Kako povoljno otputovati na Maltu i šta videti tamo?

Malta do skoro, dok dosta ljudi sa ovih prostora nije otišlo da radi tamo, nije ni bila popularna turistička destinacija, ali ni lako dostupna. Sada je i lako, ali i povoljno dostupna iz Beograda, Niša, ali sa okolnih aerodroma kao što su Budimpešta, Skoplje i Sofija.

Mi ćemo u ovom tekstu da vam pomognemo:

  • Kako i gde da nađete povoljnu avio kartu za Maltu 
  • Kako da nađete smeštaj na Malti
  • Kako da se snađete za prevoz po ostrvu
  • Gde da kupite karte za muzeje na Malti
  • Gde da pronađete zanimljive izlete i ture
  • Šta sve da obiđete za neki period od 7 dana. 

Opcije za povoljne avio karte do Malte

Kao što smo gore i naveli do Malte možete naći povoljne avio karte iz Beograda, Niša, Budimpešte i Sofije. Kako postoji nekoliko sajtova i avio kompanija preko kojih se leti mi ćemo ostaviti ispod ovog pasusa pretragu na kojoj će vam prikazati sve najbolje opcije. Ono što treba da znate da je određenim danima veća verovatnoća da nađete avio karte, pa ćemo mi napisati koji su to dani i iz kojih gradova. To nije zato što postoji neko pravilo kojim danima je jeftinije nego zato što tim danima idu određene niskobudžetne avio kompanije.

Povoljne avio karte iz Budimpešte za Maltu možete do aprila naći utorkom, četvrtkom i subotom, a od aprila za letove koji se obavljaju ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom. 

Avio karte iz Beograda za Maltu mogu biti povoljnije ako gledate letove koji su ponedeljkom, sredom, četvrtkom i petkom za period do aprila i nakon aprila za one letove koji su ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom. 

Povoljne letove iz Skoplja za Maltu možete naći utorkom i subotom, a od aprila utorkom, četvrtkom i subotom.

Iz Niša za Maltu povoljne avio karte možete naći ponedeljkom i subotom, a od maja ponedeljkom i petkom.

Iz Sofije za Maltu sredom, subotom i nedeljom, a od marta ponedeljkom, sredom, subotom i nedeljom je veća verovatnoća da ćete da ugrabite povoljne avio karte.

Ova pretraga vrši poređenje većine avio kompanija i sajtova za prodaju karata i daje najbolju cenu u tom trenutku, ali imate opciju i da birate preko koga ćete kupiti avio kartu. Svi sajtovi koje vam ova pretraga izbaci su pouzdani, a mi savetujemo da napravite nalog pre nego što kupite avio kartu. 

Smeštaj je druga veoma bitna stvar u organizaciji putovanja

Na Malti cene variraju i možete naći smeštaje po veoma pristupačnim cenama, kao i skupe hotele. Kod nas na pretrazi, koju ispod ostavljamo, možete često naći i neki dobar hotel koji je na popustu. Ako nemate iskustva sa pronalaskom smeštaja pogledajte ocenu ali i komentare prethodnih putnika i gledajte da oni budu relevantni za vas. Ako na primer putujete u paru neće vam biti bitno to što je neko ostavio lošu ocenu jer u hotelu nema sadržaja za decu ili ako ate aktivni i stalno u pokretu što nema opcija punog pansiona. Mesta koja možete tražiti i koja bi bila dobra baza su Valeta, Sliema i St. Julian. 

Smeštaj je najbolje da nađete na pretrazi iznad koja radi poređenje nekoliko najpoznatijih sajtova za rezervaciju kao što su Booking, Agoda i mnogi drugi i daje najpovoljniju opciju nekog smeštaja u tom trenutnu. Sajtovi preko kojih se rezervišu smeštaji, a na koje vas prebaci naša pretraga su pouzdani, a mi preporučujemoda pre rezervacije budete ulogovani odnosno napravite nalog ako već nemate.

Kako stići na Malti od aerodroma do smeštaja?

Malta nije tako velika, ali često zna da bude gužva u saobraćaju u sezoni i zato je možda baš tokom zimskih meseci najbolje vreme za obilazak ovog ostrva. Od aerodroma do smeštaja možete stići na nekoliko načina. Najpovoljniji je definitivno autobus, jer na Malti odmah po sletanju možete kupiti kartu za prevoz za više dana i na taj način možete najpovoljnije proći. Karta za nedelju dana je 20ak evra, za sve autobuske linije i na Malti i na susednom ostrvu Gozo. Druga opcija za transfer sa aerodroma na Malti može biti taksi, a treća da iznajmite auto

Najbolji način za snalaženje za gradski prevoz kako na Malti tako i u mnogim drugim državama, naročito po Evropi jeste da koristite Google mapu i kada ukucate lokaciju gde se nalazite i onu do koje želite da stignete izaberete opciju gradskog prevoza. Tada će vam mapa dati opcije koje linije da izaberete i koliko vremena je potrebno da se stigne, a i koliko često određena linija ide. 

Šta sve obići na Malti?

Na Malti ima toliko toga interesantnog i ako ostajete sedam dana, koliko mi preporučujemo, mnogo toga možete videti. Mi smo na ovom ostrvu proveli 7 dana pre 4 i po godine i uživali obilazeći, upijajući atmosferu, arhitekturu, šetajući, vozeći se busom… Na osnovu tog našeg boravka i sećanja možemo preporučiti da posetite neke stvari, a verujemo da ćete i samostalno istraživati i uputite se u to šta treba obići i šta zapravo želite. Mi takođe na banerima ispod delimo i neke zanimljive izlete i ture koje možete na Malti organizovati, a posle toga dajemo i neki okviran plan šta obići na Malti za šest dana. Svakako ukoliko ostajete kraće možete neke stvari izbaciti ili dva dana spojiti u jedan, a ako ostajete duže onda samo polako pa još malo istražite i vidite šta bi vam bilo zanimljivo da ubacite u plan.

Plan šta obići na Malti za šest dana

Za obilaka i pravljenje plana vam je Chat GPT odličan asistent, pa ako ga ne koristite preporučujemo, jer će vam olakšati dosta. Mi smo ga testirali sada prilikom pravljenja ovog plana i ovo je on što je on napravio, a mi smo ga malo uobličili. 

Dan 1: Dolazak u Valetu

Po dolasku u Valetu istražite glavni grad Malte. Posetite Ko-katedralu Svetog Jovana (St. John’s Co-Cathedral), Gornje i donje vrtove Baraka (Lower and Upper Barrakka Gardens) i Palatu Velkog Majstora (Grand Master’s Palace).

Dan 2: Valeta

Nastavite istraživanje Valete, šetajte se ulicama a usput obićite i Trg Republike (Republic Square) i Trg Svetog Đorđa, posetite Casa Rocca Piccola i Muza – Muzej lepih umetnosti.

Dan 3: Gozo

Do ostrva Gozo najbolje da idete trajektom, a dobra stvar je da ukoliko kupite karte za prevoz po Malti ista kartica za prevoz vam važi i na ostrvu Gozo. Dok ste na ostrvu u obilazak ukopite i Ggantija hramove (Ggantija Temples), Baziliku Sv. Đorđa (St George’s Basilica), Bazilika Dal Madonna i Citadelu u Victoriji, a ukoliko na ovo putovanje idete dok je sezona kupanja onda idite i na neku plažu.

Dan 4: Ostrvo Comino i Plava laguna

Ovaj dan idite na dnevni izlet na Comino i veći deo dana provedite na Plavoj laguni.

Dan 5: Mdina, Rabat i Dingli Cliffs

Posetite Mdinu, Rabat i razgledajte liticu Dingli (Dingli Cliffs), najvišu tačku Malte. Ovde možete naći najbolje izlete do ove tačke.

Dan 6: Istraživanje ostrva i jednostavno uživanje

Provedite dan istražujući ostrvo, vozajte se autobusom ako ste već kupili jarticu za 7 dana ili jednostavno uživate na plaži ili u gradu koji vam se najviše svideo.

Kako rešiti internet na putu?

Još jedna stavka za kraj, a to je internet. Internet na putu nam je neophodan, kako zbog mapa i navigacije, tako i zbog posla, ali i sporazumevanja ako ne uspemo na engleskom. Kada idemo na par dana uplatimo roming dodatak, kada smo duže od nedelju dana rešavamo sim karticu u državi u koju idemo i oslanjamo se na WiFi u smeštaju. Ono što je odlična opcija, a i za mnoge novina u svetu interneta jeste i E-sim kartica koja može da se koristi na pojedinim telefonima. Esim servis radi tako da nemate fizički sim karticu u telefonu, nego je samo preko aplikacije dobijete, a tu birate određene pakete. Esim je često povoljniji od roming dodataka, pa ako vam je ovo interesantna opcija pogledajte ove dve varijante koje vam preporučujemo, jedna je AirAlo a druga je DrimSim. Klikom na linkove u prethodnoj rečenici ćete se upoznati sa cenama i detaljnom ponudom.

Ko organizuje ovo putovanje?

Mi nismo agencija, niti agenti za putovanja, mi ne prodajemo avio karte, ne uklapamo budžet i ne planiramo putovanja. Sve što ovde izbacimo su isključivo koraci koji će vam pomoći u samostalnoj organizaciji, a ako vam isti znače, olakšavaju vam putovanje i koriste da uštedite možete nas podržati jednokratnim donacijama ovde.

Šta ako vam otkažu ili pomere let?

Neretko se desi da dođe do kašnjenja pa čak i otkazivanja leta, a u blog postu smo detaljno napisali kako i gde možete da se žalite i tražite odštetu u slučaju kašnjenja ili otkazivanja leta. Postoje određeni uslovi koje morate da ispunite kako biste mogli da podnesete ovu žalbu, a sve detaljno pogledajte u OVOM BLOG POSTU, a tu je ostavljen i sajt preko kojeg podnosite žalbu za nadonkadu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *