Kako povoljno u Amsterdam i šta obići tamo?

Do Amsterdama možete stići na nekoliko načina, nekada su oni povoljni, nekada ne, a sve zavisi od doba godine kada idete odnosno da li je sezona ili ne. Recimo i da nađete povoljne avio karte tu se završava svaka reč povoljno jer Amsterdam baš i ne važi za jeftine evropske gradove, što ne umanjuje potrebu da se obiđe. Svakako je grad koji treba videti i doživeti. Amsterdam je mnogo više od kvarta crvenih fenjera i kofi šopova, on je pre svega grad muzeja, mostova, kanala. Ima skoro 4 puta više mostova nego Venecija, najviše muzeja na kvadratnom metru u svetu i još mnogo čega, a na videu ispod možete pogledati neke od zanimljivosti vezanih za Amsterdam.

Kako povoljno doći u Amsterdam?

Ono što verovatno većinu interesuje jeste kako povoljno stići do ovog grada. Ima nekoliko opcija. AirSerbia ima direktan let za Amsterdam iz Beograda i to je najbrža opcija dolaska. Kada nađete karte po dobroj ceni to je super, s obzirom da je direktan let i može malo veći prtljag nego kod Wizzaira. 

Ako ne nađete karte po ceni koja vam je OK, onda je opcija da idete od Beograda do Ajndhovena, pa onda odatle vozom do Amsterdama. U tom slučaju, sa aerodroma u Ajndhovenu ćete prvo autobusom morati do samog grada, tačnije do železničke stanice i odatle direktnim vozom do Amsterdama, a vožnja traje negde oko 1.5 – 2 sata.

Na pretrazi ispod možete pronaći avio karte, a ista će vam izbaciti najpovoljnije opcije u tom trenutku kada tražite, bilo da se odličite za direktnu opciju ili za onu dalju do Ajndhovena. Pretraga vrši poređenje nekoliko sajtova za prodaju avio karata, kao i sajtove avio kompanija i daje najbolju cenu. Svi sajtovi na koje redirektuje pretraga su pouzdani, a mi savetujemo da na istima napravite nalog i budete ulogovani prilikom kupovine karte. 

Ako se odlučite za drugu opciju dolaska u Amsterdam, odnosno da idete preko Ajndhovena ostavljamo i na dugmetu dole sajt na kojem možete kupiti karte za voz, kako biste prošli povoljnije i bili sigurni da ćete ići vozom u tom terminu u kojem želite. Nama se ovaj sajt nekoliko puta pokazao kao višestruko povoljnije rešenje nego kupovina karte na licu mesta, pa je recimo za Kolmar karta bila 5€, umesto 20 koliko je bilo na automatu na stanici.

Smeštaj u Ametrdamu

Ako ste se uputili kao i mi samostalno u Amsterdam trebaće vam i smeštaj. Imajte na umu da grad nije baš povoljan, tako da ako idete u sezoni, računajte da će vam smeštaj biti najveća stavka. Mi smo uspeli da pronađemo neki, ali međutim nismo baš nešto oduševljeni istim i ne bi mogli da ga preporučimo, pa je najbolje da smeštaj potražite samostalno na pretrazi ispod

Mi smo ostajali svega 3 dana u Amsterdamu i bilo nam je bitno da budemo negde blizu centra kako bi nam sve bilo blizu, a nismo želeli da plaćamo prevoz koji nije baš jeftin. Karta za prevoz, za pojedinačnu vožnju do 1h, iznosi 3.4€, pa kada budete tražili smeštaj računajte i na taj trošak. Karta za prevoz, u decembru 2023. za 24h je 9€, za 48h bila je 15€, a za 3 dana 21€.

Kako stići od aerodroma Schiphol u Amsterdamu do grada?

Postoji nekoliko opcija da stignete od aerodroma do grada, a to su voz, autobusi, taksi, bolt i metro. 

Najbolja opcija nam je bio voz, kako po ceni, tako i zbog brzine, jer nećete upasti u gužvu, kao što može biti slučaj sa autobusom i autom. 

Kada izađete sa aerodroma kreću putokazi za voz, pratite ih i doći ćete do stanice, odnosno šaltera i automata na kojima kupujete karte. Izaberete pravac, odnosno Amsterdam centraal, ali ako želite da budete sigurniji najbolje da odete na šalter i kartu kupite tamo. Karta do centra u jednom pravcu izađe 5.90€, a od toga je vožnja 4.90 i kartica 1€. Ne morate je čuvati za povratak jer ne može da se dopuni, već morate kupiti novu. Obavezno pre ulaska na perone i voz, uradite validaciju kartice na aparatima za to, jer samom vozu nije bilo moguće, a ako kontrola uđe nećete se provući bez kazne.

Jeftinija opcija je da kartu kupite online i u tom slučaju ne morate da plaćate ovu karticu 1€, pa vas vožnja izađe 4.90€. Kartu online možete kupiti KLIKOM OVDE. 

Ukoliko u Amsterdam dolazite preko aerodroma u Ajndhovenu, najbolja opcija je voz. Cena vozne karte po pravcu je oko 25€ i vožnja traje oko 1.5h. Da biste od aerodroma stigli do železničke stanice, morate uhvatiti autobus 400 ili 401, a karta je oko 3-4€.

Red vožnje, tačne cene kao i samu kupovinu karte možete videti klikom OVDE.

Šta obići u Amsterdamu?

Ako kažemo da Amsterdam pruža mnogo toga to baš zvuči otrcano, ali iako kažemo morate obavezno, jer ako te ne uradite kao da niste bili zvuči kao loš marketing i zato ćemo podeliti par saveta. 

Amsetrdam, kao i većinu gradova, najbolje upoznajte šetajući, jer svuda ima nešto. Amsterdam ima toliko kanala i mostova, simpatičnih kućica sa lepim fasada, kao i preko 2500 kućica na vodi, pregršt muzeja i parkova i gde god da krenete nešto zanimljivo ćete videti.

U Amsterdamu pored samostalne šetnje dobra opcija za upoznavanje grada može biti i neka tura gde biste mogli da čujete od lokalaca neke zanimljive priče. Opcije koje su dobre jesu free walking ture gde ostavite neki bakšiš nakon iste i nešto od tura i izleta preko GetYourGuide-a.

Ako samostalno idete i nećete ništa od tura, savetujemo da uđete u turist info, da tražite mapu i da vam tamo označe neke od destinacija koje treba posetiti. To isto možete zatražiti i u smeštaju u kojem budete. Oni vam mogu preporučiti i neki restoran, interesantna mesta i muzeje koji su vredni obilaska. 

Svakako, s obzirom da ste na to navikli ovde ostavljamo vam i spisak mesta koje možete posetiti besplatno, a ispod je spisak samo nekih od njih.

Ovo u Amsterdamu možete posetiti besplatno:

  • Arhiv grada Amsterdama,
  • Pijace,kako one sa hranom i garderobom, tako i cvetne,
  • Vožnja trajektom je takođe besplatna, tako da iskoriste to i pređite iz centra grada, sa stranice Amsterdam Centaal do stanice Amsterdam Buiksloterweg
  • Idite u makar jedan park u gradu pošto je ulazak u njih besplatan,
  • Iskoristite i pogodnost i uđite u Nacionalnu biblioteku OBA, to je isto besplatno,
  • U muzej nauke NEMO možete da se popnete na terasu i odatle se pruža lep pogled na grad, a i tu možete da odete bez plaćanja.
  • Naravno tu je šetnja kroz grad gde ćete videti razne interesantne zgradice, crkve, kanale, grafite… i u svemu tome možete besplatno uživati.
  • Ukoliko su vam cam dijamanti interesantni, možete posetiti i muzej dijamanta besplatno.

Amsterdam je poznat po muzejima, ima ih preko 70 i verujemo da ćete pronaći makar jedan, ako ne i više, koji će vam biti zanimljivi. Jedna od najpopularnijih je i muzej Van Goga, za koji je neverovatna potražnja i karte se rasprodaju nekoliko dana unapred pa je najbolje da karte kupite online kako biste bili sigurni da ćete ući. OVDE ĆETE PRONAĆI KARTE I KUPITI IH za datum i termin koji vam odgovaraju, za bilo koji muzej u AMsterdamu ili nekom drugom gradu.

Cene u Amsterdamu

Amsterdam važi za jedan od skupljih evropskih gradova, a da li je stvarno tako? U videu ispod možete pogledati samo neke od cena u Amsterdamu i sami zaključiti da li je skupo ili ne.

Naravno, ukoliko se odlučite da po gradu idete peške, a ne prevozom, da jedete na ulici, u marketima ili fast foodu, a ne u restoranima, da pronađete neki povoljans smeštaj možete proći i povoljno, ali sve zavisi od vaših želja i preferencija.

Šta možete obići u blizini Amsterdama?

Iako je Amsterdam sam po sebi interesantan i ima toliko toga za obići, ukoliko ostajte više dana predlažemo da obiđete još neki grad u okolini. Mi smo u Amsterdamu bili svega 3 dana pa nismo uspeli nigde drugde da odemo, ali vama svakako to savetujemo. Roterdam, Hag i Utreht su gradovi koji su stvarno blizu i šteta je ne posetiti i njih, a možete i do Genta, Briža ili Antverpena u Belgiji ako biste malo dalje. 

KLIKOM OVDE možete naći karte za prevoz do svih ovih gradova, a odmah će vam se pokazati i cena za odabrani datum pa ćete videti gde vam se i kada isplati da idete.

Internet u Ametrdamu

Kao i uvek preporučujemo nekoliko opcija a to su internet dodatak operatera iz Srbije, AirAlo ili DrimSim koje su dobre opcije za esim kartice i neka lokalna sim kartica. Postoje i lokalne sim kartice, pa ćete na licu mesta, na aerodromu ili stanici, videti koji paketi i cene su trenutno aktuelne. Ono što je odlična opcija, a i za mnoge novina u svetu interneta jeste i E-sim kartica koja može da se koristi na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, a tu birate određene pakete. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom.

Šta sa stvarima do odjave i nakon prijave?

Mi smo u Amsterdam stigli ujutru i s obzirom da je prijava u većinu smeštaja u 3 vi ste osuđeni da šetate i obilazite sa stvarima. Ako budete imali sreće da je smeštaj slobodan pustiće vas ranije kao i ako ste u nekom smeštaju sa recepcijom na kojoj možete ostaviti stvari onda nemate problema, ali ako vam stvari smetaju to možete rešiti putem ovog sajta. Tu možete pronaći vašu trenutnu lokaciju i najbliže mesto na kome možete ostaviti stvari, platiti za to i odneti im. Cene su od oko 5€ po koferu/rancu i slobodni ste za obilazak već prvog dana. Tako je i poslednjeg dana kada krenete kući.

Šta ako vam otkažu ili pomere let?

Neretko se desi da dođe do kašnjenja pa čak i otkazivanja leta, a u blog postu smo detaljno napisali kako i gde možete da se žalite i tražite odštetu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta. Postoje određeni uslovi koje morate da ispunite kako biste mogli da podnesete ovu žalbu, a sve detaljno pogledajte u OVOM BLOG POSTU, a tu je ostavljen i sajt preko kojeg podnosite žalbu za nadonkadu.

Ko organizuje ovo putovanje?

Mi nismo agencija, niti agenti za putovanja, mi ne prodajemo avio karte, ne uklapamo budžet i ne planiramo putovanja. Sve što ovde izbacimo su isključivo koraci koji će vam pomoći u samostalnoj organizaciji, a ako vam isti znače, olakšavaju vam putovanje i koriste da uštedite možete nas podržati jednokratnim donacijama ovde. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *