Kako povoljno u Oman i šta videti tamo?

Oman je država koju preporučujemo svima, a često kažemo i kako decu treba voditi na ekskurziju tamo da bi se naučili empatiji i dobroti. Za Oman nas vezuju neverovatna iskustva od toga da nas čovek vozi od Dubaija do Sohara u Omanu besplatno, ugosti u svojoj kući, spakuje poklone, pa nas onda njegov prijatelj poveze do Muskata. Omanci će vam često izaći u susret, ugostiti, pomoći, a čak i da to ne tražite i ništa neće tražiti za uzvrat. Pisali smo jedan tekst o ljudima u Omanu, a u ovom želimo da vam pomognemo da se i vi samostalno organizujete i otputujete tamo. Ne brinite, nećete morati da se snalazite i stopirate u Dubaiju, napravićemo predloge da otputujete avionom. 

U Omanu pored ljudi, koji će vam sigurno biti najveća vrednost koju ćete poneti odavde, ima šta i da se vidi, kako u prirodi tako i u gradovima i putovanje ovde će se dugo pamtiti. Da krenemo redom, od avio karte. 

Kako pronaći povoljnu avio kartu do Omana?

Prvi korak da se organizuje putovanje negde je kupovina avio karte, pa tako i u Oman. Ono što može biti najpovoljnija varijanta, mada nije pravilo jeste WizzAir kojim možete stići od Beograda do Abu Dabija, pa se onda ili sa istom avio kompanijom ili nekom lokalnom prevesti do Muskata ili Salale. Kako i kod njih cene uvek variraju i ne biste propustili možda neku drugu, povoljniju varijantu mi preporučujemo mi savetujemo da pogledate na pretrazi ispod koje su opcije za datume kada vam odgovara da letite. Ova pretraga vam izbacuje sve opcije, low cost avio kompanije, redovne avio kompanije i sajtove za prodaju avio karata i prvo će prikazati najpovoljniju varijantu za te datume. Svi sajtovi koje pretraga daje su pouzdani, a mi svakako savetujemo da prilikom kupovine avio karte budete ulogovani tamo, odnosno napravite nalog. 

Ako biste da vam pretraga izbaci i WizzAir,  od Beograda do Abu Dabija gledajte letove utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom. Ako biste da ugrabite povoljne avio karte za Muskat WizzAir ima letove po ceni od 10 do 20€ po pravcu baš često, a ide svakodnevno na ovoj relaciji.

Ako ne želite da letite od Emirata do Omana, opis ove fotografije govori kako stići kopnenim putem i šta sve treaba da znate.

Druga veoma bitna stvar je ta da pronađete smeštaj

Ako idete u Oman i želite da vidite što više, preporučujemo da iznajmite auto. Baza vam može biti Muskat, ali je najbolje menjati gradove i mesta. Ako ipak odlučite da budete u Muskatu znajte da se ovaj grad, kao i Dubai prostire uz obalu u dužini od nekoliko desetina kilometara, pa iako vam možda deluje blizu na mapi, smeštaj je možda udaljen 20 ili čak i 30 i više kilometara od centra i zato je auto dobra opcija. 

Smeštaji ovde nisu skupi kao u Dubaiju, a videćete nemaju nikakve ni sličnosti. Mi smo bili prvo smešteni u hotelu City Center na nekih skoro 40 kilometara od stare pijace i tog dela centra, tako da i ime hotela uzmite sa rezervom, jer ovaj je ima isto ime kao tržni centar pored kog je bio smešten. Drugi hotel je bio Haffa hotel Muscat i bio je na 8km od centra, a kolima se stizalo veoma brzo. Oman je raj za divlji kamp, pa možete poneti šator i spavati na mnogim mestima. 

Ako ste avanturista noć, dve u šatoru će vam biti zabavno da provedete, ako nije jako toplo, a možda i u autu kao mi. Ipak ako ostajete duže trebaće vam i smeštaj pa vam ostavljamo i pretragu za isti, a ova pretraga smeštaja radi poređenje nekoliko najpoznatijih sajtova za rezervaciju smeštaja kao što su Booking, Agoda, Expedia, ZenHotels… i daje najpovoljniju opciju nekog smeštaja u tom trenutnu. Sajtovi preko kojih se rezervišu smeštaji su pouzdani, ali kao i kod letova i ovde savetujemo da budete ulogovani. 

Viza za Oman i uslovi oko ulaska

Ono što je pitanje mnogih kada spomenemo Oman jeste viza. Iako na sajtu našeg ministarstva spoljnig poslova piše da za Oman treba viza, na zvaničnom sajtu Omana smo našli da viza nije potrebna za turističku posetu do 14 dana i da vam je jedino potrebna povratna avio karta odnosno dokaz da ćete izaći iz zemlje, mada i to ne traže uvek. Mi kada smo bili tražili su nam na uvid, a kako još nismo čekirali tu kartu imali smo samo potvrdu u mejlu da smo je kupili i njima je bilo dovoljno.

Viza za Oman se ne plaća, a ako ulazite u Oman kopnenim putem, kao i mi iz Emirata, morate platiti izlaz iz Emirata, kao i ulaz u Oman. Izlaz smo plaćali oko 9€, dok je ulaz u Oman bio oko 12,5€.

Kako stići od aerodroma do centra i kako se kretati po Omanu?

Iako smo putovali autom do Muskata ipak smo na aerodrom išli kada smo nastavljali putovanje dalje u Pakistan i tada nam je bilo najbolje da idemo taksijem. Taksi nije tako skup, a tu su i aplikacije Otaxi, kao i Merhabataxi. Ipak mislimo da je najbolje odmah na aerodromu iznajmiti auto jer će to biti najpovoljnija opcija za transport kako do smeštaja u Muskatu, tako i za dalje po Omanu. 

Ovo su dve opcije za rent a car u Omanu. Gorivo je tamo prilično jeftino, negde oko 0,6€, putevi odlični i ne plaćaju se

Valuta u Omanu i cene

Valuta u Omanu je rijal, za 1€ dobijete 0,4 rijala odnosno za 1 rijal dobijete 2,46€. Manji apoen rijala je baisa, a 1000 bisa je 1 rijal. Cene variraju i za svačiji džep može da se nađe nešto. Marketi su dobro snabdeveni, tu ima i gotovih jela, sendviča, svega i cene su niže i nego kod nas, ali ovakvih marketa nema kada odete dalje od grada. Restorana ima raznih, a cene variraju, pa tako možete jesti veom povoljno, ali i platiti skupo. S obzirom da smo mi bili u martu 2022. godine najbolje je da proverite cene putem sajta Numbeo.com i tako se pripremite za put. 

Neke od cena je najbolje da vidite kod nas u hajlajtu na Instagramu, a to možete klikom ispod.

Cene u Omanu

Šta sve obići u Omanu?

Oman je ogromna zemlja i ima toliko toga. U Omanu možete i da se kupate u moru, da obilazite gradove, pustinje, doline sa rekama i zelenilom odnosno vadije. 

Kada dolazite u Oman treba voditi računa o nekoliko stvari. Turizam u pojedinim delovima nije uopšte razvijen, pa unapred isplanirajte gde ćete spavati ako putujete kroz zemlju. Gde god vidite pumpu natočite gorivo, jer pitanje gde je sledeća, a čim se odaljite od gradova slaba je i frekvencija saobraćaja, pa čekanje nekog da naiđe i pomogne može potrajati. Nemojte nigde na put kretati bez dovoljno vode i lokalne sim kartice. Ako putujete u severni deo Omana izbegavajte letnje mesece, a ako idete na jug u Salalu onda je najbolji period, kako kažu lokalci, jul i avgust, jer je tada sve zeleno i čudan prizor gde kamile pasu lišće sa drveća. Salalu nažalost nismo posetili jer ismo imali vremena, ali nekada ćemo morati. 

Mi izdvajamo par zanimljivih izleta ako nećete iznajmiti auto, nego želite da idete organizovano. 

U Muskatu možete obići pijacu Mutrah souq, Mutrah tvrđavu i celu ovu uz more i luku. Nikako nemojte zaobići ni glavnu džamiju Sultan Qaboos Grand Mosque, koja je jedna od najvećih džamija na svetu. Zapravo, do izgradnje džamije u Abu Dabiju je bila najveća, a ujedno imala i najveći tepih. Zanimljivi ornamenti, kaligrafija, detalji su samo deo toga zbog čega treba posetiti ovu džamiju. Ovde stvarno ima impresivnih detalja, kako u samoj džamiji tako i u dvorištu. Ulaz u džamiju se ne plaća, ali morate biti prikladno obučeni, a žene moraju imati pokrivenu kosu maramom. Ako ne ponesete marame sa sobom iste morate kupiti, nema opcije iznajmljivanja. Posetioci koji nisu muslimani mogu ući u džamiju svakog dana od 8:30 do 11 osim petka, kada nije moguće ući. Tokom određenih praznika džamija je takođe zatvorena, pa pre dolaska proverite to. 

Muskat ima nekoliko plaža, pa tu možete da se sunčate, kupate i uživate u vodenim sportovima.

Royal Opera House Gardens je još jedno mesto koje treba posetiti, a iako možda nećete prisustvovati nekoj predstavi u kraljevskoj operi, možete prošetati vrtovima i obići spolja ovu zgradu.

Posetite neki od muzeja u Muskatu kako biste imali jasniju sliku o kulturi i tradiciji Omana. Savetujemo i nekog lokalnog vodiča na jedan dan koji će vam ispričati nešto što ne možete pročitati svuda i koji će vam približiti kako izgleda život ovde. 

Stavite na spisak i Al Alam Palace pa kada ga ukucate na mapi videćete šta sve zanimljivo ovde u blizini ima da se obiđe.  

River of Love je prvo mesto na koje idemo nakon Muskata. Ovde od parkinga do mesta imate jedno pola sata pešačenja uzbrdo, pa poranite ako dolazite kada su visoke temperature. Reč je o vidikovcu koji izgleda ovako.

Nakon toga ide još jedno mesto koje je veoma blizu, a možete ga obići istog dana, a u pitanju je Bandar Al Khairan vidikovac. Ako dolazite direkt ovde, ne treba vam više od pola sata od centra Muskata, a pored ovde je i dobra plaža gde se možete kupati. 

Bimmah Sinkhole još jedno mesto koje preporučujemo da posetite. Ovo je rupa, koja se nalazi na nekih 600 metara od mora i ona je ispunjena slanom vodom. Legenda kaže da je ova rupa nastala udarom meteora, a realna priča je da je nastala tako što se urušio površinski sloj zemlje usled rastvaranja krečnjaka. Rupa je duboka 20m i ovo je odlično mesto da se rashladite od vrućine i prekratite put. Ovde se ne plaća ulaz, kao ni parking isped.

Preporučujemo obavezno odlazak u neki wadi, mi smo išli u Wadi Shab. Ovo je popularno mesto, pa ima turista, ali ako biste da izbegnete gužvu poranite. Da biste došli do mesta odakle kreće šetnja morate unajmiti nekog od lokalaca da vas preveze čamcem, a oni stoje ispod nadvožnjaka odnosno auto-puta gde je ujedno i parking. Čamci idu od 6:30 do 17h tako da vodite računa da se uklopite u ovo vreme, a cena je 1 rijal za povratnu kartu, a kao što smo gore rekli to dođe oko 2,4€. Kada pređete na drugu stranu staza je lagana uz reku i idete do prirodnih bazena gde možete da se kupate, do prvog je potrebno 15, a do poslednjeg 45 minuta. Nakon tog poslednjeg možete nastaviti kroz vodu da šetate, pa zatim plivate i dolazite do jedne pećine, pa ako biste celu stazu da prođete ponesite ili torbu koja je vodootporna ili ostavite sve u autu, a ponesite samo GoPro na primer. 

Ono što još možete posetiti u Omanu, a da nije jako daleko od Muskata je i Nizva (Nizwa). Ovde je trvđava iz 17. veka na temeljima one koja potiče iz 12. veka. Nizva je bogata kulturnim i istorijskim nasleđem Omana i ovde je mnogo stvari koje možete obići, a ovo su neke od njih, pored tvrđave koja je najpoznatijih atrakcija u Nizvi tu su Nizwa Souq tradicionalna pijaca, Bahla Fort, tvrđava koja se nalazi se nedaleko od Nizve i takođe je UNESCO-va svetska baština. Na ovom mestu možete saznati više o arhitekturi i istoriji Omana. Zatim su tu Jabrin zamak gde pored spoljašnjeg dela možete da istražite bogatu unutrašnjost, uključujući lepo ukrašene sobe i tavanice.

Za ljubitelje prirode tu su Al Hoota pećine i planine Al Jebel Al Akhdar i Al Hajar.

Kako rešiti internet na putu?

Još jedna stavka za kraj, a to je internet. Internet na putu nam je neophodan, kako zbog mapa i navigacije, sporazumevanja ako ne uspemo na engleskom, pa tako i zbog posla. Imamo nekoliko opcija kako rešavamo internet. Kada idemo na par dana onda koristimo roming dodatak, kada smo duže od nedelju dana rešavamo sim karticu u državi u koju idemo i oslanjamo se na wifi u smeštaju. Još jedna novina u svetu interneta su i esim kartice koja možete koristiti na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, a tu birate određene pakete. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom.

Oman je država koju definitivno treba posetiti, osetiti ove dobre ljude i dozvoliti dobroti da prevlada. Skoro da ne znam nikog ko je bio u Omanu, a da se nije vratio barem sa jednim prijateljstvom iz ove zemlje. Ako ste bili u Omanu pišite nam vaša iskustva, a ako ne stavite ga na listu i prvom prilikom realizujte odlazak tamo. 

Ko organizuje ovo putovanje?

Ovo putovanje organizujete samostalno uz pomoć naših instrukcija u ovom tekstu. Mi nismo agencija, niti agenti za putovanja, mi ne prodajemo avio karte, ne uklapamo budžet i ne planiramo putovanja. Sve što ovde izbacimo su isključivo koraci koji će vam pomoći u samostalnoj organizaciji, a ako vam isti znače, olakšavaju vam putovanje i koriste da uštedite možete nas podržati jednokratnim donacijama ovde. 

Šta ako vam otkažu ili kasni let?

Ne volimo da gledamo crno, ali uvek je dobro znati koja su prava ako do toga dođe i o tome smo detaljno pisali u ovom blog postu, pa za više detalja pročitajte ovde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *