i kafića, pa se obezbedite sa vodom i još nekim potrepštinama da ne biste izgubili dosta vremena tragajući za tim i da ne biste kupovali u kafićima. Takođe ni sve pumpe ne rade.

U petak uveče smo stigli iz Linca u hotel, preumorni nakon celodnevne vožnje i šetnje i odlučili da ujutru potražimo hotel za sutradan u Salzburgu. Ujutru smo samo pregledali ponudu i odlučili da se zaputimo u jedan koji nam je bio sasvim OK, Hotel Vogelweiderhof, a gde je bilo na raspolaganju još 5 soba za taj dan. Otišli smo i na licu mesta iznajmili sobu. Ispostavilo se kao bolja opcija nego da smo to uradili preko neta, ne zbog cene, nego zato što smo mogli da uđemo u sobu za 20ak minuta. Par koji je rezervisao preko neta je stigao kad i mi i morali su da čekaju 2 sata.


Salzburg

Hotel je bio na 20ak minuta peške od centra Salzburga, a imao je svoj parking koji se nije plaćao, što je bio dodatni pogodak za uštedu na parkingu. Centar Salzburga je veličanstven, zaista živopisan i slikovit. Ovo je odlično mesto, ako želite da se upoznate sa istorijom i da napravite lepe fotografije, naročito na proleće kada sve cveta. Vikend i gužva su bili više nego prijatni nakon polupustog Linca. Mocartova rodna kuća, kuća gde je živeo, tvrđava, razni moderni spomenici, park, stara gradska kuća, muzeji i crvke kojih ima dosta su samo neki od mesta koja možete obići ovde. Dok se budete šetali ovim simpatičnim gradićem sami ćete već istražiti i videti šta još zamiljivo možete pronaći. Ulaz se svuda plaća i kate su od 7-12€, tako da treba da izdvojite dosta novca ako želite svuda da uđete. Ako i ne uđete, svakako ćete uživati u šetnji ovim prelepim gradom, naročito ako idete na proleće ili leto. Ulaske i muzeje možete ostaviti za neki drugi put kada vas put navede po nekom lošijem, a opet lepšem vremenu za obilaske u zatvorenom.


Ako vozite na LPG tj. TNG vodite računa da je u Austriji teško naći ovo gorivo, naročito vikendom, jer čak i pumpe u gradovima, na primer Salzburgu koje toče TNG ne rade vikendom. Cena, tamo gde ga nađete je 0,8€. Natočite u Mađarskoj ili pogledajte naše preporuke gde da sipate gas. Ako vam se ipak i isprazni gas, možete sipati i benzin po sličnim cenama kao kod nas. Možete pogledati ovu mapu https://www.mylpg.eu/stations/austria/#stations nama bi koristila da smo je našli tada, ali smo ipak uspeli između Linca i Beča da ga sipamo na pumpi Ybbs nakon nekoliko silazaka sa auto puta i potrage po Salzburgu.


Salzburg još nazivaju i vratima Alpa

Sutradan, u nedelju, tačnije za Uskrs smo se uputili ka Halštatu sa usputnim pauzama na alpskim jezerima kao što su Wolfgang i Fuschl gde smo imali uskršnji doručak. Neverovatan i veoma slikovit krajolik. Jezero okruženo zelenim livadama i četinarima, a nedaleko odatle se izdižu snežni vrhovi. Pogled kakav bismo želeli da imamo svako jutro za vreme doručka.

Naša preporuka je da obiđete ovaj deo Austrije jer je prelep i vredan pažnje.

Stigli smo konačno do Halštata, posle nekoliko pauza za fotografisanje, jelo, a najviše za uživanje u prirodi i pogledu. Ukoliko dolazite na jezero, odnosno gradić Halštat, a nećete spavati tamo treba da znate da u gradu ima nekoliko parkinga. Cena parkinga do 2 sata je 6,5€ a od 3-6 sati 8,5€, preko 6 sati cena je 9,5€. Da znate da računate na taj trošak. Kao što znate Halštat je jedno veoma slikovito i bajkovito mestašce na istoimenom jezeru, a okruženo strmim i visokim brdima. Ukoliko želite da pročitate više o tome šta obići u gradu naša koleginica Danja je to u svom postu jako lepo napisala, a taj njen post je jedan od zaslužnijih što smo se uputili tamo. Nas je, moramo priznati više fascinarala priroda nego sam gradić.


Nakon Halštata predlažemo da obiđete i Gmunden, veoma lep gradić, koji smo mi zbog nedostatka vremena i parkinga samo prošli autom i panoramski ga razgledali ? Nedelja je, kao što smo pomenuli neradan dan u Austriji, pa je većina stanovnika Gmundena i okolnih mesta iskoristila to i prolećnih 20ak stepeni da izađe u šetnju pored jezera na kafu, ručak, sladoled… Mi smo nastavili put ka Beču, koji smo sa nestrpljenjem čekali da vidimo ponovo u svom prolećnom sjaju.


Halštat

Predveče smo stigli u hotel Cryston. Hotel je bio na prilično dobrom popustu, pa vam preporučujemo da odsednete tamo ako vam se ukaže ista prilika. Cena je bila 35€ umesto 100. S obzirom da je bila nedelja, parking se nije plaćao tako da smo i ovde uštedeli. Smestili smo se u hotel i odmah izašli da uhvatimo par trenutaka dnevne svetlosti. Dan je bio na izmaku kada smo stigli u Šembrun. Prilikom prve posete Beču smo obišli ovaj veličanstveni dvorac. Više je veličanstvena unutrašnjost, ali svakako je dvorac sa svojim parkom i vrtom prelepo mesto koje preporučujemo da obiđete. Ukoliko još niste obišli prostorije dvorca i to obavezno uradite i na tren se vratite u vreme vladavine Habzburgovaca i osetite život na dvoru prolazeći kroz prostorije i gledajući nameštaj, odela, slike.

Nakon obilaska Šembrunskog dvorišta otišlio smo u centar Beča i prošetali živim ulicama prepunih ljudi koji su uživali u nedeljnoj večeri šetajući ili sedeći u nekom od kafića i restorana u centru.


Dvorac Šembrun


Bečka opera

Sutradan ujutru smo se polako uputili ka kući. Usput smo svratili u Pandorf da obavimo mini šoping i u Đer na kafu, a kako smo prolazili kroz Suboticu i u Boss na kasni ručak. Vratili smo se kući puni utisaka, punih baterija i spremni za nove radne pobede.

Preporuka: pogledajte mapu za gas. Idite preko graničnog prelaza Bački Vinogradi kad je praznik i očekuju se gužve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *